Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc w wyborze (pompa ciepła powietrzna czy gruntowa) - pilne

marioz86

Recommended Posts

Cała zabawa polega na tym, że mając nocną taryfę, KWh kosztuje dużo w porze dziennej, jeżeli pompa jest w stanie pracować tylko w nocy, przy ew. wspomaganiu kominkiem, to ok. 35 gr. t.nocnej przy średniorocznym COP 3 i pracy pompy tylko w nocy to jakieś 1500 zł rocznie , może 2000zł z grzałkami?

ale już 20% na taryfie W12, ale w dzień to 2000xjakies 70 groszy daje 1500 zł! plus reszta dałoby z 2500 zł, czyli bez sensu w ogóle montować pompę ciepła.

Dlatego mówiłem o buforze bo istnieje możliwość ładowania go grzałkami w taryfie nocnej za 35 gr w razie potrzeby, a nie za 70gr w dzień/pry taryfie nocnej.

W takim układzie z buforkiem wyrzystam taryfe nocną na maksa. Żle kombinuje?

witam

jeżeli myslisz o kominku z płaszczem wodnym to montaż bufora jak najbardziej polecany (chyba, że kominek tylko do palenia okazjonalnego) - zwiekszy sprawność

zastosowanie bufora do pompy ciepła bez montażu kominka z płaszczem wodnym - nie polecam, jak pisało wielu powyżej, gdyż wystarczajacym "buforem" dla pompy ciepła bedzie twoja wylewka (no chyba, że jastrych)

pozdrawiam

• Odpowiedzi 510
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

widzisz - ludzie mają różne kryteria...

przyniesiesz drzewa - zawsze się coś posypie, popiół trzeba wynieśc, zawsze się coś posypie, szybe trzeba umyć....czyli przy okazji wycieranie całego salonu, bo już się ubrudził przy okazji :p

laboratorium to dobre określenie, hehe

są tacy co lubią mieć czysto, są tacy co się nie myją, są tacy co myją się tylko jak są w delegacji...itd...długo by można wyliczać.. :p

ja tam kominka nie chciałem - bo miałem w domu rodzinnym(co prawda otwarty) i i wiedziałem że palić nie będę, ale żona się uparła...to jest sobie kominek.

witam

można uniknąć "syfu" w salonie - jeżeli ktoś ma po drugiej stronie salonu pomieszczenie kotłowni - można zamontować kominek, który byłby obsługiwany od kotłowni, a od salonu tylko szyba

w zeszłym roku zamontowałem 3 takie kominki - klienci sobie chwalą:yes:

pozdrawiam

witam

można uniknąć "syfu" w salonie - jeżeli ktoś ma po drugiej stronie salonu pomieszczenie kotłowni - można zamontować kominek, który byłby obsługiwany od kotłowni, a od salonu tylko szyba

w zeszłym roku zamontowałem 3 takie kominki - klienci sobie chwalą:yes:

pozdrawiam

Szybę też myjesz od strony kotłowni?:eek:

drugi raz jeslibym mial zakladać powietrzną i kominek nie zastanawiałbym się ani chwile- robiłbym gruntową

witam

oczywiście może być tak jak ty bys zrobił

klient może też zamontować kominek razem z pompą tak jak już ty zrobiłeś - będzie wtedy spał "spokojnie" i będzie się mógł pochwalić kominkiem

tylko te koszty, ale jak sie chce...

pozdrawiam

witam

oczywiście może być tak jak ty bys zrobił

klient może też zamontować kominek razem z pompą tak jak już ty zrobiłeś - będzie wtedy spał "spokojnie" i będzie się mógł pochwalić kominkiem

tylko te koszty, ale jak sie chce...

pozdrawiam

ładny kominek to jak połowa ceny lub więcej PC na odwiertach. Pytanie dlaczego Klient ma wydawać grube tysiące złotych w kominek aby spać spokojnie? Bo się boi przerw w dostawie prądu (rzadko) czy awarii PC? (załóżmy, że awaria PC są rzadko ale już się zdarzą to taka 1 awaria, przestój trwa dłużej niż u mnie łączny brak prądu przez ostatnie 10 lat).

Bo jeśli robi to na wypadek awarii PC to droga zabawa, lepiej kupić taniutki piecyk na prąd i nim grzać. A jeśli robi to na wypadek braku prądu to polecam nagrzewnice gazowe! Tanie, szybkie, sprawne i lekko śmierdzące czyli zalecam włączyć i wynosić ubrania i dywany do garażu (bez żartów), potem posprzątać, wywietrzyć dom i da się żyć! Wiem bo byłem świadkiem.

Oczywiście jeśli ktoś chce kominek bo chce to nie ma dyskusji - prawo każdego, ale jeśli rozważa go w sensie zabezpieczenia PC to b.droga zabawa a kasę z niej lepiej faktycznie przeznaczyć na gruntówkę zamiast powietrznej i 1 nagrzewnicę gazową.

Gość Arturo72
drugi raz jeslibym mial zakladać powietrzną i kominek nie zastanawiałbym się ani chwile- robiłbym gruntową

A co ma jedno z drugim wspólnego ?

Ja nawet jakbym miał darmowe ogrzewanie to i tak w salonie byłby kominek :)

ładny kominek to jak połowa ceny lub więcej PC na odwiertach.

Nie prawda,w moim przypadku ładny kominek składa się z wkładu Basia z podwójną szybą za 3tys.zł,obudowy szamotowej z płyt szamotowych-1tys.zł,kamienia-1tys.zł czyli jakieś 5tys.zł.

Edytowane przez Arturo72

ładny kominek to jak połowa ceny lub więcej PC na odwiertach. Pytanie dlaczego Klient ma wydawać grube tysiące złotych w kominek aby spać spokojnie? Bo się boi przerw w dostawie prądu (rzadko) czy awarii PC? (załóżmy, że awaria PC są rzadko ale już się zdarzą to taka 1 awaria, przestój trwa dłużej niż u mnie łączny brak prądu przez ostatnie 10 lat).

Bo jeśli robi to na wypadek awarii PC to droga zabawa, lepiej kupić taniutki piecyk na prąd i nim grzać. A jeśli robi to na wypadek braku prądu to polecam nagrzewnice gazowe! Tanie, szybkie, sprawne i lekko śmierdzące czyli zalecam włączyć i wynosić ubrania i dywany do garażu (bez żartów), potem posprzątać, wywietrzyć dom i da się żyć! Wiem bo byłem świadkiem.

Oczywiście jeśli ktoś chce kominek bo chce to nie ma dyskusji - prawo każdego, ale jeśli rozważa go w sensie zabezpieczenia PC to b.droga zabawa a kasę z niej lepiej faktycznie przeznaczyć na gruntówkę zamiast powietrznej i 1 nagrzewnicę gazową.

witam

ja oczywiście piszę o klientach, którzy chcą mieć kominek i już, każdy wybiera

można i bez oczywiście

ostatnio jakoś tak się składa, że prawie we wszystkich nowobudowanych domkach widzę kominki

taki trend

pozdrawiam

A myślałem, że pisze w wątku o pompie ciepła:), A tu masz dyskusja o wyższości braku kominka:offtopic:

Dyskusja zeszła na temat indywidualnych gustów, a o gustach się nie dyskutuje. Dajcie sobie spokój z pisaniem o tym jak to pół pompy miałby w cenie kominka , to może od razu zbudować dom pół mniejszy, będzie na pompę gruntową, i jeszcze zostanie, a co tam....Bo pompa jest cool na forum:yes:

Pompa to tylko jeden ze sposobów na ogrzewanie domu, a nie sens jego budowy,

przynajmniej dla mnie....:offtopic:

Wracając z dalekiego OFF TO PICu...

To może zapytam z drugiej strony,dobra gruntowa z odwiertami, na moje CO i CWU = 10000 KWh, Zapotrzebow. szyt. 6 KW zmieści się w 30000 zl? Ciężko będzie, co?

Na kolektor poziomy trzeba z 4 ary działki poświecić? Może dało by rade tle wygospodarować. Jaka jest minimalna odległość dolnego żródla od domu w tym wypadku?