nydar 20.10.2012 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2012 Przykład 1.Mieszkanie w kamienicy (mury jak w Malborku) od czerwca nie używane.Temperatura wewnątrz +17oC.Przykład 2.Dom energooszczędny nie zamieszkały.Temperatura wewnątrz 20-22oC.W obydwu przypadkach nie ma zysków bytowych ,więc są wiarygodne co do ściany 1W i dobrze ocieplonej.W jednym i drugim przypadku nie jest uruchomione ogrzewanie.Nie jestem zainteresowany hołubieniem jednego lub drogiego rozwiązania ,bo mam oba,więc wydaje mi się,że jestem obiektywny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 20.10.2012 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2012 Przykład 1.Mieszkanie w kamienicy (mury jak w Malborku) od czerwca nie używane.Temperatura wewnątrz +17oC. Przykład 2.Dom energooszczędny nie zamieszkały.Temperatura wewnątrz 20-22oC. W obydwu przypadkach nie ma zysków bytowych ,więc są wiarygodne co do ściany 1W i dobrze ocieplonej.W jednym i drugim przypadku nie jest uruchomione ogrzewanie.Nie jestem zainteresowany hołubieniem jednego lub drogiego rozwiązania ,bo mam oba,więc wydaje mi się,że jestem obiektywny nie do końca jesteś. Zwróć uwagę, że straty energii nie dotyczą tylko ścian. To nawet nie 50% strat ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raźny 20.10.2012 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2012 (edytowane) Miałem w planach kominek do domu wstawić z kominem. Taki markowy Spartherm-a taki fajny z płaszczem wodnym.... wielka szyba i te rzeczy... wiecie. Potem zacząłem czytać fora w sieci o budowie domu i co? Zamiast w kominkowy nastrój inwestować ponad 20 tys zł., wedle wycen, przerzuciłem te pieniądze na termoizolacje. Zrozumiałem, że w moim domu kominek to będzie... gorący problem.... Jak mam ochotę popalić w kominku. To idę do szwagra z szklanym podarunkiem. Kilka domów dalej. I sobie popalę... I tak mnie najdzie na kominek może ze 3 razy w roku... dla klimatu wiecie... Edytowane 20 Października 2012 przez Raźny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 20.10.2012 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2012 Kominek to filozofia życia a nie podstawowe źródło ciepła w domu.Dla mnie dzień bez rozpalenia czy w kominku,czy w kaflaku to dzień stracony.Pionan.W kamienicy są na dole i na górze sąsiedzi,którzy grzeją,1W to absurd .Można,tylko po co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 20.10.2012 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2012 Kominek to filozofia życia a nie podstawowe źródło ciepła w domu.Dla mnie dzień bez rozpalenia czy w kominku,czy w kaflaku to dzień stracony. Pionan.W kamienicy są na dole i na górze sąsiedzi,którzy grzeją,1W to absurd .Można,tylko po co? ciekawe. Latem jak masz 30 stopni na zewn. to też rozpalasz?? Co do sąsiadów to są, albo ich nie ma. A jak są, to nie zawsze są chętni do ogrzewania czyjejś chałupy. Powiadasz, że ściana 1W to absurd. Pytasz czy można i po co. Ano po to, żeby nie czekać na zwrot inwestycji w ocieplenie, o czym zresztą jest ten topik . Pomyśl z innej strony. Oszczędzasz na ociepleniu. Twój dom ma większe zapotrzebowanie na ciepło. OK, ale zaoszczędzone pieniądze na ociepleniu inwestujesz. Z zysków finansujesz bieżące zapotrzebowanie na ciepło. Ciekawe jakby to wyglądało pod względem finansowym w porównaniu do domu energooszczędnego. Pewnie zależy to od rodzaju inwestycji. Wiem sam po sobie, że przy umiejętnym zarządzaniu swoimi funduszami, można zarabiać dodatkowo niezłe sianko. Dlatego kaskę wolałem wrzucić tu i tam, niż patrzeć na nią pod postacią płyt zamocowanych klejem lub pianką na ścianach. . W kazdej chwili mogę korzystać z rezerw finansowych. Styropianu ze ściany nie zjem, jak będę głodny. I najważniejsze. Jak kiedyś uznam, że ocieplenie jest z jakichś powodów konieczne, zawsze mogę je zrobić. Tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 20.10.2012 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2012 Ano dobrze, poddaję się.Twoja argumentacja jest powalająca.Systemy grzewcze czekają na inwestorów.Mój system to grzałka 1,5kW +kominek dla rezerwy i upodobań.Ale domek dobrze ocieplony . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 20.10.2012 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2012 (edytowane) Wieczorem roletki w dół i podobnie jak u koleżanki, temp oscyluje w granicach 12 stopni przez całą dobę. Centralne nie działa, w kominku w tym roku jeszcze nie palone. Materiał na ściany też bardzo podobny, tylko nie Ytong, a Solbet. No i jeszcze bez zewnętrznej wyprawy. wcale tak nie napisała, a przynajmniej nie wprost Mar1982kaz a Ty myślisz, ze ten mój sąsiad, to całą instalację pompy ciepła, wykopki na podwórku, energooszczędne okna, fixy i inne duperele, to miał za darmo?? Wełny nie ma, za to grafitowy styropian w stropie i skosach poddasza. Zieli, jak nie masz nic konstruktywnego do powiedzenia, to się nie wpier...j ok?? Piona to jest bardzo konstruktywne bo mając 12 STOPNI w domu czyż nie tak!!! to jest zaje...e ciepło martwię się o Ciebie bo możesz nabawić się jakiejś choroby nawet myślę że już ją masz boś bardzo nerwowy Pozdrawiam ciepło Edytowane 21 Października 2012 przez zieli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 21.10.2012 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2012 no nie wiem, nie wiem, nie chce wdawać sie w tę dyskusje, bo nie jestem fachowcem,; jestem tylko skromnym praktykiem - 14września zaczął mi się czwarty rok w domu i wciąż nie możemy się nadziwić, jak dobrze sie mieszka - latem mija wiele, wiele dni upałów, zanim dom sie nagrzeje do 25 st.(duże okapy, słońce nie wpada więc przez okna, na tarasie od południa pergola zarośnięta winoroslą cieniającą tylko latem), a zimą tak łatwo ogrzać. Może i ta ściana to absurd, ale ja lubię ten absurd. W dotyku jest ciepła, ma ten jakiś swój współczynnik, i raczej go trzyma. Nie wiem, dlaczego tak kłócą się wszyscy o tę ścianę - wystarczy pomieszkać, aby sprawiedliwie ocenić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 21.10.2012 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2012 czyli latem jak jest 25-30 stopni to twoja ściana też się tak nagrzewa?? i w domu masz piekarnik?? no bo skoro teraz te słońce grzejące ścianę powoduje że masz w domu ciepło to co dopiero jest latem w upały??? i skoro twierdzisz że twoja ściana tak wspaniale przewodzi ciepło to tak samo przewodzi zimowy chłód gdy temperatura spada poniżej 0..... zastanówcie się co piszecie bo na razie to wychodzi że ściana 1w jest super bo grzeje jak jest słońce ale tylko jesienią bo latem to już nie grzeje tylko izoluje, a zimą w mrozy w jakiś magiczny sposób staje się mega ciepła i nie przewodzi zimna tylko to ciepełko ze słońca.... Przeciesz jeżeli jakiś materiał przewodzi ciepło to tak samo będzie oddawało chłód gdy jest zimno. tu chyba nie chodzi o dobre przewodzenie.....raczej o taka akumulacje i buforowanie - napisałam przecież, że temperatura w domu jest praktycznie niezmienna bez względu na porę roku. nie wiem, na czym to może polegać. Czy jest na dworze 0 st, czy 25, to dom cały czas sobie trzyma 21 st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_Bodnar 21.10.2012 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2012 Znowu dywagacje nad styropianem... Styropian to spieniony styren. Piana styrenowa. Styren nie spieniony podobny jest do plexi - jest przeźroczysty. Jak go spienimy - robimy posklejane banieczki, w których jest powietrze. Ze względu na bardzo wiele zakrzywionych ścianek na drodze promyka światła - jest BIAŁY. Ale.... Nadal jest PRZEŹROCZYSTY dla głębokiej podczerwieni. Przewodzenia termicznego prawie nie wykazuje... Postanowili go ulepszyć metodą psucia surowca! Dopaprali substancji sprawiającej - że stał się nieprzeźroczysty - bardzo dobrze przewodzącego ciepło grafitu! W efekcie powstał styropian szary o lepszych parametrach na stole laboratoryjnym. Ile dać i jakiego? Z wielokrotnie prowadzonych wyliczeń i dyskusji wychodzi, że warstwa około 15cm byle którego sprawia, że nie ma znaczenia z czego jest zbudowana ściana domu. Ale.... Najważniejsze, aby go położyć na tej ścianie DOBRZE!!! Położony na plackach, ze szczelinami i niestarannie - w dowolnej warstwie - niczego dobrego nie zrobi! Adam M. Święte słowa - przede wszystkim ta 15tha na ścianie ma być położona wyśmienicie. W miare mozliwosci na pioro wpust, Jesli krawędz prosta, to każde polączenie gdzie szczelina jest - piankowanie. Stosowac listwy montażowe, dokladnie obrobic okna i drzwi. Siatka dobrej jakosci, tynk rowniez. I czy bedzie to styr biały czy grafit, to juz nie bedzie mialo wtedy znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 23.10.2012 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 (edytowane) Jeden duży minus ocieplenia jest tez to ze ściana się nigdy od słońca nie zagrzeje i bo styropian nie potrafi ciepła zakumulować jak lita sorry ale takiej pierdoły dawno nie czytałem ! Moja teściowa tak samo pierdaszyła że będzie się dłużej grzało bo dom się od słońca nie nagrzeje ! LUDZIE ! opamiętajcie się w wypowiadaniu i pisaniu taki bzdur ! druga pierdoła to oddychające ściany ! tama czereśniacka fizyka budowli według prof dr rechablitowanego inż. franka von kielnia. Tylko nagle ździwo że przyszedł sezon a tu nie potrzeba jeszcze grzać choć na polu zimo. Łojoj nagle; to nie słońce nagrzewa ściany tylko dom jest do izolowany 10cm styropianu, proponowałem 20cm i przestawienie okien w ocieplenie bo za metraż wykonania elewacji. Jak ktoś chce hodować grzybki na ścianie to niech robi z cegły; ta zaraz a to wentylacja itp ok dam radę i z tym bo sobie spokojnie robię istniejący budynek z 10cm styro o standardach pasywnych tylko to jest całościowy bilans sezonu dzięki oknom ! a jak przyjdzie -30 to zęby w ścianę ! bo nagle szczytowa moc to 10kW choć budynek "pasywny" bo zejdzie do 15kWh/m^2 tylko 10W mocy na metr już nie ! liczy się tu szczelność budynku i wentylacja bo co mi z 10cm styro jak 157 watów na stopień idzie w powietrze lekko licząc, okna stare itp. Ale dzięki temu nie ma grzyba bo wilgotność jest bardzo niska w zimie i to ratuje sytuację przed grzybem. Inaczej buractwo daje "plaskiki" wstrzymuje wentylację i nagle w CEGLANYCH pałacach jakie kolega proponuje budować bo niby akumulują "ciepło" zaczyna się hodowla grzyba! czego kolega nie pojmuje? czy nadal chce się promować u profesora rechabilitowanego Franka von kielnia z domu łopata? Dla czego mnie tak to sierdzi bo nie raz nie dwa z takimi rezystorami na wiedzę miałem do czynienia i pewnie będę miał nie raz. Bo na razie nic wskazuje na to że się to zmieni; nie widać budynków dobrze izolowanych, to jest rzadkość ! Jak ktoś sobie nie wyobraża 15 cm na 45cm ściany to mu powiem to sobie zmieść w tym ciasnym mózgu wartość 80cm ! z obiciem elewacji ! ściana ma 1,1m grubości i się da ! Ciekawe miny mają ludzie jak to widzą na razie w fazie projektu. Budynek istniejący który jest samo wystarczalny cieplnie, zostaje tylko energia na gotowanie i CWU. Pamiętajcie że na budynek trzeba spojrzeć globalnie, OKNA, IZOLACJA, WENTYLACJA, z reku. a nie piszczenie nad 10cm styro bo na pewno nie jest to opłacalne bo koszty jak pisałem położenia są takie jak dla 30cm bo robol nie widzi nic innego jak powierzchnia. Długość kotew? może przestawienie okien. Dodam w fazie projektu mam nowy dom ani jednego okna otwieranego ani. 60cm izolacji ściany, dach 70 a może i to i to okna g 42% U 0,34 powierzchnia minimum 40m^2 a Wy mnie tu o jakimś tam 10cm ta jasne jak ktoś lubi drzewo wozić ok tylko nie hurtem. Bo palenie samo w sobie jest ok tylko kiedy nie staje się celem przewodnim i ucieka na to 2 -3 tygodnie życia! w sezonie Edytowane 23 Października 2012 przez מרכבה bo trzeba było uzupełnić 2-3 tygonie życia na sezon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_Bodnar 23.10.2012 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 sorry ale takiej pierdoły dawno nie czytałem ! Moja teściowa tak samo pierdaszyła że będzie się dłużej grzało bo dom się od słońca nie nagrzeje ! LUDZIE ! opamiętajcie się w wypowiadaniu i pisaniu taki bzdur ! druga pierdoła to oddychające ściany ! tama czereśniacka fizyka budowli według prof dr rechablitowanego inż. franka von kielnia. Tylko nagle ździwo że przyszedł sezon a tu nie potrzeba jeszcze grzać choć na polu zimo. Łojoj nagle; to nie słońce nagrzewa ściany tylko dom jest do izolowany 10cm styropianu, proponowałem 20cm i przestawienie okien w ocieplenie bo za metraż wykonania elewacji. Jak ktoś chce hodować grzybki na ścianie to niech robi z cegły; ta zaraz a to wentylacja itp ok dam radę i z tym bo sobie spokojnie robię istniejący budynek z 10cm styro o standardach pasywnych tylko to jest całościowy bilans sezonu dzięki oknom ! a jak przyjdzie -30 to zęby w ścianę ! bo nagle szczytowa moc to 10kW choć budynek "pasywny" bo zejdzie do 15kWh/m^2 tylko 10W mocy na metr już nie ! liczy się tu szczelność budynku i wentylacja bo co mi z 10cm styro jak 157 watów na stopień idzie w powietrze lekko licząc, okna stare itp. Ale dzięki temu nie ma grzyba bo wilgotność jest bardzo niska w zimie i to ratuje sytuację przed grzybem. Inaczej buractwo daje "plaskiki" wstrzymuje wentylację i nagle w CEGLANYCH pałacach jakie kolega proponuje budować bo niby akumulują "ciepło" zaczyna się hodowla grzyba! czego kolega nie pojmuje? czy nadal chce się promować u profesora rechabilitowanego Franka von kielnia z domu łopata? Dla czego mnie tak to sierdzi bo nie raz nie dwa z takimi rezystorami na wiedzę miałem do czynienia i pewnie będę miał nie raz. Bo na razie nic wskazuje na to że się to zmieni; nie widać budynków dobrze izolowanych, to jest rzadkość ! Jak ktoś sobie nie wyobraża 15 cm na 45cm ściany to mu powiem to sobie zmieść w tym ciasnym mózgu wartość 80cm ! z obiciem elewacji ! ściana ma 1,1m grubości i się da ! Ciekawe miny mają ludzie jak to widzą na razie w fazie projektu. Budynek istniejący który jest samo wystarczalny cieplnie, zostaje tylko energia na gotowanie i CWU. Pamiętajcie że na budynek trzeba spojrzeć globalnie, OKNA, IZOLACJA, WENTYLACJA, z reku. a nie piszczenie nad 10cm styro bo na pewno nie jest to opłacalne bo koszty jak pisałem położenia są takie jak dla 30cm bo robol nie widzi nic innego jak powierzchnia. Długość kotew? może przestawienie okien. Dodam w fazie projektu mam nowy dom ani jednego okna otwieranego ani. 60cm izolacji ściany, dach 70 a może i to i to okna g 42% U 0,34 powierzchnia minimum 40m^2 a Wy mnie tu o jakimś tam 10cm ta jasne jak ktoś lubi drzewo wozić ok tylko nie hurtem. Bo palenie samo w sobie jest ok tylko kiedy nie staje się celem przewodnim i ucieka na to 2 -3 tygodnie życia! w sezonie Dużo napisane, ale strasznie bezładnie, popracuj nad stylem, bo nie tylko dyletant, ale i wiedzący o co chodzi może mieć problem z odszyfrowaniem, co poeta miał na myśli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 23.10.2012 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 מרכבה - słusznie prawisz, ale następnym razem muszę zostawić Twoje posty na wieczór - zapewne po paru piwkach lepiej się je czyta i więcej rozumie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 23.10.2012 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 bo ja mam taki styl niestety dwie myśli w przód a piszę jeszcze tę tu. sorry bo chciałem jak najwięcej zamieścić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
..MD.. 23.10.2012 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 bo to w nerwach pisane było bo ileż można...no chyba ,że to tłumaczenie google z wietnamskiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 23.10.2012 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 Và những gì bạn có cho người Việt Nam với Google? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 23.10.2012 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 No emocjach ! nie da się ukryć, ciężko mi się do tego zdystansować.Ponieważ z rezystorami wiedzy z dziedziny jaką jest fizyka budowli mam często do czynienia.Wiem jak to jest sam kiedyś błądziłem bo się nad tym nie zastanawiałem i brałem "wiedzę" do profesorów rechablitownanych jak von kielnia z domu widły. A i teraz uświadamiam sobie jak mało jeszcze wiem bo każdy detal przy projektowaniu mojego domu biorę pod uwagę.I tyle jest opcji że głowa boli i puchnie. A tu mnie ktoś pyta czy 10 czy 15 się zwróci he he he pewnie że się zwróci. Stan ducha się po tym poprawia jak inni w około palą, wożą, tną, szuflują węgiel itp. a ty sobie siedzisz po jest jeszcze ciepło ponieważ budynek nie studzi się tak szybko.A zyski od słońca jakie był takie są ! bo idą przez okna a nie " przez ściany" czym takie zjawisko nie istnieje w taki stopniu aby się dało to odczuć !dopiero izolacja transparentna i 12-25 cm ściany akumulacyjnej dało by właśnie efekt grzania ! Przy 45 cm można zapomnieć o takim czymś jeszcze bez izolacji, droga jest długa pojemność wielka itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 23.10.2012 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 ....okna g 42% U 0,34 powierzchnia minimum 40m^2 a.... ...U = 0,34 okna jak chcesz osiągnąć - tak z ciekawości się pytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 23.10.2012 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 No właśnie tu jest słodka tajemnica. Jak dobrze poszukasz to będziesz wiedział co i jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 24.10.2012 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 Termopan 10cm x 10cm i 5 szybowy... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts