hydraulik_ 07.10.2012 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 Jakie dokładnie zadanie spełnia sprzęgło? Kocioł wrzuca do sprzęgła ciepłą wodę np w ilości 1 litr na sekundę a druga pompa podłogowa pobiera z prędkością np 5 l/s Wtedy z kotła wypływa np 35 a do podłogówki wypływa np 33 C Przy podłogówce ważny jest przepływ zapewniający dt 5 stopni pomiędzy powrotem i zasilaniem. Czasem pompa kotłowa jest za mała .Dobra dla grzejników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odyseuszek 07.10.2012 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 (edytowane) ad.1 raczej na pewno sterownik pogodowy pozwoli na uzyskanie niższej temp. bo na tym polega sterowanie w oparciu o krzywą grzewczą, tym samym mieszacz zbędny ad.2dokładnie, choć kluczowe tu są opory hydrauliczne, czyli średnice rur i ich długość - są na to wzory, mnie to liczył program, jeśli pompa kotła pociągnie to druga pompa zbędna. ad.3ścianki rur miedzianych są cieńsze niż plastikowych, kluczowa jest "średnica wewnętrzna", możliwe też że masz "zamurowaną" w ścianie redukcje przed samym zaworem. Rozumiem, że masz i rotametry i siłowniki bo to są dwa różne elementy - osobiście uważam, że siłowniki przy podłogówce są całkowicie zbędne z uwagi na jej bezwładność, mogą się przydać tylko na obwodach w pomieszczeniu z kominkiem żeby chwilowo zamknąć taki obwód, przy prawidłowym zrównoważeniu wszystko działa w oparciu o krzywą grzewczą, jeśli zaś chcesz chwilowo podnieść/obniżyć temp. w jednym pomieszczeniu to musisz to wiedzieć z kilkugodzinnym wyprzedzeniem bo taki jest zwykle czas reakcji podłogówki. PS. 1) pamiętaj, że pomijając koszty zakupu to dodatkowa pompa to dodatkowe zużycie energii, nawet jeśli tylko c.a. 50W/h to 1,2 kWh/dobę czyli ok. 100 zł/sezon, 2) ze zdjęcia wynika, że zabezpieczenie termiczne masz na powrocie, według mnie raczej powinno być na zasilaniu, Edytowane 7 Października 2012 przez odyseuszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 07.10.2012 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 No cóż psuję interes... nie?? ale osły... skonczył taki jeden z drugim podstawówkę wysłali go na 1-2 szkolenia poczytał w necie o kilku rozwiązaniach ale jak to zastosowac to już problem, nie??? macie racje dajcie sprzegła, wymienniki,zestawy pompowe,bog wie co jeszcze? w konću zapłaci głupi inwestor a wy skasujecie prowizję 1x za materiały a drugi raz za podłaczenie punktu... tylko nie zapomnijcie jednej rzeczy budują się raczej ludzie hmm zamożni lub średnio zamożni a oni to wszystko ładnie zweryfikują i umieją liczyć w przeciwieństwie do was... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 07.10.2012 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 Kocioł wrzuca do sprzęgła ciepłą wodę np w ilości 1 litr na sekundę a druga pompa podłogowa pobiera z prędkością np 5 l/s Wtedy z kotła wypływa np 35 a do podłogówki wypływa np 33 C Przy podłogówce ważny jest przepływ zapewniający dt 5 stopni pomiędzy powrotem i zasilaniem. Czasem pompa kotłowa jest za mała .Dobra dla grzejników Głupek i cybał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 07.10.2012 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 o co tutaj chodzi? jest zrobiona kotłownia z układem mieszającym,należy zainstalować kocioł i po zawodach, reszta to bicie piany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 07.10.2012 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 No cóż psuję interes... nie?? ale osły... skonczył taki jeden z drugim podstawówkę wysłali go na 1-2 szkolenia poczytał w necie o kilku rozwiązaniach ale jak to zastosowac to już problem, nie??? macie racje dajcie sprzegła, wymienniki,zestawy pompowe,bog wie co jeszcze? w konću zapłaci głupi inwestor a wy skasujecie prowizję 1x za materiały a drugi raz za podłaczenie punktu... tylko nie zapomnijcie jednej rzeczy budują się raczej ludzie hmm zamożni lub średnio zamożni a oni to wszystko ładnie zweryfikują i umieją liczyć w przeciwieństwie do was... Ja jestem inżynierem i magistrem też ,czy to mało .A ty jakie masz kwalifikacje? Tylko tyle ,że jakoś to działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 07.10.2012 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 ad.2 dokładnie, choć kluczowe tu są opory hydrauliczne, czyli średnice rur i ich długość - są na to wzory, mnie to liczył program, jeśli pompa kotła pociągnie to druga pompa zbędna. . Mozesz poczytac o Liczbie Reynoldsa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 07.10.2012 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 Ja jestem inżynierem i magistrem też ,czy to mało .A ty jakie masz kwalifikacje? Tylko tyle ,że jakoś to działa Na forum to możesz być Papieżem lub prezydentem......wiesz kilka osób (z forum) zna mnie osobiscie i wiedzą czym się zajmuję.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 07.10.2012 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 Mozesz poczytac o Liczbie Reynoldsaliczba jak liczba.Do liczenia oporów mało przydatna ale jak brzmi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 07.10.2012 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 Na forum to możesz być Papieżem lub prezydentem......wiesz kilka osób (z forum) zna mnie osobiscie i wiedzą czym się zajmuję.. oskarżaniem ludzi ,że naciągają innych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 07.10.2012 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 (edytowane) liczba jak liczba.Do liczenia oporów mało przydatna Taaa bo trzeba po prostu umieć ją poprawnie wyliczyć... Edytowane 7 Października 2012 przez Piotrek42 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 07.10.2012 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 oskarżaniem ludzi ,że naciągają innych Powiedziałbym .. demaskowniem wszelkiej masci kombinatorów, oszustów,naciągaczy, którzy z FM zrobili sobie całkiem fajne zródło utrzymania... i strzygą po hamsku inwestorów ale to zajęcie dodatkowe w ramach hobby... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 07.10.2012 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 Taaa po trzeba po prostu umieć ją poprawnie wyliczyć... to pdaj praktyczny wzór z liczbą R i wylicz A liczba ta służy do określenia czy mamy przepływ burzliwy czy laminarny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AlinaMariusz 07.10.2012 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 50 stopni na podłogówkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 07.10.2012 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 to pdaj praktyczny wzór z liczbą R i wylicz A liczba ta służy do określenia czy mamy przepływ burzliwy czy laminarny Tego uczą w szkole , wiesz?? poza tym burzliwy to ty możesz być.... przepływ moze być turbulentny.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 07.10.2012 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 50 stopni na podłogówkę No tu są tacy FACHOWCY....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AlinaMariusz 07.10.2012 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 No tu są tacy FACHOWCY....... Chyba "fachofcy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 07.10.2012 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 Powiedziałbym .. demaskowniem wszelkiej masci kombinatorów, oszustów,naciągaczy, którzy z FM zrobili sobie całkiem fajne zródło utrzymania... i strzygą po hamsku inwestorów ale to zajęcie dodatkowe w ramach hobby... Czy w mojej wypowiedzi skierowanej pro publiko wystąpiły jakieś oszustwa .? Czy wystarczy ,że ty masz inne zdanie ? A 50 C jest to temperatura ktura może sie pojawić w podłogówce .Są to wartości projektowe i dopuszczalne. Napisałem ,że zazwyczaj jest max 35 C Gdzie bładze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 07.10.2012 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 (edytowane) Tego uczą w szkole , wiesz?? poza tym burzliwy to ty możesz być.... przepływ moze być turbulentny.. jednak głupek http://pl.wikipedia.org/wiki/Turbulencja To podaj ten wzór Edytowane 7 Października 2012 przez hydraulik_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 07.10.2012 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 Czy w mojej wypowiedzi skierowanej pro publiko wystąpiły jakieś oszustwa .? Czy wystarczy ,że ty masz inne zdanie ? A 50 C jest to temperatura ktura może sie pojawić w podłogówce .Są to wartości projektowe i dopuszczalne. Napisałem ,że zazwyczaj jest max 35 C Gdzie bładze? Napisałem grzecznie żebyś mi podał chociaż jeden dom z temp czynnika w podłogówce... 50st ,twoj następny post do mnie to wyzwiska... To podaj ten wzór Szkoły są dla wszystkich otwarte... mozesz się dokształcić...poza tym wzór trzeba umiec zastosować w praktyce, co ci po wzorze jak nie bedziesz go umial(chciał) zastosowac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts