miki121 16.03.2013 23:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 Człowieku ty się walni w ten swój pusty łeb.Myślisz że doradzam ludziom którzy mają płyty?Głęboko się mylisz.Artur jest pierwszym klientem z płytą.Traktowałem to jako temat do nauki ale przecież ty się już wszystko dowiedziałeś.Zapomniałeś tylko o podstawach fizyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 17.03.2013 00:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 no to co się nauczyłeś na Arturze ja wiem jedno do kotłowni to trzeba dołożyć pompa na A i T wymagała by mniejszej inwestycji ale tera po ptokach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twaro 17.03.2013 00:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 Człowieku ty się walni w ten swój pusty łeb. Myślisz że doradzam ludziom którzy mają płyty? Głęboko się mylisz. Artur jest pierwszym klientem z płytą. Traktowałem to jako temat do nauki ale przecież ty się już wszystko dowiedziałeś. Zapomniałeś tylko o podstawach fizyki. Zachowujesz się jak dwumetrowe, stu sześćdziesięcio kilowe dzidzi. Uwielbiam czytać jak się pogrążasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 17.03.2013 00:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 no to co się nauczyłeś na Arturze ja wiem jedno do kotłowni to trzeba dołożyć pompa na A i T wymagała by mniejszej inwestycji ale tera po ptokach Dlatego to była pierwsza i ostatnia pompa na P Preferuje na A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 17.03.2013 00:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 Zachowujesz się jak dwumetrowe, stu sześćdziesięcio kilowe dzidzi. Uwielbiam czytać jak się pogrążasz. A ty jak się zachowujesz ???? Jak anonimowy rozpieszczony bachor który pracę zna tylko z sieci a pracę widział w telewizji. Więc Panie S. kończę dyskusję z Panem Dobrej nocy i miłego edukowania się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 17.03.2013 00:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 Dlatego to była pierwsza i ostatnia pompa na P Preferuje na A E tam przesadzasz na P nie są straszne to fakt trochę więcej kotłownia kosztuje ale za to dobre parametry tak naprawdę zastanawiam się cały czas ja tą płytą sterować ale nie w zimie tylko na wiosnę w nocy zimno płyta się nagrzewa a w dzień jak zyski od słońca i "życiowe" to za ciepło może być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 17.03.2013 00:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 \E tam przesadzasz na P nie są straszne to fakt trochę więcej kotłownia kosztuje ale za to dobre parametry tak naprawdę zastanawiam się cały czas ja tą płytą sterować ale nie w zimie tylko na wiosnę w nocy zimno płyta się nagrzewa a w dzień jak zyski od słońca i "życiowe" to za ciepło może być Też się zastanawiam. Artur mówił że to będzie śmigało Ale tutaj na forum nie instalator nie może się zastanawiać on musi wiedzieć. Np. kolega TWARO wie wszystko o PC A T-CAP przy TRI 11 nie czuje się najlepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 17.03.2013 00:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 \ Też się zastanawiam. Artur mówił że to będzie śmigało Ale tutaj na forum nie instalator nie może się zastanawiać on musi wiedzieć. Np. kolega TWARO wie wszystko o PC A T-CAP przy TRI 11 nie czuje się najlepiej Nie przesadzaj ten sam czynnik r410a nagle nie może mieć innych właściwości bo nazwa pompy inna Załatw sprawy pozytywnie z tymi co tu źle piszą bo to na wszystkich źle się odbija Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twaro 17.03.2013 00:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 A ty jak się zachowujesz ???? Jak anonimowy rozpieszczony bachor który pracę zna tylko z sieci a pracę widział w telewizji. Więc Panie S. kończę dyskusję z Panem Dobrej nocy i miłego edukowania się. Proszę. Skończ z tym S. Masz jaja jak Arturo? Wyzwil mnie po nazwisku! Ja opiszę współpracę z tobą. Życzę udanej współpracy z prokuraturą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 17.03.2013 01:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 ArturoSorry dopiero teraz wróciłem do domu. Pytanie do MKM ale może coś pomogę; Nie kombinuj. Kup taki jak w sugestiach P..... lub podobny. Ja do swojej pompy kupiłem (oczywiście jak prawie wszystko okazyjnie) Siemensa REV24 Set / RV - cytuje z pamięci. Ładniejszy niż sugerowany przez P......, a to że nie ma ekranu dotykowego , to dla mnie - nieco już starszego użytkownika, bardziej zaleta niż wada. Cena znacznie niższa. Szukaj -może być któryś z Eurosterów. Sprawdź w dokumentacji, czy ma taki sam układ połączeń jak sugerowany RV 200 i zastanów się czy ma być podłączony przez kabel lub bezprzewodowo, ten. z dodatkiem w symbolu RV. Mam szczególną sytuację, bo moja PC ma również chłodzić z użyciem klimakonwektora, co wymaga trochę bardziej skomplikowanego sterownika. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 17.03.2013 01:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 Arturo , nie szukaj sterownika ładnego ale przydatnego. Dla potrzeb twojej instalacji w całości wystarczy najprostszy Eueroster za100 zł a nie skomplikowany PID ( 100 - 200 zł więcej) Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 17.03.2013 02:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 Panasonic ma w ofercie dwa sterowniki Siemensa,jeden to zwykłe pokrętło,drugi z wyświetlaczem ale przewodowy. Włącz/wyłącz całkowicie mi wystarczy,byle by była możliwość programowania tygodniowego. Arturo. Czytam powoli i po kolei; Kup sobie jakikolwiek sterownik PID Siemensa lub inny. Patrz mój wcześniejszy post. Siemens REV 200 jest też w wersji bezprzewodowej, ale cena ponad 1000 zł nawet mnie odstraszyła. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 17.03.2013 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 kwestia marżyprzecież panasonic przez chwilę był supera znasz tu instalatorow którzy tu nie szukają klientów?odnośnie tematu - szukałbym gruntową , a brać np powietrzną żeby zimą dopalać w kominku co drugi dzień to lepiej brać ekogroszekmoże was oburzę ale taki piec uważam za najrozsądniejszy wybór .spalę może 1 m3 drewna tej zimy-dobrze ze to brykiet -mniej syfuale gdybym spalil 1 tone wegla w sezonie miałbym mniej syfu w domu niż przy wekendowym kominku dla rekraacjijesli bedzie można zakładać jakieś kolektory za 4-5 tyś to będzie optymalne rozwiązanie dla osób nieszastających kasą w czasie budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 17.03.2013 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 kwestia marży przecież panasonic przez chwilę był super a znasz tu instalatorow którzy tu nie szukają klientów? odnośnie tematu - szukałbym gruntową , a brać np powietrzną żeby zimą dopalać w kominku co drugi dzień to lepiej brać ekogroszek może was oburzę ale taki piec uważam za najrozsądniejszy wybór . spalę może 1 m3 drewna tej zimy-dobrze ze to brykiet -mniej syfu ale gdybym spalil 1 tone wegla w sezonie miałbym mniej syfu w domu niż przy wekendowym kominku dla rekraacji jesli bedzie można zakładać jakieś kolektory za 4-5 tyś to będzie optymalne rozwiązanie dla osób nieszastających kasą w czasie budowy Pierwsze on/off jakie założyłem nie wymagają żadnego kominka pieca itp. eksploatacja cenowo na poziomie ekogroszku a mam jednego w "budynku nowoczesnym" bez kominka wiec nikt mi nie powie że tam czymś dogrzewają chyba że robią ognisko. Tej zimy w pompie na którą mam pod liczniki nie było załączenia grzałki a żarła po ok. 900kwh/miesiąc/240m2 w zimie kominka też na razie nie ma czekam na wynik z marca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 17.03.2013 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 (edytowane) ok zgadzam się ale jak ktoś liczy kazdy grosz przy budowieto nawet 10 tys więcej na pompie to dużoja teraz zaparłbym sie i założył gruntowąkosztem kominka a może nawet rekuperacjialbo ekogroch -dajcie mi bana za bluznierstwo Edytowane 17 Marca 2013 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 17.03.2013 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 ok zgadzam się ale jak ktoś liczy kazdy grosz przy budowie to nawet 10 tys więcej na pompie to dużo ja teraz zaparłbym sie i założył gruntową kosztem kominka a może nawet rekuperacji albo ekogroch -dajcie mi bana za bluznierstwo to myślę że za gruntowa bez rekuperacji zapłaciłbyś (energia) tyle co za powietrzną z rekuperacją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 17.03.2013 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 Konkretne info dla szukajacych PC. P to wielkie G, D cienkie, A ok ale nie zawsze. Wogole P/W to bee. "Fachowcy" maja fachowa wymiane zdan:P in general. Pewnie czesc po przeczytaniu watku wpada z rozpedu na watek "ekonomiczne spalanie wegla" ... a nie mówiłem że to do odstraszenia a nie szukania klienta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 17.03.2013 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 nie popadałbym w skrajnośc że tylko pompa a cała reszta to gówno itdwiesz ja mam taki luz że u mnie kazde rozwiązanie u mnie się sprawdziłacznie z czystym prądemale o weglu nie mam zamiaru potwierdzać mitowtak się składa że obecnie mam dwa domy jeden z pompą drugi ekogrochem- i widze różnicę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 17.03.2013 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 (edytowane) Jak kogos stac na budowe nowego domu to mysle ze te 10 k mozna zaoszczedzic na wielu innych rzeczach anizeli na tak istotnej rzeczy jak system CO i CWU. Czy nie? Najwięcej można zaoszczędzić nie budując bo jeszcze dojdą oszczędności na odsetkach od kredytu Edytowane 17 Marca 2013 przez mkm silesia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 17.03.2013 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 Jak kogos stac na budowe nowego domu to mysle ze te 10 k mozna zaoszczedzic na wielu innych rzeczach anizeli na tak istotnej rzeczy jak system CO i CWU. Czy nie? ależ tak są osoby które żeby się wprowadzić mysza OSZCZĘDZAĆ NA WSZYSTKIM żeby się wprowadzić. i chwała im że postawią dom swej rodzinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts