Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Angielskie śniadanie w Domku przy Bursztynowej

Recommended Posts

Pięknie wyszło :yes: Nie wydaje Ci się, że lustro jest trochę za wysoko? Ale to może fotki zmieniają perspektywę.

Obecny żyrandol i tak nisko zamocowane karnisze to opcja docelowa?

Tomkowa, pomieszczenie jest specyficzne, bo:

mamy duży skos, przez co sufit jest strasznie wąski (żyrandol został zamontowany na jego środku). Montując go dalej od ściany z grafikami wszedłby na skos. wyglądałoby to jeszcze gorzej. Karnisze, no coż docelowa wysokość, choć wolałabym żeby wyglądało to zupełnie inaczej. W tym pokoju okno i drzwi od balkonu są na różnych wysokościach. była opcja montażu :

1. ta sama wysokość od sufitu lub

2.ta sama wysokość od okna i padło na to drugie. W sumie nie bez przyczyny, bo zaraz jak kończy się okno zaczyna się skos. Montując karnisz wyżej kończyłby się z prawej strony w połowie okna. I tak nie jest na jego całą długość, ale wygląda to chyba lepiej, niż jakbyśmy mieli zamontować go zgodnie z opcją pierwszą. Jest to moja duża bolączka, bo marzyły mi się firanki (takie zwykłe, proste), ale nie mogę ich mieć właśnie z uwagi na ten skos i krótki karnisz - nawet w chwili obecnej nie zakryłyby okna. Wstawię fotki, o co z tym biega, łatwiej będzie sobie to wyobrazić.

Co do lustra, sama nie wiem - my jesteśmy dość wysocy i może patrzyliśmy z innej perspektywy przy wieszaniu:D

Edytowane przez czaplanka

• Odpowiedzi 479
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

czaplanko inspiracje bardzo piękne, ja co prawda w innym stylu będę urządzała sypialnię, ale jestem na tym samym etapie co i ty i moja docelowa sypilania jest też graciarnią

Bardzo zazdroszczę pomysłu na biznes jak i odwagi, mi chyba jej trochę brakuje, a też od dawna o tym myślę. Jak możesz to zdradź na priv czym się bedziesz zajmowała:) 3mam ogromnie kciuki

Bratkaf, cieszę się, że podobają Ci się inspiracje. Mimo, że piszesz, że urządzasz sypialnię w innym stylu, mam nadzieję, że może coś w tych inspiracjach i dla siebie znajdziesz.

Z tą odwagą do własnego biznesu, to u mnie uwierz różnie. Jednego dnia jestem szczęśliwa i podekscytowana, dwa kolejne płaczę z przerażenia i stresu. Jak widzisz, nie mamy do końca urządzonego domu, kredyt na głowie i człowiek wtedy zastanawia się, czy dobrze robi, że rzuca się na głęboką wodę. Z jednej strony są marzenia, z drugiej strach przed nieznanym i myśli, że może trzeba było znów wrócić na etat, do pracy, gdzie po 8 godzinach, wychodzisz o normalnej porze do domu, masz płatne urlopy i możesz pójść spokojnie na L4, gdy dziecko zachoruje (a pieniądze, które masz zamiar przeznaczyć na biznes, oddajesz bankowi i masz dzięki temu mniejszą o parę złotych ratę). Mnie nie będzie na razie stać na pracownika, mam dwójkę malutkich dzieci (które właśnie zaczęły żłobek/przedszkole i co chwilę są w domu z powodu jakichś choróbsk, które przynoszą z przedszkola), więc zakładam że będzie ciężko. Cała moja kariera zawodowa związana była z finansami, w różnych korporacjach, ale w sumie odkąd zaczęłam pracować marzyłam o czymś innym. Chciałam mieć swój sklep z artykułami wyposażenia wnętrz, potem z tapetami/tkaninami. Pomysł na niego zmieniał się z czasem. Ci, co mnie znają dłużej, wiedzą że jest to moje ogromne marzenie (chyba z min 5 lat temu byliśmy z mężem pierwszy raz na targach Maison Objet w Paryżu, bo już wtedy była mocna koncepcja na sklep). Jak widać, kilka razy przymierzałam się do tego, ale zawsze to nie był niby ten moment - bo to rozpoczęcie budowy, ciąża, druga ciąża, itd. Teraz życie samo zmusiło mnie do tego, że - albo wóz albo przewóz (choć może, to właśnie ten moment, na który musiałam poczekać - bo jak to się mówi "wszystko ma swój czas i miejsce na ziemi").

Teraz powoli urządzamy lokal, rozeznaję się w rynku, spędzam czas nad zamówieniami. Co z tego będzie, sama nie wiem - bardzo chciałabym, aby się udało, bo wiem, że będę szczęśliwa robiąc to co kocham. Podobno, jak się czegoś mocno pragnie, to już jest połowa sukcesu:) ....no cóż przekonamy się.

dobranoc Tobie i pozostałym Osobom z forum...idę spać...bo to już 1 na zegarze:)

pa!

Tomkowa, pomieszczenie jest specyficzne, bo:

mamy duży skos, przez co sufit jest strasznie wąski (żyrandol został zamontowany na jego środku). Montując go dalej od ściany z grafikami wszedłby na skos. wyglądałoby to jeszcze gorzej. Karnisze, no coż docelowa wysokość, choć wolałabym żeby wyglądało to zupełnie inaczej. W tym pokoju okno i drzwi od balkonu są na różnych wysokościach. była opcja montażu :

1. ta sama wysokość od sufitu lub

2.ta sama wysokość od okna i padło na to drugie. W sumie nie bez przyczyny, bo zaraz jak kończy się okno zaczyna się skos. Montując karnisz wyżej kończyłby się z prawej strony w połowie okna. I tak nie jest na jego całą długość, ale wygląda to chyba lepiej, niż jakbyśmy mieli zamontować go zgodnie z opcją pierwszą. Jest to moja duża bolączka, bo marzyły mi się firanki (takie zwykłe, proste), ale nie mogę ich mieć właśnie z uwagi na ten skos i krótki karnisz - nawet w chwili obecnej nie zakryłyby okna. Wstawię fotki, o co z tym biega, łatwiej będzie sobie to wyobrazić.

Co do lustra, sama nie wiem - my jesteśmy dość wysocy i może patrzyliśmy z innej perspektywy przy wieszaniu:D

Tomkowa, wstawiam fotki na sufit i ten nieszczęsny karnisz:

P1060717.JPG

P1060720.jpg

Sufit - tu chyba nie było opcji, na inne zawieszenie żyrandola

P1060718.jpg

Z tym drugim to wynik naszych działań i błąd osoby, która projektowała dom. Daliśmy trochę więcej ocieplenia niż zakładał projekt (przez co ściana przesunęła się w kierunku okna), autora - bo skos i tak powinien zaczynać się min z 20 cm od okna, aby można było zawiesić normalnie karnisz. Taką samą sytuację mamy niestety również w łazience (którą wcześniej pokazywałam) i na półpiętrze (gdzie będzie kiedyś nasza docelowa sypialnia)

P1060719.jpg

I rzut na ścianę z lustrem. Za wysoko?

Czaplanko, jeżeli uważacie, że lustro jest na odpowiedniej wysokości, to na pewno tak jest :) Na wcześniejszych fotkach żyrandol wyglądał na mosiężny w całości i dlatego pytałam, czy taki zostanie. Zupełnie nie zwracałam uwagi na miejsce jego zawieszenia. Pewnych rzeczy się nie przeskoczy. Stworzyłaś piękną sypialnię. Co do karniszy, to można by się ich pozbyć i zamontować coś wyżej, a nawet do sufitu i dać przedłużenie szyny na skosie. Wtedy zasłonisz całe okno ;)

peaked roof.jpg

image10-337x450.jpg

Czaplanko, jeżeli uważacie, że lustro jest na odpowiedniej wysokości, to na pewno tak jest :) Na wcześniejszych fotkach żyrandol wyglądał na mosiężny w całości i dlatego pytałam, czy taki zostanie. Zupełnie nie zwracałam uwagi na miejsce jego zawieszenia. Pewnych rzeczy się nie przeskoczy. Stworzyłaś piękną sypialnię. Co do karniszy, to można by się ich pozbyć i zamontować coś wyżej, a nawet do sufitu i dać przedłużenie szyny na skosie. Wtedy zasłonisz całe okno ;)

[ATTACH=CONFIG]333893[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]333894[/ATTACH]

Tomkowa, piękne to pierwsze zdjęcie, które wstawiłaś. Bez tych zasłon pokój nie wyglądałby już tak uroczo. Nawet nie myślałam, o czymś takim. Super rozwiązanie. Na bank je zastosuję w pokoju, gdzie będzie nasza docelowa sypialnia. OGROMNIE DZIĘKUJĘ!!!!:)

Witam

Bardzo tu ładnie :)

Widzę, że masz cudne lustro w sypialni. Identyczne kiedyś kupiłam na Westwing i niestety przysłali połamane, poszło więc do zwrotu czego do dzisiaj żałuję. Mimo wszystko obniżyłabym jego wysokość nad łóżkiem, teraz nie wygląda to dobrze. Uciekło mocno do góry i cała kompozycja jest bardzo rozstrzelona.

Czaplanko życzę ci powodzenia z własnym biznesem, ja wierzę, że wszystko się uda. To co nas ogranicza, to własny strach. Jak już zaczniesz, to wszystko się ułoży.

Dziękuję najmocniej bratkaf:) Dużo dają słowa otuchy!!! Wrzucam pierwsze fotki z remontu lokalu:

ścianki działowe i lada już stoją:) godzina coś pewnie po 5 rano - mój kochany mąż przed pracą -(to się nazywa poświęcenie) cekoluje i maluje ściany

WP_20151002_06_21_31_Pro (1).jpg

WP_20151002_06_21_21_Pro.jpg

Witam

Bardzo tu ładnie :)

Widzę, że masz cudne lustro w sypialni. Identyczne kiedyś kupiłam na Westwing i niestety przysłali połamane, poszło więc do zwrotu czego do dzisiaj żałuję. Mimo wszystko obniżyłabym jego wysokość nad łóżkiem, teraz nie wygląda to dobrze. Uciekło mocno do góry i cała kompozycja jest bardzo rozstrzelona.

Tuti, dzień dobry:), nie masz co żałować, bo Twoje słoneczko nad kominkiem jest pierwsza klasa. Moje lustro to takie DIY. Kupiłam je jako obraz na Allegro. W środku były na wypukłym styropianie namalowane jakieś kwiatki (ogólnie mały koszmarek), Mąż wyciął z ramy to ustrojstwo, lustro zamówiłam u szklarza i tak powstało nasze słoneczko.

Podobnie jak Tomkowa sugerujesz przewieszenie lustra. Co wchodzę to sypialni, to patrzę na tą ścianę i cały czas się nad nią zastanawiam. Chciałam żeby grafiki wisiały centralnie nad szafkami nocnymi. To pomieszczenie jest trochę wyższe niż standardowe wnętrza, dlatego lustro zawiesiłam w połowie odległości między sufitem i łóżkiem. Wieszając je na tej wysokości, zmniejszyłam optycznie wysokość pokoju (montowane niżej, wydłuży znów ściany, ale może się mylę). Patrząc na całość i potem na zdjęcia - nie wiem, czy nie zmieniają one rzeczywiście perspektywy pokoju, ale Wasze uwagi są cenne, dlatego Tuti, Tomkowa - jak byście zmieniły to ustawienie (co, gdzie, o ile)?

Lustro federalne różni się tym od zwykłego convex mirror, że często na górze ma montowane ptaszysko, a po bokach świeczniki. Znalazłam jedno w necie, ale cena nie do zaakceptowania. Trzeba było zakasać rękawy:) i do roboty.

Kupiłam w TKeju zwykłe lustro w ramie, czarną i złotą farbę, koraliki drewniane do decoupage i gipsową górkę ( ptaszysko )od zegara na Allegro. Do tego na olx udało mi się zakupić w całkiem dobrej cenie zwykłe wypukłe lustro drogowe (tak, tak:) )i powstało coś takiego.

P1060727.jpg

Nie jest to ideał, ale na początek może być. Jeszcze nie wisi, czeka na swój czas i miejsce, ale już jest:)

a tu znów inspiracja:

f5.jpg

Kocham takie wnętrza:)

Patrząc na całość i potem na zdjęcia - nie wiem, czy nie zmieniają one rzeczywiście perspektywy pokoju, ale Wasze uwagi są cenne, dlatego Tuti, Tomkowa - jak byście zmieniły to ustawienie (co, gdzie, o ile)?

Moim zdaniem należałoby obniżyć całą kompozycję o tyle, ile obecnie jest między obrazkami. Da się? Montowałaś kołki w ścianie? Nie dbałabym o równe odległości lustra i obrazków między łóżkiem i sufitem. Kompozycja nie wydaje mi się rozstrzelona, jedynie zawieszona ciut za wysoko :)

Lustro federalne w Twoim wykonaniu wygląda pięknie :yes: Fantastyczną miałaś koncepcję na jego stworzenie :)

Moim zdaniem należałoby obniżyć całą kompozycję o tyle, ile obecnie jest między obrazkami. Da się? Montowałaś kołki w ścianie? Nie dbałabym o równe odległości lustra i obrazków między łóżkiem i sufitem. Kompozycja nie wydaje mi się rozstrzelona, jedynie zawieszona ciut za wysoko :)

Lustro federalne w Twoim wykonaniu wygląda pięknie :yes: Fantastyczną miałaś koncepcję na jego stworzenie :)

Tomkowa, kołki:( buuu. u nas inaczej się nie da montować czegokolwiek, co ma wisieć na ścianie. Mąż po wstawaniu przez ostatni czas o 4, żeby zrobić coś w lokalu przed pracą - jak usłyszy że jest opcja na przewieszanie obrazków i lustra pewnie każe mi się wyprowadzić z domu.....chyba muszę odczekać trochę, żeby prosić go teraz o cokolwiek:)

A u w lokalu nas praca wre. Przez weekend trochę posprzątałam, udało się w między czasie położyć tapetę i pomalować ściany. Jeszcze sporo przed nami, ale sklep wewnątrz powoli nabiera kształtu:

WP_20151013_08_21_53_Pro.jpg

WP_20151013_08_22_04_Pro.jpg

WP_20151017_12_30_01_Pro.jpg

Ściany malowane farbą Flugger, sztukateria Castorama, tapeta chevron z LM (tylko coś nam się odkleja:( )

• 3 weeks później...
Ale pięknie, a tapeta cudo, czy ona jest jakby wypukła?

Bratkaf, tapeta jest delikatnie wypukła. Jutro zrobię jej zdjęcia w świetle dziennym w zbliżeniu, może uda się uwidocznić jej strukturę. Już ruszyliśmy ze sklepem, więc mam cały dzień na pstrykanie zdjęć:) A tu wklejam jeszcze inne wersje tej tapety - cena 69,90

tapety.jpg

Jeśli chodzi o tapety, to może się komuś przyda. Sklep z UK, mają końcówki kolekcji znanych i drogich firm w MEGA dobrych cenach. Wysyłają próbki tapet i same tapety do PL. Polecam, można trafić na super tapetę w super cenie. Mają tez konto na angielskim ebay.

http://www.brooklyntrading.co.uk/