Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc w wyborze (pompa ciepła powietrzna czy gruntowa) - pilne

marioz86

Recommended Posts

• Odpowiedzi 510
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wracając z dalekiego OFF TO PICu...

To może zapytam z drugiej strony,dobra gruntowa z odwiertami, na moje CO i CWU = 10000 KWh, Zapotrzebow. szyt. 6 KW zmieści się w 30000 zl? Ciężko będzie, co?

Na kolektor poziomy trzeba z 4 ary działki poświecić? Może dało by rade tle wygospodarować. Jaka jest minimalna odległość dolnego żródla od domu w tym wypadku?

witam

pytałeś o bufor - więc odpowiedziałem, że bufor tak ale jak zamontujesz tez kominek, sama pompa i bufor nie ma sensu

Wg REHAU (producent sond): "Odległość od budynku - Należy zachować minimalną odległość od budynku wynoszącą 2 m. Nie wolno naruszyć stabilności budynku. Przy montażu sond pod budynkiem nie wolno naruszyć jego stabilności.W przypadku zastosowania kilku sond ciepła geotermalnego o długości 50 m minimalna odległość między nimi powinna wynosić 6 m (dla głębokości 50-100 m). (...). Odległość sond od pozostałych sieci zaopatrzenia powinna wynosić 70 cm. W przypadku zmniejszenia tej odległości rury należy zaopatrzyć w odpowiednią ochronną izolację lub zastosować rury preizolowane."

podobnie jest w przypadku kolektora poziomego choć niektórzy np VAILLANT podają 1,5m

http://serwis-warszawa.vaillant-partner.pl/abc-energii-odnawialnej/dolne-zrodlo-ciepla-dla-pompy-ciepla-sondy-czy-kolektor/

ja nie daję blizej niż 2m

pozdrawiam

A co ma jedno z drugim wspólnego ?

Ja nawet jakbym miał darmowe ogrzewanie to i tak w salonie byłby kominek :)

Nie prawda,w moim przypadku ładny kominek składa się z wkładu Basia z podwójną szybą za 3tys.zł,obudowy szamotowej z płyt szamotowych-1tys.zł,kamienia-1tys.zł czyli jakieś 5tys.zł.

I jeszcze komina "za 3tyś."

;) ;)

Gość Arturo72

Pompa to tylko jeden ze sposobów na ogrzewanie domu, a nie sens jego budowy,

Dokładnie :)

To może zapytam z drugiej strony,dobra gruntowa z odwiertami, na moje CO i CWU = 10000 KWh, Zapotrzebow. szyt. 6 KW zmieści się w 30000 zl? Ciężko będzie, co?

Na kolektor poziomy trzeba z 4 ary działki poświecić? Może dało by rade tle wygospodarować. Jaka jest minimalna odległość dolnego żródla od domu w tym wypadku?

Jest szansa i to spora na gruntową z odwiertami do 30tys.zł,uderz do firmy ghs z Rudy Śląskiej i zapytaj o najtańszą pompę,na forum jest ich przedstawiciel-krakols.

I jeszcze komina "za 3tyś."

;) ;)

Fakt,zapomniałem o tym ;)

A robota gratis?

Robota gratis,bo kominek sam będę stawiał :)

Edytowane przez Arturo72

witam

ja oczywiście piszę o klientach, którzy chcą mieć kominek i już, każdy wybiera

można i bez oczywiście

ostatnio jakoś tak się składa, że prawie we wszystkich nowobudowanych domkach widzę kominki

taki trend

pozdrawiam

Taki trynd:lol2:.

Jak mi żona stanie okoniem to jej powieszę bio... , pomimo że mam przewody kominowe.

cześć

my zaczęliśmy się zastanawiać czy nie lepej zainstalować powietrzną pompę cipeła zamiast solarów. Chodzi o pompe tylko do ogrzewania wody. Maamy do 120mkw, ilośc osób 3-4. Pompa byłaby instalowana w piwnicy.

Może podpowiecie jaką pompe wybrać

Ewentulanie czy warto kupić droższą i podłączyć altenatywnie do ogrzewania domu - będziemy mieli tradycyjne ogrzewanie (grzejniki nie podłogówka) kocioł na ekogroszek. Na jaką pompe byście w takim wypadku postawili.

Będę wdzięczna za jakiekolwiek uwagi, bo dopiero zaczęłam szukać inf na ten temat

czyli postawić na ogrzewanie tylko pompa powietrzną?

nie zostawiać sobie alterantywy innego ogrzewania?

w sumie myśleliśmy tylko o pompie do samej wody, koszt ogrzewania mialem czy ekogroszkiem pewnie podobny byłby do energii ktora taka pompa zużyje do ogrzania domu

tak się zastanawiamy co lepsze i jakie są koszty zakupy pompy co samego cwu a pompy do co i cwu

cześć

my zaczęliśmy się zastanawiać czy nie lepej zainstalować powietrzną pompę cipeła zamiast solarów. Chodzi o pompe tylko do ogrzewania wody. Maamy do 120mkw, ilośc osób 3-4. Pompa byłaby instalowana w piwnicy.

Może podpowiecie jaką pompe wybrać

Ewentulanie czy warto kupić droższą i podłączyć altenatywnie do ogrzewania domu - będziemy mieli tradycyjne ogrzewanie (grzejniki nie podłogówka) kocioł na ekogroszek. Na jaką pompe byście w takim wypadku postawili.

Będę wdzięczna za jakiekolwiek uwagi, bo dopiero zaczęłam szukać inf na ten temat

Warto to przemyśleć.

Jak chcecie się babrać w syfie to OK.

Dla mnie kocioł na ekosyf nie różni się wiele od pieca kaflowego czy idąc dalej od paleniska w kurnej chacie.

Ludzie! mamy 21-wszy wiek!

Budujecie niewielki dom- skupcie sie na ociepleniu, szczelności,OZC, wentylacji i wyborze bezobsługowego i taniego (w eksploatacji) źródła ciepła.

Edytowane przez twaro

wiecie ja to bym poszła w tę eko technologię tylko przekonać mojego męża, który sceptycznie patrzy na wszelkie urzadzenia pobierające prąd - twierdzi ze to będzie droższe niż opał a mi sie wydaje że koszt prądu będzie porównywalny.

Pytanie jeszcze ile taka pompa powietrzna c.o. i cwu kosztuje, bo jakies parametry musi mieć aby dac radę ogrzać dom

wiecie ja to bym poszła w tę eko technologię tylko przekonać mojego męża, który sceptycznie patrzy na wszelkie urzadzenia pobierające prąd - twierdzi ze to będzie droższe niż opał a mi sie wydaje że koszt prądu będzie porównywalny.

Pytanie jeszcze ile taka pompa powietrzna c.o. i cwu kosztuje, bo jakies parametry musi mieć aby dac radę ogrzać dom

witam

czy dom już stoi? decyzja o grzejnikach ostateczna, czy możecie jeszcze położyć wszędzie podłogówkę?

podłogówka lepsza jeżeli grzanie PC

pozdrawiam

na razie są same mury w tym roku robimy SSZ a dalej sie zobaczy

także mamy dużo czasu na myślenie i decyzje co zrobić w środku

Jeśli zdecydujemy się na pompę do c.o. to wiem że podłogówka zdecydowanie ewet panele na podczerwień ale to drogie rozwiązanie

My rozważamy głównie samą pompę powietrze-woda do grzania tylko cwu

no chyba ze przekonam męza na c.o.

będziemy dyskutować, podoba mi sie to rozwiązane ze względu nawet na czystość

bo co z tego że mamy pod całym domem piwnicę jak z kotłownii będzie leciał syf

na razie są same mury w tym roku robimy SSZ a dalej sie zobaczy

także mamy dużo czasu na myślenie i decyzje co zrobić w środku

Jeśli zdecydujemy się na pompę do c.o. to wiem że podłogówka zdecydowanie ewet panele na podczerwień ale to drogie rozwiązanie

My rozważamy głównie samą pompę powietrze-woda do grzania tylko cwu

no chyba ze przekonam męza na c.o.

będziemy dyskutować, podoba mi sie to rozwiązane ze względu nawet na czystość

bo co z tego że mamy pod całym domem piwnicę jak z kotłownii będzie leciał syf

witam

jeżeli grzejniki to nie będę proponował PC do grzania CO (zgadzam się z tym co pisze MKM SILESIA w poście 574)

wykonanie instalacji podłogowej ceny są porównywalne do grzejników ale oczywiście wybór klienta

jeżeli chodzi o pompę ciepła tylko do CWU to proponuję pompę HEWALEX - POMPA CIEPŁA PCWU-3,8H-A3

http://www.hewalex.pl/oferta/pompy-ciepla/powietrzna-pompa-ciepla-pcwu38.html

proponuje taką, która nie jest zabudowana na zasobniku CWU, gdyż jak zbiornik się rozszczelni po iluś tam latach to nie musisz wymieniać całości a tylko zbiornik, poza tym jest to tańsze rozwiązanie

można też wykorzystać ciepło z tej pompy w okresach przejściowych (gdy nie palisz w kotle węglowym) do ogrzewania np. grzejnika w łazience

ponadto w okresie letnim możliwość pracy jak klimatyzator

pozdrawiam

w opisie pisze, ze od ogrzewania co też

Zapotrzebowanie na ogrzewanie hmmm nie wiem, teraz mieszkamy w bliku temp mamy 19-20stopni zimą

Budujemy sie w okolicach Torunia

To może jakiś link do pomy do co icwu taka która rózwnież nie powali mnie cenowo

Pompa do zianstalowania w domu w pomieszczeniach piwnicznych