slawas86 05.10.2012 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 (edytowane) Przyznaje się bez bicia ze jestem laikiem i nie wiem jak porównać rekuperatory wymienione w temacie. Dlatego pisze tutaj i proszę o pomoc. Dostałem ofertę na rekuperatory (Nikol 450 oraz Aeris 350 VV EASE). Cena za całą instalację jest bardzo zbliżona (różnica 300 zł) i nie wiem jak to ugryźć, czym się sugerować. Wcześniej szukałem opinii o różnych rekuperatorach. Nikol pojawił się jako alternatywa dla Bartosza i po dłuższym zagłębianiu się w wypowiedzi forumowiczów (również z muratora) doszedłem do wniosku ze zainteresuje sie Nikolem ze względu na lepszą obsługę klienta. Ale ostatnio dostałem również ofertę od firmy rekuperatory.net na rekuperator Aeris. Niestety dość trudno znaleźć opinie na jego temat poza typowo sponsorowanymi wiadomościami. Obraz jaki się przewija to że niby Aeris to inna półka rekuperatorów (że niby wyższa). Jak je porównać? Dom parterowy (111m2 ) z poddaszem nie użytkowym (tam będą rozprowadzone kanały wentylacyjne) oraz piwnicą w której będzie stał rekuperator. Nikol 450 : http://www.rekuperatory-nikol.pl/nasza_oferta/rekuperatory/rekuperator_nikol_450aeris 350: http://www.aeris.pl/produkty/aeris-350-luxe-vv.html Dziękuje za podpowiedzi:) Edytowane 5 Października 2012 przez slawas86 dodałem linki do poszczegolnych rekupertorów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 05.10.2012 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 Lepszy.. bełkot marketingowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 05.10.2012 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 Nie rozumiem po co ci reku o wydajności 500m3/h do domku o powierzchni 111m2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawas86 05.10.2012 10:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 takie mi zaproponowano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michał dereń 05.10.2012 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 Witam Jestem instalatorem z okolic warszawy. Generalnie zajmuję się rekuperacją od 4 lat i od tylu również montuje reku AERIS wcześniej stork czy zender jak kto woli ale to ten sam rekuperator. Są to rekuperatory bardzo dobre a ich rekomendacją powinno być to, że nie byłem jeszcze przy żadnym z dodatkowym serwisem. tzn 1 serwis gwarancyjny wymagany i tyle. dalej każdy mój klient radzi sobie sam, a ja nie mam problemów. co do nikoli to tez ich kilka mam już w karierze ale cenowo są zbliżone do aerisa a ja osobiście wole aerisa. nie mogę złego słowa o tym reku powiedzieć. Co do Pana ofert to do 111m2 domu to aeris 350 będzie i tak zwolniony czyli będzie ustawiony jako 260m3/h i ok jest super ale na nikol 450 to ktoś chce Pana oszukać. wystarczyłby na pewno ten 200 a jak nie to 320 już na 100%. Przy doborze reku warto zwrócić uwagę na taki parametr jak spręż dyspozycyjny podawany w Pa (paskalach, ciśnienie) np nikole mają te swoje numerki co to niby mówią o ich mocy. Opór instalacji wentylacji jaką musi pokonać rekuperator to od ok 80-250 Pa przy domach od 100 m2 do 350 m2. oba te rekuperatory mają zadeklarowaną wartość wydajności przy dość dużym sprężu dyspozycyjnym. Dla Pana zapotrzebowanie na powietrze to łatwo policzyć 111m2 x 3metry wysokośći = 333 m3 kubatura. i taki mniej więcej powinien mieć Pan reku. W razie pytań 605250156 [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 05.10.2012 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 W zimie Nikol chodziłby u Ciebie z wydajnością max 15%, więc znajomość branży firm, które zaproponowały Ci taki model.... pozostawia wiele do życzeniaZ powodzeniem starczy 320 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michał dereń 05.10.2012 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 to nie znajomość branży tylko jak się da oszukać to trzeba rąbać i to nas polaków gubi. mi się wydaje, że nawet ten 200 wystarczy. musiałbym zobaczyć co i jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 05.10.2012 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 Dobre rekuperatory i pewnie instalacja na flexach Koszt na ocynku przy takiej instalacji nie powinien przekroczyć 8-10k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 05.10.2012 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 Lepiej na pe, ocynk niech wraca tam skad przyszedl do domkow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 06.10.2012 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2012 Osobiście wybrał bym aerisa. Nie mam jakoś przekonani do Nikola A co do wypowiedzi kangaxx to też coraz bardziej skłaniam się do PE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawas86 08.10.2012 06:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 co do przewodów to jedna oferta była na:"przewody z tworzywa typu NedAir elastyczne nieizolowane dn75 rozkładane na poddaszu i przykrywane wełną lub styropianem"a druga:"kanały z stali ocynkowanej Spiro" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 08.10.2012 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 (edytowane) system na pe75 z racji techniki realizacji jest sprawniejszy niż ze spiro, przepływ, liczenie instalacji na zasadzie dodawania oporów jak robią nakładki na autokada i tym samym architekci, ci ostatni mogą sobie w dupe wsadzić jeśli chodzi o dokładność, dlatego uważam że instalacja na spirówkach i trójnikach nadaje się do kopalni a nie do domu, dla wyjaśnienia na trójnikach da się policzyć dobrze, wystarczą pierwsze całki, tylko po pierwsze pokaż mi kolesia z papierami który to potrafi a po drugie nawet gdy potrafi to mu się chce skoro ma autokada , dlatego wszędzie przepustnice korygujące gówniane obliczenia stąd moje twierdzenie że na pe75 instalacja lepiej działa, tam po prostu dużo łatwiej jest policzyć no i łatwo osiągnąć niższe opory niż na spirówkach Edytowane 8 Października 2012 przez kangaxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ManioM 09.10.2012 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 Na ile wycenili Ci koszt całej instalacji z Aerisem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawas86 09.10.2012 19:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 21500 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 09.10.2012 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 Oj coś obniżają ceny ale to i tak sporo więcej niż wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 13.10.2012 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 system na pe75 z racji techniki realizacji jest sprawniejszy niż ze spiro, przepływ, liczenie instalacji na zasadzie dodawania oporów jak robią nakładki na autokada i tym samym architekci, ci ostatni mogą sobie w dupe wsadzić jeśli chodzi o dokładność, dlatego uważam że instalacja na spirówkach i trójnikach nadaje się do kopalni a nie do domu, dla wyjaśnienia na trójnikach da się policzyć dobrze, wystarczą pierwsze całki, tylko po pierwsze pokaż mi kolesia z papierami który to potrafi a po drugie nawet gdy potrafi to mu się chce skoro ma autokada , dlatego wszędzie przepustnice korygujące gówniane obliczenia stąd moje twierdzenie że na pe75 instalacja lepiej działa, tam po prostu dużo łatwiej jest policzyć no i łatwo osiągnąć niższe opory niż na spirówkach Jakie opory w/g Ciebie wychodzą na PE a jakie na spiro? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 13.10.2012 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 uściślij pytanie bo jest zbyt obszerne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 13.10.2012 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 Piszesz, że większe...Więc jestem ciekaw o ile większe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 13.10.2012 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 kangax a co Ty chcesz tymi całkami liczyć?wentylację do domku jednorodzinnego?jaka dokładność Ci jest potrzebna? siedem miejsc po przecinku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_l 13.10.2012 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 a może by policzyć cenę na Uniflexplus+ i z centralą COMAIR HRUC 450 - nie znam szczegółów więc nie będę rzucał propozycji zapraszam do kontaktu na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts