Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kolektory słoneczne - temat warty zainteresowania?

krollazienek

Recommended Posts

• Odpowiedzi 121
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Sory, że nie w temacie, ale troszkę mnie czas goni, dlatego piszę na szybko tutaj.

Chciałem się zapytać jak to teraz wygląda ta całą dotacja 45%. Powiedzmy, że kupuję kolektory za 9000zł netto. Do tego jakiś bufor/podgrzewacz za 2tys zł, pompa obiegowa, sterownik glikol. Wszystko z montażem wyjdzie pewno koło 15tys zł. Przy takiej cenie kolektorów ile mogę dostać na nie dotacji?

Przykład:

AquaPakiet z jednym kolektorem próżniowo-rurowym CPC o powierzchni czynnej 4,5m^2 (dla 3-4osób) ze zbiornikiem 220-300l, orurowaniem długości 15mb i montażem to koszt ~20000PLN brutto.

Maksymalny koszt kwalifikowany i minimalny kredyt to: 4,5m^2 x 2250PLN/m^2 = 10125PLN

Dotacja: 10125PLN x 45% = 4556,25PLN

Tak to wygląda na dzień dzisiejszy.

Edytowane przez RAPczyn

No ja pod lupę wziąłem 2 x Watt CPC 9+, powierzchnia czynna to 3,6m2, dla zużycia ciepłej wody na poziomie dziennym równym 175litrów. Zbiornik 200litrów. W moim przypadku to chyba wyjdzie trochę taniej niż 20 tys brutto. Oprócz solarów, które są najdroższe to potem będzie w kolejności zbiornik, automatyka, przewody i pompa. Oczywiście też robocizna. Myślę, że w 15tys dało by radę się zamknąć. Co o tym sądzisz?

No więc właśnie o to chodzi. Dałem taie kolektory , że było prawie 4,5m2, cena poszła juz w górę a uzysk nieproporcjonalnie też wzrósł ale niedużo. I dla mojego zestawu rozpatrywanego max. temp w zbiorniku wyniosła 57 stopni. Oczywiście to symulacja tylko ale w realu wyszłoby niewiele inaczej

Dokładnie do takiego zapotrzebowania 3 kolektorki tak z 5,4m2 absorbera i zbiorniczek 300L powinien już twoje zapotrzebowanie ogarnąć. Inaczej praktycznie nie będzie dnia bez dogrzewania zbiornika dodatkowym źródłem. Wielu ludzi myśli, że jak zagrzeje 200L wody do powiedzmy 50*C i zużyje 150l to w zbiorniku zostanie "czyste" 50l o tej temperaturze. Jednak w rzeczywistości woda się podmiesza i nie będzie to nawet 45*C.

wiyam wszyscy pisza o kolektorach ja tez bede montowal ale kolektory rurowo prozniowe , kolektory rurowe pracuja caly rok i sa bardziej wydajne proponuje poczytac na ten temat , mam kontakt z ludzmi co zamontowali takie kolektory i sa bardzo zadowolone zalezy od pogody ale jak marfzec jest ladny to piece juz wylanczaja a nawet zima dadza pare stopni ciepla . tez bede mial zbiornik 300 litrow tak zwany bufor . instalacje przeprowadzi renomowana firma , kosszt 15tys zl z montazem oklo 7m2 powierzchnia domy 210 m2 , ogrzewanie podloogowe kominek z plaszczem wodnym plus rekuperator wszyscy piec na eko pelet .palac w kominku plus kolektor sloneczny plus rekupersator zaoszczedzamy bardzo duzo , piec jest odciazony praca , oczywiscie wszsytko musi byc odpowiednio podloczone sterowniki itd. nie ktorzy wzieli pseudo fachowca to temperatury nie moga ustawic itd, apropo w polsce sa 3 dobre firmy co zajmuja sie kolektorami rurowymi co licza sie na rynku europejskim i maja najwieksza sprzedaz ,

wiyam wszyscy pisza o kolektorach ja tez bede montowal ale kolektory rurowo prozniowe , kolektory rurowe pracuja caly rok i sa bardziej wydajne proponuje poczytac na ten temat , mam kontakt z ludzmi co zamontowali takie kolektory i sa bardzo zadowolone zalezy od pogody ale jak marfzec jest ladny to piece juz wylanczaja a nawet zima dadza pare stopni ciepla . tez bede mial zbiornik 300 litrow tak zwany bufor . instalacje przeprowadzi renomowana firma , kosszt 15tys zl z montazem oklo 7m2 powierzchnia domy 210 m2 , ogrzewanie podloogowe kominek z plaszczem wodnym plus rekuperator wszyscy piec na eko pelet .palac w kominku plus kolektor sloneczny plus rekupersator zaoszczedzamy bardzo duzo , piec jest odciazony praca , oczywiscie wszsytko musi byc odpowiednio podloczone sterowniki itd. nie ktorzy wzieli pseudo fachowca to temperatury nie moga ustawic itd, apropo w polsce sa 3 dobre firmy co zajmuja sie kolektorami rurowymi co licza sie na rynku europejskim i maja najwieksza sprzedaz ,

Nooo, wydajne po byku :lol2:

policzyłeś może koszty inwestycyjne tych swoich oszczędności???

weź się chłopaku ogarnij trochę.

Witam chce załozyc kolektory słoneczne do ciepłej wody firmy hewalex osob w domu 5 i prosiłbym o porade ktory zestaw bedzie najlepszy czy kolektory 3 sztuki KS2000 rownają sie kolektorom 2 szt KS2500

witam

powierzchnia czynna dla 3 szt KS2000 TLP AC to: 5,48m2

powierzchnia czynna dla 2 szt KS2500 TLP AC to: 4,47m2

jak widać różnica spora

czy wystarczy? - jak małe zużycie c.w.u. być może - bardziej 4 szt KS 2000 TLP AC

ale jeszcze ważne pod jakim kątem będą montowane, itp.

poczytaj na str. 7 - "Dobór wielkości małej instalacji solarnej"

http://www.hewalex.pl/pliki/preview/katalog-techniki-solarnej-hewalex-2013.pdf

pozdrawiam

Na trzeźwo to pisałeś?

Witam chce załozyc kolektory słoneczne do ciepłej wody firmy hewalex osob w domu 5 i prosiłbym o porade ktory zestaw bedzie najlepszy czy kolektory 3 sztuki KS2000 rownają sie kolektorom 2 szt KS2500
Dla 5 osób to dwa kolektory raczej nie (nawet te 2500). Wg mnie minimum zestaw 3 KS2000 + zasobnik 300. Natomiast jeśli z tych 5 osób 3 to panny na wydaniu, które leją wannę wody dwa razy dziennie, to nawet 4+400 może być mało :p

Z tego co wiem to wiosną Hewalex ma troszkę zwiększyć wymiary kolektorów. W ogóle szykuje się trochę zmian w ofercie.