Magda_lena85 14.03.2014 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 na razie "zbieram" oferty - dziś będzie viessman, hewalex i jeszcze jakieś ... a nie przeliczaliście "opłacalności" czy zamiast do ogrzania CWU w sezonie zamiast solarów zamontwać pompe ciepła tylko do CWU?mam "wyceny" i na to - porównywalnew sezonie grzeje CO i CWU u mnie ekogroszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 14.03.2014 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 Ja sobie przeliczałem i mając gaz jako rezerwę to wolę grzać solarami niż pompą ciepła. Po pierwsze COP podawany przez producenta jest trochę trudny do osiągnięcia dla warunków podanych przez producenta. Po drugie wg mnie powietrzna pompa ciepła wymaga częstszych konserwacji niż kolektory słoneczne. Jeżeli instalacja nie ma wycieków to glikol wymienia się średnio raz na 5 lat. Pompa powietrzna po roku ma tyle pięknego kurzu w sobie, że bajka. Zabrudzony wymiennik nie wpływa korzystnie na COP pompy. Ogólnie wolę kolektory. Pompa wyjdzie taniej w zakupie, ale prądu bierze więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 14.03.2014 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 Też zbieraliśmy oferty jednak pompy ciepła odpadły w naszym przypadku w pierwszej kolejności. Ponieważ zawsze i tak będziesz/będziemy uzależnieni od cen prądu. Owszem można się bawić w jakieś taryfy i grzać wodę tylko nocą. Gdyby przeliczać opłacalność to wyszło by że najtaniej jest grzać zwykłym bojlerem (cwu) a pieniądze które kosztowały by kolektory wpłacić do zakładu energetycznego wyszło by że parę lat grzanie wody masz za darmo. Więc to troszkę coś innego. U nas już 4 dzień ogrzewanie leci za darmo wprost ze słońca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda_lena85 14.03.2014 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 ok a inaczej - bo się nie znam ile wymagają one "obsługi" latem jak jest 35 w cieniu?chodzi mi o jakieś - przełączanie żeby nic się nie "zagotowało" (?) i inne. - ja chcę coś bezobsługowego w 100% .... a co Marcin ogrzewasz jeszcze oprócz CWU? podłogówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 14.03.2014 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 Mamy podłogówkę i zwykłe kaloryfery aluminiowe. Na chwilę obecną ciepło idzie tylko na kaloryfery, szybciej można ogrzać chałupę bo sufit w salonie mamy jakieś 7m nad głową więc niełatwo to wygrzać. Jeśli chodzi o zagotowanie wody, muszę Cię zmartwić ale nie zagotujesz solarami wody przy 85-90 stopniach wszystko staje i dalej nie da się już podgrzać. A jak masz za dużo tej gorącej wody podłączasz do pralki i niech pierze i płucze w gorącej wodzie ( z mieszacza i tak wychodzi około 45 stopni ). Bezobsługowo to kolektory, pompa ciepła albo tej Twój ekogroszek tylko z zasobnikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda_lena85 14.03.2014 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 uwierz, że groszek nie jest taki bezobsługowy z zasobnikiemnajchętniej wygasiłabym teraz i rozpaliła w listopadzie:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 14.03.2014 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 Musisz ekonomicznie podejść do tematu czy instalować solary czy dokupić na lato 1t ekogroszku i palić w piecu raz na 2 dni aby cwu mieć. No chyba że masz sporą rodzinę, lub 1 dziewczynę w wieku dojrzewania która 1,5h potrafi siedzieć pod prysznicem wtedy kolektory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda_lena85 14.03.2014 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 ekonomicznie... wiesz jestem na etapie, że chce mieć "święty spokój" chociaż może przesadzam z narzekaniem nie . nie posiadam nadmiernych "zużywaczy" wody - najwięcej po mojej stronie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 14.03.2014 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 Wiesz ten święty spokój możesz też mieć ze zwykłym bojlerem, podłączasz pod prąd i już. Ale jeśli masz zbędną gotówkę którą można przeznaczyć na kolektory myślę że to dobry wybór pod warunkiem dobrej firmy a nie chińczyków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 15.03.2014 03:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 Mamy podłogówkę i zwykłe kaloryfery aluminiowe. Na chwilę obecną ciepło idzie tylko na kaloryfery, szybciej można ogrzać chałupę bo sufit