kangaxx 13.10.2012 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 kangax a co Ty chcesz tymi całkami liczyć? wentylację do domku jednorodzinnego? jaka dokładność Ci jest potrzebna? siedem miejsc po przecinku? nie, wystarczy że nie muszę wszędzie pchać przepustnic, poza tym nie liczę tak bo nie robię na trójnikach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 13.10.2012 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 Albo na Brinku, Onyxie, Nikolu itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 13.10.2012 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 Instalacja dobrze zrobiona na spiro ma mniejsze opory jak na PE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 13.10.2012 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 (edytowane) nie da się zawsze robić bez przepustnic, wszystko zależy od sytuacjiz tymi oporami też nie ma co zbytnio przeżywać, jeśli urządzenie daje wystarczający spręż żeby pokonać te opory to co za różnica czy będą one trochę niższe czy trochę wyższe... w decydującej większości przypadków będą to wartości pomijalne, chyba że kanały będą totalnie za małe i do tego kilkadziesiąt trójników....najważniejsze jest tak dobrać urządzenie, żeby dla oporów jakie wystąpią wydatek powietrza był wystarczający i tyle, będą jakieś kosmicznie wysokie opory to po prostu urządzenie będzie większe i tyle. Edytowane 13 Października 2012 przez Sławek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 14.10.2012 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 (edytowane) kerado policz potem chwal rynny z trójnikami, nie są złe ale można lepiej, sama spirówka jest ok jeśli komuś nie zawadza, sposób wykonania na nich systemu nadaje sie do kopalni a nie domku Edytowane 14 Października 2012 przez kangaxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 14.10.2012 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 Ja nie piszę co jest lepsze lub gorsze... Oba systemy mają wady i zalety Jeśli chcesz to mogę Ci zaproponować dobre ceny na jedne z systemów PE A ja wcześniej odniosłem się do oporów Bo o tym pisałeś ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 14.10.2012 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 a to wrzuć mi cennik na skrzynkę chętnie popatrzę ale chyba nie przebijesz mojego źródła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 14.10.2012 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 Porozmawiam jutro z moją szefową i może uda się przebić Podaj mi email na priv i napisz jakich PE używasz, bo w ofercie mamy dwóch producentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michał dereń 14.10.2012 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 ja robie od 4 lat instalacje na spiro i nie używam przepustnic. Używam kilku średnic rur i nimi reguluje wstępnie powietrze dawane na anemostat. robiłem też instalacje na uniflexie i na systemie zendera i uważam, że są owszem fajne ale stanowczo za drogie. są już polskie podróbki ale niestety jakoś jeszcze pozostawia wiele do życzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inżynier25 15.10.2012 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2012 Lepiej na pe, ocynk niech wraca tam skad przyszedl do domkow To nie jest rzeczowa odpowiedź. A może jakieś konkretne argumenty przedstawisz? Tak się składa, że zagłębiłem się w temat rur uniflex i nie jest to wcale tak wspaniałe jak Ty próbujesz tu na forum to przedstawiać. Używaj jakiś przykładów, konkretów bo takie wprowadzanie ludzi w błąd to jest właśnie "bełkot marketingowy" jak to mówisz. To teraz trochę konkretów. Porównałem opory rur uniflex i spiro wg katalogów producentów: Rury uniflex Przykład 1. Przepływ 30 m3/h przy 3 przewodach o średnicy 50mm i prędkości 2 m/s mamy opór 3 Pa/mb przewodu uniflex. Przykład 2. Przepływ 60 m3/h przy 3 przewodach o średnicy 63mm i prędkości 2,5 m/s mamy opór 2,8 Pa/mb przewodu uniflex. Rury spiro Przykład 1. Przepływ 30 m3/h przy rurze o średnicy 80 mm i prędkości 1,66 m/s mamy opór (po za skalą) 0,5 Pa/mb Przykład 2. Przepływ 60 m3/h przy rurze o średnicy 100 mm i prędkości 2,12 m/s mamy opór 0,8 Pa/mb Oczywiście podane tabele uniflex dotyczą prostych przewodów, a nie pozaginanych. Skoro na prostych odcinkach widać, że opory analogicznych przepływów są o 3-6 razy większe dla rur uniflex od spiro to proszę użytkowniku kangaxx o odparcie tych argumentów. Oczywiście w systemach z rur spiro trzeba stosować kształtki ale dla nich również można policzyć bez problemu opory a dla kolana 90 st. zrobionego z rury uniflex nikt nie poda jakie będą opory. Sam system uniflexa jest nie do końca dopracowany ze względu na skrzynki rozdzielcze. Z dużej rury dmuchamy w skrzynkę i liczymy na to że powietrze popłynie sobie w te rurki. Chciałbym to sprawdzić. Nie mówię który system kanałów jest lepszy ale warto podpierać się konkretnymi dowodami, a nie udawać, że się wszystko wie. Kanały z blachy ocynkowanej prostokątne i spiro są w wentylacji stosowane od wielu lat i się sprawdzają. Teraz producenci prześcigają się w wymyślaniu nowych rozwiązań tylko pytanie czy faktycznie są one dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 15.10.2012 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2012 nie są aż takie drogie, zależy gdzie się kupuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 15.10.2012 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2012 (edytowane) więc wziąłeś inżynier akurat przykład dupawej skrzynki do tego rozwiązania, u mnie takiej nie znajdziesz, robisz te swoje spirówki jak w hucie magistrala i trójniki po drodze? pojedyncze odcinki spirówki maja mniejsze opory ale chyba na tym się zalety kończą, zrobisz swój ulubiony kopalniany system i opór całości rośnie duzo bardziej niż w układach na pe75 z racji rozprowadzenia dystrybucji, inna bajka to przepustnice które nie robią nic innego jak zwiększają opór tam gdzie z bardzo dmucha, nie masz tego na pe75, całościowo przy rzetelnym wykonaniu instalacja na p575 typu krzaczek ma porównywalne opory, jeszcze inna rzecz to pomiary, skoro anemostaty dają tyle ile mają dawać to znaczy że pe75 są ok więc jeśli spiro lepsze to do czego? o hałasie już nie wspomnę, kochasz je to wstawiaj, montuj wszędzie droga wolna, ja wolę pe bo ich nie widać i stabilniejsza praca instalacji więc w czym ta spirówka jest lepsza? Edytowane 15 Października 2012 przez kangaxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inżynier25 15.10.2012 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2012 więc wziąłeś inżynier akurat przykład dupawej skrzynki do tego rozwiązania, u mnie takiej nie znajdziesz, robisz te swoje spirówki jak w hucie magistrala i trójniki po drodze? pojedyncze odcinki spirówki maja mniejsze opory ale chyba na tym się zalety kończą, zrobisz swój ulubiony kopalniany system i opór całości rośnie duzo bardziej niż w układach na pe75 z racji rozprowadzenia dystrybucji, inna bajka to przepustnice które nie robią nic innego jak zwiększają opór tam gdzie z bardzo dmucha, nie masz tego na pe75, całościowo przy rzetelnym wykonaniu instalacja na p575 typu krzaczek ma porównywalne opory, jeszcze inna rzecz to pomiary, skoro anemostaty dają tyle ile mają dawać to znaczy że pe75 są ok więc jeśli spiro lepsze to do czego? o hałasie już nie wspomnę, kochasz je to wstawiaj, montuj wszędzie droga wolna, ja wolę pe bo ich nie widać i stabilniejsza praca instalacji więc w czym ta spirówka jest lepsza? Gdzie jest choć jedna odpowiedź na moje pytanie ? Nie napisałem nigdzie, że montuję rury spiro więc o co ci chodzi? Porównuje system uniflex z spiro, a ty mówisz, że "dupawe skrzynki" podałem. To jakie powinny byc?! Wymądrzasz się a nic nie wnosisz do dyskusji. Konkrety podawaj. Pokaż zdjęcia prawidłowo wykonanej instalacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 15.10.2012 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2012 Witam Jutro wkleję kilka instalacji konkretnie wykonanych instalacji w systemie uniflex i thermokontrol Moim zdaniem i jedno i drugie rozwiązanie ma swoje zalety i wady. Lubię wykonywać instalacje na sztywnych rurach i na pe. A udowadnianie wyższości jednego nad drugim jest raczej chore i szkoda waszego czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 15.10.2012 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2012 ...ja wolę pe bo ich nie widać i stabilniejsza praca instalacji... ...kangax a co to znaczy stabilniejsza praca? jak objawia się niestabilna praca instalacji na innych rurach niż pe ??? sory kangax, ale zaczynasz już dziwne rzeczy gadać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 17.10.2012 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2012 (edytowane) tu nie idzie o materiał z jakiego są kanały lecz sposób dystrybucji, weź no zrób instalację jak w książce pisze śliczną na trójnikach z jej przepustnicami i redukcjami i podepnij do niej np okap z kuchni, gwarantuję ci ze zgłupieje i nie okap mam na mysli Edytowane 17 Października 2012 przez kangaxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 17.10.2012 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2012 ...raczej każda zgłupieje jak dmuchniesz w kratkę ponad 1000 m3 podczas gdy wydatek całej centrali na max biegu to np 350tyle że to o niczym nie świadczy, kto podłącza okap do WM i niby po co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 28.10.2012 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Witam. Czy ktos z Was slyszal o wentylacji aktywnej LLG Alphy- Innotec? Ma niewielka poma ciepla 3.1 KW / COP 6.4 przy temp. zew +2 stopnie.Ma mozliwosc podgrzewania i zchladzania powietrza z dodatkowym przeciwpradowym wymiennikiem ciepla.Napelniona jest czynnikiem chlodniczym (R407C), wentylatory radialne EC.Moze ktos juz taka montowal lub uzywa? Prosze o spostrzezenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 29.10.2012 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 tu nie idzie o materiał z jakiego są kanały lecz sposób dystrybucji, weź no zrób instalację jak w książce pisze śliczną na trójnikach z jej przepustnicami i redukcjami i podepnij do niej np okap z kuchni, gwarantuję ci ze zgłupieje i nie okap mam na mysli W jaki sposób izolujesz (i czy w ogóle) te 75-ki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pki001 29.10.2012 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 Chetnie poslucham wiecej o wyzszosci spiro nad PE75. Kto sie wypowie ? Kangax ciagnie w strone PE, gdzie sa zwolennicy spiro, trojnikow i przepustnic ? Instalacja na spiro i trojnikach zabiera mniej miejsca i latwiej ją serwisowac - zwlaszcza jak sie da na poddaszu lub w suficie podwieszonym, a nie zaleje wylewką. W czym problem z tymi przepustnicami ? W PE75 na skrzynce rozdzielczej trzeba przytykac kanaly, jak rozumiem, czyli tez wytwarzac opor tam gdzie za mocno dmucha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts