kinka 06.10.2012 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2012 W warunkach przyłącza elektrycznego mam napisane 7kw w układzie 3-fazowym w tym siła 3kw,światło 4kw.Zabezpieczenie główne przedlicznikowe max-25A.Planowana rocznie ilość energi elektrycznej 3000kwh.Przyłącze napowietrzne.Po przeczytaniu chyba wszystkich postów na tym forum już zgłupiałam,bo wydaje mi się to bardzo mało te 7kw,czytając że średnio jest to 12-14kw.Z kolei pan elektryk który teraz instalował mi skrzynkę stwierdził że u niego też jest 7kw i mu to wystarcza,nie ma potrzeby zwiększać.Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić czy te 7kw wystarczy mi w zupełności na mój 130m domek z płytą indukcyjną (zrezygnowaliśmy z gazu),wszystko na prąd oprócz ogrzewania.W zakładzie energetycznym też mówili że wystarczy,ale ja mam jednak obawy czy nie dopłacić za np.10kw (cena 1kw to 111zł,więc to nieco ponad 300zł czyli niewiele).żeby mieć święty spokój.Jak się to ma potem do stałego abonamentu,który trzeba będzie płacić,jeszcze nie mieszkając? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 07.10.2012 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 Urządzeń które biorą tylko 3kW na siłę jest nie wiele.Bierz 12kW tylko w sile. Z tego światło bez problemu zrobisz. Ja też mam płytę indukcyjną Bosha. Możesz powiedzieć temu cieciowi, że sama indukcja może pobieraż 7,2kW w 2 fazach (z siły), a gdzie tu jeszcze żelazko, automat, odkurzacz, komputer, telewizor..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinka 08.10.2012 17:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 No właśnie też tak myślę,ale dziś znowu udałam się do ZE i usłyszałam że moje warunki przyłącza obowiązują jeszcze stare zasady,teraz są już nowe,które mówią że dla zabezpieczenia 25A trzeba wykupić 14kw,więc powinnam sie cieszyć że mam zapłacić tylko za 7kw przy tym samym zabezpieczeniu.Ku mojemu zdziwieniu okazało sie że mogę sobie zwiększyć moc,ale już na nowych zasadach,czyli nie na 10 czy 12 kw a najmniej na 14kw-czyli drugie tyle.Teraz pytanie co robić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 08.10.2012 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 Skoro wartość zabezpieczenia pozostanie na poziomie 25A to opłata za zwiększenie mocy nie ma żadnego sensu.Opowieści o tym, że wystarczy 12 kW włóż pomiędzy bajki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts