adam_mk 19.02.2013 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Jest jeszcze inaczej...Słoneczko wstaje i panel "widzi" pod małym kątem.Panel napięcie ma, ale prądu daje tak ledwo-ledwo.Im bliżej godzin południowych tym daje więcej, bo ustawia się to słoneczko bardziej "na w pysk"WTEDY właśnie można liczyć na te 16% z 1000W z 1m2 panela.Gdybyśmy sobie rejestrowali PRĄD z panela w funkcji czasu, to zobaczylibyśmy, że PRACA (energia pozyskana) jest polem pod krzywą wykresu.I - ciekawostka...Nie jest takie duże, jak się wszyscy spodziewają i jak reklamówki opisują. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 19.02.2013 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 I tego nie mogę zrozumieć patrząc na nowe farmy PV. Są stacjonarne. A przecież system nadążny, to, owszem, dla małego biednego inwestora będzie kosztował srylion, ale dla poważnego inwestora, to co to jest - dwa silniki krokowe, kilka przegubów i trochę sterowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 19.02.2013 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Panowie to jest wątek [h=1]Kiedy zwróci się koszt ocieplenia?[/h] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 19.02.2013 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Acha...No, fakt! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 19.02.2013 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Panowie to jest wątek Kiedy zwróci się koszt ocieplenia? resztę policz na kalkulatorze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 19.02.2013 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 resztę policz na kalkulatorze Ale po co! To NIE jest wątek o panelach słonecznych! Gdzie jest moderator? Wydzielić watek z tego tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 19.02.2013 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Ale po co! To NIE jest wątek o panelach słonecznych! Gdzie jest moderator? Wydzielić watek z tego tematu. kbab napisał na temat. Podał grubość styro i straty przez przegrody. Nie podał wielkości domu/powierzchni ścian zewnętrznych, ale pewnie chodzi o domek 120metrowy. Przy grzaniu pampersami grubość styro nie ma znaczenia. Przy grzaniu etyliną, jak najbardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 20.02.2013 03:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 kbab napisał na temat. Podał grubość styro i straty przez przegrody. Nie podał wielkości domu/powierzchni ścian zewnętrznych, ale pewnie chodzi o domek 120metrowy. Przy grzaniu pampersami grubość styro nie ma znaczenia. Przy grzaniu etyliną, jak najbardziej. Spoko, to nie jest wątek o panelach porządek musi być na forum! Bo później ktoś szuka informacji i jest rozp$%%##el! Sugerujesz że powszechnym jest ogrzewanie na benzynę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 20.02.2013 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 fenix: to czym się grzeje jest w wielu wypadkach związane z dostępnością i kosztem uzyskania materiału. Ja grzeję w biurze w c.o. drzewem. Zwykle z samych palet mam do 5m3 opału bywa że więcej. Raz na ileś się tylko gwoździe wybiera... Opał darmowy... Koszt: zero. Jeżeli ktoś grzeje etyliną, czy opałem bo kosztuje go najtaniej - jego decyzja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
subfosylny 24.02.2013 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Ściśle i na temat. Tu macie kalkulator do obliczania kosztów ogrzewania. Wystarczy wpisać parametry istniejące a później wpisać parametry zakładane ( styropiany, wymiana okien itd. ) Wyniki można porównać i jest czarno na białym ile zostaje w kieszeni po sezonie grzewczym. http://ladnydom.pl/budowa/0,113847.html A tu znalazłem trochę rozważań na temat spadku kosztów ogrzewania przy wymiany okien w Polsce : http://projektus.blogspot.com/2012/02/termomodernizacja-okien-fakty-i-mity.html I wymiany okien w USA : http://projektus.blogspot.com/2012/02/termomodernizacja-okien-fakty-i-mity_15.html A ten, kto opatentuje skuteczne spalanie Pampersów z pewnością dostanie Nobla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 24.02.2013 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 subfosylny: znam jedną osobę, n.b. mechanika samochodowego co opanowała. Jeno kiepsko z ekologią. Wrzuca pampersa na na chwilę do zużytego oleju a potem do pieca. Podobno piec chce kominem za pampersem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
subfosylny 24.02.2013 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 No to szacun Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 24.02.2013 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Ściśle i na temat. Tu macie kalkulator do obliczania kosztów ogrzewania. Wystarczy wpisać parametry istniejące a później wpisać parametry zakładane ( styropiany, wymiana okien itd. ) Wyniki można porównać i jest czarno na białym ile zostaje w kieszeni po sezonie grzewczym. http://ladnydom.pl/budowa/0,113847.html Jakby ten kalkulator jeszcze był dokładny to i do czegoś może i by sie nadawał. Na podstawie uzyskanych dzieki niemu wyników można jedynie oszacować z duzym błedem zapotrzebowanie na ciepło i orientacyjne koszty, ale nie powinien służyc do ostatecznego wyboru systemu grzewczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
subfosylny 24.02.2013 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 No to podaj linka do lepszego kalkulatora lub podaj jakieś inne zestawienia służące do obliczeń tego typu zagadnień przez zwykłych zjadaczy chleba. Osiem stron melepecenia i jak na razie nic lepszego nikt nie polecił . Chętnie skorzystam z lepszych źródeł bo przede mną ocieplenie domu i ta sprawa mnie bardzo ciekawi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 24.02.2013 23:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 No to podaj linka do lepszego kalkulatora lub podaj jakieś inne zestawienia służące do obliczeń tego typu zagadnień przez zwykłych zjadaczy chleba. Osiem stron melepecenia i jak na razie nic lepszego nikt nie polecił . Chętnie skorzystam z lepszych źródeł bo przede mną ocieplenie domu i ta sprawa mnie bardzo ciekawi. http://pl.wikipedia.org Sprawa jest prosta: powierzchnia, lambda, stopniodni (w dużym uproszczeniu). Masz koszt pieniądza, prognozy wzrostu cen energii, cenę za kwh, no i masz własny kalkulator. Nie chce się lub za trudne, no to załóż 100 W/m2 i powinno dać radę, najwyżej dostawisz farelkę. Ciężko jest mieć i zjeść ciastko, ale co zrobić, albo samemu zgłębić albo zapłacić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.02.2013 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 No to podaj linka do lepszego kalkulatora lub podaj jakieś inne zestawienia służące do obliczeń tego typu zagadnień przez zwykłych zjadaczy chleba. Osiem stron melepecenia i jak na razie nic lepszego nikt nie polecił . Chętnie skorzystam z lepszych źródeł bo przede mną ocieplenie domu i ta sprawa mnie bardzo ciekawi. Są wersje demo do obliczeń ozc, http://www.sankom.pl. Na pewno będzie duzo dokładniej o ile poradzisz sobie z tym programem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
subfosylny 25.02.2013 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 @andriuss . Głupszego posta to nawet na onecie nie znajdę. Ale dzięki. @asolt. Dzięki. Już pobrałem wersje demo. Po południu zrobię obliczenia dla mojego domu. I bez sarkazmu proszę. Pisanie " o ile sobie poradzisz" nie jest zbyt grzeczne . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.02.2013 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 @andriuss . Głupszego posta to nawet na onecie nie znajdę. Ale dzięki. @asolt. Dzięki. Już pobrałem wersje demo. Po południu zrobię obliczenia dla mojego domu. I bez sarkazmu proszę. Pisanie " o ile sobie poradzisz" nie jest zbyt grzeczne . To nie sarkazm, a stwierdzenie faktu. Nie raz poprawiałem obliczenia wykonane przez amatorów, wyniki uzyskane przez nich rózniły się srednio od 50 do 100%. Nie chodziło mi posługiwanie samym programem, a tylko o zastosowanie istniejących norm i rozporządzen stosowanych przy obliczeniach ozc , tak aby wyniki uzyskane były wiarygodne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 25.02.2013 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 @asolt. Dzięki. Już pobrałem wersje demo. Po południu zrobię obliczenia dla mojego domu. I bez sarkazmu proszę. Pisanie " o ile sobie poradzisz" nie jest zbyt grzeczne . spokojnie policz to w 2-3 dni, w jedno popołudnie jak chcesz, to lepiej odpuść sobie i piwko chlapnij będziesz miał wbite to pomyśl o mostkach, posteruj warstwą ocieplenia, oknami itd, itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 25.02.2013 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 spokojnie policz to w 2-3 dni, w jedno popołudnie jak chcesz, to lepiej odpuść sobie i piwko chlapnij Aby otrzymać wiarygodne wielowariantowe wyniki, które posłużą do wyboru optymalnego ocieplenia i ew. systemu grzewczego, to 2-3 dni to sobie może Asolt liczyć, a nie ktoś zielony w temacie, który nigdy nie słyszał o OZC. Oczywiście, warto się pobawić, ale celem raczej dokształcenia, a nie tak jakby sobie człowiek życzył: 5 minut na kalkulatorze i już temat nie ma dla ciebie żadnych tajemnic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts