byggmol 03.04.2013 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 Jak masz pompe o takiej mocy, ze w taryfie nocnej nalduje Ci "bufor" jakim jest sama podlowgowka, to po co jeszcze ladowac dodatkowy akumulator ciepla? Jedyny powod jaki widze, to brak taniego pradu 2h w dzien. Wtedy to by moglo miec jakis mglisty sens. Do tego, jaka mocna ma być pompa, jak jej używać i przede wszystkim ile będzie kosztować, chce dojść właśnie. Różnice w cenie rzędu kilku tyś, to nie pikuś. Dlatego pisalem w 1 poście w tym wątku o Daikinie 6,8 KW, ew. czymś innym o mocy 8 KW. Pytanie było czy jest sens. Czy lepiej brać coś mocniejszego jak pisał mkm silesia. A mocniejsze to droższe. Ja mam gaz w drodze. I kolejna rzecz to czas na jaki kupuje pompę czy piec gazowy i koszty uytkowania w tym okresie . Realnie patrząc to 15 lat. Technika idze do przodu szybko, może już za 10 lat jak coś siadzie w pompie wyjdzie jak z AGD.Lepiej kupić nowe bo części drogie, a nowe oszczędniejsze itp. Pisanie dziś o zwrocie pompy po 25 latach jest trochę nie na czasie. Za 20 lat to będzie stało w muzeum:eek: techniki obok 20cm pyt styropinu., COP 3 średniorocznie na nocnej T. jest realny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 03.04.2013 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 (edytowane) Już niedługo powinny być dostępne gazowe absorpcyjne pompy ciepła p-w o mocy odpowiedniej dla małych budynków na teraz dostępne najmniejsze jakie montowałem 37kw - to w związku z gazem.Producent obiecuje że to kwestia 3 - 4 lat Edytowane 4 Kwietnia 2013 przez mkm silesia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 03.04.2013 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 Proponowałem 8,5kw przy -15 lub 6kw przy -15 bo taki jest typoszereg producenta nie ma 7kw akurat tego producenta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 03.04.2013 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 przy 5 litrach obejdzie się bez bufora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.04.2013 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 Do tego, jaka mocna ma być pompa, jak jej używać i przede wszystkim ile będzie kosztować, chce dojść właśnie. Różnice w cenie rzędu kilku tyś, to nie pikuś. Dlatego pisalem w 1 poście w tym wątku o Daikinie 6,8 KW, ew. czymś innym o mocy 8 KW. Pytanie było czy jest sens. Czy lepiej brać coś mocniejszego jak pisał mkm silesia. Jesli chcesz grzac tylko w taniej musisz przewymiarowac urzadzenie. Jak "slaba" pompa nie zdazy nagrzac w tanim pradzie podlogi, to tym bardziej nie zagrzeje bufora. Instalacji z PCi nie warto komplikowac. Jak juz badzo chcesz podniesc akumulacyjnosc ogrzewania to zrob nieco grubsza wylewke zamiast tego bufora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 03.04.2013 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 pyxis-i tyle w temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byggmol 04.04.2013 05:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 Ok Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 04.04.2013 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 A co inverter nie działa w taniej taryfie? Inny prąd jest nocą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byggmol 04.04.2013 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 Co to znaczy PC on of, sorry ale jestem świeży w temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 04.04.2013 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 Nie ale inverter ma inny sposob pracy... obserwatorze Wiem jaki ma sposób pracy... idealny dla pompy powietrznej, którą ciężko wykorzystać połowę tańszy prąd bo zazwyczaj nocą jest najzimniej ale dobry marketing pomp powietrznych zniweluje te malutkie niedogodności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 04.04.2013 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 (edytowane) Wiem jaki ma sposób pracy... idealny dla pompy powietrznej, którą ciężko wykorzystać połowę tańszy prąd bo zazwyczaj nocą jest najzimniej ale dobry marketing pomp powietrznych zniweluje te malutkie niedogodności. To wszystko jest do policzenia koszt gz to samo pompa to samo przy gruntowej dochodzi koszt odwiertów np. 10k a różnica kosztów eksploatacji 400/600zł sezon to przykład zrób te odwierty na kredyt to jaki będzie roczny koszt kredytu (oprócz kapitału do spłaty) Edytowane 4 Kwietnia 2013 przez mkm silesia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 04.04.2013 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 To wszystko jest do policzenia koszt dz to samo pompa to samo przy gruntowej dochodzi koszt odwiertów np. 10k a różnica kosztów eksploatacji 400/600zł sezon to przykład zrób te odwierty na kredyt to jaki będzie roczny koszt kredytu (oprócz kapitału do spłaty) Widze, że masz poważne problemy sam z sobą ciągle nawijasz o kredytach na odwierty -NIE ZAPOMINAJ że większość ludzi buduje domy na kredyt i mają PRAWO WYBORU!!! a twoje pie.....e o kredytach może niektórych obrazić . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pancio11 05.04.2013 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 Myślałem, że Warszawa to bogata mieścina i nie biorą tam na kredyt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byggmol 07.04.2013 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Jakoś nikt nie kwapi się do odpowiedzi, na większość moich pytań. Jaki jest roczny koszt serwisu PC powietrznej i gruntowej? Jest jakiś?A jaki pieca kondensacyjnego, np przeglądy ? Liczyłem zużycie prądu dla Taryfy dziennej, 0, 55 zł przy średniorocznym COP 2,5. 7000 KWh /2,5 x 0,55 zł daje 1540 w sezonie grzewczym. Dzielone na 7 miesięcy sezonu grzewczego - 220 zł średnio na miesiąc wygląda fajnie. W duże mrozy można załączyć kominek bo i tak lubię palić. Mieszcząc się w montażu za ok 20000 zł. Chyba nie warto Nawet myśleć o gruntowej, Przy COP 3,5 gruntowej to jakieś 400 zł różnicy rocznie a koszty inwestycji dużo większe. Nastawiam się na 15 lat użytkowania źródła ciepła Im mniejsze zużycie roczne KWh tym mniejszy sens Pompy Gruntowej, zostaje tylko gaz z gazowni albo PC powietrzna. Ze źródeł nazwijmy to bezobsługowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 07.04.2013 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Jakoś nikt nie kwapi się do odpowiedzi, na większość moich pytań. Jaki jest roczny koszt serwisu PC powietrznej i gruntowej? Jest jakiś? A jaki pieca kondensacyjnego, np przeglądy ? Liczyłem zużycie prądu dla Taryfy dziennej, 0, 55 zł przy średniorocznym COP 2,5. 7000 KWh /2,5 x 0,55 zł daje 1540 w sezonie grzewczym. Dzielone na 7 miesięcy sezonu grzewczego - 220 zł średnio na miesiąc wygląda fajnie. W duże mrozy można załączyć kominek bo i tak lubię palić. Mieszcząc się w montażu za ok 20000 zł. Chyba nie warto Nawet myśleć o gruntowej, Przy COP 3,5 gruntowej to jakieś 400 zł różnicy rocznie a koszty inwestycji dużo większe. Nastawiam się na 15 lat użytkowania źródła ciepła Im mniejsze zużycie roczne KWh tym mniejszy sens Pompy Gruntowej, zostaje tylko gaz z gazowni albo PC powietrzna. Ze źródeł nazwijmy to bezobsługowych Zgadzam się ale zauważ co będzie za chwilę "sekta" grunt-owców zaatakuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 07.04.2013 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Liczyłem zużycie prądu dla Taryfy dziennej, 0, 55 zł przy średniorocznym COP 2,5. 7000 KWh /2,5 x 0,55 zł daje 1540 w sezonie grzewczym. Dzielone na 7 miesięcy sezonu grzewczego - 220 zł średnio na miesiąc wygląda fajnie. W duże mrozy można załączyć kominek bo i tak lubię palić. Mieszcząc się w montażu za ok 20000 zł. Chyba nie warto Nawet myśleć o gruntowej, Przy COP 3,5 gruntowej to jakieś 400 zł różnicy rocznie a koszty inwestycji dużo większe. To policz te 7000kWh dla COP 3,5 (pesymistyczny dla gruntowej ) ale w taniej taryfie, bo przy gruntowej mozesz sobie na to pozwolic. Inwestycja w gruntowke wieksza o 5-7 tys a roznica wychodzi rocznie na pradzie 900 zl. I nie masz brzeczacego samolociku i tafli lodowiska pod domem. Trwalosc i warunki pracy obu urzadzen tez zupelnie inne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byggmol 07.04.2013 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 A jaki jest pesymistyczny dla powietrznej, dobrej, a nie chińczyka? zrobisz mi gruntową z kolektorami pionowymi, bo takie tylko u mnie wchodzą w grę za 27 000 zl? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byggmol 07.04.2013 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Ci co mają powietrzne, napiszcie coś o przeglądach rocznych, rzeczywiście jest to ok 300 zł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 07.04.2013 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 zrobisz mi gruntową z kolektorami pionowymi, bo takie tylko u mnie wchodzą w grę za 27 000 zl? A co ja Cie w dowodzie mam? Szukaj, pytaj. Jak chcesz szybko latwo i przyjemnie, to wydasz 40. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byggmol 07.04.2013 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Nie oto chodzi Pyxis , jestem zwolennikiem wszystkiego co nie kopci. Gruntowa -ok nie upieram się przy powietrznej, próbuje dojść tylko jakie są koszty instalacji i serwisu, bez zrób to sam to będzie taniej, bo odwiertów sam nie zrobię, pompy powietrznej też nie. I mam jak 90% budujących ograniczenia finansowe. A czynnika to w gruntowej nie trzeba uzupełniać czy trzeba ?Będzie chodzić to 15/25 lat bez serwisu i przeglądów? Pytam tylko nie robię nikomu zarzutów. Stąd moje pytania na forum ja nie robię nikomu zarzutów .Jak wejdziesz na stronę jakiejś firmy to do poczytania jest czysty marketing i reklama. Chce zebrać sumarycznie koszty montażu, serwisu i użytkowania, dla mojego przypadku na czas 15 lat bo taki widzę sens czasowy, i wybrać. P.S. Za wszystkie opinie i zainteresowanie jestemniezmiernie wdzięczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts