Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kiedy zwróci się koszt ocieplenia?

Recommended Posts

Czy potrafi mi ktoś pomóc? Mam ocieplony aktualnie dom 8 cm styropianu przy pustaku 38 cm daje wg przelicznika ze strony termoorganiki 0.3284W/m2K.

Nie mam jeszcze tynku i jeden z wykonawców rekomenduje dołożenie 7 cm styropianu co da nam wynik 0.2122W/m2K. Koszt takiego docieplenia wyceniłem na 10 tys zł.

W jaki sposób mogę przeliczyć różnicę kosztową zwrotu takiej inwestycji? Zastanawiam się po ilu latach będzie zwrot inwestycji

• Odpowiedzi 151
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nigdy się nie zwraca...

Namiot, nie dom trzeba było zbudować...

Zostałoby na ogrzewanie go przez półwiecze.

Dołożenie dodatkowego styropianu zmniejszy zapotrzebowanie na energię (ciepło).

Mniej za opał/gaz/prąd zapłacisz.

Inaczej...

Podaj mi proszę cenę energii w roku 2018.

DOKŁADNĄ!

Łatwiej będzie policzyć...

Adam M.

Nigdy się nie zwraca...

Namiot, nie dom trzeba było zbudować...

Zostałoby na ogrzewanie go przez półwiecze.

Dołożenie dodatkowego styropianu zmniejszy zapotrzebowanie na energię (ciepło).

Mniej za opał/gaz/prąd zapłacisz.

Inaczej...

Podaj mi proszę cenę energii w roku 2018.

DOKŁADNĄ!

Łatwiej będzie policzyć...

Adam M.

Żenada kolego! nie wiem czy treści takich postów sprawiają Ci radośc i satysfakcję??

Wyobraź sobie że zdaję sobię sprawę z tego że będę płacił mniej za gaz jeśli docieplę , nie potrafię jak kazdy określić ceny gazu za 10 lat , jednak można zakładam to wyliczyć na tą chwilę - kwestia chęci pomocy a nie nic nie wnoszącego dokuczania!!

Namiot też mam :) a koszt inwestycji prędzej czy poźniej się zwróci - własnie w różnicy w zapotrzebowaniu na ciepło.

Żenada kolego!

O zwracaniu się inwestycji w dom było już tyle, że rzygać się chce!

Nigdy się nie zwraca, chyba, ze budujesz z myślą o natychmiastowej sprzedaży!

Pytasz o oszczędności...

O to ile zaoszczędzisz - w porównaniu do...

To da się policzyć choćby stosując OZC. (taki program, gdzie wstawiasz cm tego co masz w ścianie a on Ci podaje wartości, które Cię interesują)

Pik oil za nami.

Zaraz dowalą nam za CO2 do en. elektrycznej...

Ruscy ostro dowalili cło na LPG.

Musimy ostro inwestować w sieci energetyczne, bo mamy stare i liche a maja powstać dwie atomówki...

Prognozy mówią o benzynce za 9-11zł litr, a Ty się pytasz "kiedy się zwróci?"

Jak ostro ceny skoczą - to po roku!

Adam M.

Żenada kolego!

O zwracaniu się inwestycji w dom było już tyle, że rzygać się chce!

Nigdy się nie zwraca, chyba, ze budujesz z myślą o natychmiastowej sprzedaży!

Pytasz o oszczędności...

O to ile zaoszczędzisz - w porównaniu do...

To da się policzyć choćby stosując OZC. (taki program, gdzie wstawiasz cm tego co masz w ścianie a on Ci podaje wartości, które Cię interesują)

Pik oil za nami.

Zaraz dowalą nam za CO2 do en. elektrycznej...

Ruscy ostro dowalili cło na LPG.

Musimy ostro inwestować w sieci energetyczne, bo mamy stare i liche a maja powstać dwie atomówki...

Prognozy mówią o benzynce za 9-11zł litr, a Ty się pytasz "kiedy się zwróci?"

Jak ostro ceny skoczą - to po roku!

Adam M.

Adam mnie chodzi o nic innego jak okreslenie że np :

mając pomieszczenie z 4 stron z pustaka który ja mam o powierzchi np 100m2 zapotrzebowanie na np gaz jest na poziomie takim i takim

a mając steropianu więcej będzie takie i takie czy to trudne do zrozumienia?

To kładź kawę na ławę a nie gadaj o zwracaniu!

Uzyskasz rząd około 0,2 (W /m2 x stK).

Liczysz "skórę" domu.

Powierzchnia ścian zewnętrznych + najwyższy sufit + najniższa podłoga = "skórka"

Ta skórka razy współczynnik (0,2) razy gradient =40 (-20 tam i +20 tu) da Ci straty MOCY grzewczej na sekundę trwania domu.

Mnożone przez 60 da na minutę.

Mnożone przez 60 da na godzinę

Mnożone przez 24 da na dobę.

Mnożone przez 30 da na miesiąc

Przelicz na kWh energii i licz koszt w nośniku jaki masz.

Powtórz obliczenia dla układu przed ociepleniem i porównaj.

Proste...

Adam M.

Oszacowanie, wbrew pozorom JEST dość dokładne...

Pomija dobowe zmiany temperatur i stratę wentylacyjną (które się kompensują dość dokładnie w szczegółowych obliczeniach).

Dostaniesz coś, co da się ocenić w kwestii - ma sens - nie ma sensu!

Adam M.

Oszacowanie, wbrew pozorom JEST dość dokładne...

Pomija dobowe zmiany temperatur i stratę wentylacyjną (które się kompensują dość dokładnie w szczegółowych obliczeniach).

Dostaniesz coś, co da się ocenić w kwestii - ma sens - nie ma sensu!

Adam M.

i wlasnie o cos takiego mi chodzi bo ..

jezeli rocznie zaoszczędze na tym na tą chwilę 500zł to jest to totalnie nie opłacalne

Jezeli okaze się że zwrot będzie na poziomie 1000zł to już można pomyśleć

Odnoszę wrażenie,że wykonawca próbuje cię wydymać.Za te pieniądze kupisz przeszło1000m2 styropianu 7-io cm.Skoro nie masz jeszcze siatki i tynku,ani farby nawierzchniowej,to cena jest z kapelusza

Siatkę już mam , ociepliłem dom 2 lata temu do stanu gotowego do położenia tynku

Sam to liczyłem ,

ścian mam 180m2 koszt połozenia tynku to 15zł/m2 plus 2000 koszt tynku co daje nam łącznie 4700zł

Jeżeli będę dokładał styropian to ocieplanie praktycznie od nowa i :

42 zł /m2 robocizna czyli 7560zł , parapety 500zł, kolki 500zł, klej 1000zł , siatka i narożniki 1000zł , styropian 7 cm grafit 200zł/m3 14 kubików = 2800zł Dodatki 500zł (grunt itp ) tynk 2000zł daje nam kwote 15860zł

No to jednak nie 10000PLN bo nie które koszty byś musiał ponieść i tak i tak.Jedynie ta siatka i parapety to wpadka.Po zweryfikowaniu kosztu wyjściowego do 10-ciu lat się zamortyzuje.A dalej to już za fri.

no a koszt robocizny ktory juz ponioslem aby osiagnac aktualny stan?? jakies 7 kola?

Zobacz to tak:

Jest kasa dziś - wsadzę ją w to, jutro za ogrzewanie a i potem też - płacę mało.

Nie wsadzę tej kasy - MUSZĘ wsadzić w ogrzewanie stale sumę X (w cenach bieżących). A diabli wiedzą jak będzie jutro z cenami...

To też może być argument ważki.

Adam M.

15cm.izolacji odsunie ci pkt.rosy poza mur.To jest twój zysk faktyczny,którego kalkulatory nie pokażą.Bo zakładają izolację suchą ,a taką na budynku nie jest.

Ok ale w sytuacji gdy aktualnie na ogrzewanie zużywam 1200m3 gazu razem z ciepłą wodą w sezonie październik - kwiecień ( zeszły rok ) i realny koszt opłacenia ogrzewania to 2000zł , ciezko zakładać aby różnica byla wieksza niż 10% a to jest 200zł

Z całym szacunkiem ale 2000pln/rok na CO przy izolacji 8cm. to mało prawdopodobne.Chyba ,że sedno tkwi w tym materiale konstrukcyjnym 38cm.Pewnie dowiemy się niedługo cóż to za super wyrób.Znam lekarza,któremu wmówiono,że BK 38cm nie wymaga izolacji i facet płaci za ekogroszek 8-10tyś pln/sezon przy domu wielkości twojego.Trudno wyliczyć,aby 8cm.styropianu tyle kasy zaoszczędziło.