Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kiedy zwróci się koszt ocieplenia?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 151
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zyskujesz ok 0,11W/m2K izolacyjności, ścian masz 180 m2, sezon grzewczy to 170 dni średnia temperatura 1 C (okolica W-wy), zakładam w domu 21 C czyli delta T = 20.

0,11 * 180 * 20 = 0,4kW - o taką moc grzewczą zyskasz. Czyli 0,4 kW * 24 h * 170 = ok 1630 kWh.

Cana 1 kWh dla gazu to chyba jakieś około 0,27 PLN czyli 1630 * 0,27 = 440 PLN rocznie

440/10000 = ok. 4,4 % Czyli wynosi to tyle co trzymanie pieniędzy w Banku plus minus. Z drugiej strony masz trochę większy komfort na wypadek awarii, wartość domu trochę rośnie więc może warto....

PS

Trochę ciężko mi uwierzyć w tą cenę 10000 ze wszystkimi obróbkami, parapetami etc dla 180 m2

i wlasnie o to mi chodziło SZACUN i dziękuje

ale ja to wyliczyłem 15800 to koszt całego ocieplenia z parapetami i styropianem , a bez docieplania 5 tys czyli roznica to 10 tys

mam aktualnie stan przed tynkiem czyli zasmarowane klejem wygładzone i zagruntowane

Znowu dywagacje nad styropianem...

Położony na plackach, ze szczelinami i niestarannie - w dowolnej warstwie - niczego dobrego nie zrobi!

Adam M.

Na plackach to cos nie tak? lepszy efekt daje piana bez pustki miedzy sciana a styropianem? Pytam serio, bo nie wiem czy to jakas roznica z punktu widzenia strat ciepla.

pozdrawiam

greg

Różnica jest gigantyczna!

I nie tylko o ciepło tu chodzi!

Jak wiaterek owiewa Ci mury POD styropianem to albo zabiera ciepełko z wnętrz tak, jakby tego styropianu w ogóle nie było, albo zostawia POD styropianem sporo wody (skroplin) i robi się tam pieczarkarnia...

Ocieplenie powinno być lite, bezspoinowe.

Adam M.

Różnica jest gigantyczna!

I nie tylko o ciepło tu chodzi!

Jak wiaterek owiewa Ci mury POD styropianem to albo zabiera ciepełko z wnętrz tak, jakby tego styropianu w ogóle nie było, albo zostawia POD styropianem sporo wody (skroplin) i robi się tam pieczarkarnia...

Ocieplenie powinno być lite, bezspoinowe.

Adam M.

a niby jak sie ma wiatr dostac pod styropian?

od dolu jest cokol, tez ze styro, od gory laczy sie z welna i z membrana paraprzepuszczalna.

Na plackach to cos nie tak? lepszy efekt daje piana bez pustki miedzy sciana a styropianem? Pytam serio, bo nie wiem czy to jakas roznica z punktu widzenia strat ciepla.

pozdrawiam

greg

Proszę zapoznać się z instrukcją klejenia.

Można poczytać na każdym (?) worku z klejem.

Jeśli jest napisane na placki, to w czym problem?

Z kilku klei które testowałem, na wszystkich było napisane, kleić po obwodzie.

Proszę poszukać innego kleju, takiego "tylko na placki". Problem sam się rozwiąże.

Edytowane przez klaudiusz_x

Proszę zapoznać się z instrukcją klejenia.

Można poczytać na każdym (?) worku z klejem.

Jeśli jest napisane na placki, to w czym problem?

Z kilku klei które testowałem, na wszystkich było napisane, kleić po obwodzie.

Proszę poszukać innego kleju, takiego "tylko na placki". Problem sam się rozwiąże.

Kolego, nie zrozumiales pytania. Mi nie chodzilo o to jak kleic, tylko czy jest jakas roznica w jakosci ocieplenia pomiedzy klejeniem na kleju a klejeniem na pianie. Ja mam u siebie robione po obwodzie i w srodku jeszcze placki. Styropian grafitowy 15-30cm. Do tego poszlo jeszcze 80 pianek do uzupelniania laczen na calej grubosci ocieplenia. To ostatnie robilem sam, bo jak zobaczylem jak majster wtryskuje pianki tylko tyle zeby bylo widac z zewnatrz ze pianowane, to mu podziekowalem. Ja osobiscie uwazam, ze jest dobrze ocieplone i ze zaden wiatr nie ma prawa tam dmuchac, dlatego zdziwila mnie wypowiedz adama.

Z całym szacunkiem ale 2000pln/rok na CO przy izolacji 8cm. to mało prawdopodobne.Chyba ,że sedno tkwi w tym materiale konstrukcyjnym 38cm.Pewnie dowiemy się niedługo cóż to za super wyrób.Znam lekarza,któremu wmówiono,że BK 38cm nie wymaga izolacji i facet płaci za ekogroszek 8-10tyś pln/sezon przy domu wielkości twojego.Trudno wyliczyć,aby 8cm.styropianu tyle kasy zaoszczędziło.

ta znajomość, to chyba taka mała bajeczka??

Mam dom z solbetu odmiana 400, ściana jednowarstwowa 36cm. Zużycie ekogroszku zeszłej zimy CO+CWU, 102m2, rodzinka 2+1, średnio oscylowało w okolicy 500kg/m-c. Podłogówka w całym domu. Dach i skosy bardzo dobrze zaizolowane.

To o co chodzi ? Przecież jak na dom 102m2 to masz mega duże rachunki za ogrzewanie(ok.16000kWh w sezonie) a za to odpowiada brak ocieplenia :)

Gdyby był odpowiednio ocieplony to zużyłby ponad połowę mniej kWh :)

dziękuję za zainteresowanie moim portfelem, ale tak naprawde kij Ci do tego ile wydaję kasy na ogrzewanie. Złotówkowo wychodzi to następująco: 250kg czeskiego groszku po 380 złociszy za tone (bliskość czeskiej granicy ma swoje zalety) daje 95zł. 250kg miału klasy I (nieodsiewany, z ekogroszkiem) po 620zł za tonę daje 155zł.

Koszt miesięcznego ogrzania domu z CWU (przy dzisiejszych cenach opału) wahać sie będzie w przedziale 250-300zł miesiąc. Utzymywane temp. wewnętrzne 21-23 st.C.

Mam dom z solbetu odmiana 400, ściana jednowarstwowa 36cm. Zużycie ekogroszku zeszłej zimy CO+CWU, 102m2, rodzinka 2+1, średnio oscylowało w okolicy 500kg/m-c. Podłogówka w całym domu. Dach i skosy bardzo dobrze zaizolowane.

Podaj jakie ma zapotrzebowanie na ciepło twój dom i współczynnik przenikania ciepła tej twojej "mega" ściany, a nie piszesz bzdury że spalasz ekogroszku 500kg ze źródła które jest tańsze o 100% .....

PS - jak na ten dom to strasznie dużo ci tego ekogroszku wychodzi.

Ja nie wiem jakim cudem można dodawać to grubej litej ściany styropianu i przez to uzyskać mniejsze z zapotrzebowania pelleta, gazu czy węgla :jawdrop:

Znam dokładnie 4 przypadki domów które stoją w sąsiedztwie o podobnej kubatury do mojego i wszystkie maja dodane ocieplenie od 10 do 15cm i żaden z tych użytkowników nie spala mniej węgla, gazu czy pelleta przez to :rolleyes:

Za 10tys to lepiej pojechać na wczasy w zimie :cool: