yaiba83 14.09.2013 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2013 Solary (przynajmniej płąskie) działają dłużej niż 10lat. Są na to dowody (o gwarancjach nie wspominając)Płaskie do działania nie potrzebuję 100% słońca (można u mnie sprawdzić). Tutaj próżniowcy także wciskają niezłą kitomanię.Działają więcej niż 30% dni w roku, no chyba że kupisz w solar-techu to tak się może zdarzyć. Co niektórzy mają przykre doświadczenia w tej dziedzinie. Jak tak podłych płaskich jeszcze nie widziałem, za to rozszczelnione rury tak. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 14.09.2013 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2013 Solary jednego rodzaju pracują faktycznie 6 miesięcy w roku inne o powierzchni mniej płaskiej praktycznie przez 10-11 miesięcy. Wciskanie ludziom pewnego rodzaju solarów które działają dobrze praktycznie tylko w pełnym słońcu (tylko 30% dni w roku) i głównie w południe gdy słonce pada prostopadle na ich powierzchnię jest zwykłym naciągactwem. Wolnej chwili odszukam zdjęcia i wkleję wykresiki działania instalacji solarnej, że nie tylko w południe działają. To też taka właściwość, którą warto odkryć w kolektorach płaskich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 15.09.2013 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 wkleję wykresiki działania instalacji solarnej, że nie tylko w południe działają Moje płaskie w akcji (fioletowy kolor to zasobnik CWU300 ogrzewany tylko solarami, następnie mieszany z 160-ką). Dane w tej skali uśredniane mam dobowo, więc w rzeczywistości są wyższe: http://pompaciepla24.com/graphs/graph_13_4.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ins7 23.09.2013 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 Wolnej chwili odszukam zdjęcia i wkleję wykresiki działania instalacji solarnej, że nie tylko w południe działają. To też taka właściwość, którą warto odkryć w kolektorach płaskich. Super, a co powiesz na to: Obliczenie przeprowadzone przy pełnym słońcu 1000W/m2 w którym przeprowadza się badania i w którym to najlepiej radzą sobie kolektory płaskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 24.09.2013 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 No co powiem to powiem, że ten rysunek znów cię pogrąża. Świetnie pokazuje kąt padania promieni słonecznych (90*) dla próżniówek. Marketingowiec taki jak ty od razu to klientom wciśnie.Dlaczego na tym rysunku nie ma całego kolektora próżniowego, albo chociażby 1/3 tylko pojedyncza rura. Ano dlatego, że przy rysunku jaki podałeś 100% promieni nie dotrze do drugiej rury i każdej następnej bo część tego słońca będzie przesłonięta przez poprzedzającą rurę dla przypadku który przytoczyłeś.Nie dopatrzyłeś się tego czy próbujesz w dalszym ciągu z ludzi robić debili? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 24.09.2013 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 No co powiem to powiem, że ten rysunek znów cię pogrąża. Świetnie pokazuje kąt padania promieni słonecznych (90*) dla próżniówek. Marketingowiec taki jak ty od razu to klientom wciśnie. Dlaczego na tym rysunku nie ma całego kolektora próżniowego, albo chociażby 1/3 tylko pojedyncza rura. Ano dlatego, że przy rysunku jaki podałeś 100% promieni nie dotrze do drugiej rury i każdej następnej bo część tego słońca będzie przesłonięta przez poprzedzającą rurę dla przypadku który przytoczyłeś. Nie dopatrzyłeś się tego czy próbujesz w dalszym ciągu z ludzi robić debili? Masz całkowitą rację. Zacienianie jednej rury przez druga będzie zależeć od odległości między rurami, im bliżej są upakowane tym gorzej. A więc ten graniczny kąt będzie zależny od gabarytów ( szerokości ) kolektora. W przypadku kolektorów wiadomej firmy będzie wynosił ok. 35 stopni. I jest to właściwie dalszy temat do opisania, bo tam z kąt zaczerpnięto te rysunki ciąg dalszy nastąpi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateusz74 09.10.2013 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 Mój tata mieszka na wsi, jakiś czas temu gmina przeprowadzała rozeznania, kto chciałby założyć kolektory słoneczne. Nie wiem do końca na jakiej zasadzie się to odbywa, ale chodzi o jakieś dofinansowanie, jeżeli zbierze się jakąś konkretną liczbę osób/gospodarstw domowych. Podesłałem tacie ten wątek, może pomoże mu to w podjęciu decyzji. Ogólnie raczej sporo dobrego słyszałem na temat takiego rozwiązania, ale z Waszych wypowiedzi nie bardzo wiem, która firma jest godna polecenia,a trochę ich na rynku jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koszan 09.10.2013 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 Od kilku ładnych lat można zauważyć próby adaptowania urządzeń w tym przypadku solarów które w naszym klimacie (przy ilości słońca jaką dysponujemy szczególnie zimą) nie sprawdzają się a przynajmniej efekt finansowy w stosunku do ponoszonych kosztów jest bardzo wątpliwy. Podstawą sukcesu jest zdrowy rozsądek i "zimna" kalkulacja kosztów i zysków a nie chęć posiadania kolejnej modnej zabawki - bo sąsiad ma to ja też będę miał.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Budowniczy01 04.11.2013 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Na razie możemy powiedzieć, że wygląda to na reklamę Nie wiem, czy zauważyłeś, ale ja pytam, a nie reklamuję. To, że mam jeden wpis na forum, to znaczy, że nie mam prawa dopytywać? Poznawać opinii na temat konkretnych produktów? Miałem najpierw napisać z 50 postów, żeby mieć do tego prawo, czy jak? No forum chyba jest od poznawania opinii, wyrażania swojego zdania... Poza tym - zastanów się, czy gdybym chciał wyłącznie zareklamować produkt, wracałbym do tego wątku? Po co? Ja szukam podpowiedzi w zakresie systemów solarnych, to wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
red1980 04.11.2013 23:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Nie wiem, czy zauważyłeś, ale ja pytam, a nie reklamuję. To, że mam jeden wpis na forum, to znaczy, że nie mam prawa dopytywać? Poznawać opinii na temat konkretnych produktów? Miałem najpierw napisać z 50 postów, żeby mieć do tego prawo, czy jak? No forum chyba jest od poznawania opinii, wyrażania swojego zdania... Poza tym - zastanów się, czy gdybym chciał wyłącznie zareklamować produkt, wracałbym do tego wątku? Po co? Ja szukam podpowiedzi w zakresie systemów solarnych, to wszystko.Sory ale dla mnie wpis wyglądał jak reklama. Tym bardziej, że sporo jest wpisów różnego rodzaju nt tej właśnie firmy i naprawdę większość z nich wygląda na wpisy reklamowe. Tak przy okazji - dziś z ciekawości wybrałem się na spotkanie gminne dotyczące kolektorów z firmy LUKS KOLOR (nota bene wcześniej nie słyszałem o tej podobno dużej firmie produkującej kolektory). Dowiedziałem się tam ciekawych rzeczy, np o schładzaniu instalacji glikolem z naczynia ciśnieniowego (w środku lata przez miesiąc można tak spokojnie schłodzić), o konieczności wymiany glikolu w kolektorach płaskich min. 2 razy częściej niż w heat pipe (bo podobno w płaskich glikol mocniej się nagrzewa ale o dziwo wbrew temu są one mniej skutecznie niż próżniowe), o niemożności montażu płaskiego kolektora na konstrukcji (mniejsze możliwości montażu płaskiego - tylko na dachu skośnym, za to próżniowe nawet na ziemi można stawiać), o rurce szklanej produkowanej w Chinach w technologii wykorzystywanej w NASA (albo w statkach kosmicznych - jakoś tak to określono), o tym, że firma LUKS KOLOR zamontowała juz ponad 30 tysięcy zestawów (w programie dotacji w którym wg moich spostrzeżeń montuje się obecnie 90% instalacji, przez 4 lata zamontowano dotychczas niecałe 52 tys instalacji, więc wynik firmy naprawdę imponujący - tym bardziej, że większość instalacji jest montowana na kolektorach płaskich!!!), że w woj. łódzkim firma założyła już ponad 3 tys instalacji, chociaż działa tam dopiero 10 miesięcy (co ciekawe wg danych NFOŚ od początku programu dotacyjnego w łódzkim założono dotychczas 3,5 tys instalacji (przez niecałe 4 lata), że 3 rury heat pipe grzeją tak samo co jeden kolektor płaski (o dziwo do 300 litrów zbiornika dają tych rur aż 40 - analogicznie powinni dawać chyba minimum 10 płaskich żeby to tak samo działało), itp itd... Jak widać człowiek uczy się całe życie... A potem się dziwicie, że ktoś podważa te głupoty wciskane klientom na spotkaniach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adler77 09.12.2013 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 Należy obliczyć po ilu latach kolektor się zwróci. Ja mam założony kompakt heat pipe i jestem zadowolony. Dla mnie i mojej rodziny wystarczy. Korzystam z niego od początku marca do końca października ( w tym roku do końca listopada ). Jestem zadowolony. Doskonale się sprawdza i spełnia w 100% moje oczekiwania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 09.12.2013 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 Należy obliczyć po ilu latach kolektor się zwróci. Ja mam założony kompakt heat pipe i jestem zadowolony..... To może już w pierwszym poście podzielisz się tą radosna informacją jak ten zwrot wygląda w twoim przypadku warto by było czymś poprzeć swoje słowa, bo tak to tylko wiara zostaje, a jak wiadomo społeczeństwo się laicyzuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 10.12.2013 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 A po co to pisać? Może ktoś bez liczb zapyta o zestaw i dostanie wizytówkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WaldemarTopol 11.12.2013 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Ja zakupiłem swoje kolektory w firmie z Olecka. Nie byłem pewien co do rurek próżniowych, ale z tego co widzę po minie sąsiada to teraz pluje sobie w brodę że kupił płaskie:). Z dotacją nie był to taki wielki koszt. Teraz tylko czekam na dotacje do pomp ciepła. A dopiero przypomniałem sobie nazwę firmy Bio-Ecology. Mam nadzieję że Pan z postów wyżej nie napisze zaraz że to reklama. Mam nadzieję że ktoś jeszcze podzieli się swoimi spostrzeżeniami z innymi firmami. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 11.12.2013 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Dobrze - nie napiszę, że to reklama tylko zaproszę pozostałych użytkowników to przeczytania wszystkich postów pana WaldemaraTopola i wyciągnięcie wniosków Na szczęście to forum daje taką możliwość Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
red1980 11.12.2013 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 A ja napiszę od razu że to reklama. A na stronie tej super firmy bzdurne treści nie poparte żadnymi danymi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 18.12.2013 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 Ja zakupiłem swoje kolektory w firmie z Olecka. Nie byłem pewien co do rurek próżniowych, ale z tego co widzę po minie sąsiada to teraz pluje sobie w brodę że kupił płaskie:). Z dotacją nie był to taki wielki koszt. Teraz tylko czekam na dotacje do pomp ciepła. A dopiero przypomniałem sobie nazwę firmy Bio-Ecology. Mam nadzieję że Pan z postów wyżej nie napisze zaraz że to reklama. Mam nadzieję że ktoś jeszcze podzieli się swoimi spostrzeżeniami z innymi firmami. Pozdrawiam A temat topiku Ty znajesz Waldemarze Panie???:no:.Kiedy Waldemarze dostałeś ową dotację???Ile rur posiadasz w zestawie i czy masz je spięte np. z CO??? .Mam nadzieję że ktoś jeszcze podzieli się swoimi spostrzeżeniami z innymi firmami...... Wydaje mi się ,że tu idzie o inną ideę.:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 19.12.2013 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 Ja zakupiłem swoje kolektory w firmie z Olecka. A dopiero przypomniałem sobie nazwę firmy Bio-Ecology. Mam nadzieję że Pan z postów wyżej nie napisze zaraz że to reklama. Ja to zrobię. To jest reklama. Do reklam to się już przyzwyczaimy i może to nic złego, tylko dla czego jest to reklama Chińskich kolektorów i to jeszcze o kiepskich parametrach!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 16.01.2014 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 sylwia4012 Co cię przekonało do kolektorów Viessmanna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 16.01.2014 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 A ja myślę, że warto pomyśleć o ochronie środowiska i zainwestować w kolektory słoneczne. Budujemy dom typowo energooszczędny (mimo, że od 2 lat), z zachowaniem wszelkich standardów. Obecnie jesteśmy na etapie wyboru kolektorów i padło na Viessmann'y. Znajomi polecili nam z uwagi na wczesniejsze, pozytywne doświadczenia http://www.sjsgroup.pl/pl/sklep/kategoria/kolektory-sloneczne,486,1173,1.html , skorzystaliśmy z oferty. Współczuję wyboru. Bo za te same pieniądze można byłoby nabyć coś zdecydowanie lepszej jakości. A tak szczerze - wyczuwam próbę kolejnej darmowej reklamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts