mar1973 09.04.2013 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 Cała zabawa polega na tym, że mając nocną taryfę, KWh kosztuje dużo w porze dziennej, jeżeli pompa jest w stanie pracować tylko w nocy, przy ew. wspomaganiu kominkiem, to ok. 35 gr. t.nocnej przy średniorocznym COP 3 i pracy pompy tylko w nocy to jakieś 1500 zł rocznie , może 2000zł z grzałkami? ale już 20% na taryfie W12, ale w dzień to 2000xjakies 70 groszy daje 1500 zł! plus reszta dałoby z 2500 zł, czyli bez sensu w ogóle montować pompę ciepła. Dlatego mówiłem o buforze bo istnieje możliwość ładowania go grzałkami w taryfie nocnej za 35 gr w razie potrzeby, a nie za 70gr w dzień/pry taryfie nocnej. W takim układzie z buforkiem wyrzystam taryfe nocną na maksa. Żle kombinuje? witam jeżeli myslisz o kominku z płaszczem wodnym to montaż bufora jak najbardziej polecany (chyba, że kominek tylko do palenia okazjonalnego) - zwiekszy sprawność zastosowanie bufora do pompy ciepła bez montażu kominka z płaszczem wodnym - nie polecam, jak pisało wielu powyżej, gdyż wystarczajacym "buforem" dla pompy ciepła bedzie twoja wylewka (no chyba, że jastrych) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 09.04.2013 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 widzisz - ludzie mają różne kryteria... przyniesiesz drzewa - zawsze się coś posypie, popiół trzeba wynieśc, zawsze się coś posypie, szybe trzeba umyć....czyli przy okazji wycieranie całego salonu, bo już się ubrudził przy okazji laboratorium to dobre określenie, hehe są tacy co lubią mieć czysto, są tacy co się nie myją, są tacy co myją się tylko jak są w delegacji...itd...długo by można wyliczać.. ja tam kominka nie chciałem - bo miałem w domu rodzinnym(co prawda otwarty) i i wiedziałem że palić nie będę, ale żona się uparła...to jest sobie kominek. witam można uniknąć "syfu" w salonie - jeżeli ktoś ma po drugiej stronie salonu pomieszczenie kotłowni - można zamontować kominek, który byłby obsługiwany od kotłowni, a od salonu tylko szyba w zeszłym roku zamontowałem 3 takie kominki - klienci sobie chwalą pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twaro 09.04.2013 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 witam można uniknąć "syfu" w salonie - jeżeli ktoś ma po drugiej stronie salonu pomieszczenie kotłowni - można zamontować kominek, który byłby obsługiwany od kotłowni, a od salonu tylko szyba w zeszłym roku zamontowałem 3 takie kominki - klienci sobie chwalą pozdrawiam Szybę też myjesz od strony kotłowni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 09.04.2013 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 od strony kotłowni drzwiczki nie szyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 09.04.2013 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 Szybę też myjesz od strony kotłowni? witam ja nie myję i klienci też nie od salonu są też drzwiczki z szybą - i tam prosto można wyczyścic szybę, nie trzeba wchodzic do kinka... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 09.04.2013 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 (edytowane) zgadza się od strony kotłowni drzwiczki nie szyba Edytowane 9 Kwietnia 2013 przez mar1973 odpowiedź dla f.5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twaro 09.04.2013 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 (edytowane) No to idzcie do kotłowni trochę się usmolić. My tu o innych źródłach ciepełka;) Edytowane 9 Kwietnia 2013 przez twaro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 09.04.2013 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 No to idzcie do kotłowni trochę się usmolić. My tu o innych źródłach ciepełka;) witam kominki b. często współpracują z pompą ciepła nikt nikogo nie zmusza można oczywiście samą pompę zamontować, ale klienci spią bezpieczniej mając "coś" poza pompą pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 09.04.2013 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 drugi raz jeslibym mial zakladać powietrzną i kominek nie zastanawiałbym się ani chwile- robiłbym gruntową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 09.04.2013 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 drugi raz jeslibym mial zakladać powietrzną i kominek nie zastanawiałbym się ani chwile- robiłbym gruntową witam oczywiście może być tak jak ty bys zrobił klient może też zamontować kominek razem z pompą tak jak już ty zrobiłeś - będzie wtedy spał "spokojnie" i będzie się mógł pochwalić kominkiem tylko te koszty, ale jak sie chce... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 09.04.2013 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 witam oczywiście może być tak jak ty bys zrobił klient może też zamontować kominek razem z pompą tak jak już ty zrobiłeś - będzie wtedy spał "spokojnie" i będzie się mógł pochwalić kominkiem tylko te koszty, ale jak sie chce... pozdrawiam ładny kominek to jak połowa ceny lub więcej PC na odwiertach. Pytanie dlaczego Klient ma wydawać grube tysiące złotych w kominek aby spać spokojnie? Bo się boi przerw w dostawie prądu (rzadko) czy awarii PC? (załóżmy, że awaria PC są rzadko ale już się zdarzą to taka 1 awaria, przestój trwa dłużej niż u mnie łączny brak prądu przez ostatnie 10 lat). Bo jeśli robi to na wypadek awarii PC to droga zabawa, lepiej kupić taniutki piecyk na prąd i nim grzać. A jeśli robi to na wypadek braku prądu to polecam nagrzewnice gazowe! Tanie, szybkie, sprawne i lekko śmierdzące czyli zalecam włączyć i wynosić ubrania i dywany do garażu (bez żartów), potem posprzątać, wywietrzyć dom i da się żyć! Wiem bo byłem świadkiem. Oczywiście jeśli ktoś chce kominek bo chce to nie ma dyskusji - prawo każdego, ale jeśli rozważa go w sensie zabezpieczenia PC to b.droga zabawa a kasę z niej lepiej faktycznie przeznaczyć na gruntówkę zamiast powietrznej i 1 nagrzewnicę gazową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twaro 09.04.2013 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 Jak ktoś jest strachliwy to jeszcze śmieciuch do kotłowni, generator prądu (badź kogenerator), a najlepiej kuchnia węglowa+ zapas świeczek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 09.04.2013 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 (edytowane) drugi raz jeslibym mial zakladać powietrzną i kominek nie zastanawiałbym się ani chwile- robiłbym gruntową A co ma jedno z drugim wspólnego ? Ja nawet jakbym miał darmowe ogrzewanie to i tak w salonie byłby kominek ładny kominek to jak połowa ceny lub więcej PC na odwiertach. Nie prawda,w moim przypadku ładny kominek składa się z wkładu Basia z podwójną szybą za 3tys.zł,obudowy szamotowej z płyt szamotowych-1tys.zł,kamienia-1tys.zł czyli jakieś 5tys.zł. Edytowane 9 Kwietnia 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 09.04.2013 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 ładny kominek to jak połowa ceny lub więcej PC na odwiertach. Pytanie dlaczego Klient ma wydawać grube tysiące złotych w kominek aby spać spokojnie? Bo się boi przerw w dostawie prądu (rzadko) czy awarii PC? (załóżmy, że awaria PC są rzadko ale już się zdarzą to taka 1 awaria, przestój trwa dłużej niż u mnie łączny brak prądu przez ostatnie 10 lat). Bo jeśli robi to na wypadek awarii PC to droga zabawa, lepiej kupić taniutki piecyk na prąd i nim grzać. A jeśli robi to na wypadek braku prądu to polecam nagrzewnice gazowe! Tanie, szybkie, sprawne i lekko śmierdzące czyli zalecam włączyć i wynosić ubrania i dywany do garażu (bez żartów), potem posprzątać, wywietrzyć dom i da się żyć! Wiem bo byłem świadkiem. Oczywiście jeśli ktoś chce kominek bo chce to nie ma dyskusji - prawo każdego, ale jeśli rozważa go w sensie zabezpieczenia PC to b.droga zabawa a kasę z niej lepiej faktycznie przeznaczyć na gruntówkę zamiast powietrznej i 1 nagrzewnicę gazową. witam ja oczywiście piszę o klientach, którzy chcą mieć kominek i już, każdy wybiera można i bez oczywiście ostatnio jakoś tak się składa, że prawie we wszystkich nowobudowanych domkach widzę kominki taki trend pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pancio11 09.04.2013 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 kominek to dobra rzecz, nie ma szans aby gruntówka wyszła tak samo jak pompa + kominek, za gruntówkę trzeba dać duuużo więcej kasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.04.2013 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 drugi raz jeslibym mial zakladać powietrzną i kominek nie zastanawiałbym się ani chwile- robiłbym gruntową A ja bym sie "fun'u" z tytulu kominka nie pozbyl. Lubie moja koze. http://szkut.com/dom/Dom80.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byggmol 09.04.2013 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 A myślałem, że pisze w wątku o pompie ciepła:), A tu masz dyskusja o wyższości braku kominka:offtopic: Dyskusja zeszła na temat indywidualnych gustów, a o gustach się nie dyskutuje. Dajcie sobie spokój z pisaniem o tym jak to pół pompy miałby w cenie kominka , to może od razu zbudować dom pół mniejszy, będzie na pompę gruntową, i jeszcze zostanie, a co tam....Bo pompa jest cool na forum:yes: Pompa to tylko jeden ze sposobów na ogrzewanie domu, a nie sens jego budowy, przynajmniej dla mnie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byggmol 09.04.2013 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 Wracając z dalekiego OFF TO PICu... To może zapytam z drugiej strony,dobra gruntowa z odwiertami, na moje CO i CWU = 10000 KWh, Zapotrzebow. szyt. 6 KW zmieści się w 30000 zl? Ciężko będzie, co? Na kolektor poziomy trzeba z 4 ary działki poświecić? Może dało by rade tle wygospodarować. Jaka jest minimalna odległość dolnego żródla od domu w tym wypadku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 09.04.2013 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 Przynajmniej 2 metry, bliżej bym nie radził, poza tym kopanie blisko fundamentów jest ryzykowne a przeważnie dolne źródło umieszcza się głębiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 09.04.2013 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 A ja bym sie "fun'u" z tytulu kominka nie pozbyl. Lubie moja koze. http://szkut.com/dom/Dom80.jpg Fajna ta koza ale, ale ... Ty maluxisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts