pancio11 14.03.2013 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 I za ile? PC osobno i ile instalacja? czy masz cene "Kompleksowa" Za wszystko : pompa, materiały do montażu pompy, stojak pod agregat, grzałka, termostat pokojowy, robocizna (montaż ) - ok 20k Ze wszystkich ofert jakie dostałem ta jest najlepsza pod względem cenowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pancio11 14.03.2013 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 dzięki, tak zrobię, staram się aby był jak najcieplejszy, jak narazie to kombinuje ze styropianem, ściany mam na chwilę obecną bodajże 0,241 W/m2K., okna 3 szybowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fcb 14.03.2013 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 Za wszystko : pompa, materiały do montażu pompy, stojak pod agregat, grzałka, termostat pokojowy, robocizna (montaż ) - ok 20k Ze wszystkich ofert jakie dostałem ta jest najlepsza pod względem cenowym a CWU cie nie interesuje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 14.03.2013 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 @ mkm Ten bufor w Atlanticu, ta rura w rurze. Co to niby robi/daje ? Jesli mozna prosic o info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pancio11 14.03.2013 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 a CWU cie nie interesuje ? Zbiornik 300L dostaje w gratisie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flisiu 14.03.2013 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 Zbiornik 300L dostaje w gratisie powaznie ?? cos za pieknie mi to wyglada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pancio11 14.03.2013 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 W gratisie nie od firmy, która chce mi sprzedać tą pompę tylko od firmy, która będzie stawiała chałupę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flisiu 14.03.2013 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 W gratisie nie od firmy, która chce mi sprzedać tą pompę tylko od firmy, która będzie stawiała chałupę aha to spoko wazne zeby nie byla za mala wezownica w tym zbiorniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flisiu 14.03.2013 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 gdybym był złośliwy...... dobra, nie jestem złośliwy o co Ci chodzi ? mozesz pisac nie obraze sie ;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pancio11 14.03.2013 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 Oferty mam chyba ze wszystkich firm, zeny innych zaczynają się od 29k, no zostaje mi jeszcze w podobnej cenie do Panasa ten de dietrich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flisiu 14.03.2013 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 Oferty mam chyba ze wszystkich firm, zeny innych zaczynają się od 29k, no zostaje mi jeszcze w podobnej cenie do Panasa ten de dietrich ile powiedzieli Ci za tego de dietricha ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 14.03.2013 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 Arturo Napisałem już w innym poście; W związku z powyższym mam kilka pytań do Arturo 721. Czy pompa obiegowa Wilo jest oryginalna? W mojej pompie oryginał to Grundfos UPS 25/80, zamierzam go zresztą wymienić ..... bo na II biegu pożera 180 W a chodzić musi na okrągło.2. Czy zawór trójdrożny to Siemens taki jak sugeruje Panasonic w instrukcji montażu?3. Czy jest zachowany minimalny przepływ 18 l na minutę?4. Czy policzyłeś opory przepływu - sam hydroboks to 108 mb zawór Siemensa c`-a 100mb, rozdzielacz rurkami blisko 200 mb5. Czy rurki instalacji mają średnicę 1/2 czy 3/4 bo z wyglądu na fotce w dzienniku calowe na pewno nie są.. Oburzony o czystość zasad niniejszego forum kazałeś mnie natychmiast zbanować, z czego się serdecznie uśmiałem. Zawodowcy - Wihajster i mkm_silesia w kilku co najmniej postach delikatnie, no może nieco ironicznie wskazują ci na niedostatki twojej instalacji, przy czym nie chodzi tu o płytę fundamentową, co sugerują "kibice". Mkm_silesia idzie nawet dalej pisząc o zmostkowaniu czujnika przepływu a nawet o buforze w Atlanticu. Dalej nie daje ci to nic do myślenia?Przejrzałem twój dziennik budowy i chyba wszystkie posty związane z eksploatacją pompy. Moje dalsze sugestie. a/ nie masz zupełnie rozeznania o wielkości przepływu przez twoją instalacje. Według mojego oszacowania na podstawie skromnych informacji z twoich postach nie przekracza on 14 l / min.b/ bieg pompy dobiera się nie "na siłę", a w oparciu o jej charakterystykę i policzone, a przynajmniej oszacowane opory całej instalacji.Niska temperatura powrotu jest u ciebie wynikiem przepływu blisko o połowę niższego od nominalnego (25,8 l /min).c/ nie masz żadnych zaworów pomocniczych. Jak wyczyścisz wymiennik?d/ filtr skośny cały syf z instalacji odkłada ni sitku a nie w odstojniku. W takiej pozycji filtr nie montuje się.e/ rurki zastosowane do instalacji oraz kolana dają potężne opory. Jak myślisz, czemu oba wyjścia wody z pompy mają po 1 1/4 cala. Jeśli to rzeczywiście ty osobiście projektowałeś tę instalacje, to ze zdziwieniem stwierdzam, że nie odrobiłeś lekcji. Jednakowoż sądzę, że każdy nieco "kumaty" instalator powinien ci na wskazane powyżej niedostatki zwrócić uwagę. Zanim ponownie wybuchniesz gniewem przemyśl to i wsłuchaj się w to co "szemrzą" fachowcy z niniejszego forum, a nie kibice. Zawsze życzliwy Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pancio11 14.03.2013 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 Na pompe de dietrich czekam na oferte ale "ma" byc w podobnej cenie lub tańsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tromsø 14.03.2013 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 Mam takie pytanko co ten filtr ma wyłapywać ?Bo jak rozumiem to nie kamień w instalacji?Chyba ze jakiś "syf" po montażu., ale jaki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 14.03.2013 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 czujniki przepływu już oszukał jak rozumiem wszystko dla udowodnienia tezy że powietrzne są mniej trwałe można zrobić A nie o przepływie myślałem. ...o udowadnianiu czegokolwiek także nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pancio11 14.03.2013 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 No racja, nie zauważyłem tego. Gość mi polecił ją w ofercie-Tcap Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 14.03.2013 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 Arturo Próbuję ci wyjaśnić, schyl się i przelicz, jak nie potrafisz daj komukolwiek kto potrafi to zrobić. Wiemy już, że pompa obiegowa przy przepływie 1500 l /min ma wydajność c/a 600-640 mb - wykresy i charakterystyka pompy w poniższych linkach. Nawiasem mówiąc szkoda, że moja pompa nie ma takiej pompy i muszę samodzielnie ją protezować. http://www.climacon.be/storage/_files/Wilo%20Stratos%20Para%2025%20%20%201-7_(465).pdfhttp://www.kaskady.com.pl/pliki/20_KOTLOWNIE_KASKADOWE/030_Kaskady_pliki_wspolne/03_DT_WP_Vitodens_200_17-105_kW_09_2011_PL.pdf str.23 Z załączonej w linku instrukcji Kisana możesz odczytać opory dla m. in, rury PEX 20, przy czym należy zwrócić uwagę, że dla niższej temperatury pracy podłogówki opory będą bliższe charakterystyki dla instalacji wodociągowych. http://kisan.pl/files/upload/instrukcja2011_pol_internet1110.indd.pdfstr. 107 Idźmy dalej. Mówisz, że masz 1,5 m takiej rury, ale nie zapominaj, że liczy się w obie strony. Bez uwzględniania oporów miejscowych kolan i trójników - znaczny w tym typie instalacji (zobacz jakie tam są małe przekroje i ostre "zakręty), łączny opór samej tylko rurki pex 20 wynosi min. 135 mm. Zawór trójdrożny. Piszesz, że Honeywell, ale jaki? Podaj nazwę i nr katalogowy. Podstawowa rzecz to jego charakterystyka przepływu Kvs. Znając ten parametr i przepływ możesz w prosty sposób policzyć opór hydrauliczny. Opory rozdzielacza, w tym zaworów i rotametrów masz podane w instrukcji Kisana. Jednak najlepiej byłoby sięgnąć do danych producenta twojego konkretnie zainstalowanego. Pętle. Zakładając że najdłuższa ma, jak pisałeś ok. 80m, przy założeniu że nie będziesz dławił poszczególnych pętli, możesz policzyć spadek ciśnienia wg przywołanej wyżej w linku tabeli Kisana. Orientacyjnie licz się z tym, że spadek ciśnienia w najdłuższej rurce pex 16, wyniesie 150 - 200 mm. Zależeć to powinno od tego co puścisz w inne pętle przy regulacji. Nie zwróciłeś również uwagi na to co pokazują twoje rotametry. Nie są one oczywiście dokładne, ale dają pewien obraz sytuacji. Zsumowane przepływy na wszystkich pętlach wynoszą 9 x 1,2 1, 4 i 1,6 - łącznie 13,8 l / min jeśli dobrze pamiętam. Popraw te rzeczy i zamontuj z powrotem czujnik przepływu. Sądzę, że nie był uszkodzony, a po prostu zadziałał zgodnie z przeznaczeniem Na dzień dzisiejszy nie masz możliwości regulacji układu i PC na P.. nie ma tu nic do tego. Jest jeszcze jedno wyjście. Zaproś do siebie hydraulika dysponującego zdalnym miernikiem przepływu (ultradźwiękowym), choć moim zdaniem potwierdzi to o czym piszę i o czym pisali inni forumowicze. Życzę powodzenia i Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pancio11 15.03.2013 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 Ktoś Cię próbuję załadować w ... T-CAP to nie są te jednostki,które podałeś,to całkowicie inna pompa z innymi parametrami,to co podałeś to Aquarea "F" a nie T-CAP. T-CAP 9kW jest droższy o ok.5tys.zł brutto od "F" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 15.03.2013 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 Arturo Próbuję ci wyjaśnić, schyl się i przelicz, jak nie potrafisz daj komukolwiek kto potrafi to zrobić. Wiemy już, że pompa obiegowa przy przepływie 1500 l /min ma wydajność c/a 600-640 mb - wykresy i charakterystyka pompy w poniższych linkach. Nawiasem mówiąc szkoda, że moja pompa nie ma takiej pompy i muszę samodzielnie ją protezować. http://www.climacon.be/storage/_files/Wilo%20Stratos%20Para%2025%20%20%201-7_(465).pdf http://www.kaskady.com.pl/pliki/20_KOTLOWNIE_KASKADOWE/030_Kaskady_pliki_wspolne/03_DT_WP_Vitodens_200_17-105_kW_09_2011_PL.pdf str.23 Z załączonej w linku instrukcji Kisana możesz odczytać opory dla m. in, rury PEX 20, przy czym należy zwrócić uwagę, że dla niższej temperatury pracy podłogówki opory będą bliższe charakterystyki dla instalacji wodociągowych. http://kisan.pl/files/upload/instrukcja2011_pol_internet1110.indd.pdf str. 107 Idźmy dalej. Mówisz, że masz 1,5 m takiej rury, ale nie zapominaj, że liczy się w obie strony. Bez uwzględniania oporów miejscowych kolan i trójników - znaczny w tym typie instalacji (zobacz jakie tam są małe przekroje i ostre "zakręty), łączny opór samej tylko rurki pex 20 wynosi min. 135 mm. Zawór trójdrożny. Piszesz, że Honeywell, ale jaki? Podaj nazwę i nr katalogowy. Podstawowa rzecz to jego charakterystyka przepływu Kvs. Znając ten parametr i przepływ możesz w prosty sposób policzyć opór hydrauliczny. Opory rozdzielacza, w tym zaworów i rotametrów masz podane w instrukcji Kisana. Jednak najlepiej byłoby sięgnąć do danych producenta twojego konkretnie zainstalowanego. Pętle. Zakładając że najdłuższa ma, jak pisałeś ok. 80m, przy założeniu że nie będziesz dławił poszczególnych pętli, możesz policzyć spadek ciśnienia wg przywołanej wyżej w linku tabeli Kisana. Orientacyjnie licz się z tym, że spadek ciśnienia w najdłuższej rurce pex 16, wyniesie 150 - 200 mm. Zależeć to powinno od tego co puścisz w inne pętle przy regulacji. Nie zwróciłeś również uwagi na to co pokazują twoje rotametry. Nie są one oczywiście dokładne, ale dają pewien obraz sytuacji. Zsumowane przepływy na wszystkich pętlach wynoszą 9 x 1,2 1, 4 i 1,6 - łącznie 13,8 l / min jeśli dobrze pamiętam. Popraw te rzeczy i zamontuj z powrotem czujnik przepływu. Sądzę, że nie był uszkodzony, a po prostu zadziałał zgodnie z przeznaczeniem Na dzień dzisiejszy nie masz możliwości regulacji układu i PC na P.. nie ma tu nic do tego. Jest jeszcze jedno wyjście. Zaproś do siebie hydraulika dysponującego zdalnym miernikiem przepływu (ultradźwiękowym), choć moim zdaniem potwierdzi to o czym piszę i o czym pisali inni forumowicze. Życzę powodzenia i Pozdrawiam Pratchawiec Podziwiam twoją cierpliwość nie widzisz że nie dociera instalację robił fachowiec z jego spółki i winna jest pompa już zresztą "pomostkowana" za dwa lata jak poleci sprężarka to napisze że pompy powietrzne to mniej trwałe są tan gość sam siebie nie szanuje (np. robi 1m2 ogrz. podłog. za 50zł chyba na czarno albo pracownikom nie płaci bo pewnie ich też nie szanuje) a chcesz żeby szanował twoje rady co do pomp obiegowych to od tego roku są wilo elektroniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fcb 15.03.2013 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 do konca ten T-Cap tez nie jest taki idealny. jak popatrzysz na jego charakterystyke mocy to widac ze rzeczywiscie on ma stala temp do -15 na poziomie 9kW, jego moc jest "dlawiona" bo ma sprezarke 12kW. ta pompa co podales ma lepsze parametry w zakresie do -12 ale wcale pozniej drastycznie ta moc nie spada bo przy -15 na moc 8.5kW. po za tym pompa 400V ma wiekszy zakres modulacji mocy a minimalna moc pomopy T-Cap to 4kW co wplynie na rachunki w okresie przejsciowym (wieksza czesc sezonu grzewczego). Wybor nalezy do Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts