Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Obawa przed estetyką bunkra przy grubym ociepleniu

francuz2

Recommended Posts

Może ktoś mnie psychicznie podratuje. Mam zamontowane na ramach okiennych rolety natynkowe, które chciałbym schować w ociepleniu. Grubość kasety na rolety to 18cm, więc jeśli chcę rolety schować w ociepleniu potrzebuję dać styropian 20cm lub więcej. Potrzebne jest mi tyle z 2 powodów - chcę nakleić pasek pianki na kasetę by zmniejszyć mostek cieplny na roletach i niestety jedne kasety są przy samym murze, niektóre lekko odsunięte - różnica 3-4cm (temat montażu okien). Okna mam zamontowane w licu muru. Czego się obawiam - przy takim grubym ociepleniu chcę uniknąć sytuacji, że dom będzie wyglądał jak bunkier - z oknami głęboko schowanymi w elewacji. Wprawdzie większość okien mam stosunkowo dużych 2,50x1,5m, choć i są mniejsze, więc jest szansa, że efekt bunkra nie będzie taki widoczny, ale mimo wszystko nie chciałbym spieprzyć obrazu budynku...

P.S. Ocieplenie chciałem dać pierwotnie 15cm, ale z 20cm też nie mam problemu...

Marcin

Dzięki za słowa ouchy, mam kierownika budowy leciutko po siedemdziesiątce i to on mi odradzał. Fajny chłop, ale wszystkie dodatkowe pomysły (rekuperacja, więcej styro pod połogą, grubsze ocieplenie, odkurzacz centralny) były negowane - składam to na karb jego wieku... No fakt - kiedyś tego nie robili...