Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka PC do domku i argumenty za nią.

AniaBhfjg645kjufwp

Recommended Posts

Witam.

Wraz z mężem budujemy domek obecnie mamy zalany strop i tak od pewnego czasu naszło mnie żeby może założyć pompę ciepła w naszym domku, mąż oczywiście uważa że są to zbyt duże koszty i że mamy wymurowane już 2 kominy, dlatego mój pomysł został zbluzgany z błotem.

Natomiast ja uważam że pompa nie będzie aż taka droga, biorąc pod uwagę że planujemy ogrzewać nasz domek piecem na eko-groszek (mąż chce kupić jakiś bajerancki za 11 tyś)

Oto projekt domu czy mogli byście na podstawie jego przybliżyć nam koszt i model pompy jaki najlepiej zastosować w naszym domku?

http://www.najciekawszeprojekty.pl/projekt/mg-569/mg-saga-2

Również proszę was o opinie na temat użytkowania pomp- zależy mi na tym aby uzyskać jak najwięcej argumentów za pompą bo w tedy z pewnością uda mi się przekonać mężusia.

Teren w ogrodzie jaki mamy do dyspozycji dla pompy z boku działki 9mx28m i ewentualnie z przodu działki pod podjazdem 6mx25m. Resztę działki zajmuje przydomowa oczyszczalnia ścieków.

Z góry dziękuję za pomoc.

Pompa to jeden z elementów .Dla budynku z PC trzeba wykonać nieco inaczej instalacje CO.

Najlepiej podłogówka (na poddaszu też ).I to jest pierwsze ograniczenie.

Pompa na taki domek to wydatek około 30000 zł.Oczywiście można trochę taniej i trochę drożej.

Ja montuję ,ale też jestem użytkownikiem .

To 30000 zł to za całość ze zbiornikiem i montażem.Czysto i bezobsługowo .Ekogroch to brud,magazyn paliwa,częste awarie,A co z nartami?

W lecie też problem z utrzymaniem pracy.A jak dołożysz solary to wyjdzie na to samo (cenowo)

PC mogą czerpać ciepło z ziemi ale i z powietrza.W stopce masz wygląd maszynowni.

W pełni się zgadzam z przedmówcą.

Sam montuję takie cudeńka i jestem z nich bardzo zadowolony.

Warto zainwestować na samym początku pieniądze w izolacje budynku i zminimalizowanie strat ciepła.

W drugim kroku wybrać odpowiednie źródło ciepła.

Troszkę więcej informacji na temat twojego domu by się przydało.

Pozdrawiam

No i po pierwsze warto zlecić wykonianie obliczeń w OZC.

Dokładnie wykażą, jakiej mocy pompę potrzebujesz, idą dalej - ile m2 działki należy przeznaczyć na kolektor poziomy.

Obliczenia kosztują ok 300-400zł, ale to dobrze zainwestowane pieniądze...

Badania OZC zlecili byśmy, ale w wypadku podjęcia decyzji o montażu pompy.

Technologia budynku jaką chcemy wykonać:

-Fundament z bloczków + 12cm ocieplenia

-Ściany zew i wew Porotherm25+ 15cm styropianu

-Strop Teriva

-Poddasze ocieplone wełną 25cm

-Okna o współczynniku 0,9-1,0

-Kubatura budynku po zmianach wychodzi 670m3

Żałuję że nie podjęliśmy z mężem tematu pompy ciepła w czerwcu przed kupnem kominów, bo w wypadku pomp ciepła są one zbędne.

A jak ma się spawa z montażem pompy ciepła czy muszę wprowadzić jakąś zmianę w PNB?

PS. To jaki kolektor był by najlepszy w naszym wypadku poziomy czy pionowy a może powietrzny?

Technologia budynku jaką chcemy wykonać

Ja w nic nie sprzedaję i nic nie montuję, ale wypowiem się jako użytkownik pompy ciepła. W porównaniu z węglem to nie ta liga. Brak pyłu, brudu, czyszczenia kominów, noszenia i składowania węgla, sterczenia przy kotle, brudnej kotłowni itd. Koszty eksploatacji za to będą niższe. Zasadnicza różnica to klik i działa. Chyba do tej zalety nie trzeba nikogo przekonywać.

Kocioł węglowy za 11kzł, to absurd. Niewiele więcej będzie kosztować sama pompa. Do niej trzeba dołożyć kolektor gruntowy, koszt prac podłączeniowych powinien być podobny. Całkowita różnica w kosztach instalacji to różnica kosztów urządzenia (pc/kocioł) + wykonanie kolektora gruntowego. Zależy jak to zrobicie może to być od około 10kzł do nieskończoności. Jak będzie u Was, zależy od waszej operatywności. Jeśli miałbym do węgla dołożyć 10-15kzł, to nie wahałbym się ani chwili, jeśli miałbym dołożyć 50kzł, to bym sobie chyba odpuścił pc. Jeśli nie macie suchego piachu, to powinno się udać na waszej działce wykonać kolektor poziomy dla pc o mocy koło 10kW. Jak dobrze ocieplicie dom, to w tych 10kW bez problemów powinniście się zmieścić, ale macie niestety skomplikowaną i trudną w dokładnym wykonaniu bryłę, ale o tym dalej.

Jeśli zaczniecie rozważać pc, to bardzo zalecane jest wykonanie podłogówki na 100% powierzchni z rozstawem rurek 10-15cm i długości pętli do 100m. Podłogę na parterze warto ocieplić bardziej niż 10cm, dużo lepiej dać 15cm styropianu. Na górze bez znaczenia, może być 5-ka na podłodze poza pomieszczeniem nad garażem. Nad garażem dałbym minimum 15cm. To ocieplenie trzeba przewidzieć wcześniej dopasowując poziomy otworów na okna i drzwi.

Mam pewne uwagi do planowanych prac:

- zwiększcie ocieplenie poddasza do minimum 30cm lub lepiej więcej. Teraz wystarczy dołożyć jeden pustak więcej i nie będzie problemów ze zbyt niskim sufitem. Nie oszczędzajcie na tym.

- zadbajcie o szczelność folii paraizolacyjnej - nie pozwólcie wykonawcom powycinać i nie pozaklejać dziur na krokwie, czy inne elementy, uszczelnijcie to taśmą, tak samo łącze ściana-filia powinna być uszczelniona

- macie skomplikowaną bryłę i dużo trudnych do obrobienia elementów typu lukarny, balkon, podcięcie, kolumienki. Zadbajcie o dokładne zaizolowanie tego wszystkiego. Balkon powinien być koniecznie zaizolowany od góry, dołu i po bokach przynajmniej 5-ką lub 7-ką. Zrobi się gruby, ale nie będzie wychładzał podłogi.

- styropian 15 jest w miarę ok, ale można też dać 20. Jak będzie cie robić ocieplenie to policzcie ile drożej wyjdzie wraz z klejami, tynkiem, robocizną itd., pewnie będą to grosze.

- nie wiem czy planujecie, ale koniecznie odizolujcie garaż od reszty pomieszczeń przynajmniej 10-ką.

- zastanówcie się nad wentylacją mechaniczną

witam. ja do tej pory paliłem ekogroszkiem (tj 6lat) i w tym roku wyrzuciłem piec i zamontowałem pompę powietrzną Atlantic tri11. zakładam większe koszty ogrzewania o ok 20%, ale tego syfu i pilnowania, składowania itp. miałem dosyć. zachęcam bardzo do montażu pompy obojętnie jakiej. to niewielka różnica w kosztach instalacji , ale komfort jest bezcenny. to jest podobnie jak przy kupnie samochodu. kupuje aby tylko jeździł czy chcę rodzinny, z dobrym silnikiem i wypasiony. tylko , że samochody szybko tracą na wartości a inwestycja w instalację PC podnosi wartość twego domku nieporównywalnie. :bye:

Wraz z mężem budujemy domek obecnie mamy zalany strop i tak od pewnego czasu naszło mnie żeby może założyć pompę ciepła w naszym domku, mąż oczywiście uważa że są to zbyt duże koszty i że mamy wymurowane już 2 kominy, dlatego mój pomysł został zbluzgany z błotem.

No to jesli juz w koncu zalozycie PCi, to maz bedzie mial wobec Ciebie dozgonny dlug wdziecznosci.

Moja zona tez byla spiritus movens dzialan z pompa. Kominy juz staly, bo mialo byc "tanio". :-)

BTW: Mnie wyleczyla ostattecznie i definitywnie z pieca na wegiel wizyta u sasiada, ktorego zastalem przy czyszczeniu tego pieca. Mezus ewidentnie nie zdaje spobie sprawy w co sie pakuje. :-)