plusfoto 18.04.2013 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 Zapotrzebowanie mam na ok 11kw Jeśli to jest prawdą w co wątpię to pompa co najmniej 16 a T-CAP 12 i to też może być mało bo nie starczy na CW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pancio11 18.04.2013 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 114m + poddasze ok 30m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 18.04.2013 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 (edytowane) 114m + poddasze ok 30m Przy tym domku to musiała by być dziura na dziurze aby takie zapotrzebowanie wyszło. Kto Ci takie zapotrzebowanie wyliczył? Toż to chyba jakiś przedszkolak. U mnie dom bez jakichś wodotrysków ociepleniowych prawie 180m a razem CWU wychodzi około 6 Edytowane 18 Kwietnia 2013 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pancio11 18.04.2013 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 sam sobie wyliczyłem Htr to ok 70 [W/K] liczyłem też trochę wg http://www.centraltech.pl/kalkulator-kosztow-ogrzewania/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 18.04.2013 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 (edytowane) sam sobie wyliczyłem Htr to ok 70 [W/K] liczyłem też trochę wg http://www.centraltech.pl/kalkulator-kosztow-ogrzewania/ To policz sobie jeszcze raz,podstawiając dane domu do akusza kbab-a,wtedy poznasz w miarę dokładne obciążenie cieplne domu jak i zapotrzebowanie na ciepło bo obecne masz źle policzone: https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?authkey=CPfu-_8B&key=0AmIvzeh1jpYadFFBbXNqUk5pQjJQNjF1STgxNkVRd2c&authkey=CPfu-_8B#gid=142 Edytowane 18 Kwietnia 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 18.04.2013 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 sam sobie wyliczyłem Htr to ok 70 [W/K] liczyłem też trochę wg http://www.centraltech.pl/kalkulator-kosztow-ogrzewania/ witam zrób sobie lub zleć komuś wykonanie fachowego OZC na podstawie tego zapotrzebowania zrobisz dobrze działające ogrzewanie (pompa, kocioł - nieważne co), no i oczywiście dużo taniej będziesz spał spokojnie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pancio11 19.04.2013 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 Tak zrobię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pancio11 23.04.2013 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 (edytowane) Oczywiście zanim zrobie porządne wyliczenia co do zapotrzebowania domu na ciepło to na tą chwilę mam najlepsze oferty (oczywiście patrząc głównie na ceny) czy polecicie którąś z nich?Pompa ciepła Daikin EDLQ011A6W1 o mocy 11kW lub Panas WH-UD09CE8WH-SDF09C3E8 9kv (400V) standard lub inny panas T-cap WH-UX09DE5WH-SXF09D3E5 9kv (220V) Edytowane 23 Kwietnia 2013 przez pancio11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 23.04.2013 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 (edytowane) Oczywiście zanim zrobie porządne wyliczenia co do zapotrzebowania domu na ciepło to na tą chwilę mam najlepsze oferty (oczywiście patrząc głównie na ceny) czy polecicie którąś z nich? Pompa ciepła Daikin EDLQ011A6W1 o mocy 11kW lub Panas WH-UD09CE8 WH-SDF09C3E8 9kv (400V) standard lub inny panas T-cap WH-UX09DE5 WH-SXF09D3E5 9kv (220V) A skąd wiesz,że potrzebujesz pompę o mocy grzewczej 11kW czy 9kW a nie np.5kW ? Bez wyliczeń nie dobierzesz dokładnie mocy pompy do domu a w jakim celu przepłacać i to sporo za pompę ? Co prawda pompa powietrzna rządzi się swoimi prawami jesli chodzi o moc grzewczą i korzystniej jest mieć lekko mocniejszą ale być może wystarczy Ci 7kW a tutaj róznica cenowa między kW jest spora Edytowane 23 Kwietnia 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pancio11 24.04.2013 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 A ma ktoś pompę w domu o powierzchni ok 140m bez rekuperacji pompę 5kw albo 7kw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pancio11 29.04.2013 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 nikt nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bad 29.04.2013 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 Jeśli chodzi o gruntową to ja mam 6 kW w domu 110 m2 + niecałe 20 m2 ogrzewanego garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zainteresowany pompą 10.06.2013 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2013 Cześć Od prawie roku śledzę różne tematy na forach Muratora.Kończę aktualnie budowę swojego domu.Jestem na etapie wyboru ogrzewania - źródła ogrzewania - mam już zrobioną instalację podłogową w całym domu (160m2) + 2 grzejniki łazienkowe, podłączone do 2 rozdzielaczy podłogowych.Jeden z polecanych forumowiczów zrobił dla mojego domu OZC - wyszło zapotrzebowanie ok. 8kW.Wiem, że nie będę miał gazu (aktualnie ponad 100m od mojego domu).Jeden z moich znajomych ma zamontowaną pompę ciepła powietrze-woda (montaż dokonany też przez forumowicza), grzał już 3 zimy i jest zadowolony, koszty ogrzewania są do przyjęcia, ma założony ciepłomierz i licznik energii, i jak pokazywał mi wyliczenia, koszty są porównywalne z kosztami gazu (gdyby go miał).Proszę o pomoc w doborze pompy + bojlera (cwu chcę dla 4 osób, myślę, że coś k. 300l?).Czekam na propozycje i oferty, mogą być na PRIV. Aha, rury PP fi 32 od 2 rozdzielaczy podłogowych doprowadzone są do kotłowni. Dziękuję za uwagę i czekam Krzysiek PS.Ten sam wpis zamieściłem na forum - temat: Pompy ciepła powietrze woda, Post #11762 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin00 04.08.2013 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 @Krzysiek Polecam urządzenia z Galmetu, bo robią dobre pompy ciepła i oferują je w naprawdę rozsądnej cenie. Poza tym to polska firma. Proponuje pompę ciepła o mocy grzewczej 9,63 kW – New MiniLand + zbiornik, New ML Compact zintegrowany ze zbiornikiem 180 l (obie w systemie ziemia-woda), albo pompę AirMax w systemie powietrze – woda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.08.2013 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 Polecam urządzenia z Galmetu. "Dilerka" sie zajmujesz tych pomp czy co? Z tego co tu opisywano na forum to chinszczyzna metkowana tylko jako "produkcja" Galmetu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekBB 19.08.2013 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2013 Ze swojego doświadczenia polecam Danfoss, IVT lub Alpha Inno Tec. Mniej Vaillant, który po zeszłorocznych podwyżkach jest zbyt drogi jak na to, co oferuje. Poza tym posiada słabsze pompy obiegowe, od tych , które dają w/w firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzeg-instalator 11.09.2013 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2013 "Dilerka" sie zajmujesz tych pomp czy co? Z tego co tu opisywano na forum to chinszczyzna metkowana tylko jako "produkcja" Galmetu. Pisałem już o tym w innym wątku, ale widzę, że się nie przebiłem i nie pojmuje dlaczego ludzie powtarzają niesprawdzone plotki. W pompach GALMETU nie ma żadnej "chińszczyzny". Wszystkie podzespoły są markowe, europejskich firm, a produkcja tych pomp jest w Polsce. Byłem, widziałem. Pyxis na słowo nie uwierzy, dlatego przy najbliższym montażu zrobię kilka fotek od środka i wrzucę. Może się przekona. I od razu potwierdzam podejrzenia - tak, zarabiam na tych pompach juz dość długo - są dobre i nie mam powodu, żeby się tegoi wypierać. Wszystkie instalacje działają bez problemów. Z Galmetem też współpracuję od dawna, montuję ich sprzęt, mam autoryzację, jeżdżę na szkolenia i nie narzekam. Chciałbym, żeby inne firmy tak traktowały klientów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.09.2013 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2013 Pyxis na słowo nie uwierzy, dlatego przy najbliższym montażu zrobię kilka fotek od środka i wrzucę. Może się przekona. Wyciagnales odgrzewanego kotleta z czasow przed Twoim sprostowaniem. Mam odszukiwac te posty i jej popraawiac, czy co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 11.09.2013 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2013 (...) Chciałbym, żeby inne firmy tak traktowały klientów. A ja bym chciał, żeby zaczęli w końcu robić zasobniki z prostymi króćcami a nie takie że każdy "patrzy" w inną stronę. ....no i chciałbym, żeby nowe zbiorniki nie ciekły - czyli żeby może zaczęli dbać o kontrolę jakości. Pompy ciepła od nich to bym już nie zaryzykował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzeg-instalator 13.09.2013 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2013 No rzeczywiście, post trochę odgrzewany, ale ostatnio rzadziej zaglądam na forum ...zaczęły się zlecenia, dużo pracy. Słowa jednak dotrzymam - rozprułem Galmeta AirMax i pstryknąłem kilka fotek. Jak pisałem, nie ma tam niczego z Chin. Zdjęcia wrzucam poniżej - nie wiem jak wyjdzie, bo wczesniej tego nie robiłem... Na koniec przyszłego tygodnia mam jeszcze zamówioną małą pompę Galmet EasyAir 2 GT Basic. Jeśli starczy czasu też postarm się obfotografować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts