Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc w wyborze (pompa ciepła powietrzna czy gruntowa) - pilne

marioz86

Recommended Posts

• Odpowiedzi 510
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Człowieku ty się walni w ten swój pusty łeb.

Myślisz że doradzam ludziom którzy mają płyty?

Głęboko się mylisz.

Artur jest pierwszym klientem z płytą.

Traktowałem to jako temat do nauki ale przecież ty się już wszystko dowiedziałeś.

Zapomniałeś tylko o podstawach fizyki.

Zachowujesz się jak dwumetrowe, stu sześćdziesięcio kilowe dzidzi.:rotfl:

Uwielbiam czytać jak się pogrążasz.:stirthepot:

Zachowujesz się jak dwumetrowe, stu sześćdziesięcio kilowe dzidzi.:rotfl:

Uwielbiam czytać jak się pogrążasz.:stirthepot:

A ty jak się zachowujesz ????

Jak anonimowy rozpieszczony bachor który pracę zna tylko z sieci a pracę widział w telewizji.

Więc Panie S. kończę dyskusję z Panem :)

Dobrej nocy i miłego edukowania się.

Dlatego to była pierwsza i ostatnia pompa na P :)

Preferuje na A

E tam przesadzasz na P nie są straszne to fakt trochę więcej kotłownia kosztuje ale za to dobre parametry

tak naprawdę zastanawiam się cały czas ja tą płytą sterować ale nie w zimie tylko na wiosnę w nocy zimno płyta się nagrzewa a w dzień jak zyski od słońca i "życiowe" to za ciepło może być

\

E tam przesadzasz na P nie są straszne to fakt trochę więcej kotłownia kosztuje ale za to dobre parametry

tak naprawdę zastanawiam się cały czas ja tą płytą sterować ale nie w zimie tylko na wiosnę w nocy zimno płyta się nagrzewa a w dzień jak zyski od słońca i "życiowe" to za ciepło może być

Też się zastanawiam.

Artur mówił że to będzie śmigało

Ale tutaj na forum nie instalator nie może się zastanawiać on musi wiedzieć.

Np. kolega TWARO wie wszystko o PC

A T-CAP przy TRI 11 nie czuje się najlepiej ;)

\

Też się zastanawiam.

Artur mówił że to będzie śmigało

Ale tutaj na forum nie instalator nie może się zastanawiać on musi wiedzieć.

Np. kolega TWARO wie wszystko o PC

A T-CAP przy TRI 11 nie czuje się najlepiej ;)

Nie przesadzaj ten sam czynnik r410a nagle nie może mieć innych właściwości bo nazwa pompy inna

Załatw sprawy pozytywnie z tymi co tu źle piszą bo to na wszystkich źle się odbija

A ty jak się zachowujesz ????

Jak anonimowy rozpieszczony bachor który pracę zna tylko z sieci a pracę widział w telewizji.

Więc Panie S. kończę dyskusję z Panem :)

Dobrej nocy i miłego edukowania się.

Proszę. Skończ z tym S.

Masz jaja jak Arturo?

Wyzwil mnie po nazwisku! Ja opiszę współpracę z tobą.

Życzę udanej współpracy z prokuraturą.

Arturo

Sorry dopiero teraz wróciłem do domu.

Pytanie do MKM ale może coś pomogę;

Nie kombinuj. Kup taki jak w sugestiach P..... lub podobny. Ja do swojej pompy kupiłem (oczywiście jak prawie wszystko okazyjnie) Siemensa REV24 Set / RV - cytuje z pamięci. Ładniejszy niż sugerowany przez P......, a to że nie ma ekranu dotykowego , to dla mnie - nieco już starszego użytkownika, bardziej zaleta niż wada. Cena znacznie niższa. Szukaj -może być któryś z Eurosterów. Sprawdź w dokumentacji, czy ma taki sam układ połączeń jak sugerowany RV 200 i zastanów się czy ma być podłączony przez kabel lub bezprzewodowo, ten. z dodatkiem w symbolu RV. Mam szczególną sytuację, bo moja PC ma również chłodzić z użyciem klimakonwektora, co wymaga trochę bardziej skomplikowanego sterownika.

Pozdrawiam

Pratchawiec

Panasonic ma w ofercie dwa sterowniki Siemensa,jeden to zwykłe pokrętło,drugi z wyświetlaczem ale przewodowy.

Włącz/wyłącz całkowicie mi wystarczy,byle by była możliwość programowania tygodniowego.

Arturo. Czytam powoli i po kolei;

Kup sobie jakikolwiek sterownik PID Siemensa lub inny. Patrz mój wcześniejszy post. Siemens REV 200 jest też w wersji bezprzewodowej, ale cena ponad 1000 zł nawet mnie odstraszyła.

Pozdrawiam

Pratchawiec

kwestia marży

przecież panasonic przez chwilę był super

a znasz tu instalatorow którzy tu nie szukają klientów?

odnośnie tematu - szukałbym gruntową , a brać np powietrzną żeby zimą dopalać w kominku co drugi dzień to lepiej brać ekogroszek

może was oburzę ale taki piec uważam za najrozsądniejszy wybór .

spalę może 1 m3 drewna tej zimy-dobrze ze to brykiet -mniej syfu

ale gdybym spalil 1 tone wegla w sezonie miałbym mniej syfu w domu niż przy wekendowym kominku dla rekraacji

jesli bedzie można zakładać jakieś kolektory za 4-5 tyś to będzie optymalne rozwiązanie dla osób nieszastających kasą w czasie budowy

kwestia marży

przecież panasonic przez chwilę był super

a znasz tu instalatorow którzy tu nie szukają klientów?

odnośnie tematu - szukałbym gruntową , a brać np powietrzną żeby zimą dopalać w kominku co drugi dzień to lepiej brać ekogroszek

może was oburzę ale taki piec uważam za najrozsądniejszy wybór .

spalę może 1 m3 drewna tej zimy-dobrze ze to brykiet -mniej syfu

ale gdybym spalil 1 tone wegla w sezonie miałbym mniej syfu w domu niż przy wekendowym kominku dla rekraacji

jesli bedzie można zakładać jakieś kolektory za 4-5 tyś to będzie optymalne rozwiązanie dla osób nieszastających kasą w czasie budowy

Pierwsze on/off jakie założyłem nie wymagają żadnego kominka pieca itp. eksploatacja cenowo na poziomie ekogroszku a mam jednego w "budynku nowoczesnym" bez kominka wiec nikt mi nie powie że tam czymś dogrzewają chyba że robią ognisko.

Tej zimy w pompie na którą mam pod liczniki nie było załączenia grzałki a żarła po ok. 900kwh/miesiąc/240m2 w zimie kominka też na razie nie ma

czekam na wynik z marca

ok zgadzam się

ale jak ktoś liczy kazdy grosz przy budowie

to nawet 10 tys więcej na pompie to dużo

ja teraz zaparłbym sie i założył gruntową

kosztem kominka a może nawet rekuperacji

albo ekogroch -dajcie mi bana za bluznierstwo

to myślę że za gruntowa bez rekuperacji zapłaciłbyś (energia) tyle co za powietrzną z rekuperacją

Konkretne info dla szukajacych PC. P to wielkie G, D cienkie, A ok ale nie zawsze. Wogole P/W to bee. "Fachowcy" maja fachowa wymiane zdan:P in general. Pewnie czesc po przeczytaniu watku wpada z rozpedu na watek "ekonomiczne spalanie wegla" ...

a nie mówiłem że to do odstraszenia a nie szukania klienta :p

nie popadałbym w skrajnośc że tylko pompa a cała reszta to gówno itd

wiesz ja mam taki luz że u mnie kazde rozwiązanie u mnie się sprawdzi

łacznie z czystym prądem

ale o weglu nie mam zamiaru potwierdzać mitow

tak się składa że obecnie mam dwa domy

jeden z pompą drugi ekogrochem- i widze różnicę

Jak kogos stac na budowe nowego domu to mysle ze te 10 k mozna zaoszczedzic na wielu innych rzeczach anizeli na tak istotnej rzeczy jak system CO i CWU.

Czy nie? :)

Najwięcej można zaoszczędzić nie budując bo jeszcze dojdą oszczędności na odsetkach od kredytu

Edytowane przez mkm silesia

Jak kogos stac na budowe nowego domu to mysle ze te 10 k mozna zaoszczedzic na wielu innych rzeczach anizeli na tak istotnej rzeczy jak system CO i CWU.

Czy nie? :)

ależ tak

są osoby które żeby się wprowadzić mysza OSZCZĘDZAĆ NA WSZYSTKIM żeby się wprowadzić.

i chwała im że postawią dom swej rodzinie