w salonie mamy jakieś 7m nad głową więc niełatwo to wygrzać. Jeśli chodzi o zagotowanie wody, muszę Cię zmartwić ale nie zagotujesz solarami wody przy 85-90 stopniach wszystko staje i dalej nie da się już podgrzać. A jak masz za dużo tej gorącej wody podłączasz do pralki i niech pierze i płucze w gorącej wodzie ( z mieszacza i tak wychodzi około 45 stopni ). Bezobsługowo to kolektory, pompa ciepła albo tej Twój ekogroszek tylko z zasobnikiem Człowieku o czym ty piszesz???Jaka pralka ???Co to za salon 7m???.Wklej szybko fotkę bo sobie coś pomyślę.To już nie jest śmieszne i nietakt ze snickersem już chwyci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 15.03.2014 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 Człowieku o czym ty piszesz???Jaka pralka ???Co to za salon 7m???.Wklej szybko fotkę bo sobie coś pomyślę.To już nie jest śmieszne i nietakt ze snickersem już chwyci. Pomyśl sobie. Np. pralka http://www.electrolux.pl/Products/Pralnictwo/Pralki/Pralki_top/EWT1066ODW http://rtvagd.wp.pl/kat,1032119,title,Nowa-pralka-PFD-3427ET-marki-Mastercook-mozna-ja-podlaczyc-do-cieplej-lub-zimnej-wody,wid,15725982,wiadomosc.html?ticaid=1125f5 Np. salon https://www.google.pl/search?q=wysoki+salon+zdj%C4%99cia&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=6TwkU7DZDYSJtQbVwIHoDA&ved=0CCoQsAQ&biw=1366&bih=643 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 15.03.2014 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 Litości !!!Było o zbijaniu temp. gdy wzrośnie to wtedy zaczynam pranie i solar pracuje stabilnie.Co wy robicie w tych chałupach z tymi swoimi rozwiązaniami???Pierzecie???.Jeśli układ solarny nie potrafi się sam obronić toż to prowizorka.Skoro w salonie wysokość to 7m i z solarów grzeje podłogówkę i kalafiory, toż to dom energooszczędność 5 litrowy.Jakie w nim straty??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 15.03.2014 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 to była wycena na próżniowe VI technology czy jakoś tak dziś jeszcze będę miała dwie inne oferty - . A co to jest ta tajemnicza technologia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda_lena85 15.03.2014 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 nie wiem co to bo to tylko oferta w każdym bądź razie dach dwuspadowy - spad na zachód ( dokładnie)i teraz jest problem z solarami na stronie zachodniej bo musiałabym dać dodatkowy panel - albo na jakimś "czymś" od strony południowej ( wizualnie niezbyt...)hmmm..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 15.03.2014 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 Zachodnia strona nawet z dodatkowym panelem, będzie działa słabiej niż mniej paneli po pd. stronie. Natomiast jeśli aspekty wizualne są dla Ciebie aż tak ważne i instalowanie na "czymś" będzie nieestetyczne, możesz postawić na ziemi ( o ile jest taka możliwość ). W przeciwnym wypadku pozostaje inna forma przygotowania cwu np. pompa ciepła z zasobnikiem latem się sprawdzi bo COP będzie zgodny z założeniami producenta, a zimą przygotowujesz cwu i tak piecem od co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda_lena85 15.03.2014 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 Niestety ale montaż na str poludniu nie wchodzi w grę... Nawet nie o estetykę sama chodzi. A opcja montaż na zachód i ustawienie ich pod jakimś sensownym katem "na południe"? Chyba tak sie da? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 15.03.2014 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 Nie ma sensownego kąta na południe no bo chyba nie chcesz aby kolektory leżału bokiem na dachu i patrzyły na pd. Ale z estetyką niewiele ma to wspólnego. Około której godziny w tym tygodniu pojawiało się słońce na zach. połaci dachu 15:00? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda_lena85 15.03.2014 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 Sprawdzę jutro z nadzieja ze ta pld-zach i kompasem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 15.03.2014 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 Wyjmij już teraz kompas z szuflady, i wszystko będzie jasne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda_lena85 15.03.2014 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 Ok zachód... I to nawet NIE południowy-zachód.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts