miki121 16.03.2013 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 chałę to odwalasz kolego ty a twoje niby nieszukanie klientów na forum jest tak śmieszne że aż kretyńskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twaro 16.03.2013 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 A skąd Pan S.CZ wie że ja projektowałem tą instalację?? Proszę sprawdzić Artura dziennik gdzieś tam jest jego projekt. Ale najlepiej zarzucić to instalatorowi. A jak tam u Pana z fizyką? A Pan M.P nie wiedział do jakiej instalacji montuje T-CAP`a? Jak u Pana z hydrauliką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 16.03.2013 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 Bzdury opowiadacie koledzy,pompa ciepła jest dobrana zdecydowanie ponad obciążenie cieplne,które wynosi 3,5kW przy -20st.C +21st.C a pompa daje przy tej temperaturze ok.6kW mocy cieplnej. Ale producent czyli w tym wypadku Panasonic w odróżnieniu od Atlantica nie przewidział,że taka pompa może być wykorzystywana w domach o mniejszym obciążeniu cieplnym i żeby działała poprawnie jako nieliczny każe instalować dodatkowo bufor co wiąże się z dodatkowym kosztem. Wsparcie projektowo - techniczne w Panasonicu po prostu nie istnieje. A sterownik i jego możliwości są na poziomie cepa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 16.03.2013 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 A Pan M.P nie wiedział do jakiej instalacji montuje T-CAP`a? Jak u Pana z hydrauliką? U mnie dobrze Panie S. Ostatnio widziałem na allegro podstawy fizyki dla gimnazjum w wersji obrazkowej w dobrej cenie może warto zakupić Panu na prezent. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 16.03.2013 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 no i jeszcze jedno klient wybrał taniość a ta taniość już wiem jak wygląda tak naprawdę szkoda mi tych ludzi bo to inwestycje ich życia a ty im wciskasz szajs i nie chodzi o pompę na P czy na T tylko wszystko wokoło tych urządzeń ale nie martw się kotłownie robię tak że pompy na P też bardzo dobrze działają choć w aż tak niskich kosztach się nie mieszczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 16.03.2013 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 to ty się nie martw:) instalacje pracują a Twoje wywody w stylu wiem ale nie powiem są super wręcz w stylu przedszkolaka. jakoś pompy działają nawet by można powiedzieć że dużo osób pisze że mają bardzo dobre koszty eksploatacji. a to że robię w tworzywie a nie miedzi no cóż każdy robi co lubi ale najlepiej w kochanej Polsce niszczyć konkurencję bo to jest najprostsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twaro 16.03.2013 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 U mnie dobrze Panie S. Ostatnio widziałem na allegro podstawy fizyki dla gimnazjum w wersji obrazkowej w dobrej cenie może warto zakupić Panu na prezent. Brawo. Riposta na poziomie dziesięciolatka. Pan jest z teflonu? Koniec z mojej strony. Ja polecam i jedne i drugie. Mam powietrzną i nie narzekam. W porównaniu do najtańszego paliwa (ekogroszku) płacę o 2/5 mniej, a za instalacje zapłaciłem o 1/3 więcej. To mnie satysfakcjonuje. (O braku obsługi nie wspomnę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 16.03.2013 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 No i cieszy każdego że jest Pan zadowolony Ale to nie ja to Pan rozpoczoł tą nagonkę. Pod anonimowym tworem TWARO jechał jak chciał po mnie. A szczerze mówiąc jeżeli według Pana pompa chodzi a wcześniej pisał Pan że to my ją montowaliśmy to jak to jest jest Pan Naszym klientem czy bajkopisarzem mitomanem A co do dziesięciolatka to chociaż z podstawami fizyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 16.03.2013 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 szczerze mówiąc nie uważam żeby rynek był aż tak ciasny abym musiał niszczyć konkurencję jak już pisałem wcześniej każdy ma swój segment jeden szuka taniej chały drugi czego innego tylko trzeba powiedzieć jasno to nie pompa winna tylko cała otoczka i o tym ta dyskusja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 16.03.2013 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 Artur chciał bardzo tanio i jak najprościej.Ja nie znam się na płytach i ich ogrzewaniu.Artur o tym wie bardzo dużo i zaprojektował instalację z ilością pętli i długościami rur.Więc co do tego on może się wypowiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 16.03.2013 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 (edytowane) Bzdury opowiadacie koledzy,pompa ciepła jest dobrana zdecydowanie ponad obciążenie cieplne,które wynosi 3,5kW przy -20st.C +21st.C a pompa daje przy tej temperaturze ok.6kW mocy cieplnej,przy -15st.C ma moc cieplną 9kW a ja ok.2kW. Ale producent czyli w tym wypadku Panasonic w odróżnieniu od Atlantica nie przewidział,że taka pompa może być wykorzystywana w domach o mniejszym obciążeniu cieplnym i od czasu do czasu a nie ciągle, żeby działała poprawnie jako nieliczny każe instalować dodatkowo bufor co wiąże się z dodatkowym kosztem. Przykładem może być zwykła pompa Atlantic Extensa 8kW jednofazowa,tańsza od Panasonica T-CAP 9kW,która z powodzeniem sprawdziła by się przy niskiej temperaturze zasilania,podobnie jak u mnie i to bez dodatkowego bufora. Jaki z tego wniosek ? Panasonic to wielkie g...o Po pierwsze pompy na A MAJĄ BUFOR WBUDOWANY Po drugie winna jest instalacja w tym kotłownia a nie pompa Po trzecie P wymaga innego wykonania kotłowni niż A Po czwarte wolę pompy na T bo uważam że sterownik jest jeszcze lepszy niż w A Po piąte P ma najlepsze parametry/cena (subiektywnie) na rynku ale trzeba dobrze ją zrobić (kotłownia i reszta) Po szóste P nie dla amatorów Edytowane 16 Marca 2013 przez mkm silesia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 16.03.2013 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 No i super że tak uważasz P dla ciebie jest super a ja uważam że A jest super. Ponadto moim zdaniem w płycie rurki od podłogówki powinny być na samym dole ale nie znam się na płytach tak grubych więc Artur musi wyjaśnić idea grzania płyty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 16.03.2013 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 (edytowane) Po pierwsze pompy na A MAJĄ BUFOR WBUDOWANY Po drugie winna jest instalacja w tym kotłowni a nie pompa Po trzecie P wymaga innego wykonania kotłowni niż A Po czwarte wolę pompy na T bo uważam że sterownik jest jeszcze lepszy niż w A Po piąte P ma najlepsze parametry/cena (subiektywnie) na rynku ale trzeba dobrze ją zrobić (kotłownia i reszta) Po szóste P nie dla amatorów Dodam po siódme,typowa i stała śpiewka sprzedawcy zachwalająca swój produkt. Jako inwestor posiadający Panasonica,polecam zdecydowanie Atlantica,który ma wbudowany bufor w cenie pompy,który jest tańszy od Panasonica,który jeszcze wymaga dodatkowej kasy na bufor i który ma ster,którym nie można sterować. Edytowane 16 Marca 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 16.03.2013 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 Ale fakt jest taki że może przy płycie P trzeba inaczej ogarnąć.Diabli wiedzą może ten bufor ma sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 16.03.2013 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 Dodam po siódme,typowa i stała śpiewka sprzedawcy zachwalająca swój produkt. Jako inwestor posiadający Panasonica,polecam zdecydowanie Atlantica,który ma wbudowany bufor w cenie pompy,który jest tańszy od Panasonica,który jeszcze wymaga dodatkowej kasy na bufor i który ma ster,którym nie można sterować. zauważ że zachwalam pompy na T a robię też na P (i wiem jak zrobić) i robiłem też na A i F z tej samej fabryki francusko japońskiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 16.03.2013 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 (edytowane) Ale fakt jest taki że może przy płycie P trzeba inaczej ogarnąć. Diabli wiedzą może ten bufor ma sens. Ale mi grzałka nie przeszkadza,nie skarżę się na swoją niedolę bo jej nie mam. To dla innych,zastanawiających się nad T-CAP-em dla domów energooszczędnych. Mi wystarczy zasilanie 35st.C ale co miałby mówić malux czy adiqq z zasilaniem 25-28st.C ? Może u mnie by taka mogła być ? Niedola moja to średnica rurek ... Edytowane 16 Marca 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 16.03.2013 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 (edytowane) Dodam po siódme,typowa i stała śpiewka sprzedawcy zachwalająca swój produkt. Jako inwestor posiadający Panasonica,polecam zdecydowanie Atlantica,który ma wbudowany bufor w cenie pompy,który jest tańszy od Panasonica,który jeszcze wymaga dodatkowej kasy na bufor i który ma ster,którym nie można sterować. I jeszcze jedno na T nie ma bufora ale w sofcie ma predefiniowany program do "podłogówki" więc nie jest tak uniwersalna jak A i P ale "wie " że buforem jest beton w podłogówce możesz też wybrać program grzejniki i wtedy ważna jest pojemność instalacji to po prostu są różne rozwiązania producentów i jak wiesz o co chodzi to wiesz jak zrobić dobrze - a nie w stylu cały czas trzaskam to samo a jak coś innego to już nic nie wiem Edytowane 16 Marca 2013 przez mkm silesia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twaro 16.03.2013 23:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 Ale fakt jest taki że może przy płycie P trzeba inaczej ogarnąć. Diabli wiedzą może ten bufor ma sens. I tyle w temacie hydrauliki. O ogrzewnictwie i chłodnictwie nie wspominając. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 16.03.2013 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 A ty wiesz wszystko? Bo wygląda że ciężko jest wiedzieć wszystko Nie mam doświadczenia z płytami takimi jak u Artura. A ty Panie S? Bo tak się Pan zachowuje że Pan wie wszystko i bryluje tutaj jako doświadczony doradca forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twaro 16.03.2013 23:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 A ty wiesz wszystko? Bo wygląda że ciężko jest wiedzieć wszystko Nie mam doświadczenia z płytami takimi jak u Artura. A ty Panie S? Bo tak się Pan zachowuje że Pan wie wszystko i bryluje tutaj jako doświadczony doradca forum. O tobie wiem wystarczajaco. Jak o czymś nie wiem to nikomu nie doradzam i nie wciskam kitu, a tym bardziej PC za 16 czy 30 tys. zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts