pitersson 21.03.2013 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 za szybko napisałem - w mojej wczesniejszej wypowiedzi chodziło mi oczywiście o sterowanie pogodowe Czyli uwazasz ze pogodowka zadaje temp. zasilania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 21.03.2013 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 Wychodzi zatem na to, ze pokojowy sobie ustala zasilanie z czapy aby dobic badz podtrzymac temp. zadana na sterowniku ( winien dobic do temp. i drzemac a nie podtrzymywac hmm ) a pogodowka zapodawalaby zasilanie wg krzywej ... Na FM zapodano abym na grzejnikach jednak operowal pokojowym czujnikiem a nie pogodowka i dlatego tak mam ustawione. Wplyw oby czujnikow moge ustawiac w %. Jest opcja gdzie sie ustawia wplyw czujnika pokojowego w %. Im wyzsza wartosc np 90% tym mniejszy wplyw pogodowki. Ciul znajet jaki parametr bylby najwlasciwszy skoro mam kilka rzeczy do poprawki jeszcze. No nic jako pierwszoroczny koci siersciuch musze swoje na dupsko wychytac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 21.03.2013 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 a niby dlaczego beczka jest - inna? Sam pisales ze z innej beczki to co sie dziwisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 21.03.2013 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 Czyli uwazasz ze pogodowka zadaje temp. zasilania? To co? Pogodowka daje powrot ? A zasilanie kto/co ustala ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 21.03.2013 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 Wychodzi zatem na to, ze pokojowy sobie ustala zasilanie z czapy aby dobic badz podtrzymac temp. zadana na sterowniku ( winien dobic do temp. i drzemac a nie podtrzymywac hmm ) a pogodowka zapodawalaby zasilanie wg krzywej ... Na FM zapodano abym na grzejnikach jednak operowal pokojowym czujnikiem a nie pogodowka i dlatego tak mam ustawione. Wplyw oby czujnikow moge ustawiac w %. Jest opcja gdzie sie ustawia wplyw czujnika pokojowego w %. Im wyzsza wartosc np 90% tym mniejszy wplyw pogodowki. Ciul znajet jaki parametr bylby najwlasciwszy skoro mam kilka rzeczy do poprawki jeszcze. No nic jako pierwszoroczny koci siersciuch musze swoje na dupsko wychytac Dokladnie jak masz na grzejnikach to ster. pokojowe wez za priorytet, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 21.03.2013 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 To co? Pogodowka daje powrot ? A zasilanie kto/co ustala ? zasilanie masz zalezne od delty na GZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 21.03.2013 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 Jaja sobie robisz ze mnie czy jak... ustawiales kiedys swoia PC na pogodowce i krzywej grzewczej? Pytanie do adiqq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 21.03.2013 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 Nie do konca tak jest. Np. temp. zadana w pokoju 22* i ta pinda nabije do 22.5* innym razem do 22.7* ( nie wiem od czego to zalezy ) i sie wylaczy. Nie bryka 24/7 bo bym z torbami poszedl chyba.Ale dobowo potrafi wyssac 50-120 kWh...Zostawiam na ustawieniach czujnika pokojowego bo kolejna osoba mowi, ze przy grzejnikach tak jest lepiej. Mam obecnei 90% nie wiem dlaczego nie 100% ( cos kiedys nie gadalo jak dalem 100% ale juz nie pamietam ).Jakbym mial na zasilaniu na grzejnikach 55* to bysmy w domu sie ugotowali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 21.03.2013 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 Magnolia napisz prosze gdzie ty masz wpiete czujniki temp. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 21.03.2013 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 Magnolia napisz prosze gdzie ty masz wpiete czujniki temp. ? Wpiete w jakim sensie ? W hydroboxie jest jakas skrzynka z roznymi wejsciami jesli Ci o to chodzi. Pogdowka normalnie czujnik wystawiony na dwor/pole a pokojowy sterownik robi za czujnik temp. w domu. Nie bardzo kumam czy o to Ci biegalo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 21.03.2013 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 to tak samo jak w 0/35 powrót jest uzależniony od zasilnia - dlaczego więc używamy zasilania?!? i dlaczego 35 oznacza zasilanie a nie powrót?!? Parametr 0/35 uzywamy do oznaczenia COP i wtedy biezemy pod uwage zasilanie a nie powrot to logiczne. Napisz jakie miales temp. na zasilaniu i powrocie jak bylo caly czas ok. -8 *C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 21.03.2013 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 no trochę poszukałem - w obu przypadkach pisze o temperaturze zasilania w pogodówce... http://www.mojeinstalacje.pl/sterowanie-pogodowe-kiedy-warto-stosowac-regulator-pogodowy/ http://www.mowimyjak.pl/dom/budowa-i-remont/do-czego-sluzy-regulator-pogodowy-dlaczego-warto-go-miec,10_50830.html już myślałem że widuję zielone ludziki.... No ja bym Se tez dal reke utegowac, ze zapodaje temp. zasilania jaka idzie na instalacje grzewcza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 21.03.2013 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 dla mnie tak samo logiczne jest branie pod uwagę temperatury zasilania przy sterowaniu pogodowym - zresztą artykuły które przytoczyłem, to potwierdzają... nie wiem, nie przesiaduję w kotłowni, odkąd przestałem palić fajki poza tym to zależy od - czy pracuje 1,2 czy 3 kondygnacje naraz - jak długo pracuje - po różnym czasie pracy będą różne temperatury w weekend zapowiadają mrozy w okolicy -8C, więc jak nie zapomnę, to zerknę... mogę z przybliżeniem powiedzieć - dla najczęstszego przypadku parter+poddasz pracuje, ale będzie duża różnica między 1h pracy a np 10h pracy to podrzuc jak grzales parter i poddasze w najwieksze mrozy 1 i po 10 h a i czym sterujesz temp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 21.03.2013 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 teraz mogę ci powiedzieć tylko - że tak jak zawsze - nastawy na sterowniku pokojowym mam niezmienne - 23 w taniej taryfie i 22,5 w drogiej, czyli w drogiej załączy się grzanie jak temperatura spadnie do 22,75C, a w drogiej taryfie załączy się jak temperatura spadnie do 22,25C - tak samo na parterze i poddaszu pojęcie największe mrozy - bardzo względne....nie archiwizuje nigdzie temperatur GZ, bo mi to do niczego niepotrzebne... wiem tylko, że zeszłej zimy jak było -21C na zewnątrz, to PC pracowała około 22h, ale nie pytaj mnie o temperatury GZ.....[/quote Skoro nie zwracasz uwagi na temp zasilania i powrotu to oki, ja natomiast sledze b. czesto i moja Pc ,,jedzie" tylko na pogodowce i temperatura wyliczona to na 100% temp. powrotu. Nie mam zamiaru ciebie przekonywac ze jest tak zawsze, bo tak nie jest ale wez pod uwage ze pogodowka tez steruje temp powrotu;) i wedlug mnie przy podlogowce taka opcja jest lepsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pancio11 21.03.2013 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 W sobote bede mial wyliczena co do zapotrzebowania na cieplo. Na chwile obecna mam ceny- deditrich Alezio AWHP-II220 11MR 11KW za 26k brutto, ten sam model tylko 8kw za 22k brutto, model Alezio AWHP MR-II 11 EM 11KW bez zasobnika 23k brutto lub ten panasonic za 16k netto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 21.03.2013 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 jak chodziłem jarać do piwnicy, to zawsze wiedziałem a tak nie zwracam na to takiej uwagi... jutro, pojutrze poobserwuje i dam znac... OK tylko zeby nie bylo ze przeze mnie zaczniesz jarac;) nie pamietasz juz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 21.03.2013 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 Nasza sie tez wylancza 0.5*C powyzej zadanej . 50-120kWh to sakramencko duzo. Nasza chce 40-43 kWh przy 47-49*C na zasilaniu i -3*C na zewnatrz przy pracy 24/7.55*C mialo by byc przy -15*C lub -20*C na zewnatrz. Jak cieplej to odpowiednio mniej . Przeciez nie jest tak ze 45*C na grzejnikach starcza niezaleznie od temp zewnetrznej aby miec 22*C w domu No ok. Ale jak mocna masz PC i co grzejesz ? Ja dom z 1930 praktycznie bez ocieplenia, parter + pietro ( 2.70m ) nieco ponad 240m2. Pod nami piwnica nie izolowana od parteru niczym. Poza tym grzeje 24h bo caly czas ktos jest w domu. Owszem, bylbym zadowolony gdyby z tego zuzycia zejsc w dol stad wlasnie pytam czy cos moge poprawic aby zyskac na liczniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 21.03.2013 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 No ok. Ale jak mocna masz PC i co grzejesz ? Ja dom z 1930 praktycznie bez ocieplenia, parter + pietro ( 2.70m ) nieco ponad 240m2. Pod nami piwnica nie izolowana od parteru niczym. Poza tym grzeje 24h bo caly czas ktos jest w domu. Owszem, bylbym zadowolony gdyby z tego zuzycia zejsc w dol stad wlasnie pytam czy cos moge poprawic aby zyskac na liczniku Wtrace swoie 3 gr. jesli tyle m2 i bez izolacji budynek to niestety ciezko bedzie cokolwiek wskurac bo jakim kolwiek zrodlem bys nie ogrzewal to zawsze bedzie sporo kosztowac , masz energochlonny budynek:( i pewnie tez sciany z kamienia jesli tak to termoizolacja tez staje sie problemem, jedyne pocieszenie wg. mnie to takie ze przy tym budynku to zuzycie nie wyglada na tragiczne a kaske na ewentualne ocieplenie przeznaczyc na rachunki za prad. Takie mi sie nasuwaja wniski... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 21.03.2013 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 120 kwh podziwiam szczerze a nie możesz palić brykiecikem he he Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 21.03.2013 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 120 kwh podziwiam szczerze a nie możesz palić brykiecikem he he Nie wkurzaj magnolii;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts