byry007 07.10.2012 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 Mam pytanie odnośnie grubości izolacji na ścianę zastanawiam się nad 15 cm zwykłego lub 10 grafitowego który będzie lepszy ?? jeśli chodzi o zyski cieplne ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 07.10.2012 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 20cm grafitowy Bo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 07.10.2012 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 Dobra podpowiedz , ale juz 20 grafit to już za duże finanse jak dla mnie i rozważam 15 białego lub 10 grafitowego ale chyba lepsza lambda bedzie w białym bo 10 grafitu jest odpowiednikiem 13 białego ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 07.10.2012 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 A ten grafitowy od zwykłego to oprócz koloru czym się różni ? Bo wielkością kuleczek to nie.A nie jest to przypadkiem marketingowy badziew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 07.10.2012 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 To patrząc na to ze ceny wzrosną za ogrzewanie to lepiej dac 30 juz dzis, jak by było mnie stać to bym dał 25 grafitowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BCS 07.10.2012 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 Diabeł tkwi w szczegółach, jak nowy wykonawca przeszedł i zobaczył zrąbany podkład to podpowiada dodać styropianu "to se wyrównam krzywizny" , skoro pierwsza warstwa rzeczywiście jest nie halo....to popatrz na szczegóły przy oknach itp. wtedy poprawki warte ceny. Co z tego ze przykrawasz się coraz grubszą kołdrą, jak w niej te same duże dziury(okna i inne mostki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 07.10.2012 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 Robię domek pod siebie ale rozmawiałem ze znajomym i powiedział mi że jak dałem 16 cm w podłogę bedzie w domu WM z rekuperatorem i GGWC i 100% podłogówka to dać 15 cm styro na ścianę a za to dołożyć ocieplenia na stronie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 07.10.2012 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 A okna trzy szybowe montaż ciepły z taśmami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BCS 07.10.2012 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 .....,zamiast niewiele dającego GGWC trzeba było lepiej zainwestować w lepsze ocieplenie ... Co innego dobrze ocieplone, a taniej grzane- oba elementy wpływają na nasz portfel, ale dziś nas stać na zbędne inwestycje, a jutro może wygramy w TOTKA!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BCS 07.10.2012 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 ..... Dobre ocieplenie=mniejsze zapotrzebowanie domu na energię=tanie grzanie. Nawet prądem ... Trochę niepawda ,dobrze ocieplone można mieć NAJLEPIEJ , a tanie grzanie można zawsze jeszcze TANIEJ tzn. nie zawsze się opłaca dużo ocieplać, nieraz można taniej grzać i odwrotnie, zawsze coś komuś nie pasuje. Ja zyski z ocieplenia zawsze przyrównuje do kosztu energii elektrycznej- nie zwraca się (po aktualnych taryfach) przez 12-15 lat-nie stosuję,To samo z rodzajem pieca dziś obliczam, po dzisiejszych cenach zwrot z odsetkami ----------------->max 10-- 15lat-boooo a może jutro tooooooo będziemy płacić w juanach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 08.10.2012 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 To czyli nie otrzymam odp na pytanie który wybrać czy 10 grafit czy 15 biały to i tak zawsze 20grafit tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 08.10.2012 06:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 Z całym szacunkiem ale 2000pln/rok na CO przy izolacji 8cm. to mało prawdopodobne.Chyba ,że sedno tkwi w tym materiale konstrukcyjnym 38cm.Pewnie dowiemy się niedługo cóż to za super wyrób.Znam lekarza,któremu wmówiono,że BK 38cm nie wymaga izolacji i facet płaci za ekogroszek 8-10tyś pln/sezon przy domu wielkości twojego.Trudno wyliczyć,aby 8cm.styropianu tyle kasy zaoszczędziło. ja nie napisałem ze na rok tylko od października do kwietnia 1050m3 gazu i nie mam powodów zeby klamac moge Wam wkleic screena z BOK`u PGNIG jak kogos to przekona:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 08.10.2012 06:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 dla niedowiarków 6.10.2011 stan 2668 m3 , 10.04.2012 stan 3896m3 różnica 1228 m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 08.10.2012 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 Zależy jaki biały.Dla białego 0,044 15cm to minimalnie lepiej niż 10cm 0,31. W tym wypadku chyba lepiej zainteresować się szarym. Białego o współczynniku 0,044 leży po hurtownach dosyć dużo. Jeśli ktoś się nie zainteresuje, może się na takiego załapać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 08.10.2012 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 Znowu dywagacje nad styropianem... Styropian to spieniony styren. Piana styrenowa. Styren nie spieniony podobny jest do plexi - jest przeźroczysty. Jak go spienimy - robimy posklejane banieczki, w których jest powietrze. Ze względu na bardzo wiele zakrzywionych ścianek na drodze promyka światła - jest BIAŁY. Ale.... Nadal jest PRZEŹROCZYSTY dla głębokiej podczerwieni. Przewodzenia termicznego prawie nie wykazuje... Postanowili go ulepszyć metodą psucia surowca! Dopaprali substancji sprawiającej - że stał się nieprzeźroczysty - bardzo dobrze przewodzącego ciepło grafitu! W efekcie powstał styropian szary o lepszych parametrach na stole laboratoryjnym. Ile dać i jakiego? Z wielokrotnie prowadzonych wyliczeń i dyskusji wychodzi, że warstwa około 15cm byle którego sprawia, że nie ma znaczenia z czego jest zbudowana ściana domu. Ale.... Najważniejsze, aby go położyć na tej ścianie DOBRZE!!! Położony na plackach, ze szczelinami i niestarannie - w dowolnej warstwie - niczego dobrego nie zrobi! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 08.10.2012 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 Czy potrafi mi ktoś pomóc? Mam ocieplony aktualnie dom 8 cm styropianu przy pustaku 38 cm daje wg przelicznika ze strony termoorganiki 0.3284W/m2K. Nie mam jeszcze tynku i jeden z wykonawców rekomenduje dołożenie 7 cm styropianu co da nam wynik 0.2122W/m2K. Koszt takiego docieplenia wyceniłem na 10 tys zł. W jaki sposób mogę przeliczyć różnicę kosztową zwrotu takiej inwestycji? Zastanawiam się po ilu latach będzie zwrot inwestycji Do tego potrzeba więcej szczegółów, aby móc wyliczyć podstawowe parametry budynku. Na tej podstawie robisz potem analizę finansową i zakładasz wzrost cen. Popatrz tutaj http://www.rockwool.pl/prasa/press+releses+viewer?releaseid=1795&title=Izolujemy nasze portfele – jak szybciej spłacić hipotekę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BCS 08.10.2012 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 Biały kiepski 0,042/0,15=0,28, a grafit coś 0.033/0,1=0,33 do tego prawdziwy dobry grafit wymaga droższych klei i większej robocizny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rudy_36 08.10.2012 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 (edytowane) Czy potrafi mi ktoś pomóc? Mam ocieplony aktualnie dom 8 cm styropianu przy pustaku 38 cm daje wg przelicznika ze strony termoorganiki 0.3284W/m2K. Nie mam jeszcze tynku i jeden z wykonawców rekomenduje dołożenie 7 cm styropianu co da nam wynik 0.2122W/m2K. Koszt takiego docieplenia wyceniłem na 10 tys zł. W jaki sposób mogę przeliczyć różnicę kosztową zwrotu takiej inwestycji? Zastanawiam się po ilu latach będzie zwrot inwestycji Zyskujesz ok 0,11W/m2K izolacyjności, ścian masz 180 m2, sezon grzewczy to 170 dni średnia temperatura 1 C (okolica W-wy), zakładam w domu 21 C czyli delta T = 20. 0,11 * 180 * 20 = 0,4kW - o taką moc grzewczą zyskasz. Czyli 0,4 kW * 24 h * 170 = ok 1630 kWh. Cana 1 kWh dla gazu to chyba jakieś około 0,27 PLN czyli 1630 * 0,27 = 440 PLN rocznie 440/10000 = ok. 4,4 % Czyli wynosi to tyle co trzymanie pieniędzy w Banku plus minus. Z drugiej strony masz trochę większy komfort na wypadek awarii, wartość domu trochę rośnie więc może warto.... PS Trochę ciężko mi uwierzyć w tą cenę 10000 ze wszystkimi obróbkami, parapetami etc dla 180 m2 Edytowane 8 Października 2012 przez rudy_36 zmiana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 08.10.2012 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 A grafit jakim klejem można robić? tylko w piance ?czy we workach też ? o ile podnosi to koszty w stosunku do białego i zwykłego kleju w worku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BCS 08.10.2012 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 (edytowane) Ogólnie jest rożnie z tym grafitowym tzn. różnie producenci kleju do tego podchodzą jedni karzą droższe kleje ze swojej oferty stosować inni przecierać klejoną część tarą- trzeba czytać karty produktu. Co do jakości grafitowego- parę lat temu jak robiliśmy pierwsze budynki na oryginalnym niemieckim systemie to tamten grafitowy był tępy(cieżki) w docieraniu, aż się wałkował jak brud na skórze, teraz te krajowe, jakieś takie podobne w docieraniu do białego i kolor inny nie szklisty szary. Edytowane 9 Października 2012 przez BCS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts