Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc w wyborze (pompa ciepła powietrzna czy gruntowa) - pilne

marioz86

Recommended Posts

• Odpowiedzi 510
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A skąd Pan S.CZ wie że ja projektowałem tą instalację??

Proszę sprawdzić Artura dziennik gdzieś tam jest jego projekt.

Ale najlepiej zarzucić to instalatorowi.

A jak tam u Pana z fizyką?

A Pan M.P nie wiedział do jakiej instalacji montuje T-CAP`a?

Jak u Pana z hydrauliką?:cool:

Bzdury opowiadacie koledzy,pompa ciepła jest dobrana zdecydowanie ponad obciążenie cieplne,które wynosi 3,5kW przy -20st.C +21st.C a pompa daje przy tej temperaturze ok.6kW mocy cieplnej.

Ale producent czyli w tym wypadku Panasonic w odróżnieniu od Atlantica nie przewidział,że taka pompa może być wykorzystywana w domach o mniejszym obciążeniu cieplnym i żeby działała poprawnie jako nieliczny każe instalować dodatkowo bufor co wiąże się z dodatkowym kosztem.

Wsparcie projektowo - techniczne w Panasonicu po prostu nie istnieje.

A sterownik i jego możliwości są na poziomie cepa

no i jeszcze jedno klient wybrał taniość a ta taniość już wiem jak wygląda tak naprawdę szkoda mi tych ludzi bo to inwestycje ich życia a ty im wciskasz szajs i nie chodzi o pompę na P czy na T tylko wszystko wokoło tych urządzeń ale nie martw się kotłownie robię tak że pompy na P też bardzo dobrze działają choć w aż tak niskich kosztach się nie mieszczę

to ty się nie martw:)

instalacje pracują a Twoje wywody w stylu wiem ale nie powiem są super wręcz w stylu przedszkolaka.

jakoś pompy działają nawet by można powiedzieć że dużo osób pisze że mają bardzo dobre koszty eksploatacji.

a to że robię w tworzywie a nie miedzi no cóż każdy robi co lubi :)

ale najlepiej w kochanej Polsce niszczyć konkurencję bo to jest najprostsze.

U mnie dobrze :)

Panie S.

Ostatnio widziałem na allegro podstawy fizyki dla gimnazjum w wersji obrazkowej w dobrej cenie może warto zakupić Panu na prezent.

Brawo. Riposta na poziomie dziesięciolatka.

Pan jest z teflonu?

Koniec :offtopic: z mojej strony.

Ja polecam i jedne i drugie.

Mam powietrzną i nie narzekam.

W porównaniu do najtańszego paliwa (ekogroszku) płacę o 2/5 mniej, a za instalacje zapłaciłem o 1/3 więcej.

To mnie satysfakcjonuje. (O braku obsługi nie wspomnę)

No i cieszy każdego że jest Pan zadowolony :)

Ale to nie ja to Pan rozpoczoł tą nagonkę.

Pod anonimowym tworem TWARO jechał jak chciał po mnie.

A szczerze mówiąc jeżeli według Pana pompa chodzi a wcześniej pisał Pan że to my ją montowaliśmy to jak to jest jest Pan Naszym klientem czy bajkopisarzem mitomanem :)

A co do dziesięciolatka to chociaż z podstawami fizyki.

Bzdury opowiadacie koledzy,pompa ciepła jest dobrana zdecydowanie ponad obciążenie cieplne,które wynosi 3,5kW przy -20st.C +21st.C a pompa daje przy tej temperaturze ok.6kW mocy cieplnej,przy -15st.C ma moc cieplną 9kW a ja ok.2kW.

Ale producent czyli w tym wypadku Panasonic w odróżnieniu od Atlantica nie przewidział,że taka pompa może być wykorzystywana w domach o mniejszym obciążeniu cieplnym i od czasu do czasu a nie ciągle, żeby działała poprawnie jako nieliczny każe instalować dodatkowo bufor co wiąże się z dodatkowym kosztem.

Przykładem może być zwykła pompa Atlantic Extensa 8kW jednofazowa,tańsza od Panasonica T-CAP 9kW,która z powodzeniem sprawdziła by się przy niskiej temperaturze zasilania,podobnie jak u mnie i to bez dodatkowego bufora.

Jaki z tego wniosek ?

Panasonic to wielkie g...o :)

Po pierwsze pompy na A MAJĄ BUFOR WBUDOWANY

Po drugie winna jest instalacja w tym kotłownia a nie pompa

Po trzecie P wymaga innego wykonania kotłowni niż A

Po czwarte wolę pompy na T bo uważam że sterownik jest jeszcze lepszy niż w A

Po piąte P ma najlepsze parametry/cena (subiektywnie) na rynku ale trzeba dobrze ją zrobić (kotłownia i reszta)

Po szóste P nie dla amatorów

Edytowane przez mkm silesia

Gość Arturo72
Po pierwsze pompy na A MAJĄ BUFOR WBUDOWANY

Po drugie winna jest instalacja w tym kotłowni a nie pompa

Po trzecie P wymaga innego wykonania kotłowni niż A

Po czwarte wolę pompy na T bo uważam że sterownik jest jeszcze lepszy niż w A

Po piąte P ma najlepsze parametry/cena (subiektywnie) na rynku ale trzeba dobrze ją zrobić (kotłownia i reszta)

Po szóste P nie dla amatorów

Dodam po siódme,typowa i stała śpiewka sprzedawcy zachwalająca swój produkt.

Jako inwestor posiadający Panasonica,polecam zdecydowanie Atlantica,który ma wbudowany bufor w cenie pompy,który jest tańszy od Panasonica,który jeszcze wymaga dodatkowej kasy na bufor i który ma ster,którym nie można sterować.

Edytowane przez Arturo72

Jako inwestor posiadający Panasonica,polecam zdecydowanie Atlantica,który ma wbudowany bufor w cenie pompy,który jest tańszy od Panasonica,który jeszcze wymaga dodatkowej kasy na bufor i który ma ster,którym nie można sterować.

zauważ że zachwalam pompy na T a robię też na P (i wiem jak zrobić) i robiłem też na A i F z tej samej fabryki francusko japońskiej

Gość Arturo72
Ale fakt jest taki że może przy płycie P trzeba inaczej ogarnąć.

Diabli wiedzą może ten bufor ma sens.

Ale mi grzałka nie przeszkadza,nie skarżę się na swoją niedolę bo jej nie mam.

To dla innych,zastanawiających się nad T-CAP-em dla domów energooszczędnych.

Mi wystarczy zasilanie 35st.C ale co miałby mówić malux czy adiqq z zasilaniem 25-28st.C ? Może u mnie by taka mogła być ?

Niedola moja to średnica rurek ...

Edytowane przez Arturo72

I jeszcze jedno na T nie ma bufora ale w sofcie ma predefiniowany program do "podłogówki" więc nie jest tak uniwersalna jak A i P ale "wie " że buforem jest beton w podłogówce możesz też wybrać program grzejniki i wtedy ważna jest pojemność instalacji

to po prostu są różne rozwiązania producentów i jak wiesz o co chodzi to wiesz jak zrobić dobrze - a nie w stylu cały czas trzaskam to samo a jak coś innego to już nic nie wiem

Edytowane przez mkm silesia

A ty wiesz wszystko?

Bo wygląda że ciężko jest wiedzieć wszystko :)

Nie mam doświadczenia z płytami takimi jak u Artura.

A ty Panie S?

Bo tak się Pan zachowuje że Pan wie wszystko i bryluje tutaj jako doświadczony doradca forum.

O tobie wiem wystarczajaco.

Jak o czymś nie wiem to nikomu nie doradzam i nie wciskam kitu, a tym bardziej PC za 16 czy 30 tys. zł.