Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kiedy zwróci się koszt ocieplenia?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 151
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Diabeł tkwi w szczegółach, jak nowy wykonawca przeszedł i zobaczył zrąbany podkład to podpowiada dodać styropianu "to se wyrównam krzywizny" , skoro pierwsza warstwa rzeczywiście jest nie halo....to popatrz na szczegóły przy oknach itp. wtedy poprawki warte ceny.

Co z tego ze przykrawasz się coraz grubszą kołdrą, jak w niej te same duże dziury(okna i inne mostki).

.....

Dobre ocieplenie=mniejsze zapotrzebowanie domu na energię=tanie grzanie.

Nawet prądem ...

Trochę niepawda ,dobrze ocieplone można mieć NAJLEPIEJ , a tanie grzanie można zawsze jeszcze TANIEJ

tzn. nie zawsze się opłaca dużo ocieplać, nieraz można taniej grzać i odwrotnie, zawsze coś komuś nie pasuje. Ja zyski z ocieplenia zawsze przyrównuje do kosztu energii elektrycznej- nie zwraca się (po aktualnych taryfach) przez 12-15 lat-nie stosuję,To samo z rodzajem pieca dziś obliczam, po dzisiejszych cenach zwrot z odsetkami ----------------->max 10-- 15lat-boooo a może jutro tooooooo będziemy płacić w juanach.

Z całym szacunkiem ale 2000pln/rok na CO przy izolacji 8cm. to mało prawdopodobne.Chyba ,że sedno tkwi w tym materiale konstrukcyjnym 38cm.Pewnie dowiemy się niedługo cóż to za super wyrób.Znam lekarza,któremu wmówiono,że BK 38cm nie wymaga izolacji i facet płaci za ekogroszek 8-10tyś pln/sezon przy domu wielkości twojego.Trudno wyliczyć,aby 8cm.styropianu tyle kasy zaoszczędziło.

ja nie napisałem ze na rok tylko od października do kwietnia 1050m3 gazu i nie mam powodów zeby klamac moge Wam wkleic screena z BOK`u PGNIG jak kogos to przekona:)

Znowu dywagacje nad styropianem...

Styropian to spieniony styren. Piana styrenowa.

Styren nie spieniony podobny jest do plexi - jest przeźroczysty.

Jak go spienimy - robimy posklejane banieczki, w których jest powietrze.

Ze względu na bardzo wiele zakrzywionych ścianek na drodze promyka światła - jest BIAŁY.

Ale....

Nadal jest PRZEŹROCZYSTY dla głębokiej podczerwieni.

Przewodzenia termicznego prawie nie wykazuje...

Postanowili go ulepszyć metodą psucia surowca!

:lol:

Dopaprali substancji sprawiającej - że stał się nieprzeźroczysty - bardzo dobrze przewodzącego ciepło grafitu!

W efekcie powstał styropian szary o lepszych parametrach na stole laboratoryjnym.

Ile dać i jakiego?

Z wielokrotnie prowadzonych wyliczeń i dyskusji wychodzi, że warstwa około 15cm byle którego sprawia, że nie ma znaczenia z czego jest zbudowana ściana domu.

Ale....

Najważniejsze, aby go położyć na tej ścianie DOBRZE!!!

Położony na plackach, ze szczelinami i niestarannie - w dowolnej warstwie - niczego dobrego nie zrobi!

Adam M.

Czy potrafi mi ktoś pomóc? Mam ocieplony aktualnie dom 8 cm styropianu przy pustaku 38 cm daje wg przelicznika ze strony termoorganiki 0.3284W/m2K.

Nie mam jeszcze tynku i jeden z wykonawców rekomenduje dołożenie 7 cm styropianu co da nam wynik 0.2122W/m2K. Koszt takiego docieplenia wyceniłem na 10 tys zł.

W jaki sposób mogę przeliczyć różnicę kosztową zwrotu takiej inwestycji? Zastanawiam się po ilu latach będzie zwrot inwestycji

Do tego potrzeba więcej szczegółów, aby móc wyliczyć podstawowe parametry budynku. Na tej podstawie robisz potem analizę finansową i zakładasz wzrost cen. Popatrz tutaj http://www.rockwool.pl/prasa/press+releses+viewer?releaseid=1795&title=Izolujemy nasze portfele – jak szybciej spłacić hipotekę?

Czy potrafi mi ktoś pomóc? Mam ocieplony aktualnie dom 8 cm styropianu przy pustaku 38 cm daje wg przelicznika ze strony termoorganiki 0.3284W/m2K.

Nie mam jeszcze tynku i jeden z wykonawców rekomenduje dołożenie 7 cm styropianu co da nam wynik 0.2122W/m2K. Koszt takiego docieplenia wyceniłem na 10 tys zł.

W jaki sposób mogę przeliczyć różnicę kosztową zwrotu takiej inwestycji? Zastanawiam się po ilu latach będzie zwrot inwestycji

Zyskujesz ok 0,11W/m2K izolacyjności, ścian masz 180 m2, sezon grzewczy to 170 dni średnia temperatura 1 C (okolica W-wy), zakładam w domu 21 C czyli delta T = 20.

0,11 * 180 * 20 = 0,4kW - o taką moc grzewczą zyskasz. Czyli 0,4 kW * 24 h * 170 = ok 1630 kWh.

Cana 1 kWh dla gazu to chyba jakieś około 0,27 PLN czyli 1630 * 0,27 = 440 PLN rocznie

440/10000 = ok. 4,4 % Czyli wynosi to tyle co trzymanie pieniędzy w Banku plus minus. Z drugiej strony masz trochę większy komfort na wypadek awarii, wartość domu trochę rośnie więc może warto....

PS

Trochę ciężko mi uwierzyć w tą cenę 10000 ze wszystkimi obróbkami, parapetami etc dla 180 m2

Edytowane przez rudy_36
zmiana

Ogólnie jest rożnie z tym grafitowym tzn. różnie producenci kleju do tego podchodzą jedni karzą droższe kleje ze swojej oferty stosować inni przecierać klejoną część tarą- trzeba czytać karty produktu. Co do jakości grafitowego- parę lat temu jak robiliśmy pierwsze budynki na oryginalnym niemieckim systemie to tamten grafitowy był tępy(cieżki) w docieraniu, aż się wałkował jak brud na skórze, teraz te krajowe, jakieś takie podobne w docieraniu do białego i kolor inny nie szklisty szary. Edytowane przez BCS