Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocieplenie-trudne miejsce

lukasz2

Recommended Posts

Witam

na zdjęciu feagment dachu garażu przyległego do domu.

Dach deskowany + papa

ściana na zdjęciach sąsiaduje z domem więc chcę ją docieplić

Ruszt widoczny na zdjęciu to fragment sufitu podwieszanego, na nim będzie 20 cm wełny -nad wełną aż do desek będzie 40 cm pusta przestrzeń, która stanowić będzie kanał biegnący przez całą długość dachu (w celu wentylacji dachu)

w przestrzeni tej będzie krążyć zimne powietrze więc ściana sąsiadująca z domem będzie wychładzana

Moje pytania:

-czy pomiędzy wełną a deską (oznaczone jako 1 ) należy również zastosować kilkucentymetrową szczelinę wentylacyjną? -wełna będzie się stykać z deskowaniem na szerokości ok 15-20 cm.

-czy belkę oznaczoną jako 2 można ze wszystkich stron ( tu akurat 3 stron) obłożyć wełną (oznaczona żółtym kolorem), czy tylko z góry i z dołu, a od czoła zostawić nieocieoploną.

Belka ta ma ok 10 cm grubości więc powstałby mostek termicznę dlatego na nią chcę dać jeszcze 5 cm wełny

pozdrawiamocieplenie1.jpgocieplenie2.jpg

ocieplenie1.jpg

ocieplenie2.jpg

ale ta wełna przylegałaby do deski tylko na szerokości 15 - 20 cm- czy w takim przypadku też ma być szczelina?

A w przypadku gdy ściana szczytowa łaczy się z dachem- tam też daje się wełne i ona styka się z deską- czy tam tez musi być szczelina

tzn czy dą belkę "otulać " wełna ze wszystkich stron czy nie można ?

w tym miejscu 1 dach ztyka się bezpośrednio ze ścianą domu więc nie ma możliwości zrobienia szczeliny wentylacyjnej.

Wloty są w pod okapem wylot zaś to dwie kratki umieszczone na przeciwległych ścianach. ten obniżony sufit jest właśnie po to aby zrobić wolną przestrzeń łączącą te dwie przeciwległe ściany i dać ujściedla powietrza spod połaci

poniżej link do innego wątku w którym umieściłem zdjęcia

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?207261-ocieplanie-kotłowni-wentylacja-dachu&p=5529866#post5529866

Czyli owijasz drewno paro-przepuszczalną wełną, h2o z niej wylata do wspomnianych dziurek, nic nie tęchnie i najważniejsze -nie ma mostka!. Jedyne miejsce, na które już nie masz wpływu to końcówki muru stykające się z mrozem, ale tak ma 90% polski. Edytowane przez BCS