Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc w wyborze (pompa ciepła powietrzna czy gruntowa) - pilne

marioz86

Recommended Posts

Skoro uważasz za nieudaczników wszystkich,którzy rozkładają podłogówkę po całości co 10cm,żeby mieć jak najniższą temperaturę zasilania i najwiekszą sprawność pompy ciepła przed doborem samej pompy to gratuluje.

Z tego co piszesz można wywnioskować,że Panasonic T-CAP bez bufora nie nadaje się do domów z podłogówką i do domów z niskim zapotrzebowaniem na ciepło.

adiqq,jesteś nieudacznikiem wg sprzedawcy Panasonica ;)

jak instalacja byłaby dobra to w 10 minut masz na powrocie 25 a grzałka załącza się po 20 mądralo

nie zapominaj że ja instaluję i za te instalacje ręczę swoim majątkiem bo to nie sp. z o. o. jak ta twoja firma instalacyjna

i już pisałem że wolę pompy na T

• Odpowiedzi 510
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość Arturo72
jak instalacja byłaby dobra to w 10 minut masz na powrocie 25 a grzałka załącza się po 20 mądralo

Mądralo a co Ty na poniższy post ? Malux ogrzewa Atlanticiem 10kW:

u mnie zasilanie to w marcu kręci się między 24-26

Gość Arturo72
Arturo, jak kiedys rozmawialem z przedstawicielem firmy TS o Panasonicu to mowa byla o koniecznosci zastosowania bufora. Jak chcesz to odszukam maila.

Dla mnie nie musisz szukać,u mnie jest ok,5-10min z COP1 przy 20-22h przerwie w grzaniu nie robi wrażenia na mnie :)

Dla ewentualnych przyszłych klientów można poszukać i przypominać,ze dla Panasonica T-CAP-a konieczny jest bufor bo nie radzi sobie z niskimi temperaturami zasilania.

Edytowane przez Arturo72

Czyli kolejna dobrana PC-PW z czapy.

To tylko czekać jak odezwą się kolejni "zadowoleni inaczej" klienci Pinokia.:popcorn:

A skąd Pan S.CZ wie że ja projektowałem tą instalację??

Proszę sprawdzić Artura dziennik gdzieś tam jest jego projekt.

Ale najlepiej zarzucić to instalatorowi.

A jak tam u Pana z fizyką?

Gość Arturo72
Czyli kolejna dobrana PC-PW z czapy.To tylko czekać jak odezwą się kolejni "zadowoleni inaczej" klienci Pinokia.:popcorn:

nie tylko to

źle wykonana

źle wyposażona do tej instalacji

źle wykonana kotłownia

ALE WINNA POMPA

Bzdury opowiadacie koledzy,pompa ciepła jest dobrana zdecydowanie ponad obciążenie cieplne,które wynosi 3,5kW przy -20st.C +21st.C a pompa daje przy tej temperaturze ok.6kW mocy cieplnej,przy -15st.C ma moc cieplną 9kW a ja ok.2kW.

Ale producent czyli w tym wypadku Panasonic w odróżnieniu od Atlantica nie przewidział,że taka pompa może być wykorzystywana w domach o mniejszym obciążeniu cieplnym i od czasu do czasu a nie ciągle, żeby działała poprawnie jako nieliczny każe instalować dodatkowo bufor co wiąże się z dodatkowym kosztem.

Przykładem może być zwykła pompa Atlantic Extensa 8kW jednofazowa,tańsza od Panasonica T-CAP 9kW,która z powodzeniem sprawdziła by się przy niskiej temperaturze zasilania,podobnie jak u mnie i to bez dodatkowego bufora.

Jaki z tego wniosek ?

Panasonic to wielkie g...o :)

Edytowane przez Arturo72