czaplanka 06.10.2012 19:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2012 (edytowane) Powiem szczerze, że jestem zakochana w tych fotkach. Zdjęcia przedstawiają zarówno angielskie jak i amerykańskie drzwi (na przedostatnim zdjęciu - charakterystyczna dla US klamka:) ) - misterne wykończenia i piękne kolory. Bardzo żałuję, że u nas nie udało się stworzyć podobnego efektu, jeśli chodzi o kolumienki i doświetlenia. Mam nadzieję jednak, iż jak dojdą latarenki, oczywiście koniecznie wianek:), tuje w wysokich donicach po obu stronach drzwi będzie przytulniej. Na razie mamy trochę miszmasz kolorystyczny, ale zielona trawa złagodzi efekt. W okół drzwi daliśmy sztukaterię - docelowo podobna będzie (ale dopiero na wiosnę - powinniśmy przykleić ja na otynkowany dom - ale jakoś nie pomyśleliśmy o tym - teraz gorzej przykleić ją będzie na baranek - ale, jak to się mówi Polak mądry po szkodzie ) wokół okien i garażu. Pomalujemy ją pewnie na biało, aby pasowała do stolarki. Ekipa budująca, zaraz po zamontowaniu drzwi przez firmę pomalowała też przód elewacji, no i schowała za kolumny rynny - teraz nie rzucają się tak w oczy. A że lubię domy porośnięte pnączami, wokół kolumn pewnie obsadzę w przyszłym roku bluszcz, albo coś podobnego - zakryje pomarańczowe rurzyska jeszcze bardziej. Edytowane 6 Października 2012 przez czaplanka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mugatka 06.10.2012 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2012 Ja też chętnie się przyłącze do "angielskiego śniadania" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czaplanka 06.10.2012 19:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2012 Sztukaterię kupowaliśmy w Decor System, chociaż po zakupie znalazłam równie ładną i przede wszystkim tańszą, w Szczecinie - firma Daneks - może się komuś przyda. Nie wiem, jak z jakością - ale na wiosnę mamy zamiar się przekonać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czaplanka 06.10.2012 19:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2012 Ja też chętnie się przyłącze do "angielskiego śniadania" Mugatko dobry wieczór - widzę u ciebie w sygnaturze "dworek" i już ZAZDRASZCZAMYYYYY.. Biegnę obejrzeć Twój dziennik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tola 06.10.2012 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2012 Czaplanka, dziękuję za pozdrowienia, ja z tych co już kilka razy zajrzałam, ale jeszcze nie napisałam. Ale napiszę, bo bardzo się cieszę, że pozwoliłaś tworząc ten wątek, na odwiedziny w Waszym domu, który z Twego opisu ma być rodzinny, ciepły, przyjazny ludziom. Dzieciaczki, zwierzaki, kwiaty w ogrodzie... do takich domów wchodzi się z wielką przyjemnością Życzę, aby wykończeniówka dała wiele satysfakcji z dokonywanych wyborów, przeprowadzka odbyła w zaplanowanym terminie, a angielskie śniadania trwały wiecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuba_b 07.10.2012 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 Cześć Skarbie Mój Ponieważ jestem użytkownikiem forum od 2010 roku, to też Cię przywitam Oczywiście mój M do końca świata i jeden dzień dłużej będzie twierdził przed wszystkimi, że to jego pomysł z kolorowymi drzwiami…chociaż prawda jest taka, że to od początku była moja propozycja:) M. powiedział, że jak umieszczę powyższe stwierdzenie, to on skwituje publicznie na forum i powie jaka jest prawda:)hehe - Kochanie czekam zatem - wiem, że posta przeczytasz No i pędzę ze sprostowaniem jak było naprawdę z naszymi drzwiami: drzwi kolorowe to był mój pomysł już dawno, dawno temu, przed budową. Trochę z obawą zaproponowałem to przy wyborze stolarki, która według wytycznych Żonki miała być WYŁĄCZNIE biała. Po "przeczesaniu" internetu zaproponowała najbardziej zachowawczy z żywych kolorów, czyli zielony. Dla mnie mogły być czerwone lub niebieskie. Taka jest prawda, ale sami widzicie jak to jest... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agawi74 07.10.2012 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 He, he dobrze, ze mój M nie prostuje moich wypowiedzi:p:lol2: Drzwi macie super! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pysiaczek 08.10.2012 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 Świetne energetyczne drzwi Witam się i ja i z miłą chęcią będę podglądać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nihiru 08.10.2012 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 Hehe - ja mojego też za bardzo nie wprowadzam w swoje forumowe życie:) Mam pytanie techniczne - drzwi od razu zamówiliście w tym kolorze u producenta? Były jakieś problemy? Jaki mieli wybór kolorów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamilcia 08.10.2012 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 świetne drzwi ! ja bym pewnie wybrała turkusowe ( świr mnie nie opuszcza w tym temacie ) ale i te zielone b fajnie wyglądają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beauty 08.10.2012 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 Witam się i ja i z przyjemnością bęe podglądać postępy.:yes:podejrzewam ,że powstanie bardzo klimatyczny domek ,bo angielskie śniadania bardzo lubię Drzwi pasują do elewacji chociaż ja pewnie zdecydowałabym się na turkus ..Powiedz mi ,gdzie te rynny w tej chwili są przytwierdzone?one mnie zdecydowanie 'nie leżą" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TwoOfUs 08.10.2012 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 dobrze, ze mój misiek nie prostuje moich wypowiedzi, nie wiem czy wtedy były by takie proste U nas przed każdą decyzją tygodniowa burza mózgów i co chwila na tapecie inna wersja już nie wiadomo czyjego pomysłu Drzwi fajne w wynajmowanym mamy teraz takie zielone w nowym domku będą białe ale za to w środku zaszalejemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czaplanka 08.10.2012 18:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 Witajcie zacznę na początku od przywitania się - pozwolicie, że hurtowo:) Czaplanka, dziękuję za pozdrowienia, ja z tych co już kilka razy zajrzałam, ale jeszcze nie napisałam. Ale napiszę, bo bardzo się cieszę, że pozwoliłaś tworząc ten wątek, na odwiedziny w Waszym domu, który z Twego opisu ma być rodzinny, ciepły, przyjazny ludziom. Dzieciaczki, zwierzaki, kwiaty w ogrodzie... do takich domów wchodzi się z wielką przyjemnością Życzę, aby wykończeniówka dała wiele satysfakcji z dokonywanych wyborów, przeprowadzka odbyła w zaplanowanym terminie, a angielskie śniadania trwały wiecznie Tolu, witaj i dziękuję z góry za przemiłe słowa - stworzenie właśnie takiego domku jest moim wielkim marzeniem. Fajnie, że zajrzałaś do nas! Świetne energetyczne drzwi Witam się i ja i z miłą chęcią będę podglądać Dobry wieczór Pysiaczku - cieszę się, że drzwi się podobają -wpadaj do nas jak najczęściej Hehe - ja mojego też za bardzo nie wprowadzam w swoje forumowe życie:) Mam pytanie techniczne - drzwi od razu zamówiliście w tym kolorze u producenta? Były jakieś problemy? Jaki mieli wybór kolorów? Witaj Nihiru, zaraz odpowiem na wszystkie Twoje pytania. Miło Cię u nas widzieć Witam się i ja i z przyjemnością bęe podglądać postępy.:yes:podejrzewam ,że powstanie bardzo klimatyczny domek ,bo angielskie śniadania bardzo lubię Drzwi pasują do elewacji chociaż ja pewnie zdecydowałabym się na turkus .. Powiedz mi ,gdzie te rynny w tej chwili są przytwierdzone?one mnie zdecydowanie 'nie leżą" Witam, witam - kolejna zwolenniczka turkusu - kolor przepiękny, macie z Kamilcią świetny pomysł - to muszę przyznać! Zaraz opiszę kwestię naszych nieszczęsnych rynien:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czaplanka 08.10.2012 18:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 Cześć Skarbie Mój Ponieważ jestem użytkownikiem forum od 2010 roku, to też Cię przywitam No i pędzę ze sprostowaniem jak było naprawdę z naszymi drzwiami: drzwi kolorowe to był mój pomysł już dawno, dawno temu, przed budową. Trochę z obawą zaproponowałem to przy wyborze stolarki, która według wytycznych Żonki miała być WYŁĄCZNIE biała. Po "przeczesaniu" internetu zaproponowała najbardziej zachowawczy z żywych kolorów, czyli zielony. Dla mnie mogły być czerwone lub niebieskie. Taka jest prawda, ale sami widzicie jak to jest... Hehe, a jednak nie odpuściłeś witam i Ciebie Mężu Mój. Jest taki piękny podstawowy zbiór przykazań, który każdy mężczyzna powinien mieć w jednym paluszku: 1. kobieta ma zawsze rację 2. jeśli kobieta nie ma racji - patrz punkt pierwszy dziś wieczorkiem Cię z niego przepytam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czaplanka 08.10.2012 18:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 He, he dobrze, ze mój M nie prostuje moich wypowiedzi:p:lol2: Drzwi macie super! dobrze, ze mój misiek nie prostuje moich wypowiedzi, nie wiem czy wtedy były by takie proste U nas przed każdą decyzją tygodniowa burza mózgów i co chwila na tapecie inna wersja już nie wiadomo czyjego pomysłu Drzwi fajne w wynajmowanym mamy teraz takie zielone w nowym domku będą białe ale za to w środku zaszalejemy Na razie mój M pilnie śledzi moje wpisy:), ale podejrzewam, że za jakiś czas znudzi mu się i może raz na miesiąc potem spyta: "ej, coś tam jeszcze piszesz:)" TwoOfUs - z tymi koncepcjami rozumiem Cię doskonale - u nas to samo - 150 tysięcy pomysłów i koncepcji na minutę - oszaleć można hehe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czaplanka 08.10.2012 19:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 (edytowane) No to zaczynamy - dziś w sumie miało być trochę wnętrzarsko, bo u nas na tapecie temat kuchni się przewija, ale że pojawiły się pytania dotyczące drzwi i orynnowania - śpieszę z odpowiedziami. Drzwi wycenialismy w kilku firmach. Na początku nastawiliśmy się na CAL'a. W końcu zamówienie zrobiliśmy w firmie, która sprzedaje drzwi Stolbud Włoszczowa. Zmiana decyzji była spowodowana tym, iż Cal oferował kasetony jedynie z zewnętrznej strony, od wewnątrz ich drzwi nie wyglądają tak samo. Są gładkie (także warto czasem dopytać o i takie szczegóły - bo my na początku nawet nie podejrzwalismy, że druga strona może sie różnic) Dodatkowo podobno Stolbud kładzie większy nacisk na lakierowanie - w Cal 3 warstwy, Stolbud - 4. Znawcami nie jesteśmy w tym temacie, ale porownując konstrukcyjnie Stolbud znów był na plus...no i cena - różnica chyba około 200 zł - ale na waciki zawsze będzie:) Czas realizacji mniej więcej ten sam (chociaż w Stolbudzie mówili 4 tygodnie -ale niestey przedłużyło się do 5). Nasze drzwi są z sosny - panowie, którzy sprzedawali je, powiedzieli, że przy drzwiach malowanych nie ma sensu dopłacać za drewno mocniejsze,a przy okazji biorąc inne, widać słoje. Sosna ma to do siebie, że tworzy jednolitą powierznię i farba właśnie na takiej strukturze wygląda najlepiej. Jeśli ktos planuje drzwi jedynie lakierowane, w kolorze naturalnym drewna - wtedy jak najbardziej brać drewno typu dąb czy meranti - ładnieszy efekt niź na sośnie (choć i tak wszystko to kwestia gustu). Co do koloru - nie było problemu. Wypożyczono nam wzornik zawierający ponad 200 barw, wystarczyło (co chyba było najtrudniejsze:)) wybrać odpowiednią (- odcienie zieleni porónywaliśmy z liśćmi kwiatków w domu:) ). Jeśli chodzi o cenę, niestety nie pamietam, czy i ile za malowanie w stosunku do lakieru trzeba było coś dopłacać, w każdym bądź razie - kolor, bez względu na to, jaki się wybrało wyceniany był tak samo, tzn. białe drzwi kosztowały tyle samo co różowe czy właśnie zielone. Kilka fotek z dzisiaj z zewnętrz: http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=159525&d=1357760315 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=159526&d=1357760315 i wewnątrz: http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=159527&d=1357760315 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=159528&d=1357760315 Edytowane 9 Stycznia 2013 przez czaplanka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czaplanka 08.10.2012 20:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 (edytowane) W wersji oryginalnej domu, co widać na stronie pierwszej rynny na daszku są, ale jakoś dziwnie nie ma z nich odpływu. Daszek nie jest mały i odprowadzenie wody musieliśmy zastosować, tym bardziej, że bez tego woda lała się strumieniami po bokach domu, powodując iż w piwnicy podłoga była wilgotna. Były trzy koncepcje, z których wydaje mi się wybraliśmy najmniejsze zło. Rozwiązanie pierwsze - to to, które widzieliście na początku - dla mnie totalnie nie do przyjęcia - rynny przymocowane do boków kolumn. Od razu, właśnie przez pomarańczowy kolor rzucały się w oczy. Chociaż - bo nad tym, co z nimi zrobić też się zastanawialiśmy troszkę, muszę napisać, że przejeżdżając przez okoliczne tereny, napotkaliśmy bardzo wiele domów właśnie z takim rozwiązaniem, odbierając urok kolumnom. Koncepcja nr 2 - Widoczna poniżej na zdjęciu. Panowie na fotkach są "bez-twarzowi":) - bo nie wiem, czy życzyliby sobie, aby ich umieszczać w necie. Musicie wybaczyć http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=159618&d=1357761300 Tutaj nie do końca byłam przekonana o rozwiązaniu z poniższych powodów. Mianowicie - w przyszłości planuję zrobić okiennice. Pod rynnę nie weszłyby, a kładąc je na rynnie odstawałyby i ciężko by było je zamontować. Ponad to rynny przebiegałyby po obu stronach okien tworząc takie jakby ramy. Nie wiem,jak to wytłumaczyć, wiec zrobiłam marną niestety, ale zawsze:) modyfikację w Paint. http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=159612&d=1357761299 No i została obecna sytuacja, czyli schowanie ich za filar/kolumnę. Z przodu nie są widoczne (poza tym górnym fragmentem), a z boku mniej boli. Najbardziej może razić widok, jak się wychodzi z domku, ale tak jak wspomniałam, myślałam obsadzić je i kolumny jakimś bluszczem, więc troszkę zasłoni. http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=159619&d=1357761301 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=159622&d=1357761302 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=159623&d=1357761302 Niestety w tym momencie nie jesteśmy w stanie nawet nic zrobić, aby poprawić wygląd czy wprowadzić zupełnie nowe rozwiązanie, bo kilka dni temu panowie skończyli wylewać schody. W środku nich (w betonie) zamontowane są już kosze na liście, które dalej rurami prowadzą do odwodnienia wokół budynku. Tak prezentuje się cały przód z wylanymi schodami. Cieszę się, że są tak szerokie (choć mniej mnie cieszy koszt ich wykończenia:) - a będziemy kończyć je na wiosnę, kładąc szary,2-centymetrowy, postarzany granit bądź wapień) - już widzę na nich donice z tujami, hortensjami, a na jesień z wrzosami i wielkimi pomarańczowymi dyniami:) http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=159610&d=1357761299 Edytowane 9 Stycznia 2013 przez czaplanka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drop_Inn 08.10.2012 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 Szkoda, że już za późno, bo chętnie wsparłabym pana męża w przeforsowywaniu niebieskiego Tak czy inaczej, dobrze, że poszliście w kolor na drzwiach. Kocham się w takich od kiedy pierwszy raz ujrzałam w angielskich domach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czaplanka 08.10.2012 20:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 w kwestii rynien przypomniało mi się, iż rozważaliśmy też rzygacze zamiast rur spustowych w dół, ale po pierwsze na rynku słabo z wyborem (albo źle szukaliśmy), a jak już coś było - to cena zawrotna. Dodatkowo nie do końca przekonani byliśmy o lejącej się wodzie na kostkę przed domem, zawsze to jednak woda, która uchodzi w glebę i znów pojawiłby się pewnie problem z mokrą posadzką w piwnicy....a grzybom i pleśni mówimy stanowczo "nie":). Niemniej jednak to zawsze jakieś rozwiązanie - może się komuś przyda, tym bardziej, że rzygacze mogą być piękną ozdobą domów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nihiru 09.10.2012 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 Kiedyś widziałam rozwiązanie rodem z Japonii: z rynien spuszcza się długi, metalowy łańcuch - aż do ziemi - po którym woda spływa jak po rurze spustowej. Łańcuch widziałam w wersji "miedziane koła", nie taki zwykły ze stali nierdzewnej i wyglądało to świetnie. A drzwi z bliska wyglądają jeszcze lepiej niż z daleka:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts