nowek1 05.10.2012 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 (edytowane) WitamPorownując dane techniczne i opinnie użytkowników palników wymienionych w tytule doszedłem do wniosku, że palnik Pancerpol Trio ma mniej zalet i wiecej wad niż palnik Ekoenergii. Zastanawiam się więc nad możliwością zamiany palnika z koronką obrotową firmy Pancerpol Trio na palnik żeliwny II generacji firmy Ekoenergia w kotle Weber Retoduo 15 kW. Czy ktoś posiada wiedzę lub doświadczenie w tym zakresie i mogłby sie nią podzielić?. Nie posiadam jeszcze rysunku palnika Pancerpol Trio 15 kW tak, że nie wiem czy mały palnik Ekonergia o zakresie mocy 10-25 kW da się włożyć do komory spalania kotła Weber Retoduo 15 kW i zamocować do isniejących otworów do mocowania palnika Pancerpol. Gdyby ktoś posaiadał taki rysunek to prosiłbym o udostępnienie. Gdyby palnik mieścił się w komorze kotła to mocowanie palnika trzebabyłoby wykonać za pomocą pośredniej blachy mocującej ze wzgledu na prawdopodobne różne roztawienie otworów montażowych w obu palnikach. Dwa różne podajniki to i dwa różne wentylatory. Wydaje mi się że potrzebne byłoby przeprogramowanie sterownika ecoMAX 800 R, ktory wykorzystuje algorytm IFL (indywidual fuzzy logic) aby móc korzystać nadal z tej funkcji. Nie wiem czy sterownik ecoMAX 800 R może obsłużyć każdy wentylator palnika. A przełożenie wentylatora z palnika Pancerpol do palnika Ekoenergi raczej nie wchodzi w grę ze względu na różne mocowania. Ponadto mam wątpliwości czy algorytm IFL opracowny dla palnika Pancerpol będzie odpowiedni dla palnika Ekoenergii wszak ich budowa jest odmiennna i nieco innyczaj przebiega spalanie. Kolejną kwestią jest wykonanie łacznika (przejściówki) między kosz wykonany pod palnik Pancerpol i nowy palnik Ekoenergi. Z pewnością jeżeli się chce spalać pellet to należy wspawać mufę w dolne części kosza zasypowego pod zwór zalewowy gdyż palnik Ekoenergi takowej nie posiada w przeciwieństwie do palnika Pancerpol. Czy jeszcze jakieś zmiany byłyby konieczne? Zapraszam do dyskusji. Edytowane 5 Października 2012 przez nowek1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teodor2424 01.01.2013 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 Porusze trochę temacik. Czy już kolego dokonales tej przerobki? Ja jako użytkownik brucera 35kw chce go zamienić właśnie na któryś z palnikow obrotowych pancerpol. A ta ekoenergia to chyba przerobiony bruce? Brucera z całych sił nie polecam. Spieki spieki jeszcze raz spieki i nadmiar mocy, co przekłada sie na zużycie groszku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 01.01.2013 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 To że może masz zbyt duży palnik do zapotrzebowania rzeczywistego chyba nie ma związku z producentem palnika, tylko za duży wybrałeś przy zakupie kotła. Gdybyś kupił innej firmy też 35kw to chyba też by był za duży czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teodor2424 01.01.2013 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 Raczej nie. Bo sam palnik tego samego rozmiaru jest stosowany w piecach 35 do 50kw. Tylko dlaczego nie informują że przy lekko przewymiarowanych kotłach bedzie złym rozwiązaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 02.01.2013 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 Jak to nie piszą tyle razy na tym forum pisali i piszą producenci, użytkownicy żeby przed zakupem kotła dobrze policzyć zapotrzebowanie na ciepło, żeby nie przewymiarować. Poza tym pancerpol ma podajniki 25kw a następny to 50kw czyli niema przeskoku co np. 5kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teodor2424 02.01.2013 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 Za 15 lat jak tyle wytrzyma mi piec to tego błędu nie popelnie teraz muszę sue zmierzyć z przewymiarowanym wymiennikiem. Ale chciałbym ograniczyć ilość spalanego paliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 02.01.2013 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 Jak to nie piszą tyle razy na tym forum pisali i piszą producenci, użytkownicy żeby przed zakupem kotła dobrze policzyć zapotrzebowanie na ciepło, żeby nie przewymiarować. Poza tym pancerpol ma podajniki 25kw a następny to 50kw czyli niema przeskoku co np. 5kw Zgadza się, jest retorta 25kW a następna to 50kW Kolega CZP01 zamieniał z 50kw na 25kW i teraz wychodzi mu to korzystniej jak w poprzednim sezonie. Istotne sa jednak straty ciepła i zapotrzebowanie. Pośrednią moc palnika można znaleźc w Ardeo, tam w serii palników AZP-MŻ są moce 25 i 38kW, głowica spalająca żeliwna, przeciwzwój wypiętrzający paliwo, ale palenisko z mniejszą średnica i głębsze, więc tutaj bliżej mu do pancerpola pod tym względem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teodor2424 24.01.2013 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Ja tam jestem zdecydowany na zamianę brucera 35kw na pancerpol duo 25kW i tylko muszę gdzieś dorwać w dobrej cenie ten palnik i się dowiedzieć czy motoreduktor będzie pasował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 24.01.2013 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Ja tam jestem zdecydowany na zamianę brucera 35kw na pancerpol duo 25kW i tylko muszę gdzieś dorwać w dobrej cenie ten palnik i się dowiedzieć czy motoreduktor będzie pasował. Ja kupowałem swój palnik Pancerpola PPS 25 kw - prosto w firmie Pancerpol w Dąbrowie Górniczej - bo było o 100 % taniej niż u producenta mojego kotła - taka marżę doliczali. Do Pancerpola można napisać maila albo przedzwonić i podadzą dokładne ceny poszczególnych elementów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 24.01.2013 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Przy wymianie palnika PPS Pancerpola na ekoenergię czy brucera lub odwrotnie - pewnie trzeba będzie jeszcze wymienić ślimaki, rury podające i pewnie kosz zasypowy bo mam wątpliwości czy inaczej da się to przerobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcinl30 28.01.2013 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Witaj Nowek1 napisz proszę co Ci nie pasuje w Pancerpol trio? Bo ja mam taki sam kocioł ze starą retortą i chcę zmienić właśnie na Pancerpol trio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts