Tromsø 15.03.2013 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 A która pompa jest idealna? Jedna za droga, druga za głośna, trzecia ma sterowanie do d.... Wybieram taką na którą będzie mnie stać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 15.03.2013 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 @ mkm Ten bufor w Atlanticu, ta rura w rurze. Co to niby robi/daje ? Jesli mozna prosic o info Żeby nie zabrakło taniej energii (bo wyprodukowanej przez pompę a nie grzałki) na odladzanie co nie zwalnia z konieczności sprawdzenia czy aby nie jest za mały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 15.03.2013 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 połączenie pompy z rozdzielaczem to rurki pex 20mm,w sumie o długości 1,5m i nie sądzę Arturo, ale zaoszczędziłeś... Policz sobie jakie masz opory na tych cienkich rurkach dla wymaganego przepływu Twojej pompy. To tak jakbyś chciał oddychać przez słomkę. Posłuchaj rad Pratchawca, bo wie o czym pisze. Stąd mogą wynikać Twoje problemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 15.03.2013 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 ja to zawsze szukałbym gruntowejpowietrzna tylko wtedy jesli koszty są za duże przy gruntowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 15.03.2013 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 A która pompa jest idealna? Jedna za droga, druga za głośna, trzecia ma sterowanie do d.... Wybieram taką na którą będzie mnie stać Ciebie akurat chyba stac na kazda. Chyba, ze juz nie 'norweg' ? Nagle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 15.03.2013 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 Żeby nie zabrakło taniej energii (bo wyprodukowanej przez pompę a nie grzałki) na odladzanie co nie zwalnia z konieczności sprawdzenia czy aby nie jest za mały Rozumiem, ze sprawdzenie bufora czy nie za maly. Ale nie kumam, skoro go montuja to chyba wiedza jaki winien byc. Poza tym, kto ma sprawdzic czy nie za maly ? Jeszcze chwila i dowiem sie o 'mojej' PC takie cuda, ze ała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pancio11 15.03.2013 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 Ja już się zgubiłem w tym wszystkim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 15.03.2013 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 no nie jest lekko, masz racje ale nie poddawaj sie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pancio11 15.03.2013 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 No nie jest lekko a;e jak już sobie kupię jakąś pompkę to na bieąąco będę informował co i jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pancio11 15.03.2013 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 No jak narazie to AJB Klima, ale możliwe że od nich kupię wszystko a podłączy mi ktoś inny ale czy warto tak mieszać? Nie wiem jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fcb 15.03.2013 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 Mnie namawiali na grzalki do HT. Masz czas posprawdzac oferty , poczytac i wybrac. A jest w czym wtbierac nie zgadzam sie z Toba, nie ma w czym wybierac. odpytalem wielu instalatoro o pompe PW i tylko dwoch wzbudzlio moje zainteresowanie, reszta za droga lub niekompetentna. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flisiu 15.03.2013 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 daikin od Panasonica drozszy o ok.8 tys i moc 8kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 16.03.2013 00:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 Napisał Arturo Czyli rozwiązaniem jest zwiększenie średnicy rurek z rozdzielacza do pompy na 1 cal co spowoduje zwiększenie przepływu ? Czekam na wymianę czujnika przepływu,zobaczymy jakie będzie zachowanie nowego. Nie tylko. Przy okazji popraw wszystko o czym pisałem ja, rwxw, Wihajster i mkm, którego tak nie znosisz. Można często iść na pewne skróty i instalacja "jakoś tam" zazwyczaj będzie działać. W twoim wypadku tych skrótów i wręcz błędów jest moim zdaniem zbyt wiele. Jak na przykład wyczyścisz filtr skośny? Jak chcesz wyczyścić kiedyś wymiennik? Na dziś musisz spuścić wodę z całego obiegu. Wiem, filtr w zamkniętej instalacji nie ma się czym zatkać, a wymiennik czym zabrudzić, ale życie jest brutalne. Będzie to jeszcze bardziej istotne jak do instalacji pójdzie ci "syf" z rdzewiejącej wężownicy, bo domyślam się że w nierdzewny zbiornik nie wszedłeś. Przeczytaj opinie na forum; każdy kto ma kłopoty z przepływem zaczyna od sprawdzenia filtra. Jak byś już przerabiał na miedź 28, daj łuki a nie kolana - miejsca masz wiele. Przyznaj się jaki dokładnie masz zawór trójdrogowy, bo na Honeywela - przynajmniej z aktualnej dystrybucji to on nie wygląda, a skądinąd widać, że instalacja robiona była "po budżecie". Domyślam się, że czytaliście z instalatorem instrukcję montaży pompy, zwłaszcza, że jest dostępna na stronach P.... nawet po polsku. Tam jest wszystko napisane, zwłaszcza to, czego nie robić. Reszta to zdrowy rozsądek i szczegóły stricte techniczne. Przeczytaj uważnie raz jeszcze. Pozdrawiam serdecznie Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edi_grzes 16.03.2013 01:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 (edytowane) powietrzna odpada szukaj gruntowej .........co do producentow radze poszukania czegos tanszego to tylko lodowka kosmicznych technologii nie posiada, jesli kupujesz to sprezarka scroll i odwierty pionowe .........plus miekki start sprezarki ,zasobnik juz masz wiec nie kupuj drugiego badz zmontowanego z pompa Edytowane 16 Marca 2013 przez edi_grzes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 16.03.2013 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 (edytowane) Rozumiem, ze sprawdzenie bufora czy nie za maly. Ale nie kumam, skoro go montuja to chyba wiedza jaki winien byc. Poza tym, kto ma sprawdzic czy nie za maly ? Jeszcze chwila i dowiem sie o 'mojej' PC takie cuda, ze ała Jeżeli masz takie spadki temp. po odladzaniu to podejrzewam że "za mały' o ile pompa też nie jest "za mała" Chyba już zaczynasz się domyślać że "taniość" drogo kosztuje Edytowane 16 Marca 2013 przez mkm silesia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 16.03.2013 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 powietrzna odpada szukaj gruntowej .........co do producentow radze poszukania czegos tanszego to tylko lodowka kosmicznych technologii nie posiada, jesli kupujesz to sprezarka scroll i odwierty pionowe .........plus miekki start sprezarki ,zasobnik juz masz wiec nie kupuj drugiego badz zmontowanego z pompa A ja radze klientom inaczej najpierw dobrze "zrobić" budynek (ocieplenie i rekuperacja - wynik mniejsza tańsza pompa) potem dopiero do producenta pompy po symulację kosztów np. Danfoss robi takie symulacje (gruntówki) ja robię powietrzne a dopiero potem wycenić instalację (obie gruntowa i powietrzna) bo może się okazać że dopłata do prądu dla powietrznej jest o połowę mniejsza niż odsetki od kredytu na odwiert i dopiero na koniec decyzja jaka pompa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 16.03.2013 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 Jeśli do mnie piszesz to nie ma takiej opcji,prędzej wymienię na Kospela za 4tys.zł niż na gruntową za 30tys.zł Pompa ciepła powietrze-woda jest bardzo dobrą opcją na ogrzewanie. Tutaj się zgadzamy,z tym,że żadna symulacja tylko rzetelne wyliczenia. Jeżeli zakładasz że producenci pomp robią takie symulacje nierzetelnie ... myślę że nie strzelali by sobie w kolano już nie piszę że się sprawdzają bo zaraz będzie grono słusznie oburzonych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 16.03.2013 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 to nie tak - te ich wyliczenia są "orientacyjne" Nikt nie poświęci kilku godzin na rzetelne policzenie ozc w ramach składania oferty na instalację, stąd te "orientacyjne" wyliczenia dla "typowych" rozwiązań stosowanych w naszym pięknym kraju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 16.03.2013 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 to nie tak - te ich wyliczenia są "orientacyjne" - mam ci przedstawić jaki był rozrzut dobranej mocy PC dla mojego domu? - wszyscy dostali takie same warunki brzegowe....nie mówię, że wszyscy, ale część firm robi to po łebkach i wciska klientom przewymiarowane urządzenia... ja częściowo się im nie dziwię dostają pewnie 100 zapytań z czego 2 realizacje sami niezdecydowani klienci to generują bo trzeba zrobić 100 symulacji zamiast 2 rzetelne do realizacji część producentów "zrzuca pierwszy przesiew" na instalatorów bo mają bezpośredni kontakt i czasem "widzą czy coś z tego będzie dalej" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 16.03.2013 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 Dokładnie,żadna symulacja nie ma pojęcia jakie straty ciepła posiada nasz dom i żadna symulacja znajdująca się na stronie producenta pomp w takim wypadku nie gwarantuje rzetelnych danych. Są to orientacyjne dane. nawet taka zrobiona na podstawie OZC? czyli co zamiast tego lepiej do wróżki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts