Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc w wyborze (pompa ciepła powietrzna czy gruntowa) - pilne

marioz86

Recommended Posts

chyba was posłucham i oprócz symulacji (które notabene się sprawdzają) będę jeszcze chodził do wróżki :)

w sumie to sami jesteście chyba "wróżami" bo wróżycie na podstawie jednej własnej instalacji a jedną z tych instalacji to można nazwać instalacją doskonałą :)

kiedyś każdy polak znał się na koniach (bo jaki jest każdy widzi) teraz chyba na pompach:)

• Odpowiedzi 510
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

http://forum.muratordom.pl/images/mdom_misc/quote_icon.png Napisał mkm silesia http://forum.muratordom.pl/images/mdom_buttons/viewpost-right.png

Żeby nie zabrakło taniej energii (bo wyprodukowanej przez pompę a nie grzałki) na odladzanie co nie zwalnia z konieczności sprawdzenia czy aby nie jest za mały

Rozumiem, ze sprawdzenie bufora czy nie za maly. Ale nie kumam, skoro go montuja to chyba wiedza jaki winien byc. Poza tym, kto ma sprawdzic czy nie za maly ?

Jeszcze chwila i dowiem sie o 'mojej' PC takie cuda, ze ała :)

Czy wiesz ty albo instalator, jaka jest całkowita objętość zładu twojej instalacji? Nie wiem jak jest w twojej pompie - nie znam Atlantica, ale większość producentów, nie bez powodu podaje wartość minimalną. Dla pompy o mocy 16 kW sądzę, że wartość ta powinna mieścić się w granicach 160 - 250l. To dużo, zwłaszcza gdy masz instalację CO na "blaszakach" i cienkich rurkach. O ile pamiętam nie masz w ogóle podłogówki. Nawet ekstra bufor 30 l może być za mały.

Zacząć trzeba od policzenia tej pojemności uwzględniając wszystko; pompę, instalację, objętość rurek CO i grzejników. Jak z wyliczeń wyjdzie, że za mało, wstaw szeregowo, chyba na zasilaniu baniak o wymaganej pojemności i dobrze go ogać, najlepiej pianką PUR.

Przyjrzyj się również swojej kotłowni pod kątem bugów o jakich pisałem ja i inni forumowicze w odniesieniu do instalacji Arturo 72. Jak nie dziś to w przyszłości możesz mieć poważniejsze niż aktualnie problemy.

Pozdrawiam

Pratchawiec

Sorry, nie umiem przestawić odstępu wierszy, ale się nauczę lub będę pisać w Wordzie

Edytowane przez Pratchawiec

Najlepiej to podpiac mega komputer do tego i wykonac obliczenia wiazace w calosc te ufo jakim jest dom ................ludzie to forum chyba powstalo do szerzenia reklam i reklam danych producentow oraz produktow ktore oferuja a kazdy co sie wypowiada zadnej instalacji nie robil badz widzial jak szwagier robi ale to policzy i doradzi ;]pompa ciepla to klima lodowka itp. nic specjalnego ot urzadzenie

Nikt nie poświęci kilku godzin na rzetelne policzenie ozc w ramach składania oferty na instalację, stąd te "orientacyjne" wyliczenia dla "typowych" rozwiązań stosowanych w naszym pięknym kraju.

Raczej kilkunastu godzin dla domu parterowego, z uzytkowym poddaszem to juz dwa dni, nie wspomnę o dodatkowych piwnicach i dachach 4 spadowych.

zaden instalator takich obliczen nie bedzie robił tylko dla samej oferty, gorzej ze wiekszość nie wykonuje tych obliczeń dla konkretnej zamówionej instalacji.

Symulacja producenta obejmuje tylko proste przypadki, a przypadki bardziej skomplikowane typu stropy zewnetrzne, dachy 3 4 skosne, a nawet 2 skosne nie są uzględniane lub szacowane z duzym błedem

http://forum.muratordom.pl/images/mdom_misc/quote_icon.png Napisał mkm silesia http://forum.muratordom.pl/images/mdom_buttons/viewpost-right.png

Żeby nie zabrakło taniej energii (bo wyprodukowanej przez pompę a nie grzałki) na odladzanie co nie zwalnia z konieczności sprawdzenia czy aby nie jest za mały

Czy wiesz ty albo instalator, jaka jest całkowita objętość zładu twojej instalacji? Nie wiem jak jest w twojej pompie - nie znam Atlantica, ale większość producentów, nie bez powodu podaje wartość minimalną. Dla pompy o mocy 16 kW sądzę, że wartość ta powinna mieścić się w granicach 160 - 250l. To dużo, zwłaszcza gdy masz instalację CO na "blaszakach" i cienkich rurkach. O ile pamiętam nie masz w ogóle podłogówki. Nawet ekstra bufor 30 l może być za mały.

Zacząć trzeba od policzenia tej pojemności uwzględniając wszystko; pompę, instalację, objętość rurek CO i grzejników. Jak z wyliczeń wyjdzie, że za mało, wstaw szeregowo, chyba na zasilaniu baniak o wymaganej pojemności i dobrze go ogać, najlepiej pianką PUR.

Przyjrzyj się również swojej kotłowni pod kątem bugów o jakich pisałem ja i inni forumowicze w odniesieniu do instalacji Arturo 72. Jak nie dziś to w przyszłości możesz mieć poważniejsze niż aktualnie problemy.

Pozdrawiam

Pratchawiec

Sorry, nie umiem przestawić odstępu wierszy, ale się nauczę lub będę pisać w Wordzie

Dzieki. Ale jak to czytam to az sie boje.

Wstawienie baniaka na zasilaniu co mi to da ?

Instalacja jest nowa wylacznie ta robiona pod PC i jest wpieta w stara instalacje istniejaca w domu od lat .... uuu zamierzchlych.

Sam tego nie ogarne to nie moja bajka :|

Gość Arturo72
Piszesz, że Honeywell, ale jaki? Podaj nazwę i nr katalogowy. Podstawowa rzecz to jego charakterystyka przepływu Kvs.

Oto mój zawór trójdrożny,wg instalatora jest to Honeywell wsadzany do Atlantica,made in Italy:

20130316_143806.jpg

Przy okazji czy normalną rzeczą jest,że zawór nie podłączony do pompy przepuszcza ciepłą wodę na zasobnik ? W szoku byłem,jak zobaczyłem,że w zasobniku temperatura ponad 30st.C,tak dzieje się co jakiś czas a rurka zaworu w kierunku zasobnika cwu jest cały czas ciepła.

Edytowane przez Arturo72

Dzieki. Ale jak to czytam to az sie boje.

Wstawienie baniaka na zasilaniu co mi to da ?

Instalacja jest nowa wylacznie ta robiona pod PC i jest wpieta w stara instalacje istniejaca w domu od lat .... uuu zamierzchlych.

Sam tego nie ogarne to nie moja bajka :|

Sprawdziłem w katalogu producenta na T pompa z wymiennikiem płytowy minimalna pojemność wymagana przez tego producenta dla pompy 16kw to 75l. ten producent zaleca montaż bufora na powrocie nie wiem jak zaleca atlantic/fujitsu

Ale to nic nie da jak pompa za mała.

Niektóre rzeczy tylko pozornie są tańsze

Edytowane przez mkm silesia

Pisałem o symulacjach na stronach producentów a nie na podstawie OZC.

Mając zrobione OZC wiemy wszystko,nawet to,że pompa ciepła będzie nie opłacalną inwestycją z punktu widzenia ekonomicznego,tutaj w grę wchodzi słowo "kaprys" ;)

I jeszcze musisz nakłonić producentów sprężarek bo za cholerę nie chcą się dostosować do polskich oświeconych inwestorów i trzaskają je z różnicą mocy co 2 do 3kw imperialistyczne bydlaki chcą nam wciskać albo za małe albo wyciągnąć kasę i przewymiarowane wciskają

Oto mój zawór trójdrożny,wg instalatora jest to Honeywell wsadzany do Atlantica,made in Italy:

[ATTACH=CONFIG]177011[/ATTACH]

Przy okazji czy normalną rzeczą jest,że zawór nie podłączony do pompy przepuszcza ciepłą wodę na zasobnik ? W szoku byłem,jak zobaczyłem,że w zasobniku temperatura ponad 30st.C,tak dzieje się co jakiś czas a rurka zaworu w kierunku zasobnika cwu jest cały czas ciepła.

Może jest robiony dla Atlantica przez Honywell.

Tak np. jest w pompach ciepła NIBE są tam siłowniki do zaworów BELIMO ale robione dla NIBE :)

W każdej branży tak się robi że ktoś dla kogoś w innym kolorze itp. :)

Dobrym przykładem czegoś takiego jest pompa ciepła dimplexa..

tak bardzo podobna do Twojego Panasonica :)

http://www.dimplex.de/pl/p-ciepla/powietrzewoda/pompa-ciepla-powietrzewoda-typu-split/lia-14im.html

Tak np. jest w pompach ciepła NIBE są tam siłowniki do zaworów BELIMO ale robione dla NIBE :)

http://www.dimplex.de/pl/p-ciepla/powietrzewoda/pompa-ciepla-powietrzewoda-typu-split/lia-14im.html

A jeszcze fajniej wygląda rodzina Atlantica do której należy Waterstage, General, Fuji oraz Atlantic to samo tylko inna naklejka.

bo to jest P.

P w Japonii sprzedaje piece dimplexa i razem poskładali pompę

nibe to zewn. P itd.

wiesz to mnie g obchodzi ale dziwi mnie fakt że pomiędzy pompą pod nazwą A a nazwą W mimo tego że to to samo cena różni się ponad 8k ;)

na jedną dostaniesz rabat na do drugiej instalator doliczy montaż i wyjdzie na zero

kiedy w końcu zrozumiecie że instalatorzy z tego żyją jak wy z własnej pracy płaca podatki zakład utylizacji składek maja pracowników i ci pracownicy muszą zarobić na rodzinę i jak ktoś proponuje coś tanio w cenie gdzie indziej nierealnej to albo okrada pracowników albo zus (więc po części też pracowników) albo urząd skarbowy albo ma kradziony towar albo wam odwali chałę jak ma Arturo i Magnolia albo wszystko na raz

kolega jest bardzo dobrze zorientowany w szczegółach technicznych, jak na kogoś, kto zastanawia się nad wyborem PC...

grubymi nićmi szyte jak dla mnie...chyba kolega podczas logowania pomylił nicki z których miał pisać :p

Nie nie pomylił :)

Po prostu czytam co piszą w dokumentacji i jakoś z zawodu jestem też osobą techniczną.

Ale spoko znowu się dopatrujesz handlowca :)

Dodatkowo są takie kraje gdzie każdy etap w domu robi fachowiec z danej branży :)

Np. prąd w pompach podpina elektryk a nie hydraulik :)

Wtedy widzisz pompę w środku wiesz ;)

Edytowane przez Tromsø

na jedną dostaniesz rabat na do drugiej instalator doliczy montaż i wyjdzie na zero

kiedy w końcu zrozumiecie że instalatorzy z tego żyją jak wy z własnej pracy płaca podatki zakład utylizacji składek maja pracowników i ci pracownicy muszą zarobić na rodzinę i jak ktoś proponuje coś tanio w cenie gdzie indziej nierealnej to albo okrada pracowników albo zus (więc po części też pracowników) albo urząd skarbowy albo ma kradziony towar albo wam odwali chałę jak ma Arturo i Magnolia albo wszystko na raz

No po patrz a wszyscy mówią że na pompach to wy zarabiacie majątek