Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Angielskie śniadanie w Domku przy Bursztynowej

Recommended Posts

W drodze na spotkanie muszę zahaczyć sklep oferujący kamień. W przedsionku chciałabym dać na podłogę łupek. Na FM czytaliśmy, że ludzie skarżą się na niego - bo, jak sama nazwa wskazuje "się łupie:)". Podobno zależy to od rodzaju kamienia, ale też jeśli rzeczywiście takie zjawisko występuje to trwa do roku - w tym czasie pięknie się wyciera pozostawiając elegancką, postarzaną powierzchnię. Koncepcji na przedsionek było standardowo multum - od oktagonów, poprzez gres drewnopodobny w kolorze ciemnego dębu, skończywszy właśnie na kamieniu naturalnym. Pamiętajmy, że kamień bardzo dobrze przewodzi ciepło i świetnie nadaje się na ogrzewanie podłogowe. Niestety nie mogę zdecydować się na kolor. Rozważamy dwa - czarny, który będzie komponował się ładnie, po przejściu przez drzwi, z korytarzem w biało-czarne karo oraz zielonkawy - pasujący bardziej do naszych zielonych drzwi. Nie wiem, czy ten pierwszy nie będzie za ciężki - dużo czarnego. W przedsionku planowaliśmy pierwotnie postawić starą dębową szafę trójdzielną z owalnym lustrem na środku. Teraz skłaniamy się bardziej ku garderobo-szafie z siedziskiem ( w kolorze kremowym) coś na wzór tego poniżej, tyle że właśnie z dodanym skrzydłem szafy. Tutaj przy okazji widać właśnie łupek na którym stoi:)

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=161095&d=1358168281

źródło: boutiquepierrot.pl

a to nasz kamień

czarny:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=161096&d=1358168345

źródło:marmurowe.pl

i zielonkawy

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=161097&d=1358168345

źródło:marmurowe.pl

I jak, który bardziej się nadaje? w tym tygodniu chciałabym zamówić kamień - ale nie mogę się kompletnie zdecydować na kolor:( Dodam, że płyty będą wymiarów 30x60 i albo takie zostawimy, albo zrobimy z nich kwadraty.

Edytowane przez czaplanka

• Odpowiedzi 479
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a naprawdę chcesz taką klasyczną, klasyczną kuchnię angielską? ze wszystkimi detalami?

bo one lepiej wyglądają w dużych kuchniach (już niezależnie od kwestii technicznych)

Wydaje mi się, że ona nie będzie stricte angielska - bardziej podchodzi pod francuską - delikatniejszą. Ozdoby, tj pilastry planowałam dać jedynie w szafkach wiszących i stojących rozpoczynających/kończących kuchnię - czyli na zwieńczeniach i w sekcji środkowej max 2. Nie chcę, a poza tym nie ma miejsca na to, aby każda szafka była oddzielona pogrubieniem z ozdobnym pilastrem. Chcę zaakcentować jedynie styl i nadać kuchni troszkę bardziej kobiecy, romantyczny (romantyczna kuchnia:) - coś mi nie gra) wyraz niż wstawienie samych szafek. Wiem że rzeźbione dekoracje - szczególnie stosowany w kuchniach np. wiktoriańskich dają uczucie przepychu, natłoku - a o coś takiego mi absolutnie nie chodzi. Tak samo szafki wiszące - mają być otwarte półki i szklane witrynki co moim zdaniem doda uczucia lekkości niż przy zabudowanych dechą. Ale w sumie nie znam się i tylko tak sobie gdybam. Z chęcią wkleiłabym jakiś projekt, ale w firmach, w których byłam nie dają go do rączki przed podpisaniem umowy:(

Czaplanko mnie bardziej z tych dwóch kamieni pasuje jaśniejszy - czarny jest zbyt "poważny", chociaz w sumie jak pociąc na kwadraty - może i on pasuje :)

w tej kuchni z wątku na GW to główny problem z blatem to był taki, że on nie bł drewniany - to imitacja była i najbardziej wszytsko psuła ta okropna plastikowa listwa na łączeniu blatów :/ ja osobiście nie zgodziłabym się na takie rozwiązanie. Nawet, gdybym pozostała przy blacie imitującym drewno - ze względów finansowych.

Czaplanko mnie bardziej z tych dwóch kamieni pasuje jaśniejszy - czarny jest zbyt "poważny", chociaz w sumie jak pociąc na kwadraty - może i on pasuje :)

w tej kuchni z wątku na GW to główny problem z blatem to był taki, że on nie bł drewniany - to imitacja była i najbardziej wszytsko psuła ta okropna plastikowa listwa na łączeniu blatów :/ ja osobiście nie zgodziłabym się na takie rozwiązanie. Nawet, gdybym pozostała przy blacie imitującym drewno - ze względów finansowych.

dzięki za radę. Jest 2:0 na zielony - bo mój M też jest za tym kolorkiem:)

Masz 100% rację co do listwy - nie do zaakceptowania! Oba blaty z tego co pamiętam -to imitacja, bo ten czarny również. Mi raczej chodziło o użycie materiału drewno-kamień i jego wpływu na wnętrze:) i styl.

Hej czaplanko:D

mam lupek kwarcytowy na zewnątrz na schodach wejściowych- kupowaliśmy go właśnie w marmurowe.pl w tym roku:yes:

Nic się nie łupie- kamień jest super- też mam ten zielonkawy, który zielonkawy wygląda tylko po deszczu. W rzeczywistości jest szarawy. Przynajmniej taka jest nasz seria. polecam go bardzo. Uważam, ze ten ciemny przytłoczy pomieszczenie. Na zewnątrz to może bym się zastanowiła, ale wewnątrz odradzam Ci taki ciemny.

Piękne inspiracje wklejasz:eek:

Pozdrawiam:)

ps. Na tej stronie mojej galerii znajdziesz fotki łupka

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?169790-We-w%C5%82oskim-stylu/page502

Edytowane przez agawi74

Czaplanko

miło mi ze u mnie bywasz/bywałaś

w sprawie kuchni

to jak ja sie cieszę ze mam to juz za sobą bo z twoich opowieści przypominam sobie jak to było u nas

jakie nam ceny kosmiczne podawali :jawdrop::jawdrop:to aż głowa boli

w końcu po roku poszukiwań trafiłam na fajnego stolarza i cena zmniejszyła sie o połowę

także szukaj , wyceniaj aż ,,znajdziesz tego jedynego,, :);)

witajcie po krótkiej przerwie....Dziewczyny jesteście niezastąpione !!!! - jeśli chodzi o rady. Zatem zielony wygrał:) Chciałabym napisać, że już zamówiony, ale w piątek przyszło mi "pocałować klamkę" sklepu z kamieniem. Jutro ponownie tam zawitam. Pan powiedział, że łupka mają sporo na magazynie, więc czas oczekiwania to około tydzień czasu. Super, bardzo się cieszę, że powolutku możemy robić coś we wnętrzu domku.

Na tej stronie mojej galerii znajdziesz fotki łupka

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?169790-We-w%C5%82oskim-stylu/page502

agawi74 - wielkie dzięki za fotkę. Przyda się też na przyszłość, bo Pan z marmurowe proponował nam również łupka na schody zewnętrzne. Kamień sam w sobie jest piękny:)

a ja w zeszłym tygodniu odbyłam kolejną umówiona wizytę w sprawie projektu kuchni. Co się Pan nacmokał, nastękał, nawzdychał, nagadał, że mała powierzchnia, że ciężko coś upchać to moje. Po 2 godzinach miałam serdecznie dość i było mi wszystko jedno, co na nim się znajdzie. Projektant próbował klasyczną kuchnię zrobić ,coś moim zdaniem, na wzór nowoczesnej, jeśli chodzi o zabudowę, głębokość szafek. Totalnie taka wizja mi nie odpowiadała. Na sam koniec tortur okazało się, że fronty (2 wzory), które zaakceptowałam nie mogą mieć szprosów!!!!:) zatem czas stracony, załamka. Ale wycenę niech przyśle -zobaczymy jak się cenią:) Jutro idąc karolku59 za Twoją radą jestem umówiona w kolejnej firmie, a wieczorkiem z Panem, w którym pokładam największe nadzieje. Potem mam coś umówionego na czwartek, ale w między czasie mam zamiar upchnąć jeszcze jeden salon kuchenny.

Dziś też przygotowałam swój projekt kuchni, bo to co miałam przyjemność, a może raczej nieprzyjemność:) oglądać do tej pory - nie za bardzo mi odpowiadał. Zobaczymy, co z tego wyjdzie:)

W weekend z 1,5 miesięcznym opóźnieniem i po opierdzielu instalatorów przez M uruchomiliśmy w końcu kominek:D - i możemy ruszyć z robotami wewnątrz. Niestety od samego początku budowy, jak nie wcześniej borykamy się z przyłączami. Formalności, papierologia, odsyłanie, uzupełnianie dokumentów, jeżdżenie po urzędach, muzeach archeologicznych, etc - które w sumie jest na barkach mojego M - mamy dość. Działka była kupowana bez mediów i to co się teraz dzieje to czeski film, choć mamy nadzieję, że do końca roku podłącza nam gaz. W zeszłym tygodniu było wielkie wkopywanie szamba.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=159606&d=1357761297

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=159614&d=1357761299

Więcej przy tym szkód niż korzyści, bo co nie swoje, to mało kto z ekipy szanuje:( - zatem piątek i sobotę spędziliśmy na działce naprawiając (w sumie mój M) szkody.

No i ruszyliśmy też z tarasem.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=161099&d=1358168921

Na to szczególnie cisnęłam,aby zrobić to jeszcze w tym roku, bo działka wygląda jak po przejściu huraganu, i pewnie dopiero wiosną coś ruszymy z porządkami, a tak przynajmniej będę miała miejsce gdzie wystawić ewentualnie wózek, jak ze spacerem będzie słabo.

Temat tarasu to w ogóle "never ending story". Jeżdżenia, oglądania kostek, płytek, kamienia, sprzeczek, koncepcji nie było końca. Bardzo dużo czasu zajęło nam podjęcie decyzji z czego robimy. Ja bardzo chciałam szare, szaro-zielone płyty z Libetu,

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=161100&d=1358169017

źródło:Libet

rozważałam też pocięte kamienie polne. Tego drugiego nikt nie chciał się podjąć. Nie chcieliśmy też aby boczne ściany były robione z palisadek czy krawężników. Zależało nam na kształcie prostokąta z wypuszczonym półokręgiem na jego środku nawiązującym do balkonu.

Kształt, który planujemy to:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=161098&d=1358168920

W końcu zdecydowaliśmy się na odpowiednią kostkę. Taras robimy na podsypce, z betonowymi obrzeżami( murkiem), który wykończymy jak cokół wokół domu. Nasz wybór to - kostka Polbruku Carmino postarzane. Mieszanka kolorów jesieni.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=159511&d=1357760307

źródło: Polbruk

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=159512&d=1357760307

źródło: Polbruk

Zależało mi na kształcie trapezu, bo z niego ładnie można formować koła. Przy zamówieniu dostaliśmy coś około 40% rabatu od cen katalogowych, ale tu też nie odbyło się bez niespodzianek. Kostka miała przyjechać w 3 big bagach. Dostaliśmy 2. Krawężniki na schodki zamówiliśmy w kolorze karmelu (choć dziwiliśmy się, że nie ma ich w katalogu, Pan sprzedawca przekonywał nas że z karmelem - bo miał go na wystawie - nie ma problemu i możemy zamawiać). Okazało się, że przywieźli czerwone. Właściciel punktu obiecał zająć się sprawą. Okazało się, że ten kolor karmelowy nie jest już od jakiegoś czasu w ogóle produkowany przez Polbruk i nie ma żadnej szansy na wymianę. No cóż - co się tyczy nas - "jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma", a jeśli chodzi o Pana sprzedawcę - wystarczyłoby się porządnie nauczyć katalogu:)

Planuję na środku postawić stół, a u góry (na spodzie balkonu) zawiesić żyrandol-świecznik - tak dla romantycznego klimatu:)

Witam,

właśnie trafiłam na Twój wątek i jestem oczarowana tym co planujesz i tym jak planujesz:) Wszystko masz przemyślane:eek: A u mnie tyle decyzji podjętych w minutę, że aż się boję o efekt :bash: Chociażby drzwi wejściowe - mam zamówiony ten sam model co Ty, białe, ale z ... CAL-a!!! Nie przyszło mi do głowy zapytać o ich wygląd od wewnątrz :bash: Za jakieś 2 tyg będą u mnie, to sobie na żywo zobaczę co najlepszego zrobiłam!!!

A dom planuję w podobnym klimacie do Twojego i Twoje inspiracje mogłyby być moimi:) Zapowiada się pięknie. Będę częstym gościem:)

witaj :)

Twój wątek podoba mi się bardzo, jasne kuchnie, angielskie klimaty to coś co lubię najbardziej :) na pewno będę częstym gościem u Ciebie

Dom jest piękny! niesamowicie wyglądają białe podbicia dachowe i zielone drzwi. Pod każdym jednym zdjęciem inspiracji kuchennych mogłabym się też podpisać ;)

agawi74 - wielkie dzięki za fotkę. Przyda się też na przyszłość, bo Pan z marmurowe proponował nam również łupka na schody zewnętrzne. Kamień sam w sobie jest piękny:)

Nie ma za co czaplanko- do usług:D

Kostkę tez wybrałaś piękną- uwielbiam kolor liść jesieni- nasza też jest taka:yes: Mam tylko obawy co do używania kostki na tarasie- niestety nie jest to praktyczne rozwiązanie. Byłam u kilku znajomych i Ci co mają to narzekają. Na tarasie jak to na tarasie- jest picie i jedzenie, a w beton wszystko wsiąka. Nie pomaga impregnat. To jedyny minus, bo wizualnie wygląda super.

Pozdrawiam

Joannk, anio123, MOLLIK - witam Was serdecznie na "moim podwórku":) Dziękuję Wam za przemiłe słowa - to miód na moje zszarpane nerwami budowlanymi serce:) Bardzo się cieszę, że do mnie zajrzałyście i że podoba się Wam co wyczyniamy z naszym domkiem.

Joannk'o - my ze względów wymiarowych kuchni będziemy musieli przerzucić się na podblatowy znacznie mniejszy zlew - bardzo tego żałuję, bo duże białe, ceramiczne, nablatowe zlewozmywaki rodem z angielskich kuchni są po prostu przepiękne.

anio123 nie martw się o drzwi będzie ładnie -my właśnie na początku myśleliśmy też o tych białych CAL'owych. Na ich stronie masz czarno-białą wizualkę drzwi z obu stron - są wewnątrz delikatniejsze:)

MOLLIK - u nas wykonawcy łapali się za głowę, gdy im powiedzieliśmy, że chcemy białą podbitkę - na początku dostaliśmy wzornik z kolorami lakierobejc, ale nawet go otworzyliśmy bo z góry było wiadomo, że ma być na biało. Potem, po pomalowaniu - kiwali głową na "tak":)

A zdjęć z inspiracjiami będzie więcej - OBIECUJĘ!!!:)

Nie ma za co czaplanko- do usług:D

Kostkę tez wybrałaś piękną- uwielbiam kolor liść jesieni- nasza też jest taka:yes: Mam tylko obawy co do używania kostki na tarasie- niestety nie jest to praktyczne rozwiązanie. Byłam u kilku znajomych i Ci co mają to narzekają. Na tarasie jak to na tarasie- jest picie i jedzenie, a w beton wszystko wsiąka. Nie pomaga impregnat. To jedyny minus, bo wizualnie wygląda super.

Pozdrawiam

agawi74 -troszkę mnie nastraszyłaś z tymi plamami - mam nadzieję, że rozwiązaniem mógłby być tutaj środek na plamy po oleju i paliwie, jakie często widoczne są na podjazdach. Nie wiem, jak z ich skutecznością, ale coś trzeba będzie pomyśleć - najwyżej pod stół położymy ceratę;) w trakcie jedzenia. Widziałam Twoją kostkę -bardzo ładna. My, jeśli będziemy zadowoleni z efektu kolorystycznego, też dany ją na przód domu na podjazd i ścieżkę.

A w sumie nie do końca ścieżkę - bo, jako, że od furtki do schodów jest koło 9 m długości mam zamiar zrobić coś na wzór okrągłego "podjazdu" - ale tylko dla pieszych:) Z klombikiem na środku, jak przed starymi, pięknymi dworami.

To teraz kilka nowości z budowy: Łupek zamówiony -oczywiście zielony. Do odbioru powinien wstępnie być już jutro - w poniedziałek zrobiliśmy zamówienie. Przy okazji ucieszyło mnie też to, że aktualnie jest w promocji - 45 zł mniej na m2. W poniedziałek też widziałam się z firmą projektującą kuchnie i ze stolarze, o którym również wspominałam. Co do pierwszego -znów się nasłuchałam -Pani przeszkadzała a to ściana, to przednie okno budynku:bash:, o rozmiarach nie wspomnę. Opinii nt tego, że kuchnię klasyczną nie robi się na tak malej przestrzeni było co nie miara. Po przedstawieniu moich wymagań funkcjonalnych, typu np. piekarnik tradycyjnie pod płytą - usłyszałam, że jestem wysoka, i ona ze względów praktycznych tak mi nie zrobi projektu - heloooo to ja tam będę gotować:) Na wycenę pójdę, obejrzeć projekt (może jakieś pomysły, wskazówki wpadną mi do głowy) -ale na tym się skończy. Późnym wieczorkiem odwiedził nas Pan z poza Trójmiasta. Ja oczywiście już na wstępie, bojąc się usłyszanych wcześniej komentarzy - zaczęłam od tego, że ciężko ustawieniem mebelków, sprzętu, ozdobnikami - bo kuchnia niewielka. Pan odpowiedział -że "skoro wymarzyłam sobie taką, a nie inną kuchnię, to co za problem". Po jego wyjściu miałam odczucie "nie ma rzeczy niemożliwych, wszystko jest do zrobienia":) I chyba tak u nich jest rzeczywiście, bo są w stanie zrobić mi szafkę 38,7 cm, a nie wstawić modułową 35 bądź 40 jak w salonach kuchennych. Robią sami fronty, gzymsy, pilastry, ozdobniki, etc. Dziś też dostałam wstępną wycenę. Kuchnia troszkę się zmieni - na większą gabarytowo, przez co pewnie wzrośnie cena, bo stwierdziłam, że likwiduję miejsce na miski dla psa, kosztem szafek. Nie wiem, gdzie pies będzie jadł, ale jakoś i z tym się uporamy. Cena za drewno 14 tys, mdf 9,5:) , w tym mechanizmy cargo, le mans, etc. Po mechanizmy jedziemy razem do sklepu, kupujemy na siebie (na siebie mamy też gwarancję - Pan je montuje). Do poniedziałku będę znała też wyceny w 3 innych firmach, ale nie sądzę, że coś przebije tą ofertę. Tym bardziej, że wiem, ze ta firma robi też kuchnie angielskie. Czas oczekiwania standardowy - 2 m-ce na drewnianą, mdf krócej. Bardzo się cieszę - zwłaszcza, że wczoraj i przedwczoraj temat kuchni spędzał mi sen z powiek - 2 dni rysowania, wymyślania, kombinowania. Wczoraj nie mogłam spać-od 4 do 6 leżałam myśląc o kuchnie, a po 6 rano mierzyłam nasze obecne fronty, miski dla psa:), żeby porównać wielkości do mojego planu projektu. W domku, jak wspomniałam mamy sporo do zrobienia na wymiar i liczę, że zwiążemy się z tą firmą na dłuuuugo dłużej.

Jako, że na tapecie było ostatnio łupek - kilka inspiracji:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=159555&d=1357760326

Źrodłó:allaboutyou.com

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=159556&d=1357760326

źródło: thefoodogatemyhomework.tumblr.com

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=161101&d=1358169441

źródło: houzz.com

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=161102&d=1358169443

źródło: houzz.com

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=159557&d=1357760328

źródło:housetohome_co_uk

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=159558&d=1357760328

źródło:ladnydom.pl fot. Hanna Długosz

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=159559&d=1357760329

źródło:gapinteriors.com

Do łupka podobny też jest kwarcyt - bardzo mocno i równie ładnie wygląda - warto się też nad nim zastanowić:)