Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wymiana palnika Pancerpol Trio na palnik Ekoenergii w kotle Weber Retoduo 15 kW

nowek1

Recommended Posts

Witam

Porownując dane techniczne i opinnie użytkowników palników wymienionych w tytule doszedłem do wniosku, że palnik Pancerpol Trio ma mniej zalet i wiecej wad niż palnik Ekoenergii. Zastanawiam się więc nad możliwością zamiany palnika z koronką obrotową firmy Pancerpol Trio na palnik żeliwny II generacji firmy Ekoenergia w kotle Weber Retoduo 15 kW. Czy ktoś posiada wiedzę lub doświadczenie w tym zakresie i mogłby sie nią podzielić?. Nie posiadam jeszcze rysunku palnika Pancerpol Trio 15 kW tak, że nie wiem czy mały palnik Ekonergia o zakresie mocy 10-25 kW da się włożyć do komory spalania kotła Weber Retoduo 15 kW i zamocować do isniejących otworów do mocowania palnika Pancerpol. Gdyby ktoś posaiadał taki rysunek to prosiłbym o udostępnienie. Gdyby palnik mieścił się w komorze kotła to mocowanie palnika trzebabyłoby wykonać za pomocą pośredniej blachy mocującej ze wzgledu na prawdopodobne różne roztawienie otworów montażowych w obu palnikach. Dwa różne podajniki to i dwa różne wentylatory. Wydaje mi się że potrzebne byłoby przeprogramowanie sterownika ecoMAX 800 R, ktory wykorzystuje algorytm IFL (indywidual fuzzy logic) aby móc korzystać nadal z tej funkcji. Nie wiem czy sterownik ecoMAX 800 R może obsłużyć każdy wentylator palnika. A przełożenie wentylatora z palnika Pancerpol do palnika Ekoenergi

raczej nie wchodzi w grę ze względu na różne mocowania. Ponadto mam wątpliwości czy algorytm IFL opracowny dla palnika Pancerpol będzie odpowiedni dla palnika Ekoenergii wszak ich budowa jest odmiennna i nieco innyczaj przebiega spalanie. Kolejną kwestią jest wykonanie łacznika (przejściówki) między kosz wykonany pod palnik Pancerpol i nowy palnik Ekoenergi. Z pewnością jeżeli się chce spalać pellet to należy wspawać mufę w dolne części kosza zasypowego pod zwór zalewowy gdyż palnik Ekoenergi takowej nie posiada w przeciwieństwie do palnika Pancerpol. Czy jeszcze jakieś zmiany byłyby konieczne? Zapraszam do dyskusji.

Edytowane przez nowek1

• 2 months później...
Porusze trochę temacik. Czy już kolego dokonales tej przerobki? Ja jako użytkownik brucera 35kw chce go zamienić właśnie na któryś z palnikow obrotowych pancerpol. A ta ekoenergia to chyba przerobiony bruce? Brucera z całych sił nie polecam. Spieki spieki jeszcze raz spieki i nadmiar mocy, co przekłada sie na zużycie groszku.

Jak to nie piszą tyle razy na tym forum pisali i piszą producenci, użytkownicy żeby przed zakupem kotła dobrze policzyć zapotrzebowanie na ciepło, żeby nie przewymiarować. Poza tym pancerpol ma podajniki 25kw a następny to 50kw czyli niema przeskoku co np. 5kw

Zgadza się, jest retorta 25kW a następna to 50kW

Kolega CZP01 zamieniał z 50kw na 25kW i teraz wychodzi mu to korzystniej jak w poprzednim sezonie.

Istotne sa jednak straty ciepła i zapotrzebowanie.

Pośrednią moc palnika można znaleźc w Ardeo, tam w serii palników AZP-MŻ są moce 25 i 38kW, głowica spalająca żeliwna, przeciwzwój wypiętrzający paliwo, ale palenisko z mniejszą średnica i głębsze, więc tutaj bliżej mu do pancerpola pod tym względem.

• 4 weeks później...
Ja tam jestem zdecydowany na zamianę brucera 35kw na pancerpol duo 25kW i tylko muszę gdzieś dorwać w dobrej cenie ten palnik i się dowiedzieć czy motoreduktor będzie pasował.

Ja kupowałem swój palnik Pancerpola PPS 25 kw - prosto w firmie Pancerpol w Dąbrowie Górniczej - bo było o 100 % taniej niż u producenta mojego kotła - taka marżę doliczali. Do Pancerpola można napisać maila albo przedzwonić i podadzą dokładne ceny poszczególnych elementów :)