Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc w wyborze (pompa ciepła powietrzna czy gruntowa) - pilne

marioz86

Recommended Posts

...Wracam do zdjęć tej pompy do cwu - będą kłopoty.

„wihajster” to taki Smerf Maruda forum - dokładnie tak jak ten prawdziwy, który chodził i powtarzał „Nie cierrrrrpię!” …i w nic nie wierzył „Na pewno się nie uda!”

To chyba jakiś uraz.

W dodatku pokątnie uprawia czarną magię i przepowiada przyszłość ze zdjęć. Zaczynam się bać :)

• Odpowiedzi 510
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

... jesli nie masz naczynia kompensujacego wzrost cisnienia przy grzaniu CWU i w czasie grzania nie bylo jej poboru, to moglo sie zdarzyc, ze zawor zadzialal. Wtedy to "normalna" sytuacja.

Jest dokładnie tak, jak napisał Pyxis – jeśli nie ma kompensaty ciśnienia, to zawór nawet powinien zadziałać.

Wypływ nie powinien być jednak stały – jeśli leci ciągle, to albo ciśnienie w instalacji za duże, albo zawór nieszczelny.

„wihajster” to taki Smerf Maruda forum - dokładnie tak jak ten prawdziwy, który chodził i powtarzał „Nie cierrrrrpię!” …i w nic nie wierzył „Na pewno się nie uda!”

To chyba jakiś uraz.

W dodatku pokątnie uprawia czarną magię i przepowiada przyszłość ze zdjęć. Zaczynam się bać :)

Myśl sobie co tam chcesz, mało mnie to obchodzi. Jeśli Ciebie nie interesują moje uwagi to ignoruj je, po co się podniecasz, nie warto..

A moje uwagi na temat kapilary opartej o blachę, cóż, wiele razy widziałem w życiu skutki takiego montażu. Ponad 20 lat naprawiam (między innymi) urządzenia chłodnicze i niejedną taką nieszczelność naprawiałem.

Ja nie przepowiadam przyszłości ze zdjęć, ja tylko zwracam uwagę że to co na zdjęciach jest ŹLE ZROBIONE. Pomimo tego że to działa i pewnie okres gwarancji przeżyje, to nie zmienia faktu ignorancji montera lub/i braku wiedzy[lub braku kontroli] "dowództwa firmy na literę G.

Uuups. To co to za przygoda byla? Ni zadzialal ZB, czy go nie bylo?

Zbiornik przeponowy został założony przed zawodem zwrotnym, więc nie działał - taki to kwiatek wpiął mi jeden z wykonawców... A było to tak: pod koniec budowy (gdzie jeszcze nie tykałem się żadnej hydrauliki) zamontowano mi zasobnik na cwu 120l który grzałem do 50*. Niestety z zaworu bezpieczeństwa ciągle mi kapało, co mnie wkurzało. Sprawdziłem przeponówkę - sprawna, ciśnienie było, więc stwierdziłem - pewnie zawór do wymiany. I tu dałem czadu, bo go tymczasowo na parę dni zaślepiłem :-) Nie zdążyłem wymienić zaworu, bo zasobnik w kolejnym dniu się rozciekł. Szukając przyczyny znalazłem zawór zwrotny między zasobnikiem a przeponówką. Na szczęście zasobnik był mały i nie nowy, więc nie płakałem nad nim długo, za to zrobiłem porządny test szczelności rur PP ;-). Inna przygoda (wcześniejsza) z ciepłą wodą: gdy pierwszy raz ją uruchomiłem, to okazało się, że gdzieś z rury cieknie. Po małym kuciu okazało się, że rura PP była pęknięta na długości koło 2cm od zgrzewu, co nie wyszło na próbach szczelności, dopiero po kilku dniach od włączenia ciepłej wody.

ja tylko zwracam uwagę że to co na zdjęciach jest ŹLE ZROBIONE. Pomimo tego że to działa i pewnie okres gwarancji przeżyje

I dobrze, że zwracasz na to uwagę, bo wkurzające jest wymienianie produktu tuż po gwarancji z powodu partaniny producenta. Nie cierpię takich produktów.

Chyba że firma tak wykonuje swoje produkty celowo zgodnie z najnowocześniejszymi trendami sztucznego ich postarzania by zapewnić sobie ciągły zbyt.

• 2 weeks później...
Wtedy spowodujesz pracę układu termodynamicznego przy niewłaściwych parametrach. Tak więc grzałki nie są montowane tylko po to by zwiększyć moc cieplną pompy. Przy dobrze dobranej PC nie ma takiej potrzeby , ale w niktórych przypadkach grzałka jest konieczna i to obojętnie czy PC/G czy PC/P.

• 5 months później...
  • 4 weeks później...
Wtedy spowodujesz pracę układu termodynamicznego przy niewłaściwych parametrach. Tak więc grzałki nie są montowane tylko po to by zwiększyć moc cieplną pompy. Przy dobrze dobranej PC nie ma takiej potrzeby , ale w niktórych przypadkach grzałka jest konieczna i to obojętnie czy PC/G czy PC/P.

Co stanie się jeżeli skraplacz będzie miał temperaturę np 15 C (czyli bez grzałki).? Co oznacza -dobrze dobrana PC nie wymaga grzałki?.co się dzieje w temperaturach niższych niż przyjęte do doboru PC.?

To tylko pytania.