francuz2 04.10.2012 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2012 Może ktoś mnie psychicznie podratuje. Mam zamontowane na ramach okiennych rolety natynkowe, które chciałbym schować w ociepleniu. Grubość kasety na rolety to 18cm, więc jeśli chcę rolety schować w ociepleniu potrzebuję dać styropian 20cm lub więcej. Potrzebne jest mi tyle z 2 powodów - chcę nakleić pasek pianki na kasetę by zmniejszyć mostek cieplny na roletach i niestety jedne kasety są przy samym murze, niektóre lekko odsunięte - różnica 3-4cm (temat montażu okien). Okna mam zamontowane w licu muru. Czego się obawiam - przy takim grubym ociepleniu chcę uniknąć sytuacji, że dom będzie wyglądał jak bunkier - z oknami głęboko schowanymi w elewacji. Wprawdzie większość okien mam stosunkowo dużych 2,50x1,5m, choć i są mniejsze, więc jest szansa, że efekt bunkra nie będzie taki widoczny, ale mimo wszystko nie chciałbym spieprzyć obrazu budynku...P.S. Ocieplenie chciałem dać pierwotnie 15cm, ale z 20cm też nie mam problemu...Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lelelek 04.10.2012 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2012 Myśle ze jest to dodatkowy koszt grubego ocieplenia. U mnie dlatego przy 25 cm styropianu okna są na kotwach wysyniete poza lico. Małe okna nie bedą wyglądały za ciekawie, ale chyba nie masz innego wyjścia jak dać 20. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LAG 07.10.2012 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 W takim razie ja też podbuduję.Z tym problemem borykałą sie co najmniej połowa moich klientów:) Żaden z nich nie żałował, że zwiekszyłl grubość styropianu do 20 cm, bo róznica między 15 cm a 20 cm na dużych oknach jest prawie niezauważalna! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 07.10.2012 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 Popieram, ja mam 22cm styro + 12 cm klinkier ( okna wysunięte na 9 cm w ocieplenie ) i nie mam wyglądu bunkra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
francuz2 08.10.2012 11:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 Dzięki za słowa ouchy, mam kierownika budowy leciutko po siedemdziesiątce i to on mi odradzał. Fajny chłop, ale wszystkie dodatkowe pomysły (rekuperacja, więcej styro pod połogą, grubsze ocieplenie, odkurzacz centralny) były negowane - składam to na karb jego wieku... No fakt - kiedyś tego nie robili... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 08.10.2012 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 Tak wygląda 20 cm docieplenia: Małe okienka mają 90x90cm, a nawet przy nich nie wydaje mi się, żeby było jakoś "bunkrowato". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts