Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nikol 450 czy Aeris 350 VV EASE

Recommended Posts

• Odpowiedzi 75
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

nie da się zawsze robić bez przepustnic, wszystko zależy od sytuacji

z tymi oporami też nie ma co zbytnio przeżywać, jeśli urządzenie daje wystarczający spręż żeby pokonać te opory to co za różnica czy będą one trochę niższe czy trochę wyższe... w decydującej większości przypadków będą to wartości pomijalne, chyba że kanały będą totalnie za małe i do tego kilkadziesiąt trójników....

najważniejsze jest tak dobrać urządzenie, żeby dla oporów jakie wystąpią wydatek powietrza był wystarczający i tyle, będą jakieś kosmicznie wysokie opory to po prostu urządzenie będzie większe i tyle.

Edytowane przez Sławek...

ja robie od 4 lat instalacje na spiro i nie używam przepustnic. Używam kilku średnic rur i nimi reguluje wstępnie powietrze dawane na anemostat. robiłem też instalacje na uniflexie i na systemie zendera i uważam, że są owszem fajne ale stanowczo za drogie. są już polskie podróbki ale niestety jakoś jeszcze pozostawia wiele do życzenia.

Lepiej na pe, ocynk niech wraca tam skad przyszedl do domkow

To nie jest rzeczowa odpowiedź. A może jakieś konkretne argumenty przedstawisz?

Tak się składa, że zagłębiłem się w temat rur uniflex i nie jest to wcale tak wspaniałe jak Ty próbujesz tu na forum to przedstawiać.

Używaj jakiś przykładów, konkretów bo takie wprowadzanie ludzi w błąd to jest właśnie "bełkot marketingowy" jak to mówisz.

To teraz trochę konkretów. Porównałem opory rur uniflex i spiro wg katalogów producentów:

Rury uniflex

uniflex.jpg

Przykład 1. Przepływ 30 m3/h

przy 3 przewodach o średnicy 50mm i prędkości 2 m/s mamy opór 3 Pa/mb przewodu uniflex.

Przykład 2. Przepływ 60 m3/h

przy 3 przewodach o średnicy 63mm i prędkości 2,5 m/s mamy opór 2,8 Pa/mb przewodu uniflex.

Rury spiro

OPORY.jpg

Przykład 1. Przepływ 30 m3/h

przy rurze o średnicy 80 mm i prędkości 1,66 m/s mamy opór (po za skalą) 0,5 Pa/mb

Przykład 2. Przepływ 60 m3/h

przy rurze o średnicy 100 mm i prędkości 2,12 m/s mamy opór 0,8 Pa/mb

Oczywiście podane tabele uniflex dotyczą prostych przewodów, a nie pozaginanych. Skoro na prostych odcinkach widać, że opory analogicznych przepływów są o 3-6 razy większe dla rur uniflex od spiro to proszę użytkowniku kangaxx o odparcie tych argumentów.

Oczywiście w systemach z rur spiro trzeba stosować kształtki ale dla nich również można policzyć bez problemu opory a dla kolana 90 st. zrobionego z rury uniflex nikt nie poda jakie będą opory.

Sam system uniflexa jest nie do końca dopracowany ze względu na skrzynki rozdzielcze.

11.jpg

Z dużej rury dmuchamy w skrzynkę i liczymy na to że powietrze popłynie sobie w te rurki. Chciałbym to sprawdzić.

Nie mówię który system kanałów jest lepszy ale warto podpierać się konkretnymi dowodami, a nie udawać, że się wszystko wie. Kanały z blachy ocynkowanej prostokątne i spiro są w wentylacji stosowane od wielu lat i się sprawdzają. Teraz producenci prześcigają się w wymyślaniu nowych rozwiązań tylko pytanie czy faktycznie są one dobre.

więc wziąłeś inżynier akurat przykład dupawej skrzynki do tego rozwiązania, u mnie takiej nie znajdziesz, robisz te swoje spirówki jak w hucie magistrala i trójniki po drodze? pojedyncze odcinki spirówki maja mniejsze opory ale chyba na tym się zalety kończą, zrobisz swój ulubiony kopalniany system i opór całości rośnie duzo bardziej niż w układach na pe75 z racji rozprowadzenia dystrybucji, inna bajka to przepustnice które nie robią nic innego jak zwiększają opór tam gdzie z bardzo dmucha, nie masz tego na pe75, całościowo przy rzetelnym wykonaniu instalacja na p575 typu krzaczek ma porównywalne opory, jeszcze inna rzecz to pomiary, skoro anemostaty dają tyle ile mają dawać to znaczy że pe75 są ok więc jeśli spiro lepsze to do czego? o hałasie już nie wspomnę, kochasz je to wstawiaj, montuj wszędzie droga wolna, ja wolę pe bo ich nie widać i stabilniejsza praca instalacji

więc w czym ta spirówka jest lepsza?

Edytowane przez kangaxx

więc wziąłeś inżynier akurat przykład dupawej skrzynki do tego rozwiązania, u mnie takiej nie znajdziesz, robisz te swoje spirówki jak w hucie magistrala i trójniki po drodze? pojedyncze odcinki spirówki maja mniejsze opory ale chyba na tym się zalety kończą, zrobisz swój ulubiony kopalniany system i opór całości rośnie duzo bardziej niż w układach na pe75 z racji rozprowadzenia dystrybucji, inna bajka to przepustnice które nie robią nic innego jak zwiększają opór tam gdzie z bardzo dmucha, nie masz tego na pe75, całościowo przy rzetelnym wykonaniu instalacja na p575 typu krzaczek ma porównywalne opory, jeszcze inna rzecz to pomiary, skoro anemostaty dają tyle ile mają dawać to znaczy że pe75 są ok więc jeśli spiro lepsze to do czego? o hałasie już nie wspomnę, kochasz je to wstawiaj, montuj wszędzie droga wolna, ja wolę pe bo ich nie widać i stabilniejsza praca instalacji

więc w czym ta spirówka jest lepsza?

Gdzie jest choć jedna odpowiedź na moje pytanie ?

Nie napisałem nigdzie, że montuję rury spiro więc o co ci chodzi?

Porównuje system uniflex z spiro, a ty mówisz, że "dupawe skrzynki" podałem. To jakie powinny byc?!

Wymądrzasz się a nic nie wnosisz do dyskusji.

Konkrety podawaj. Pokaż zdjęcia prawidłowo wykonanej instalacji

Witam :)

Jutro wkleję kilka instalacji konkretnie wykonanych instalacji w systemie uniflex i thermokontrol :)

Moim zdaniem i jedno i drugie rozwiązanie ma swoje zalety i wady.

Lubię wykonywać instalacje na sztywnych rurach i na pe.

A udowadnianie wyższości jednego nad drugim jest raczej chore i szkoda waszego czasu :)

tu nie idzie o materiał z jakiego są kanały lecz sposób dystrybucji, weź no zrób instalację jak w książce pisze śliczną na trójnikach z jej przepustnicami i redukcjami i podepnij do niej np okap z kuchni, gwarantuję ci ze zgłupieje i nie okap mam na mysli :) Edytowane przez kangaxx

• 2 weeks później...

Witam.

Czy ktos z Was slyszal o wentylacji aktywnej LLG Alphy- Innotec? Ma niewielka poma ciepla 3.1 KW / COP 6.4 przy temp. zew +2 stopnie.

Ma mozliwosc podgrzewania i zchladzania powietrza z dodatkowym przeciwpradowym wymiennikiem ciepla.

Napelniona jest czynnikiem chlodniczym (R407C), wentylatory radialne EC.

Moze ktos juz taka montowal lub uzywa? Prosze o spostrzezenia.

tu nie idzie o materiał z jakiego są kanały lecz sposób dystrybucji, weź no zrób instalację jak w książce pisze śliczną na trójnikach z jej przepustnicami i redukcjami i podepnij do niej np okap z kuchni, gwarantuję ci ze zgłupieje i nie okap mam na mysli :)

W jaki sposób izolujesz (i czy w ogóle) te 75-ki?

Chetnie poslucham wiecej o wyzszosci spiro nad PE75. Kto sie wypowie ? Kangax ciagnie w strone PE, gdzie sa zwolennicy spiro, trojnikow i przepustnic ? Instalacja na spiro i trojnikach zabiera mniej miejsca i latwiej ją serwisowac - zwlaszcza jak sie da na poddaszu lub w suficie podwieszonym, a nie zaleje wylewką.

W czym problem z tymi przepustnicami ? W PE75 na skrzynce rozdzielczej trzeba przytykac kanaly, jak rozumiem, czyli tez wytwarzac opor tam gdzie za mocno dmucha.