Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie mieszkania szczytowego w bloku

dariooo43

Recommended Posts

Witam-

Jestem tu nowy wiec po pierwsze pozdrawiam wszystkich

Mam takie pytanie i zarazem klopot-Mieswzkam w bloku wielorodzinnym na parterze i w mieszkaniu szczytowym

Napisze tak-mam w domu w okresie zimowym zimno-temp. zima to ok- 18-19st.C. W Okna mam plastikowe juz od ok. 12 lat ale w tym roku wymieniam je na zdecydowanie lepsze na Blue Evolution-wersja z 3 szybami-pozatym chce wymienic tez grzejniki z panelowych stalowych na aluminiowe aby wreszcie miec w domu cieplej-Mysle coraz bardziej jeszcze o ociepleniu scian od wewnatrz...ale nasluchalem sie wiele niekorzystnych opini na ten temat.....chce to zrobic w ten sposob ze na szczytowe sciany od wew, mieszkania chcialbym polozyc scyropian o gr. ok 8-10 cm ---na niego polozyc siatke a na wierzch przeciagnac tynk jakis delikatny lub tylko zagipsowac to wszystko----nie wiem czy dobrze zrobie?....nie wiem czy lepszy jakis delikatny tynk czy lepszy gips........a moze dac sobie spokój całkowicie z tym ociepleniem scian?---boje sie ew. wilgoci wybijajacej sie po jakims czasie---a moze niepotrzebnie mam takie obawy?

Jesli chodzi o administracje społdzielni to ciagle maja wytlumaczenie.....brak wystarczajacych srodkow

Prosze Poradzcie-podpowiedzcie co zrobic aby miec cieplej w domu

Pozdrawiam

Po pierwsze, wymiana okien na jeszcze lepsze to tylko iluzja oszczędności, zwłaszcza w bloku, gdzie te okna musisz potem rozszczelniać, by zapewnić dostateczny dopływ powietrza dla działania wentylacji.

Po drugie, izolacja od wewnątrz to rzeczywiście źródło kłopotów.

Po trzecie, lepiej byłoby najpierw zrobić zdjęcia kamerą termowizyjną, by zobaczyć, którędy rzeczywiście ciepło ucieka. Bo może chodzi o jakiś inny mostek cieplny?

Po czwarte, najlepiej byłoby zmienić mieszkanie.