Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z kolorem dachówki.

snofi2

Recommended Posts

Witam, jest to mój pierwszy post na tym forum. Mam pytanie położyliśmy z żoną dachówkę ceramiczną firmy Wienerberger Koramic Renesansowa L15 angoba szlachetna podstawa w kolorze mahoń, kupując tą dachówkę w hurtowni nie zostaliśmy poinformowani o możliwością różnic kolorystycznych w.w. dachówki. Gdy przywieźli dachówkę na plac budowy było napisane, żeby mieszać zawartość paczek w czasie układania, więc (chociaż dekarze o tym wiedzieli) poinformowałem ich o tym. Po zakończonej pracy (dach jest 4-spadowy) zobaczyłem, że kolor dachówki jest na dwóch największych połaciach tak różnorodny, że widoczne jest to gołym okiem. Zgłosiłem to do firmy Wienerberger , chociaż powinienem zgłosić to do hurtowni. Przyjechał pan zrobił zdjęcia i poinformował mnie, że przy tej dachówce jest napisane, że mogą być różnice w kolorze, ale zgodnie z "PrPN-EN 1304 Dachówki ceramiczne do nieciągłego układania Definicje i specyfikacja produktów" punkt 6 " Barwa zgodna z wzorcem, dopuszcza się nieznaczne różnice odcieni barwy;" u nas jest tragedia.

W dalszej rozmowie stwierdził, iż dekarz powinien mi o tym powiedzieć, że są takie różnice w barwie. Po porównaniu czterech sztuk dachówki każda z nich różni się numerem seryjnym. Po tym pan z firmy Wienerberger poprosił, żebym ściągnął najjaśniejszą i najciemniejszą dachówkę i zrobił zdjęcia serii. Tu moje pytania czy seria produkcji powinna się różnić, czy dachówka powinna wyglądać jakby spłynął z niej kolor i gdzie mogę znaleźć biegłego rzeczoznawcę z okolicy Oławy w dziedzinie dachówki. Z daleka od razu widać różnicę w barwie dachu. Za żądałem wymiany dachówki lub zwrotu poniesionych kosztów. Proszę o odpowiedz. Pozdrawiam.

proponuję bardziej wymieszać dachówki i nie szarpać sobie nerwów:) wszystko zgodnie z normą, tylko dobra wola producenta może pomóc.

Bardziej się nie da pomieszać. Na złamanych częściach dachu jak się przypatrzyć też widać różnice.

Witam, dla mnie problem tym bardziej, że jestem z zawodu lakiernikiem samochodowym. Gdybym ja zostawił takie bohomazy na lakierze, miałbym reklamacje za reklamacją. Zaraz ktoś napisze, żebym nie porównywał dachówki do lakierowania, ale praca w tym zawodzie mnie tak skrzywiła. Wracając do tematu, czy ktoś mi odpowie na zadane przeze mnie pytania? Pozdrawiam.

Partie mogą się różnić odcieniem to norma. Na drugie pytanie trudno odpowiedzieć bo opis to Twoje subiektywne odczucie. Odnośnie merytorycznej oceny znajdziesz pomoc w najbliższym oddziale Polskiego Stowarzyszenia Dekarzy (http://www.dekarz.com.pl). Pozdrawiam.