Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kolektory słoneczne - temat warty zainteresowania?

krollazienek

Recommended Posts

• Odpowiedzi 121
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

wiyam wszyscy pisza o kolektorach ja tez bede montowal ale kolektory rurowo prozniowe , kolektory rurowe pracuja caly rok i sa bardziej wydajne proponuje poczytac na ten temat , mam kontakt z ludzmi co zamontowali takie kolektory i sa bardzo zadowolone zalezy od pogody ale jak marfzec jest ladny to piece juz wylanczaja a nawet zima dadza pare stopni ciepla . tez bede mial zbiornik 300 litrow tak zwany bufor . instalacje przeprowadzi renomowana firma , kosszt 15tys zl z montazem oklo 7m2 powierzchnia domy 210 m2 , ogrzewanie podloogowe kominek z plaszczem wodnym plus rekuperator wszyscy piec na eko pelet .palac w kominku plus kolektor sloneczny plus rekupersator zaoszczedzamy bardzo duzo , piec jest odciazony praca , oczywiscie wszsytko musi byc odpowiednio podloczone sterowniki itd. nie ktorzy wzieli pseudo fachowca to temperatury nie moga ustawic itd, apropo w polsce sa 3 dobre firmy co zajmuja sie kolektorami rurowymi co licza sie na rynku europejskim i maja najwieksza sprzedaz ,

Napisz moze ile kosztowaly Cie te wszystkei systemy lacznie, a wiec:

- kominek z plaszczem,

- solary,

- piec na ekopelet.

Cos mi sie wydaje, ze bedzie to w kolicy 40 tys, mogles miec PC gruntowa, nie kiwac palcem i miec nizsze rachunki niz obecnie...

A co do kwesti :"zaoszczedzamy bardzo duzo", to podaj ile rocznie zuzywasz:

- peletu,

- drewna do kominka,

- pradu na rzecz kotla i solarow.

Jak to wszystko podliczysz i podasz to wtedy zobaczy czy tak duzo :p

Słuchajcie a jak na kolektorach jest temp, ujemna pompa od nich nie chodzi, generalnie system jest wtedy zawieszony, (jak sądzę) to czy w przypadku gdy mam zasobnik 300l, to instalacja od solarów może wychładzać wodę w zasobniku ? Odległość od kolektorów do zasobnika to ok 10-12m.

Zależy jaką opcję masz ustawioną na sterowniku. Masz tam pozycję ochrona kolektora przez zamarzaniem jeśli masz "TAK" pompka raz na jakiś czas przepuści płyn przez solary i może powodować to wychładzanie zbiornika. Podobną opcją jest pytanie o temperaturę zamarzania płynu do wyboru było 0 i - 25 stopni ( Woda / Glikol )

Jeśli chodzi o grzanie u nas nic zachmurzenie całkowite i płaskie raczej niczego nie grzeją. Piec chodzi na okrągło i grzeje

Słuchajcie a jak na kolektorach jest temp, ujemna pompa od nich nie chodzi, generalnie system jest wtedy zawieszony, (jak sądzę) to czy w przypadku gdy mam zasobnik 300l, to instalacja od solarów może wychładzać wodę w zasobniku ? Odległość od kolektorów do zasobnika to ok 10-12m.

Zawór zwrotny w grupie pompowej nie pozwoli na grawitacyjne wychładzanie zbiornika.

Kolektory słoneczne -inwestycja się zwraca po 10-15 latach.

No tak, ale nie bierzecie jednego pod uwagę. Gro ludzi montujących kolektory do cieplej wody montuje je po to aby w lecie nie palić kotła stałopalnego dla 150 litrów cieplej wody dziennie. Ten kto nie pali w piecu latem dla cieplej wody nie jest w stanie tego zrozumieć,

Inni są ekologiczni, gdzie sąsiad pali latem w piecu dla wody oponami, ten ma kolektory, inny za diabła nie chce dać zarobić "ruskim" za gaz. I tak można by mnożyć powody nie koniecznie ekonomiczne dla których ludzie montują kolektory.

Panie Witoldzie

czy są już dostępne jakieś raporty z badania Pana kolektorów próżniowych?

Oczywiście, raport jest od marca ubiegłego roku. Jakie parametry podać?

Też mnie to ciekawi. Przecież izolacja na rurkach idealna nie jest to "przedmuchy" przy -15*C wg mnie wcale rzadkością nie będą. Z glikolem do -25*C ludzie w Suwałkach mogą mieć lekki problem a co dopiero z wodą.

Ciekawe co powie RAPczyn, ja już mam pierwsze dane z mojej instalacji.

24 sty. dobiło 7kWh przy max 62stC; 25 sty. 9kWh przy max 69stC; wczoraj opady śniegu i 0kWh oraz max 28stC; dziś słońce za lekkimi chmurami - do 10:30 0kWh max 38st.

Wg badań ITW Stuttgart od 1,4% do 3,5% uzysku w skali roku -> http://www.duel.com.pl/frontpage/images/producenci/paradigma/AquaSystem/ITW_Zertifikat_Aqua.pdf potrzebne jest na zabezpieczenie małej instalacji przed zamarznięciem.

Wg danych z monitoringu dużej instalacji solar, która pracuje na sieć cieplną w Wels (AT) http://www.solar-district-heating.eu/NewsEvents/News/tabid/68/Page/1/ArticleId/218/Monitoring-results-from-the-solar-thermal-installation-for-district-heat-in-Wels-available.aspx gwarantowany uzysk 1300MWh (w rzeczywistości 1302MWh), spodziewana ochrona przed zamarznięciem 50MWh (w rzeczywistości 12MWh), zużycie energii elektryczny to około 6,5MWh.

Suwałki to nie wszystko, w Aplach są instalacje gdzie muszą pracować przy temperaturach -30stC http://www.ritter-xl-solar.com/index.php?id=238&type=98&L=5