Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc w wyborze (pompa ciepła powietrzna czy gruntowa) - pilne

marioz86

Recommended Posts

• Odpowiedzi 510
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Zgodnie z obietnicą zamieszczam jeszcze zdjęcia części pompy EASYAIR BASIC 2 GT Galmetu – rozwiewając chyba ostatnie wątpliwości największych niedowiarków, że nie ma tam żadnych chińskich „kawałków”.

Pompa dopiero przyjechała - nowiutka, świeża i pachnąca, więc zdjęcia też nowe-nieodgrzewane.

Galmet_EasyAir_Basic-1.jpgGalmet_EasyAir_Basic-2.jpgGalmet_EasyAir_Basic-3.jpgGalmet_EasyAir_Basic-4.jpgGalmet_EasyAir_Basic-5.jpg

Pompa dopiero przyjechała - nowiutka, świeża i pachnąca, więc zdjęcia też nowe-nieodgrzewane.

Jeżeli firma SPECJALIZUJĄCA SIĘ W ZBIORNIKACH nie opanowała przez około 30 lat POWTARZALNOŚCI wytwarzania, jeżeli nowe zbiorniki są krzywe (!!!!!!!!!!!!!!) i ciekną pomimo "bardzo dobrej kontroli jakości" (cytat pracownika Galmetu!!!!!!!!!!!!!!!) to jest to jakieś chore nieporozumienie.

Trochę tego już zamontowałem i z jakością jest NĘDZNIE. FATALNIE! Wydaje mi się że wręcz coraz gorzej. Chyba za dobrze im idzie bo się nie starają, mam wrażenie że wszystko mają w dupie bo "i tak się sprzedaje".

Wracam do zdjęć tej pompy do cwu - będą kłopoty. Kapilara od TZR się przetrze z czasem. Tego się tak nie zostawia, widać ignorancję montera.

Jeżeli firma SPECJALIZUJĄCA SIĘ W ZBIORNIKACH nie opanowała przez około 30 lat POWTARZALNOŚCI wytwarzania, jeżeli nowe zbiorniki są krzywe (!!!!!!!!!!!!!!) i ciekną pomimo "bardzo dobrej kontroli jakości" (cytat pracownika Galmetu!!!!!!!!!!!!!!!) to jest to jakieś chore nieporozumienie.

Trochę tego już zamontowałem i z jakością jest NĘDZNIE. FATALNIE! Wydaje mi się że wręcz coraz gorzej. Chyba za dobrze im idzie bo się nie starają, mam wrażenie że wszystko mają w dupie bo "i tak się sprzedaje".

Wracam do zdjęć tej pompy do cwu - będą kłopoty. Kapilara od TZR się przetrze z czasem. Tego się tak nie zostawia, widać ignorancję montera.

witam

jakość GALMETU ostatnio bardzo do d...

w poniedziałek montowaliśmy zasobnik 200l z 1 wężownicą - 2 z 5 muf zardzewiałe!!!

a wczoraj montowaliśmy kocioł z podajnikiem ślimakowym i na zasobniku uszczelki przyklejone nie w miejscach styku klapy z krawędziami zasobnika - dymiło się jak z komina

uważam, że w GALMECIE przynajmniej ostatnio kontrola jakości nie istnieje, a jak się dzwoni do ich serwisu w tej sprawie to napadają na klienta jakby to on był winny

pozdrawiam

(......)jak się dzwoni do ich serwisu w tej sprawie to napadają na klienta jakby to on był winny

Dokładnie.

Klasę firmy poznaje się nie po tym, że nie ma w ogóle żadnych "wpadek". KAŻDY jakieś ma! Ja, Ty, On itd.

Klasę firmy widać po tym w jaki sposób rozwiązuje problemy i CZY WYCIĄGA WNIOSKI ze swoich błędów.

W Galmecie nikt nic nie wie i nikt żadnych wniosków nie wyciąga.

Takie mam subiektywne wrażenie.

No to zescie im zrobili reklame :)

Czy jakosc ich PC pomimo tego ze "nie Chinskie" podobna?

Cenowo jakos nie porywa... PC P i D Inverterowe kosztuja podobnie...jak nie mniej...

witam

pomp nie znam - o nich się nie wypowiadam

klienci muszą wierzyć - mieć nadzieję, że tutaj jest wszystko w porządku, pewnie to inne osoby robią...

pozdrawiam

Czy to normalne, że co jakiś czas przy zaworze bezpieczeństwa mam kałużę wody?

Galmet SGWS 200L.

Czy to normalne, że co jakiś czas przy zaworze bezpieczeństwa mam kałużę wody?

Galmet SGWS 200L.

Nie normalna, jesli nie miales jakiegos krytycznego wzrostu cisnienia (np przez brak powietrza w naczyniu wzbiorczym CWU i ostrego jej grzania).

Zawor bezpieczenstwa trzeba niby co jakis czas "testowac", ale mi od razu instalator powiedzial:" nie ruszaj Pan, bo bedzie cieklo". I nie ruszam - nie cieknie. :)

Nie normalna, jesli nie miales jakiegos krytycznego wzrostu cisnienia (np przez brak powietrza w naczyniu wzbiorczym CWU i ostrego jej grzania).

Zawor bezpieczenstwa trzeba niby co jakis czas "testowac", ale mi od razu instalator powiedzial:" nie ruszaj Pan, bo bedzie cieklo". I nie ruszam - nie cieknie. :)

Nie miałem jeszcze źródła ciepła, a zamieszkać trzeba było, wiec cwu grzałem grzałką. Temp. do 45 stopni, raz w tygodniu do 60. Naczynia wzbiorczego nie ma, tzn. teraz będzie, w kotle gazowym.

Nie miałem jeszcze źródła ciepła, a zamieszkać trzeba było, wiec cwu grzałem grzałką. Temp. do 45 stopni, raz w tygodniu do 60. Naczynia wzbiorczego nie ma, tzn. teraz będzie, w kotle gazowym.

No to jesli nie masz naczynia kompensujacego wzrost cisnienia przy grzaniu CWU i w czasie grzania nie bylo jej poboru, to moglo sie zdarzyc, ze zawor zadzialal. Wtedy to "normalna" sytuacja.

Naczynie w kotle gazowym, to inna inszość.

CWU powinno mieć zawór zwrotny na zasilaniu, zawór bezpieczeństwa 6 bar i swoje naczynie przeponowe do kompensacji wzrostu ciśnienia. Nie ma co polegać na ZB i codziennie sprzątać kałuże, tylko założyć naczynie tam gdzie ono być powinno.

Naczynie w kotle gazowym, to inna inszość.

CWU powinno mieć zawór zwrotny na zasilaniu, zawór bezpieczeństwa 6 bar i swoje naczynie przeponowe do kompensacji wzrostu ciśnienia. Nie ma co polegać na ZB i codziennie sprzątać kałuże, tylko założyć naczynie tam gdzie ono być powinno.

Muszę sprawdzić, czy przypadkiem nie mam zaworu zwrotnego. Bo jeżeli jest to faktycznie błąd w sztuce. Zajrzałem nawet do instrukcji montażu :) wszystko jest tam opisane.

Zawór musi być, bo bez niego zyjątka z twojego zasobnika skażą wodociąg.

Zawór jest, ale przy wodomierzu, na pewno jest przy pompce cyrkulacyjnej. Czy przy zasilaniu zbiornika powinien być jeszcze jeden? Czy skoro jest przy wodomierzu na wejsciu do budynku, to przy zbiorniku jest już zbędny?

Zawór jest, ale przy wodomierzu, na pewno jest przy pompce cyrkulacyjnej. Czy przy zasilaniu zbiornika powinien być jeszcze jeden? Czy skoro jest przy wodomierzu na wejsciu do budynku, to przy zbiorniku jest już zbędny?

witam

oczywiście powinien tam być zawór zwrotny:yes:

na pewno instrukcji montażu zasobnika takowy tam się znajduje

pozdrawiam

No to jesli nie masz naczynia kompensujacego wzrost cisnienia przy grzaniu CWU ... to moglo sie zdarzyc, ze zawor zadzialal.

Jak nie ma sprawnego zbiornika przeponowego, to musiało zadziałać. Gdyby nie zadziałało, to mogłoby się zdarzyć, że zasobnik się rozszczelni bo ciśnienie go rozedmie - mam taki jeden w piwnicy - wieczko się wygięło, emalia na nim od wewnątrz poodpryskiwała, dobrze że rury wytrzymały...

Jak nie ma sprawnego zbiornika przeponowego, to musiało zadziałać. Gdyby nie zadziałało, to mogłoby się zdarzyć, że zasobnik się rozszczelni bo ciśnienie go rozedmie - mam taki jeden w piwnicy - wieczko się wygięło, emalia na nim od wewnątrz poodpryskiwała, dobrze że rury wytrzymały...

Uuups. To co to za przygoda byla? Ni zadzialal ZB, czy go nie bylo?