Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam!

Chcę wykonać remont pewnego pokoju w mieszkaniu. Jednak nie wiem, jak zrobić to dobrze. Wolę się upewnić, aby później było cymuś.

Opis pokoju:

- ok. 20 letnie tynki

- 2 z 4 ścian to ściany zewnętrzne

- pokój nie ogrzewany

- tynki na zewnętrznych ścianach są zagrzybiałe

- budynek jest poniemiecki z cegły (nie wiem jak z równością ścian)

- jedno okno poniemieckie drewniane (za tydzień plastikowe)

Mam zamiar zerwać tynki, i położyć regipsy. Tylko, że boję się o wilgoć wychodzącą pod regipsem. Na ściany zewnętrzne chciałbym założyć izolację termiczną. Ale nie wiem czy dać ją na regips, czy pod? Rozum podpowiada, aby była pod płytą. Na płytę chyba jakaś ładna tapeta, lub może farba...

Za rok chcę założyć centralne na całe mieszkanie. Ale nie wiem jak się będzie powodziło. więc to nie jest pewne.

Poradźcie proszę jak to wykonać. Suszyć ściany po zbiciu tynków? Dać sobie spokój aż do wiosny? Jak regipsy i ściany zabezpieczyć przed wilgocią...

Ocieplenie od wewnątrz wybij sobie z głowy na wstępie , zbij tynki i czekaj do wiosny , w międzyczasie wietrzyć i ogrzewać pomieszczenie , wiosną - późną wiosną najlepiej jakieś dziadostwo od grzyba na ściany ( jest tego trochę do wyboru ) , i potem jak nic nie będzie wyłaziło możesz pomału coś sklejać do kupy , ale podstawa jak na razie to grzanie i wietrzenie .

Dlaczego nie ocieplać, będzie zbierało wilgoć? Ściany są bardzo zimne, a mamy dopiero wrzesień, w sezonie zimowym będzie tragicznie. Zbite tynki przez 6 miesięcy odpadają, Pokój jest na chwilę obecną używany, mieszkanie małe. Więc remont musiał by się zmieścić w 2, maksimum 3 tygodniach. Czyli remont najlepiej na wiosnę?

Jest jakiś sposób na docieplenie wewnętrzne takiego pomieszczenia?

Nie kombinuj z docieplaniem od wewnątrz .......na tym forum nie ma chyba dnia aby ktos nie wyskakiwał z takim pomysłem ....OCIEPLENIE ROBI SIĘ NA ZEWNĄTRZ - ZAWSZE , i poczekaj z tym remontem najlepiej do lata .
dlubacz: kolejny detal, a w zasadzie dwa lub trzy: diabli wiedzą jaki jest stan cegly pod tynkiem - może być po prostu sieczka, dalej - podejrzewam, że nie ma żadnej izolacji pionowej lub poziomej, a jeśli takowa była to znikła - a coś takiego powinieneś mieć, a nade wszystko musisz nagrzać ściany - co oznacza, że dom będziesz ogrzewał od środka i wypędzał wilgoć. Jakiekolwiek roboty na wiosnę. Kłopot jest nie w środku, a na zewnątrz budynku.

dłubacz

Nie jest dobrze!

Grzybek pokazuje Ci wyraźnie, że chałupa jest do remontu.

Problemu nie rozwiążesz warstwą farbki...

Ściana przemarza Ci tak mocno, że na niej wykrapla się z powietrza nadmiar pary wodnej - i rosną pieczarki...

MUSISZ znaleźć sposób na to, aby ta ściana stała się cieplejsza!

Zwykle - okłada się ją jakim sweterkiem z zewnątrz (wełna, styropian czy podobne).

Dopiero wtedy można zadbać o jej wewnętrzny wygląd.

No i, jak pisali, sprawdzić czy nie podciąga kapilarnie wody z gruntu, czy nie jest zalewana z dziurawej rynny itp...

Adam M.

Te dwie zewnętrzne ściany są zgrzybiałe na całej długości do ok. 40cm od podłogi. Jedna z tych ścian pokryta jest papą od zewnątrz. Na docieplenie od zewnątrz nie ma żadnych szans - wspólnota. Mieszkanie na pierwszym piętrze. Rynny całe.

Naprawdę nie ma sposobu na skuteczną izolację wewnętrzną?

A co z płytami gipsowymi? Dobry pomysł, czy średnio?. Lepszy byłby tutaj tynk?

Jeżeli ściana jest wilgotna i okryjesz ją papą to zafundowany masz prosty i łątwy sposób na zgnicie. Po pierwsze wywal całą papę jaką masz na ścianie zewnętrznej, po kolejne - jeżeli masz różne wynalazki typu linoleum na podłodze - zerwij, po kolejne grzej to wszystko ile się da i módl się o to by cegła nie była sieczką a jak jest to albo się wynosisz albo powoli stawiasz wszystko od nowa.