lukasz2 03.10.2012 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 Witam na zdjęciu feagment dachu garażu przyległego do domu. Dach deskowany + papa ściana na zdjęciach sąsiaduje z domem więc chcę ją docieplić Ruszt widoczny na zdjęciu to fragment sufitu podwieszanego, na nim będzie 20 cm wełny -nad wełną aż do desek będzie 40 cm pusta przestrzeń, która stanowić będzie kanał biegnący przez całą długość dachu (w celu wentylacji dachu) w przestrzeni tej będzie krążyć zimne powietrze więc ściana sąsiadująca z domem będzie wychładzana Moje pytania: -czy pomiędzy wełną a deską (oznaczone jako 1 ) należy również zastosować kilkucentymetrową szczelinę wentylacyjną? -wełna będzie się stykać z deskowaniem na szerokości ok 15-20 cm. -czy belkę oznaczoną jako 2 można ze wszystkich stron ( tu akurat 3 stron) obłożyć wełną (oznaczona żółtym kolorem), czy tylko z góry i z dołu, a od czoła zostawić nieocieoploną. Belka ta ma ok 10 cm grubości więc powstałby mostek termicznę dlatego na nią chcę dać jeszcze 5 cm wełny pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz2 04.10.2012 19:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2012 czy ktoś mi pomoże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 04.10.2012 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2012 Pomiędzy wełną a deskami musi być wolna przestrzeń. Ta belka nie będzie żadnym mostkiem (będzie tylko teoretycznie). Znacznie większym będą śruby ją mocujące. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz2 06.10.2012 17:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2012 ale ta wełna przylegałaby do deski tylko na szerokości 15 - 20 cm- czy w takim przypadku też ma być szczelina? A w przypadku gdy ściana szczytowa łaczy się z dachem- tam też daje się wełne i ona styka się z deską- czy tam tez musi być szczelina tzn czy dą belkę "otulać " wełna ze wszystkich stron czy nie można ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BCS 06.10.2012 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2012 A jak wentylujesz (gdzie jest dziura)z tej zimnej strefy, jeśli zasłaniasz wełną 1 to źle, jak dziura jest a jej nie widać na zdjęciu, to możesz ocieplać wełną (nie styropianem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz2 07.10.2012 07:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 w tym miejscu 1 dach ztyka się bezpośrednio ze ścianą domu więc nie ma możliwości zrobienia szczeliny wentylacyjnej.Wloty są w pod okapem wylot zaś to dwie kratki umieszczone na przeciwległych ścianach. ten obniżony sufit jest właśnie po to aby zrobić wolną przestrzeń łączącą te dwie przeciwległe ściany i dać ujściedla powietrza spod połaci poniżej link do innego wątku w którym umieściłem zdjęcia http://forum.muratordom.pl/showthread.php?207261-ocieplanie-kotłowni-wentylacja-dachu&p=5529866#post5529866 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BCS 07.10.2012 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 (edytowane) Czyli owijasz drewno paro-przepuszczalną wełną, h2o z niej wylata do wspomnianych dziurek, nic nie tęchnie i najważniejsze -nie ma mostka!. Jedyne miejsce, na które już nie masz wpływu to końcówki muru stykające się z mrozem, ale tak ma 90% polski. Edytowane 7 Października 2012 przez BCS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts