Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc w wyborze (pompa ciepła powietrzna czy gruntowa) - pilne

marioz86

Recommended Posts

tylko ze jak patrze tam na parametry techniczne to nie ma zadnych charakterystyk jak ta pompa zachowuje sie w nizszych temp. podana jest moc rozumiem ze dla +7 stopni a jaka ma moc przy -20 ? trzeba pamietac ze moc pompy powietrznej leci w dol przy nizszych temp. dlatego powinnienes dobrac pompe ktora przy -20 zapewni Ci cieplo w domu a tu juz klania sie ozc ;)

• Odpowiedzi 510
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a ja montuję Panasonic albo Technibel jak masz podłogówkę to t-cap nie koniecznie - bardzo ważne jest zrobienie dobrej instalacji ogrzewania i kotłowni.

Nie "lubię" atlantic/fujitsu ale to moje subiektywne odczucie.

Zamiast 9kw t-cap możesz zamontować 12kw zwykły przy -15 (dla podłogówki) ta sama moc bo to te same sprężarki za to przy wyższych temp. moc 12tki rośnie

Jak narazie to wziąłem pod uwagę te dwie z powodu ceny. Wiem, ze to inwestycja na lata i nie chce jakiegoś badziewia kupić ale z drugiej strony wiecie jak to jest z nowym domem... kredyt na dom, musze go wyposażyć, kuchnie zrobić, łazienke...każda kasa sie przyda :-)

zrób ozc to pozwoli dobrać pompę w sam raz bez przepłacania

Extensa jest tańsza od T-CAP-a,8kW za ok.16-17tys.zł powinieneś ją kupić,ja miałem obie w tej samej cenie,wybrałem T-CAP-a ze względu na lepsze parametry co w moim przypadku wiąże się z lepszym wykorzystaniem II taryfy.

Atlantic jest bardziej przyjazny w sterowaniu,ma większe możliwości nastaw,krzywą grzewczą ma z prawdziwego zdarzenia,w Panasie krzywa to pomyłka i Altantic nie ma największej wady Panasa czyli nie włącza się grzałka poniżej 25st.C na powrocie,nie zaleznie od temperatury na zewnątrz,co w Panasie jest bardzo upierdliwe.

To zajmij się najpierw domem i doprowadź go do jak najmniejszego zapotrzebowania na ciepło a dopiero później zastanawiaj się nad źródłem ciepła.

Takie postępowanie jest najtańsze i najbardzie praktyczne.

Extensa 8kW przy -20st.C i 35st.C na zasilaniu dysponuje mocą grzewczą ok.5,5kW,ja obciążenie cieplne domu mam 3,5kW przy parametrach -20st.C +21st.C.

masz 1 słownie jedna "źle przemyślaną (zrobioną)" instalację ogrzewania i na tej podstawie wystawiasz opinię pompie ???

Wystawiam opinie jako użytkownik T-CAP-a,wiedzący co potrafi(raczej nie potrafi) sterownik w Panasonicu,wiedzący jaka jest "krzywa grzewcza" w właściwie jakiej nie ma krzywej grzewczej w Panasonicu,wiedzący,że w Panasonicu przy powrocie poniżej 25st.C załącza się grzałka wspomagająca i mający porównanie do Atlantica,gdyż kilka Atlanticów już kilka w swoim życiu widziałem działających,bawiłem się ich sterownikami i wiem co potrafią.

Panasonic nie uwyma się do Atlantica chociażby pod względem jakości wykonania,o technicznych różnicach wyżej wspominałem.

Sterowniki nie służą do zabawy ustawia się i "po zabawie" na lata jak jest dobrze zrobiona reszta instalacji to prostota sterownika nie przeszkadza a czasem ułatwia życie

Schodzi ci lakier z obudowy czy co a może masz kotłownię w jadalni

Dla mnie ważne są parametry a ja kilka fujitsu uruchamiałem i uważam że prosty sterownik to zaleta bo nawet jak użytkownik coś chce zmienić to jestem w stanie przez telefon to załatwić

Zauważ że Atlantic/fujitsu ma wbudowany bufor mówi ci to coś - to taka darmowa porada apropo twojej skopanej instalacji

No właśnie nie widziały galy co brały.Nigdzie nie ma wzmianki o takim zachowaniu się Panasa przy niskiej temperaturze powrotu,inne pompy nie mają takiego cuda.Mi tam takie coś narazie aż tak bardzo nie przeszkadza ale dobrze żeby potencjalni zainteresowani kupnem Panasa wiedzieli że takiej "przypadłości" Swoją drogą adiqq chwaliles się niska temperatura zasilania u siebie,ciekawe jaką masz temperaturę powrotu,malux stwierdził,że miałby cały czas powrót poniżej 25st.C tzn.on także ma zwalona instalację ?

Za to odpowiada instalator wykonawca projektant instalacji skoro postawiłeś się w tej roli to pisz że instalator projektant zły a nie pompa.

Przeciętnego użytkownika interesuje koszt inwestycji i koszt eksploatacji ewentualnie prostota obsługi.

I pytanie z tematu wątku można jeszcze rozszerzyć czy lepiej samemu powietrzną i płacić za własne błędy

czy lepiej gruntową i wydać 10k zł na odwierty i jeżeli odwiert w kredycie to 600zł/rok odsetki (i kapitał oczywiście do spłaty też)

czy lepiej powietrzną (dobrze zrobioną) i 450zł więcej co roku na rachunku

Głupoty opowiadasz,jeśli podlogowka zaprojektowana na zasilanie 30st.C co przy pompie nie jest rzadkością to odpowiedz jaka temperatura będzie na powrocie w Panasonicu ? Czy odpowiesz klientowi żeby jednak zaprojektował na 35st.C bo inaczej będzie grzal cały czas grzalka ? Czy nie jest tak,że przy pompie ciepła im niższa temperatura zasilania tym lepsza sprawność ? W Atlanticu,Nibe .nie ma problemu z niska temperatura powrotu...

Dobrze że głupot nie robię

Co wiesz o wydajności zaworu rozprężnego

Pa lecę na budowę do Bielszowic montować Panasa tam to dopiero mają sroge dupnięcia chyba ostatnia klasa szkód górniczych w okolicy jest "sztuczne" jeziorko po szkodach może coś złowię w przeręblu

Edytowane przez mkm silesia

W dalszym ciągu potwierdzam,że wielką bzdurą jest włączająca się grzałka przy powrocie poniżej 25st.C.

Przy kilku czy kilkunastogodzinnym nie grzaniu pompą,zawsze mam powrót ponizej 25st.C przez 20 pierwszych minut a co z tym się wiąże grzała się włącza.

Przerwy są tak długie gdyż dom nie potrzebuje dogrzewania a trudno,żebym grzał na daremno...instalacja jest przemyślana i poprawnie wykonana.

a przypadkiem to nie jest tak ze masz taka specyfike domu ze akurat ta pompa do niej nie pasuje. jesli dobrze pamietam to pisales ze ta grzalka zalacza sie po 20 minutach jak powrot < 25 st. wydaje mi sie ze w "normalnym" domu bez plyty i z podlogowka nie bedzie tego zjawiska. Fakt powinnienes to wiedziec przed zakupem pompy ale z tego co pamietam u Ciebie byl dosc spory rozrzut w wyborze i sytuacja zmieniala sie bardzo szybko w zaleznosci od ceny.

W ofercie oprócz montażu jest :

Pompa ciepła WH-UD09CE8 sprężarka INWERTER,

moc grzewcza Q=9,0 kW

COP=4,76 (A7/W35), zasilanie 400V

Hydrobox WH-SDF09C3E8 grzewczy

grzałka dodatkowa 3 kW , zasilanie 400V

+ opcje dodatkowe:

Grzałka elektryczna 200 W tacy agregatu + termostat

Termostat pokojowy bezprzewodowy EUROSTER

2026TX /z programem tygodniowym/

Moduł WiFi /sterowanie przez komputer, smartfon.../

/hydrobox musi być w zasięgu routera-sieci interentowej/

Głupoty opowiadasz,jeśli podlogowka zaprojektowana na zasilanie 30st.C lub niżej co przy pompie nie jest rzadkością to odpowiedz jaka temperatura będzie na powrocie w Panasonicu ? Czy odpowiesz klientowi żeby jednak zaprojektował na 35st.C bo inaczej będzie grzal cały czas grzalka ? Czy nie jest tak,że przy pompie ciepła im niższa temperatura zasilania tym lepsza sprawność ? W Atlanticu,Nibe .nie ma problemu z niska temperatura powrotu...

Widzę że temat długo wałkowany. Nie widziałem twojej instalacji ale czy nie możesz po prostu połączyć zasilanie z powrotem i w to wpiąć zwykły zawór termostatyczny z głowicą z czujnikiem zewnętrznym RTL czy jaki inny do 25 na powrocie otwarty, powyżej zamknięty.