מרכבה 25.10.2012 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2012 No Adam MK utrafiłeś w sedno pięć szyb to raz dwa to XPS i po sprawie. Dodatkowo dla pewnika Fakro ma szybę 4 szybową 3 komorową z U 0,3 tylko właśnie tam są kryptony i inne gazony po za tym 40% drożej wychodzi niż mój zestaw na 5 szyba i powietrzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawekk1980 25.10.2012 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2012 Dodam w fazie projektu mam nowy dom ani jednego okna otwieranego ani. 60cm izolacji ściany, dach 70 a może i to i to okna g 42% U 0,34 powierzchnia minimum 40m^2 Ciekawi mnie co się stanie jak z różnych powodów zabraknie na dłuższy czas prądu (a tego wykluczyć nie można), będziesz wachlował drzwiami żeby przewietrzyć swój bunkier? No chyba że masz też zaprojektowaną samowystarczalną przydomową elektrownię albo będziesz pedałował w środku rowerem wytwarzając w ten sposób energię, ale o tym nie piszesz więc nie wiem. Ogólnie strasznie chaotycznie więc może niedoczytałem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 25.10.2012 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2012 Jak braknie prądu? to chyba u Ciebie w jaskini Jakoś nie widzę łączenia otwieranych okien z potrzebą wentylacji, a już na pewno nie jest to rozwiązanie ekonomiczne. Są inne środki służące temu celowi być może klapa uchylana itp rozwiązań jest wiele. dużo prościej jest zrobić otwieraną klapę, zasówę niż okno którego m^2 waży 50kg. A prądu brakuje rzadko choć wiem awaria dłuższa może się z darzyć i o tym pamiętam. Sławek 1980 nie popadaj w marazm bo autem jeździsz i też różne rzeczy mogą się dziać dobrze więc chce Cię uspokoić że o tym wiem i na pewno się zabezpieczę, po za tym nie trzeba wiele do wentylacji energii 50-120 . Bunkier to słowo dla tych co montują okna w budynku w środku przegrody 40cm i potem jeszcze dają 10cm bo więcej by się sąsiedzi pukali. a wygląda to opłakanie i to jest bunkier. Uwierz nawet 2 m grubej ściany da się tak zaprojektować aby tego widać nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawekk1980 25.10.2012 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2012 Absolutnie nie jestem wrogiem oszczędzania energii, tylko w poprzednim poście naskoczyłeś ze budujesz niemal samowystarczalne perpetum mobile a reszta to ciemnoty, więc z ciekawości zapytałem o sytuację z brakiem zasilania. Piszesz cos o otwieranych klapach, jakichs innych niesprecyzowanych rozwiązaniach, a ja się pytam ile to wszystko będzie kosztować, kiedy i czy wogóle zwróci się cała ta otoczka, te wszystkie rozwiązania do tego tytułowego 50 cm styro. Na etapie projektowania papier wszystko przyjmie a zycie to później zweryfikuje. Gdyby sugerowane przez Ciebie rozwiązania były faktycznie tak opłacalne i niezawodne to uwierz mi wielu by tak zrobiło a ocieplenie sprzedawaliby na metry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 25.10.2012 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2012 Jestem ciekawy ile ten krypton w tych oknach 'posiedzi'. Spotkałem się z opinią że 10lat max. To może być ciężko ze zwrotem takiej inwestycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 25.10.2012 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2012 Ja dwupiętrową budę z cegły pełnej i kamienia polnego chcę napędzić wyłącznie słoneczkiem - bo się da!Oczywiście, będzie wsparcie kogeneracją ale raczej mam kłopoty bogactwa i nadmiar ciepła... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 26.10.2012 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 Wracając do ceglanych ceramicznych kamiennych świątyń mam cały czas porównanie między budynkiem nie izolowanym z ceramiki a takim co ma 10cm tyle że z żużla i tam nie wiem jeszcze czego. W tym pierwszy raz że jest lepiej ustawiony do świata słońce praktycznie jak jest to pali w niego ile może ale z tego nic ! przegrody w zimie jak były tak są zimne na wskroś. Jedynie izolacja transparentna by coś poprawiła w tym względzie. Dopiero wspomniany efekt nagrzanej ściany ma miejsce po tygodniu upałów i w tedy ściana robi się przyjemnie ciepła, w okresie zimny takie coś nie ma w ogóle miejsca. Stąd też żadne akumulowanie energii przez brak nadwyżki temperaturowej to tak jak byś łaskawie wodę prosił płyń pod górę... 50cm styropianu sprawa prosta to koszt 10cm zrobionych przez ekipę prof dr rechab inż. Franka von kielnia bo najniżej bierze 70zł z metr a jeśli sobie te 50cm wstawię w szkielet sam po piankuje itp... tyle że stawiam na wełnę mineralną Na pewno oszczędzę pieniądze na instalacjach typu rurki sruki od C.O wio jak najbardziej proste. Sama izolacja to pikuś szczelność i witryny (okna) podstawa i maksymalnie wykorzystać promieniowanie słoneczne. Przez co prawie cała fasada od południa = szkło. Promieniowanie słoneczne ma operować na strop nad "piwnicą" i ścianę akumulacyjną. Stąd też walka o jak najniższą moc maksymalną aby "byle czym" pokrywać występujące straty energii i to przy "-30" Gdyby sugerowane rozwiązania przez ciebie były opłacalne to by... nie u nas niestety ale w sowich okolicach nie widuję budynków nawet przyzwoicie zbudowanych nie w sensie konstrukcji bo to jest na wysokim poziomie materiały też tylko. Zorientowanie w stronę świata; salon z wielkim oknem tarasowym od północy, masa wykuszy, lukarn itp to generuje koszty których Ty widzę zapomniałeś? jakieś filary wypusty itp brak dylatacji tego jeszcze, balkony niczym wielkie radiatory... to niby jest za darmo? a potem piece kondensacyjne masa rurek srurek ... tego nikt nie chce podważać bo to taki " standard jak oddychanie" potem solraki dwa na dachu masa rurek pompek itp tego nie widzisz? jak się teraz buduje? Okna z 5 czy 7 komorami bo to takie cudne profile są a trzecia szyba nie wiedzieć czego kosztuje krocie w takim oknie a w dodatku ramki itp zajmują 20-30 procent okna. Nic dziwnego że okno "pasywne" 2x2 kosztuje z 3 tyś jak nie lepiej i jak tu nie będzie kosztów. Zapytaj się dla czego ktoś nie daje 20cm styropianu ponieważ to kosztuje; ale jak kosztuje powtarza tylko puste frazesy, wczoraj miałem tego przykład no ale 20cm to koszty (w podświadomości) ma być 2x drożej nie wiedzieć czemu? to mówię wykonawca bierze 35-40 zł za robotę od metra plus koszy siatek itp dla 10cm styro to powiedz mi o ile wzrośnie koszt dania 30cm zamiast 10 cm od razu bez zastanowienia 3 x tyle nie bo jego nie obchodzi czy daje 2cm czy 30cm bierze za metr, argument z dłuższymi kołkami też nie trafiony to więc to są koszty urojone. Właśnie dla tego nie biorę szyb... samych szyb od fakro bo mam tańszą alternatywę i tam nic nigdy nie ucieknie bo jak powietrze do powietrza będzie uciekać ? Fanix 2 Ty naprawdę wierzysz w ryby latające? bo to taki sam kit jak cudowne gazy okienne ! Myślisz że jak krypton ucieknie to okno szag trafi? i co z U 0,3 stanie się U2 ? co najwyżej będzie to U 0,4 zamiast 0,3 tyle że od razu daje na powietrze i mnie nic obchodzi i jak mam u 0,34 A jak wierzysz w cudowne gazy to sobie wierz właśnie pseudofachowcy od okien na tym żerują i kit wciskają maluczkim o cudownych gazach. Sprawa się rozbija o szyby z powłoką Low E niestety w chałupie tego nie zrobisz stąd cena jak na razie 360zł m^2 za metr pięcioszybowego pakietu Mam model takiej szyby to wstawię może zdjęcie do swojej galeryji Jedynie co mogę przemyśliwać to czy nie dać tylko dwóch szyb i okiennic wtedy wyjdą mi większe kwatery i tafla szkła będzie większa lub 3 szyby i z tego względu. A dawanie 5 szyb ma za zadanie nie bawienie się w okiennice choć i to może wtedy jakieś też dam ale nie jest to aż taki mus przy takiej szybie ale w tedy to już masakra. Też stoi na razie tak zamiast solarów; ogniwa foto volt . tyle z cyklu zrób obie sam ale od czego ma się kolegów ... Lutowania troszkę ale wyjdzie 2,5-3 tyś za 1kW do grzania ciepłej wody i tyle no może czasem jakiś wiatraczek w wentylacji ale to wymaga dogrania bo w temacie paneli PV jestem raczkujący Ale też widmo mikro pieca do podgrzewania wody, co by był na drewno ale tu mówimy o mocy 2-4 kW max stąd też jako całość ma to działać w zasadzie samo wystarczalnie jeśli chodzi o ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimiko 07.02.2013 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 (edytowane) 20cm grafitu i przy mrozach w domu utrzymuje się 11-13 stopni. W oknach jeszcze nie założone nawiewniki, więc dziurami dodatkowo dmucha. Jakby była ściana 1w, to pewnie już hydraulicy wymienialiby mi rozmrożone rury.Ocieplenie wcale nie wyszło drogo - robocizna, klej, siatka, narożniki jak dla warstwy 10cm. Okna w warstwie muru dają dużo światła - wcale nie odczuwa się, że to 20cm nisza.Jestem pełen podziwu dla negujących fizykę. Nie ma co, jak doza relatywizmu:)MM Edytowane 7 Lutego 2013 przez mimiko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimiko 07.02.2013 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 A grafit jakim klejem można robić? tylko w piance ?czy we workach też ? o ile podnosi to koszty w stosunku do białego i zwykłego kleju w worku? Mam grafit 20cm klejony na Ceresicie ZU. Kołkowane tylko narożniki i jakoś się trzyma:) MM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 09.02.2013 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 u mnie też 20cm grafitu ( dwie warstwy po 10cm) kleiłem na klej webera... nic nie kołkowałem wszystko trzyma już 2 latka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 16.02.2013 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 (edytowane) zamiast solarów; ogniwa foto volt . tyle z cyklu zrób obie sam ale od czego ma się kolegów ... Lutowania troszkę ale wyjdzie 2,5-3 tyś za 1kW do grzania ciepłej wody i tyle no może czasem jakiś wiatraczek w wentylacji ale to wymaga dogrania bo w temacie paneli PV jestem raczkujący. Pomysł jest zły. Z dwóch względów. - energia elektryczna z paneli fotowoltaicznych jest nieopłacalna (czas zwrotu z inwestycji może być porównywalny lub dłuższy niż żywotność paneli) Sprawność paneli to kilka procent - Lepiej grzać wodę solarem bo sprawność dużo większa i inwestycja mniejsza. Z panelu 40W który wykorzystuję, latem byłem w stanie wyciągnąć około 100Wh na dobę, ale późną jesienią już to się skończyło i taki panel nie jest w stanie zasilić odbiornika mocy 50W przez 2h na dobę. Panel kosztował ZTCP jakieś 280PLN do tego mam akumulator 150Ah za który trzeba by zaplacic również parę stówek. A jak sobie policzylem ile w to włożyłem vs koszt energii wytworzonej to ten moj odbiornik bym zasilił przez jakieś 10lat z sieci za tą cenę. DO tego czasu akumulator trzeba bedzie wymienic, nie sadze by cos zostało z tego panelu made in china (a takie one są) Moj eksperyment sie udał i jestem z niego zadowolony, ale to się nie oplaca. Edytowane 17 Lutego 2013 przez Adam626 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 17.02.2013 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Operacja udała się, pacjent zmarł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 17.02.2013 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Zamysł był taki aby było to trochę nowatorskie i stąd ogniwa. W tym sensie się udało. Poza tym ośswietlenie działa zgodnie z planem - wystarczająca ilość światła przy małym poborze. Natomiast sam panel - ekomomicznie nie uzasadniony. Ale za to autonomiczny - punkt świetlny jest jakieś 50 metrów do domu więc przynajmniej kabla zasilającego nie musiałęm ciągnąć. Panele są dobre tam gdzie nie ma prądu z sieci (np kamper) do niczego innego się nie nadają http://img.galerkiwnetrz.pl/g/2_1727603809_IMG_7515.jpghttp://img.galerkiwnetrz.pl/g/2_1632767974_IMG_7533.jpghttp://img.galerkiwnetrz.pl/g/2_1126733395_IMG_7541.jpghttp://img.galerkiwnetrz.pl/g/2_270804626_IMG_7538.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 19.02.2013 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Pomysł jest zły. Z dwóch względów. - energia elektryczna z paneli fotowoltaicznych jest nieopłacalna (czas zwrotu z inwestycji może być porównywalny lub dłuższy niż żywotność paneli) Sprawność paneli to kilka procent - Lepiej grzać wodę solarem bo sprawność dużo większa i inwestycja mniejsza. Z panelu 40W który wykorzystuję, latem byłem w stanie wyciągnąć około 100Wh na dobę, ale późną jesienią już to się skończyło i taki panel nie jest w stanie zasilić odbiornika mocy 50W przez 2h na dobę. Panel kosztował ZTCP jakieś 280PLN do tego mam akumulator 150Ah za który trzeba by zaplacic również parę stówek. Panocku ale bezpośrednio grzanie wody, prądu tyle co nic żadnych akumulatorów. Bezpośrednie magazynowanie w wodzie lub sprężanie powietrza, pralka na sprężone powietrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 19.02.2013 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Panocku ale bezpośrednio grzanie wody, prądu tyle co nic żadnych akumulatorów. Solar zrobi to skuteczniej - ma większą sprawność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 19.02.2013 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Piszę to nie jako prawdę objawioną, tylko to są moje spekulacje gdyż nie zagłębiałem się w temat. Tak to sobie wymyśliłem że: solar absorbuje dobrze w tedy kiedy jest słońce. PV łapie fotony a czy są chmury czy nie fotony są zawsze. To jest prosta logika której nie badałem jest to na wyczucie, stąd piszę. Czasem też mogę pozanchorzyć troszkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 19.02.2013 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 w mojej okolicy jest sygnalizacja zwalniająca na panele PV. na jesieni i w zimę 95% dni nie działa, bo nie ma na czym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 19.02.2013 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Piszę to nie jako prawdę objawioną, tylko to są moje spekulacje gdyż nie zagłębiałem się w temat. Tak to sobie wymyśliłem że: solar absorbuje dobrze w tedy kiedy jest słońce. PV łapie fotony a czy są chmury czy nie fotony są zawsze. To jest prosta logika której nie badałem jest to na wyczucie, stąd piszę. Czasem też mogę pozanchorzyć troszkę Wodę grzeje się solarami(lepsza sprawność) a nie ogniwami elektrycznymi (sprawnośc parę procent). Ogniwo łapie fotony i napiecie na ogniwie bedziesz miał nawet przy szarówce -tylko nie bedzie prądu a wiec zadnej mocy do grzania (P=U*I) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 19.02.2013 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Coście się tak tej SPRAWNOŚCI uczepili?Wam chodzi o SKUTECZNOŚĆ. Solary cieczowe pracują zdecydowanie lepiej.A co do paneli PV...Nogami są robione to ich skuteczność jest niewielka. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 19.02.2013 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Na razie to sobie pozwalam na dywagacje nie jest tak że w słoneczny dzień jest 100% sprawności z tych np 16% tej właściwej sprawności? a w pochmurny dzień jest tylko 25% z tych 16%? to było by coś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts