kedlaw0 04.10.2012 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2012 Witam. Jestem na etapie adaptacji projektu, więc pozwolenia na budowę spodziewam się około początku listopada. Moje pytanie brzmi: czy jest sens kopać i wylewać fundamenty w listopadzie lub grudniu przy znośnej pogodzie? Na wiosnę chcę ruszyć z budową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renata2005tychy 04.10.2012 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2012 Witaj.4 listopada wjechała do nas koparka cztery dni później ekipa budowlana ,mieliśmy zostawić stan zero, ale dzięki dobrej pogodzie 13 grudnia zalaliśmy strop parteru . Nie przykrywaliśmy tego niczym i było ok. Pozdrawiam Renata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rbit 11.11.2012 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2012 10-11-2012 zalano ławe fundamentowa. Do świąt mam nadzieje postawić stan surowy. Oczywiście jeśli pogoda pozwoli:) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 11.11.2012 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2012 Ja zacząłem w połowie października. Do końca roku zrobimy stan surowy otwarty z dachem. Wszystko jest możliwe, tylko zalezy od tego jak zgraną i przygotowaną masz ekipę. Musisz mieć dobrze rozpisany harmonogram prac oraz tzw. Plan B (jeśli pogoda nie dopisze). Tak czy inaczej, trzymam kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarn-y 12.11.2012 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 Wszyscy powyżej założyli, że wynajmujesz ekipę budowlaną, więc jeśli ekipa sprawna można robić. Natomiast jeśli masz zamiar robić systemem gospodarczym, czyli sam to odradzam. Ja stan zero stawiałem 5 miesięcy ale tylko w 2 osoby, czasem jeszcze ktoś się nawinął do pomocy. Robiłem tylko na urlopie i kilka godzin codziennie po pracy, dopóki dzień był długi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 12.11.2012 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 Wszyscy powyżej założyli, że wynajmujesz ekipę budowlaną, więc jeśli ekipa sprawna można robić. Natomiast jeśli masz zamiar robić systemem gospodarczym, czyli sam to odradzam. Ja stan zero stawiałem 5 miesięcy ale tylko w 2 osoby, czasem jeszcze ktoś się nawinął do pomocy. Robiłem tylko na urlopie i kilka godzin codziennie po pracy, dopóki dzień był długi. czarny... duza ta chate budujesz? pytam bo troche dlugo ci zeszlo... u nas bylo tak 10.03 - zaczalem kopac lawy 06.04- wylane lawy 18.05 - wylana podloga na gruncie - stan 0 osiagniety w pojedynke, po pracy w weekendy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heine84 12.11.2012 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 (edytowane) Edytowane 29 Października 2014 przez heine84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 12.11.2012 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 no heine poswieciles caly sezon ale prawie ze na SSO, a nie 5 miesiecy na stan 0. oczywiscie moze sie okazac ze czarny ma 300 metrow po podlodze, buduje na skarpie, albo na terenie szkod gorniczych, wtedy te 5 miesiecy bylo by zasadne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarn-y 13.11.2012 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 Dom mam nieduży bo 130m2. Nie mówię, że robiłem te 5 miesięcy dzień w dzień od rana do wieczora. Dosyć duże przestoje miałem. Tu urlopu się nie dostało, tu pogoda nie pozwalała na pracę lub jakieś choróbsko po drodze wypadło. Chciałem tylko koledze zobrazować, że jak się robi samemu to zawsze coś może wyskoczyć i trzeba się z tym liczyć. Dużo zależy również jak kto robi, czy wg projektu czy najtaniej i szybciej się da. Ja np. samo zbrojenie skręcałem przez tydzień, bo u mnie strzemiona wypadały bardzo gęsto co 25cm, a na niektórych odcinkach co 10cm . Na początku chciałem lać beton w grunt ale dzień przed wylaniem, ulewa zalała wykopy i wszystko pozarywało. Trzeba było szałować. Na skarpie nie buduję ale mam spadek pół metra na całej długości domu, co już też trochę komplikuje sprawę, w porównaniu do równego terenu. Bloczków na ściany poszło 1300szt. więc było co dźwigać i murować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heine84 14.11.2012 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 (edytowane) Edytowane 29 Października 2014 przez heine84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts