marcinbbb 21.01.2014 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 Ale rozwiązaniem może być zbiornik zintegrowany 400l ( 300l bufor a wewnątrz bufora 100l cwu). W ten sposób bufor zawsze oddaje ciepło cwu. I nawet po wypompowaniu całej ciepłej wody odczeka się kilkanaście minut i woda znów gorąca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 21.01.2014 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 -6 stC a moje grzeją wodę .......też tak macie???Na sterowniku teraz jest priorytet grzania wody a potem CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 21.01.2014 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 Słuchajcie a jak na kolektorach jest temp, ujemna pompa od nich nie chodzi, generalnie system jest wtedy zawieszony, (jak sądzę) to czy w przypadku gdy mam zasobnik 300l, to instalacja od solarów może wychładzać wodę w zasobniku ? Odległość od kolektorów do zasobnika to ok 10-12m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 21.01.2014 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 wiyam wszyscy pisza o kolektorach ja tez bede montowal ale kolektory rurowo prozniowe , kolektory rurowe pracuja caly rok i sa bardziej wydajne proponuje poczytac na ten temat , mam kontakt z ludzmi co zamontowali takie kolektory i sa bardzo zadowolone zalezy od pogody ale jak marfzec jest ladny to piece juz wylanczaja a nawet zima dadza pare stopni ciepla . tez bede mial zbiornik 300 litrow tak zwany bufor . instalacje przeprowadzi renomowana firma , kosszt 15tys zl z montazem oklo 7m2 powierzchnia domy 210 m2 , ogrzewanie podloogowe kominek z plaszczem wodnym plus rekuperator wszyscy piec na eko pelet .palac w kominku plus kolektor sloneczny plus rekupersator zaoszczedzamy bardzo duzo , piec jest odciazony praca , oczywiscie wszsytko musi byc odpowiednio podloczone sterowniki itd. nie ktorzy wzieli pseudo fachowca to temperatury nie moga ustawic itd, apropo w polsce sa 3 dobre firmy co zajmuja sie kolektorami rurowymi co licza sie na rynku europejskim i maja najwieksza sprzedaz , Napisz moze ile kosztowaly Cie te wszystkei systemy lacznie, a wiec: - kominek z plaszczem, - solary, - piec na ekopelet. Cos mi sie wydaje, ze bedzie to w kolicy 40 tys, mogles miec PC gruntowa, nie kiwac palcem i miec nizsze rachunki niz obecnie... A co do kwesti :"zaoszczedzamy bardzo duzo", to podaj ile rocznie zuzywasz: - peletu, - drewna do kominka, - pradu na rzecz kotla i solarow. Jak to wszystko podliczysz i podasz to wtedy zobaczy czy tak duzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 21.01.2014 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 Słuchajcie a jak na kolektorach jest temp, ujemna pompa od nich nie chodzi, generalnie system jest wtedy zawieszony, (jak sądzę) to czy w przypadku gdy mam zasobnik 300l, to instalacja od solarów może wychładzać wodę w zasobniku ? Odległość od kolektorów do zasobnika to ok 10-12m. Zależy jaką opcję masz ustawioną na sterowniku. Masz tam pozycję ochrona kolektora przez zamarzaniem jeśli masz "TAK" pompka raz na jakiś czas przepuści płyn przez solary i może powodować to wychładzanie zbiornika. Podobną opcją jest pytanie o temperaturę zamarzania płynu do wyboru było 0 i - 25 stopni ( Woda / Glikol ) Jeśli chodzi o grzanie u nas nic zachmurzenie całkowite i płaskie raczej niczego nie grzeją. Piec chodzi na okrągło i grzeje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 22.01.2014 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 Słuchajcie a jak na kolektorach jest temp, ujemna pompa od nich nie chodzi, generalnie system jest wtedy zawieszony, (jak sądzę) to czy w przypadku gdy mam zasobnik 300l, to instalacja od solarów może wychładzać wodę w zasobniku ? Odległość od kolektorów do zasobnika to ok 10-12m. Zawór zwrotny w grupie pompowej nie pozwoli na grawitacyjne wychładzanie zbiornika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 23.01.2014 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 Dzięki za odpowiedzi Trochę się rozjaśniło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 23.01.2014 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 Dzięki za odpowiedzi Trochę się rozjaśniło Temp zewn.-11 stC. wewn.+23,5 stC,Tylko PG na podtrzymaniu.Temp.na kolektorze 29 stC. Pompa pracuje.O jakim Ty minusie śpiewasz???Na wyświetlaczu w kotłowni 26 stC. Ja czegoś chyba nie wiem.:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 23.01.2014 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 Dziś około 5kWh, z temperaturą maksymalną dochodzącą do 76,7stC, przy -10stC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 23.01.2014 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 Moje płaskie też dzisiaj pogrzały. Niestety mój sterownik nie ma możliwości rejestrowania maksymalnych temperatur a szkoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 23.01.2014 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 (edytowane) Kolektory słoneczne - temat warty zainteresowania? Odpowiadam na pytanie w temacie - NIEWARTY nawet z dotacją inwestycja się zwraca po 10-15 latach. temat wałkowaty tutaj Edytowane 23 Stycznia 2014 przez panfotograf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 24.01.2014 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 Ja również zachęcam do przeczytania tego tematu i okaże się, że są rodziny którym się to zwróci szybciej.Kolektory nie każdemu będą się opłacać a szczególnie temu kto ich nie posiada i nie chce by mu się zwróciły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 24.01.2014 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 Kolektory słoneczne -inwestycja się zwraca po 10-15 latach. No tak, ale nie bierzecie jednego pod uwagę. Gro ludzi montujących kolektory do cieplej wody montuje je po to aby w lecie nie palić kotła stałopalnego dla 150 litrów cieplej wody dziennie. Ten kto nie pali w piecu latem dla cieplej wody nie jest w stanie tego zrozumieć, Inni są ekologiczni, gdzie sąsiad pali latem w piecu dla wody oponami, ten ma kolektory, inny za diabła nie chce dać zarobić "ruskim" za gaz. I tak można by mnożyć powody nie koniecznie ekonomiczne dla których ludzie montują kolektory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 25.01.2014 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 Dziś około 5kWh, z temperaturą maksymalną dochodzącą do 76,7stC, przy -10stC. To mówisz,że jak zimą słonko świeci ,to zyskasz +/- 5kWh/dobę. Znaczy , dobrze,czy źle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 25.01.2014 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 Dziś około 5kWh, z temperaturą maksymalną dochodzącą do 76,7stC, przy -10stC. Ponieważ Twoje instalacje oparte są na wodzie to napisz jeszcze ile ciepła wpompował system w następną noc w kolektory, czy było to 5kWh, czy więcej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 26.01.2014 00:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Panie Witoldzie czy są już dostępne jakieś raporty z badania Pana kolektorów próżniowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 26.01.2014 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Też mnie to ciekawi. Przecież izolacja na rurkach idealna nie jest to "przedmuchy" przy -15*C wg mnie wcale rzadkością nie będą. Z glikolem do -25*C ludzie w Suwałkach mogą mieć lekki problem a co dopiero z wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 26.01.2014 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Panie Witoldzie czy są już dostępne jakieś raporty z badania Pana kolektorów próżniowych? Oczywiście, raport jest od marca ubiegłego roku. Jakie parametry podać? Też mnie to ciekawi. Przecież izolacja na rurkach idealna nie jest to "przedmuchy" przy -15*C wg mnie wcale rzadkością nie będą. Z glikolem do -25*C ludzie w Suwałkach mogą mieć lekki problem a co dopiero z wodą. Ciekawe co powie RAPczyn, ja już mam pierwsze dane z mojej instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 27.01.2014 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 24 sty. dobiło 7kWh przy max 62stC; 25 sty. 9kWh przy max 69stC; wczoraj opady śniegu i 0kWh oraz max 28stC; dziś słońce za lekkimi chmurami - do 10:30 0kWh max 38st. Wg badań ITW Stuttgart od 1,4% do 3,5% uzysku w skali roku -> http://www.duel.com.pl/frontpage/images/producenci/paradigma/AquaSystem/ITW_Zertifikat_Aqua.pdf potrzebne jest na zabezpieczenie małej instalacji przed zamarznięciem.Wg danych z monitoringu dużej instalacji solar, która pracuje na sieć cieplną w Wels (AT) http://www.solar-district-heating.eu/NewsEvents/News/tabid/68/Page/1/ArticleId/218/Monitoring-results-from-the-solar-thermal-installation-for-district-heat-in-Wels-available.aspx gwarantowany uzysk 1300MWh (w rzeczywistości 1302MWh), spodziewana ochrona przed zamarznięciem 50MWh (w rzeczywistości 12MWh), zużycie energii elektryczny to około 6,5MWh.Suwałki to nie wszystko, w Aplach są instalacje gdzie muszą pracować przy temperaturach -30stC http://www.ritter-xl-solar.com/index.php?id=238&type=98&L=5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 27.01.2014 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 No więc tak: temp zew -15, bez słońca, pochmurno. na stacji solarnej odczyt KOL -11C, TPSU 12C. Pompa nie pracuje, na szczęście chyba. Na drugi dzień -8 słonecznie. KOL + 40C (nie jestem pewny czy dobrze zapamietałem tę wartość), TPSU +53C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts