Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nikol 450 czy Aeris 350 VV EASE

Recommended Posts

Przyznaje się bez bicia ze jestem laikiem i nie wiem jak porównać rekuperatory wymienione w temacie. Dlatego pisze tutaj i proszę o pomoc.

Dostałem ofertę na rekuperatory (Nikol 450 oraz Aeris 350 VV EASE). Cena za całą instalację jest bardzo zbliżona (różnica 300 zł) i nie wiem jak to ugryźć, czym się sugerować. Wcześniej szukałem opinii o różnych rekuperatorach. Nikol pojawił się jako alternatywa dla Bartosza i po dłuższym zagłębianiu się w wypowiedzi forumowiczów (również z muratora) doszedłem do wniosku ze zainteresuje sie Nikolem ze względu na lepszą obsługę klienta.

Ale ostatnio dostałem również ofertę od firmy rekuperatory.net na rekuperator Aeris. Niestety dość trudno znaleźć opinie na jego temat poza typowo sponsorowanymi wiadomościami. Obraz jaki się przewija to że niby Aeris to inna półka rekuperatorów (że niby wyższa).

Jak je porównać?

Dom parterowy (111m2 ) z poddaszem nie użytkowym (tam będą rozprowadzone kanały wentylacyjne) oraz piwnicą w której będzie stał rekuperator.

Nikol 450 : http://www.rekuperatory-nikol.pl/nasza_oferta/rekuperatory/rekuperator_nikol_450

aeris 350: http://www.aeris.pl/produkty/aeris-350-luxe-vv.html

Dziękuje za podpowiedzi:)

Edytowane przez slawas86
dodałem linki do poszczegolnych rekupertorów

• Odpowiedzi 75
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Jestem instalatorem z okolic warszawy.

Generalnie zajmuję się rekuperacją od 4 lat i od tylu również montuje reku AERIS wcześniej stork czy zender jak kto woli ale to ten sam rekuperator. Są to rekuperatory bardzo dobre a ich rekomendacją powinno być to, że nie byłem jeszcze przy żadnym z dodatkowym serwisem. tzn 1 serwis gwarancyjny wymagany i tyle. dalej każdy mój klient radzi sobie sam, a ja nie mam problemów.

co do nikoli to tez ich kilka mam już w karierze ale cenowo są zbliżone do aerisa a ja osobiście wole aerisa. nie mogę złego słowa o tym reku powiedzieć.

Co do Pana ofert to do 111m2 domu to aeris 350 będzie i tak zwolniony czyli będzie ustawiony jako 260m3/h i ok jest super ale na nikol 450 to ktoś chce Pana oszukać. wystarczyłby na pewno ten 200 a jak nie to 320 już na 100%.

Przy doborze reku warto zwrócić uwagę na taki parametr jak spręż dyspozycyjny podawany w Pa (paskalach, ciśnienie) np nikole mają te swoje numerki co to niby mówią o ich mocy. Opór instalacji wentylacji jaką musi pokonać rekuperator to od ok 80-250 Pa przy domach od 100 m2 do 350 m2.

oba te rekuperatory mają zadeklarowaną wartość wydajności przy dość dużym sprężu dyspozycyjnym.

Dla Pana zapotrzebowanie na powietrze to łatwo policzyć 111m2 x 3metry wysokośći = 333 m3 kubatura. i taki mniej więcej powinien mieć Pan reku.

W razie pytań 605250156 [email protected]

system na pe75 z racji techniki realizacji jest sprawniejszy niż ze spiro, przepływ, liczenie instalacji na zasadzie dodawania oporów jak robią nakładki na autokada i tym samym architekci, ci ostatni mogą sobie w dupe wsadzić jeśli chodzi o dokładność, dlatego uważam że instalacja na spirówkach i trójnikach nadaje się do kopalni a nie do domu, dla wyjaśnienia na trójnikach da się policzyć dobrze, wystarczą pierwsze całki, tylko po pierwsze pokaż mi kolesia z papierami który to potrafi a po drugie nawet gdy potrafi to mu się chce skoro ma autokada :), dlatego wszędzie przepustnice korygujące gówniane obliczenia

stąd moje twierdzenie że na pe75 instalacja lepiej działa, tam po prostu dużo łatwiej jest policzyć no i łatwo osiągnąć niższe opory niż na spirówkach

Edytowane przez kangaxx

system na pe75 z racji techniki realizacji jest sprawniejszy niż ze spiro, przepływ, liczenie instalacji na zasadzie dodawania oporów jak robią nakładki na autokada i tym samym architekci, ci ostatni mogą sobie w dupe wsadzić jeśli chodzi o dokładność, dlatego uważam że instalacja na spirówkach i trójnikach nadaje się do kopalni a nie do domu, dla wyjaśnienia na trójnikach da się policzyć dobrze, wystarczą pierwsze całki, tylko po pierwsze pokaż mi kolesia z papierami który to potrafi a po drugie nawet gdy potrafi to mu się chce skoro ma autokada :), dlatego wszędzie przepustnice korygujące gówniane obliczenia

stąd moje twierdzenie że na pe75 instalacja lepiej działa, tam po prostu dużo łatwiej jest policzyć no i łatwo osiągnąć niższe opory niż na spirówkach

Jakie opory w/g Ciebie wychodzą na PE a jakie na spiro?