mar1982kaz 09.10.2012 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 ja kleiłem klejem webera bez kołkowania....trzyma drugi rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 09.10.2012 15:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 Zyskujesz ok 0,11W/m2K izolacyjności, ścian masz 180 m2, sezon grzewczy to 170 dni średnia temperatura 1 C (okolica W-wy), zakładam w domu 21 C czyli delta T = 20. 0,11 * 180 * 20 = 0,4kW - o taką moc grzewczą zyskasz. Czyli 0,4 kW * 24 h * 170 = ok 1630 kWh. Cana 1 kWh dla gazu to chyba jakieś około 0,27 PLN czyli 1630 * 0,27 = 440 PLN rocznie 440/10000 = ok. 4,4 % Czyli wynosi to tyle co trzymanie pieniędzy w Banku plus minus. Z drugiej strony masz trochę większy komfort na wypadek awarii, wartość domu trochę rośnie więc może warto.... PS Trochę ciężko mi uwierzyć w tą cenę 10000 ze wszystkimi obróbkami, parapetami etc dla 180 m2 i wlasnie o to mi chodziło SZACUN i dziękuje ale ja to wyliczyłem 15800 to koszt całego ocieplenia z parapetami i styropianem , a bez docieplania 5 tys czyli roznica to 10 tys mam aktualnie stan przed tynkiem czyli zasmarowane klejem wygładzone i zagruntowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BCS 09.10.2012 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 ja kleiłem klejem webera bez kołkowania....trzyma drugi rok A który bo tam są różne rodzaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 09.10.2012 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 A który bo tam są różne rodzaje. musiałbym sprawdzić ale chyba ks125 .... na pewno tym na którym było wyraźnie napisane w aprobacie technicznej że nie wymaga kołkowania do 12metrów wys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg_25 10.10.2012 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 Znowu dywagacje nad styropianem... Położony na plackach, ze szczelinami i niestarannie - w dowolnej warstwie - niczego dobrego nie zrobi! Adam M. Na plackach to cos nie tak? lepszy efekt daje piana bez pustki miedzy sciana a styropianem? Pytam serio, bo nie wiem czy to jakas roznica z punktu widzenia strat ciepla. pozdrawiam greg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 11.10.2012 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2012 Różnica jest gigantyczna!I nie tylko o ciepło tu chodzi!Jak wiaterek owiewa Ci mury POD styropianem to albo zabiera ciepełko z wnętrz tak, jakby tego styropianu w ogóle nie było, albo zostawia POD styropianem sporo wody (skroplin) i robi się tam pieczarkarnia...Ocieplenie powinno być lite, bezspoinowe. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg_25 11.10.2012 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2012 Różnica jest gigantyczna! I nie tylko o ciepło tu chodzi! Jak wiaterek owiewa Ci mury POD styropianem to albo zabiera ciepełko z wnętrz tak, jakby tego styropianu w ogóle nie było, albo zostawia POD styropianem sporo wody (skroplin) i robi się tam pieczarkarnia... Ocieplenie powinno być lite, bezspoinowe. Adam M. a niby jak sie ma wiatr dostac pod styropian? od dolu jest cokol, tez ze styro, od gory laczy sie z welna i z membrana paraprzepuszczalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 11.10.2012 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2012 Z watą i przewiewną szmatką? I to ma być szczelne tak, ze powietrze ma tam być w bezruchu?W duchy wierzysz?! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 12.10.2012 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 (edytowane) Na plackach to cos nie tak? lepszy efekt daje piana bez pustki miedzy sciana a styropianem? Pytam serio, bo nie wiem czy to jakas roznica z punktu widzenia strat ciepla. pozdrawiam greg Proszę zapoznać się z instrukcją klejenia. Można poczytać na każdym (?) worku z klejem. Jeśli jest napisane na placki, to w czym problem? Z kilku klei które testowałem, na wszystkich było napisane, kleić po obwodzie. Proszę poszukać innego kleju, takiego "tylko na placki". Problem sam się rozwiąże. Edytowane 12 Października 2012 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg_25 13.10.2012 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 Proszę zapoznać się z instrukcją klejenia. Można poczytać na każdym (?) worku z klejem. Jeśli jest napisane na placki, to w czym problem? Z kilku klei które testowałem, na wszystkich było napisane, kleić po obwodzie. Proszę poszukać innego kleju, takiego "tylko na placki". Problem sam się rozwiąże. Kolego, nie zrozumiales pytania. Mi nie chodzilo o to jak kleic, tylko czy jest jakas roznica w jakosci ocieplenia pomiedzy klejeniem na kleju a klejeniem na pianie. Ja mam u siebie robione po obwodzie i w srodku jeszcze placki. Styropian grafitowy 15-30cm. Do tego poszlo jeszcze 80 pianek do uzupelniania laczen na calej grubosci ocieplenia. To ostatnie robilem sam, bo jak zobaczylem jak majster wtryskuje pianki tylko tyle zeby bylo widac z zewnatrz ze pianowane, to mu podziekowalem. Ja osobiscie uwazam, ze jest dobrze ocieplone i ze zaden wiatr nie ma prawa tam dmuchac, dlatego zdziwila mnie wypowiedz adama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.10.2012 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 Rodzaj kleju nie ma znaczenia, ale piankami robi się to łatwiej i dokładniej. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 17.10.2012 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2012 W jaki sposób mogę przeliczyć różnicę kosztową zwrotu takiej inwestycji? Zastanawiam się po ilu latach będzie zwrot inwestycji W jakimś temacie podliczałem efekt dokładania kolejnych warstw styropianu w przeciętnym domu, na podstawie zapotrzebowania na ogrzewanie w kWh - przypomnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 17.10.2012 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2012 Z całym szacunkiem ale 2000pln/rok na CO przy izolacji 8cm. to mało prawdopodobne.Chyba ,że sedno tkwi w tym materiale konstrukcyjnym 38cm.Pewnie dowiemy się niedługo cóż to za super wyrób.Znam lekarza,któremu wmówiono,że BK 38cm nie wymaga izolacji i facet płaci za ekogroszek 8-10tyś pln/sezon przy domu wielkości twojego.Trudno wyliczyć,aby 8cm.styropianu tyle kasy zaoszczędziło. ta znajomość, to chyba taka mała bajeczka?? Mam dom z solbetu odmiana 400, ściana jednowarstwowa 36cm. Zużycie ekogroszku zeszłej zimy CO+CWU, 102m2, rodzinka 2+1, średnio oscylowało w okolicy 500kg/m-c. Podłogówka w całym domu. Dach i skosy bardzo dobrze zaizolowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 17.10.2012 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2012 Pewnie część tej energii poszła na odparowanie wody ze ścian bo budynek nowy , ale to i tak porażające.Zastanawia mnie kto w dobie oszczędności energii decyduje się lub namawia do muru jednowarstwowego.Nie wspomnę o dodatkowym koszcie na grubsze ściany fundamentowe i szersze ławy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 18.10.2012 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2012 To o co chodzi ? Przecież jak na dom 102m2 to masz mega duże rachunki za ogrzewanie(ok.16000kWh w sezonie) a za to odpowiada brak ocieplenia Gdyby był odpowiednio ocieplony to zużyłby ponad połowę mniej kWh dziękuję za zainteresowanie moim portfelem, ale tak naprawde kij Ci do tego ile wydaję kasy na ogrzewanie. Złotówkowo wychodzi to następująco: 250kg czeskiego groszku po 380 złociszy za tone (bliskość czeskiej granicy ma swoje zalety) daje 95zł. 250kg miału klasy I (nieodsiewany, z ekogroszkiem) po 620zł za tonę daje 155zł. Koszt miesięcznego ogrzania domu z CWU (przy dzisiejszych cenach opału) wahać sie będzie w przedziale 250-300zł miesiąc. Utzymywane temp. wewnętrzne 21-23 st.C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 18.10.2012 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2012 jak się "tanie syfy" skończą (choć myślę, że nie za mojego żywota), to se wtedy chatę ładnie ocieple. Nic nie stoi na przeszkodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 18.10.2012 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2012 Poza brakiem pieniędzy na tę inwestycję, które trzeba przecież wydać co roku na ogrzewanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 18.10.2012 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2012 Mam dom z solbetu odmiana 400, ściana jednowarstwowa 36cm. Zużycie ekogroszku zeszłej zimy CO+CWU, 102m2, rodzinka 2+1, średnio oscylowało w okolicy 500kg/m-c. Podłogówka w całym domu. Dach i skosy bardzo dobrze zaizolowane. Podaj jakie ma zapotrzebowanie na ciepło twój dom i współczynnik przenikania ciepła tej twojej "mega" ściany, a nie piszesz bzdury że spalasz ekogroszku 500kg ze źródła które jest tańsze o 100% ..... PS - jak na ten dom to strasznie dużo ci tego ekogroszku wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 18.10.2012 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2012 Co za ekoterror Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remigiusz. 19.10.2012 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 Ja nie wiem jakim cudem można dodawać to grubej litej ściany styropianu i przez to uzyskać mniejsze z zapotrzebowania pelleta, gazu czy węgla Znam dokładnie 4 przypadki domów które stoją w sąsiedztwie o podobnej kubatury do mojego i wszystkie maja dodane ocieplenie od 10 do 15cm i żaden z tych użytkowników nie spala mniej węgla, gazu czy pelleta przez to Za 10tys to lepiej pojechać na wczasy w zimie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts