mkm silesia 17.03.2013 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 (edytowane) pewnie, ale każdy ma swoje priorytety, nie każdy ma też czas i chęci zgłębiać wiedzę....i zostawia to fachowcom...i jest ok, gorzej jak trafi na "fachowców" - bo czytając opinie, nie tylko tutaj, to zbyt bardzo to przypomina rzut monetą a mnie klient mówił że odrzuca zawsze najtańsze i najdroższe oferty bo są podejrzane chyba że wie z kim ma do czynienia Edytowane 17 Marca 2013 przez mkm silesia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 17.03.2013 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 Nawet jezeli za wszelka cene chce sie i trzeba miec nowy , nie rzadko nie skromny dom, choc sa i takie, to mysle ze te 10k mozna wygospodarowac. Chodzby kupujac 100m mniejsza dzialke, tanszy samochod lub zwykla kostke na podjazd, etc. Z tym ze PC sasiedzi jako tako nie ogladaja, reszte tak Przypomniała mi się akcja z budowy oszczędność na elektryku była taka że zrobił 80% i pojechał do Holandii bo się w pl nie opłaca ale był najtanszy oszczędność na tynkach trzy miesiące opóźnienia mój harmonogram szlag trafia okna z łukami nie otwierają się do końca tynk w gabinecie od sufitu odpadł ale klient zadowolony że jeszcze nie wstawił swojego zabytkowego biurka więc opóźnienie chyba na plus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 17.03.2013 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 Pisalem o racjonalnym podejsciu ale fakt, kazdy ma swoje priorytety Tu masz na temat oszczędności Jak można tanio zbrojenia zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 17.03.2013 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 no widać że się nie znasz...był przypadek tutaj na forum , że rurki były na dole i to prawdopodobne było przyczyną problemów z pekaniem ścianek - zbyt szybkie nagrzewanie się płyty Napisałem o płycie że nie mam doświadczenie. Rzadko są przypadki domów z rozwiązaniem jak u Artura. A tak jak napisałeś prawdopodobnie było przyczyna a nie na pewno bo też nie wiesz. Dlatego tutaj najlepiej słuchać Artura chyba wie co zaprojektował w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 17.03.2013 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 (edytowane) kwestia marży przecież panasonic przez chwilę był super a znasz tu instalatorow którzy tu nie szukają klientów? odnośnie tematu - szukałbym gruntową , a brać np powietrzną żeby zimą dopalać w kominku co drugi dzień to lepiej brać ekogroszek może was oburzę ale taki piec uważam za najrozsądniejszy wybór . spalę może 1 m3 drewna tej zimy-dobrze ze to brykiet -mniej syfu ale gdybym spalil 1 tone wegla w sezonie miałbym mniej syfu w domu niż przy wekendowym kominku dla rekraacji jesli bedzie można zakładać jakieś kolektory za 4-5 tyś to będzie optymalne rozwiązanie dla osób nieszastających kasą w czasie budowy Malux. Paliles kiedys ekogroszkiem ? EDIT doczytalem, ze w innym domu palisz eko. Mam i eko i kominek. W zadnym wypadku syf z eko nie da sie porownac z paleniem w kominku aczkolwiek nie wiem jak palisz w tym kominku Edytowane 17 Marca 2013 przez Magnolia18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 17.03.2013 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 Jaki syf ?Wrzucic pare szczap to jaki syf z tego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flisiu 17.03.2013 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 Jaki syf ? Wrzucic pare szczap to jaki syf z tego ? moze ludzie maja laboratorium w salonie czasem jak czytam forum to mam wrazenie ze ludzie domy buduja na pokaz a nie do mieszkania. przeciez dom ma byc dla ludzi a nie odwrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 17.03.2013 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 Zobacz to http://www.elektronika-sa.com.pl/tcmodel.php?line=HCSSC-ZH-2009&model=ZH15K4E-TFD&RID=2&Tab=2 to tabela wydajności widzisz jakie producent dopuszcza najniższe skraplanie? Sprężarka w P wyłącza się zupełnie dopiero poniżej 20 jak myślisz dlaczego gruntowa poniżej 20 też będzie poza zakresem kiedy do ciebie dotrze że to nie wina pompy Nie pomyliłeś się przypadkiem? Podany typoszereg pracuje na R134A, R407C, a w T-CAP jest przecież R410A. Jeśli dla sprężarki w T-CAP tabele faktycznie podają minimalne dopuszczalne skraplanie 20*C, to dlaczego grzałka załącza się gdy powrót spadnie do 25*C? Przecież skraplanie będzie wyższe od powrotu o wartość delty na skraplaczu + różnica (kilka stopni) między wyjściem skraplacza i skraplaniem. Co do minimalnej temperatury powrotu do skraplacza w gruntowych, to np. Ecopol dla swoich konstrukcji podaje 10*C. Ale na wyjściu maksymalna już tylko 53*C (czynnik R407C). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 17.03.2013 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 (edytowane) Nie pomyliłeś się przypadkiem? Podany typoszereg pracuje na R134A, R407C, a w T-CAP jest przecież R410A. Jeśli dla sprężarki w T-CAP tabele faktycznie podają minimalne dopuszczalne skraplanie 20*C, to dlaczego grzałka załącza się gdy powrót spadnie do 25*C? Przecież skraplanie będzie wyższe od powrotu o wartość delty na skraplaczu + różnica (kilka stopni) między wyjściem skraplacza i skraplaniem. Co do minimalnej temperatury powrotu do skraplacza w gruntowych, to np. Ecopol dla swoich konstrukcji podaje 10*C. Ale na wyjściu maksymalna już tylko 53*C (czynnik R407C). Te tabele "wrzuciłem" jako przykład tego że każda sprężarka ma pewien zakres pracy W P nie tylko w t-cap jest tak poniżej 20 sama grzałka; 20 - 25 grzałka + 50% sprężarka; dopiero powyżej 25 sprężarka 100%(chodzi o powrót ) to wszystko z opóźnieniem 20 min Czyli jak zrobisz instalkę tak że w ciągu 20min osiągnie 25 to nie ma problemu grzałki można też odpowiednio zrobić kotłownię To wszystko są rozwiązania producentów każde trochę inne i z każdym instalacja poprawnie zrobiona będzie poprawnie działać trzeba po prostu mieć świadomość że dany producent ma takie rozwiązanie a nie robić wszystko na jedno kopyto pod jednego producenta Edytowane 17 Marca 2013 przez mkm silesia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 17.03.2013 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 ja się zgadzam z adigiemkominek mam taki że popiól mogę wyciagać raz do rokuale przy brykiecieliwko wam to potwierdzico do henoka i plyty-u drozdy takie kawalki oglądalem kiedyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 19.03.2013 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 (edytowane) Popraw te rzeczy i zamontuj z powrotem czujnik przepływu. Sądzę, że nie był uszkodzony, a po prostu zadziałał zgodnie z przeznaczeniem Na dzień dzisiejszy nie masz możliwości regulacji układu i PC na P.. nie ma tu nic do tego. Życzę powodzenia i Pozdrawiam Pratchawiec Dzisiaj mój T-CAP dostał nowe życie Instalacja kotłowni została zmieniona z pex 20mm na PP 35mm: I życie stało się piękniejsze 1.delta T między zasilaniem a powrotem na maksymalnym biegu(7) to 4st.C(zas.31st.C,pow.27st.C),na średnim biegu(4) delta T to 6st.C. 2.Przepływ w podłogówce wg rotametrów zwiększył się z 14l/min do 25,2l/min ! 3.Przez 2h takiej pracy temperatura w pomieszczeniu podniosła się o 1st.C ! czego nie było wcześniej. 4.Czujnik przepływu został wymieniony a błąd nie wyskakuje. 5.Zawór trójdrogowy został wymieniony na oryginalny Honeywell VC6012 Nie miałem okazji sprawdzić jak będzie z temperaturą powrotu podczas rozruchu ale po zwiększonym przepływie widać,że będzie ok. Pratchawiec,dzięki i sorki Edytowane 19 Marca 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 19.03.2013 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Rotametry na powrocie? Jak wyczyścisz filtr? To jakiś amator trzaska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 19.03.2013 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Rotametry na powrocie? Jak wyczyścisz filtr? To jakiś amator trzaska Tak,rotametry na powrocie: Filtr podobnie zamontowany jak u mnie w M i jaki jest problem w czyszczeniu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 19.03.2013 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 W sumie ... nie moja piaskownica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 19.03.2013 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Tak,rotametry na powrocie: [ATTACH=CONFIG]177699[/ATTACH] Filtr podobnie zamontowany jak u mnie w M i jaki jest problem w czyszczeniu ? [ATTACH=CONFIG]177700[/ATTACH] Filtr wyczyścisz tylko część syfu wpadnie z powrotem do instalacji. Amator tak by nie zrobił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 19.03.2013 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Rotametry na powrocie? Jak wyczyścisz filtr? To jakiś amator trzaska A z czego ty się cieszysz, co jest takie radosne? Że Arturo będzie miał problem z wywaleniem okruszków które się nie przykleją do sitka? Czy cieszysz się że pierwszy raz w życiu widzisz rozdzielacz w innym wykonaniu (rotametry na powrocie)? Szczerze mówiąc, bardziej logiczne wydaje się dawanie takich elementów po stronie niższej temperatury!! Luzik, nie denerwuj się tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 19.03.2013 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 A z czego ty się cieszysz, co jest takie radosne? Że Arturo będzie miał problem z wywaleniem okruszków które się nie przykleją do sitka? Czy cieszysz się że pierwszy raz w życiu widzisz rozdzielacz w innym wykonaniu (rotametry na powrocie)? Szczerze mówiąc, bardziej logiczne wydaje się dawanie takich elementów po stronie niższej temperatury!! Luzik, nie denerwuj się tak. Jak działają to ok nie wszystkie tak działają nie wiesz tego? Uśmiech dotyczył ostatniego zdania:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 19.03.2013 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Pompa po wygrzaniu płyty i ścian powinna pracować z temperaturą powrotu ok 2 stopni przy zasilaniu nominalnym 35 stopni, co wynika z minimalnej mocy sprężarki (chyba 3,8 kW). Po przekroczeniu zadanych parametrów sprężarka wyłączy się - tak wynika z mojej lektury instrukcji serwisowej. Przy parametrach twojego domu w praktyce oznacza to, że pompa będzie krótko i efektywnie chodzić z dość długimi przerwami. Pompa obiegowa pracuje jednak cały czas, niezależnie od pracy sprężarki. Tak przynajmniej było w wersji z ub. roku, chyba, że na płycie systemowej urządzenia dokonano również zmian. Możesz posłuchać bezpośrednio na hydroboksie, a najprościej zapytać mkm, który jak widać P..... dobrze zna. Zwracam ci na to uwagę bo aktualnie zbierasz (63 x 24) 1,5kWh dziennie na pracę samej pompy obiegowej. Po usunięciu najbardziej rażących błędów sam widzisz, że pompa n P..... może pracować bardzo efektywnie, z COP> niż 3 prz temp. zewn. ok.0*. Wszystkich - co ci wytknięto, nie usunąłeś stąd na razie musisz gonić obiegówkę na najwyższym biegu. W miarę zmniejszania delty próbuj zniżyć bieg obserwując efekty, w tym zwłaszcza na rotametrach. Staraj się nie zejść z łącznym przepływem poniżej 20 l min, bo istnieje ryzyko że znowu ci się "popsuje" czujnik przepływu. Z niezbyt ostrego zdjęcia jedynie domyślam się, że masz rotametry TACO Topmeter pracujące na powrocie. Jeśli tak, to możesz zaufać ich wskazaniom, bo są wykonane rzeczywiście z szwajcarską precyzją (błąd pomiaru mniejszy niż 10 % Pracuj dalej nad zmniejszeniem oporów instalacji, bo wobec jej prostoty opory dalej uznać należy za duże. VC6012 to symbol głowicy sterującej zaworu. Widać, że masz już Honeywella,ale może najprościej napisz jaki jest jego kVs. Tu mogą tkwić jeszcze solidne rezerwy. Co do filtra podtrzymuję. Przy okazji to zmień (podpowiadam montaż poziomy osadnik na dół. Gratuluję znacznego postępu i Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 19.03.2013 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 masz rację ok.4kw minimum bo tam jest spr. 12kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 20.03.2013 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 Dzisiaj mój T-CAP dostał nowe życie .....I życie stało się piękniejsze Popatrz, tak długo siedzisz na tym forum, a dopiero teraz zauważyłeś, że dla pc najważniejsze są przepływy. Właśnie ten sposób są partaczone instalacje pomp ciepła, a wystarczy dać trochę grubszą rurkę i od razu jest o wiele lepiej. Tak przy okazji przekaż Twojemu instalatorowi (Mikiemu ?), że jeśli będzie jeszcze gdzieś zakładał instalację, to niech nie robi takich głupich błędów, bo sam sobie strzela w kolano. Będzie miał wtedy mniej problemów z instalowaniem i większy odsetek zadowolonych klientów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts