Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nadchodzi zima...

kominiarz

Recommended Posts

• 2 weeks później...

moja Roma ma ciepła budę, którą sam robilem popołudniami przez 2 tygodnie. Buda ocieplana ( deska calówka łączona na feder, folia wiatroizolacja, 5cm. wełny mineralnej, znów folia , i deska calówka - tak ze wszystkich stron) Na podloge żona dala starą kołdrę. Przy niższych temperaturach zawieszałem ciepły koc na wejściu. A jak było ok. -27, -33 to mięklo mi serce i sunia byla razem z nami w domu. Sunia to mix ctr i sznaucera. Aby ja adoptowć pojechałem na drugi koniec Polski . Zrobilem ponad 1200km.

Pozdrawiam wszystkich którzy mają " mniejszych braci"

Edytowane przez agamon

Lepiej jest dac slome , mozna ja czesciej zmienic . Koc czy koldra szybko zamoknie , zawilgotnieje , trzeba to suszyc , wietrzyc i co tam jeszcze .W slomie pies uwije sobie gniazdko i bedzie mial w takiej budzie ocieplonej wystarczajaco cieplo , jesli ma podszerstek i dluga siersc.

....i w związku z tym robię budę dla mojego psa.

A że to 26kg żywej wagi, buda jest dość spora.

Najpierw miał być przedsionek ale przeraziły mnie wymiary budy, dlatego jest tylko okap z przodu.

Ocieplenie 5cm styro ze wszystkich stron.

Postawię ją w osłoniętym miejscu.

Piesek już się przymierzał do niej w trakcie budowy. Mieści się!

A czy będzie w niej mieszkał to zależy od niego.

Ja też w takim razie wyłożę budę porządnie słomą, zastanawiam się jeszcze nad takimi drzwiczkami tylko nie wiem czy moje tygrysy będą chciały z tego korzystać i nie będą miały jakiś tam oporów http://allegro.pl/brazowe-drzwiczki-dla-psow-i-kotow-jakosc-staywell-i2689094904.html Mam kłopot taki, że nie mieszkam na działce, w tym roku przygarnąłem dwie nieduże przybłędy i to ich u nas pierwsza zima. Ja też nie mam doświadczenia, co np. z wodą w czasie mrozów? Do działki z domu mam dziesięć kilometrów na trasie do pracy więc w przypadku mrozów wodę będę na bieżąco uzupełniał i tak pewnie szybko zamarznie. Jak sprawa wygląda z posiłkami, czy ciepłe są wskazane? Czy może być normalna np. sucha karma?

Ja też w takim razie wyłożę budę porządnie słomą, zastanawiam się jeszcze nad takimi drzwiczkami tylko nie wiem czy moje tygrysy będą chciały z tego korzystać i nie będą miały jakiś tam oporów http://allegro.pl/brazowe-drzwiczki-dla-psow-i-kotow-jakosc-staywell-i2689094904.html Mam kłopot taki, że nie mieszkam na działce, w tym roku przygarnąłem dwie nieduże przybłędy i to ich u nas pierwsza zima. Ja też nie mam doświadczenia, co np. z wodą w czasie mrozów? Do działki z domu mam dziesięć kilometrów na trasie do pracy więc w przypadku mrozów wodę będę na bieżąco uzupełniał i tak pewnie szybko zamarznie. Jak sprawa wygląda z posiłkami, czy ciepłe są wskazane? Czy może być normalna np. sucha karma?

nie należy się martwić , że podczas nieobecności w zimie psu zamrźnie woda. Moja Roma jak ma zmarznietą wode to zjada śnieg. Pies w zimie mniej pije wody. A w ogóle to zauważyłem że, podczas naszej nieobecności mało wypija wody. Ale jak juz powrócimy wtedy pije dużo. Nasza sunia je suchą karmę 2 razy dziennie. Gorącego to nie daje się psu, gdzieś czytalem ze grozi to wścieklizną. Co do tego czy psy będą chcialy korzystać z budy to zapewniam cię ze tak.Pies jak zmarznie to szuka cieplego konta. Dobrze jest aby przyzwyczajały się podczas budowy budy. Podczas robienia budy rzucałem na deski podlogi smakolyki. Kładlem miskę z karmą..

Dobry z ciebie człowiek ,ze zaopiekowałeś się 2 pieskami. Jakbyś potrzebował rad ws. budowy bud to mam gdzieś zdjęcia z budowy mojej.

Pozdrawiam

Jak sprawa wygląda z posiłkami, czy ciepłe są wskazane? Czy może być normalna np. sucha karma?

Moze byc sucha karma , ale cieply posilek na wage zlota . Goracego sie nie daje , ale i pies / normalny , zadbany , ktory je regularnie/ goracego nie zje . Nie grozi to oczywiscie wscieklizna .