Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kiedy zwróci się koszt ocieplenia?

Recommended Posts

Jest jeszcze inaczej...

Słoneczko wstaje i panel "widzi" pod małym kątem.

Panel napięcie ma, ale prądu daje tak ledwo-ledwo.

Im bliżej godzin południowych tym daje więcej, bo ustawia się to słoneczko bardziej "na w pysk"

WTEDY właśnie można liczyć na te 16% z 1000W z 1m2 panela.

Gdybyśmy sobie rejestrowali PRĄD z panela w funkcji czasu, to zobaczylibyśmy, że PRACA (energia pozyskana) jest polem pod krzywą wykresu.

I - ciekawostka...

Nie jest takie duże, jak się wszyscy spodziewają i jak reklamówki opisują.

Adam M.

• Odpowiedzi 151
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ale po co! To NIE jest wątek o panelach słonecznych!

Gdzie jest moderator? Wydzielić watek z tego tematu.

kbab napisał na temat.

Podał grubość styro i straty przez przegrody.

Nie podał wielkości domu/powierzchni ścian zewnętrznych, ale pewnie chodzi o domek 120metrowy.

Przy grzaniu pampersami grubość styro nie ma znaczenia. Przy grzaniu etyliną, jak najbardziej.

kbab napisał na temat.

Podał grubość styro i straty przez przegrody.

Nie podał wielkości domu/powierzchni ścian zewnętrznych, ale pewnie chodzi o domek 120metrowy.

Przy grzaniu pampersami grubość styro nie ma znaczenia. Przy grzaniu etyliną, jak najbardziej.

Spoko, to nie jest wątek o panelach porządek musi być na forum! Bo później ktoś szuka informacji i jest rozp$%%##el!

Sugerujesz że powszechnym jest ogrzewanie na benzynę?

fenix: to czym się grzeje jest w wielu wypadkach związane z dostępnością i kosztem uzyskania materiału. Ja grzeję w biurze w c.o. drzewem. Zwykle z samych palet mam do 5m3 opału bywa że więcej. Raz na ileś się tylko gwoździe wybiera... Opał darmowy... Koszt: zero. Jeżeli ktoś grzeje etyliną, czy opałem bo kosztuje go najtaniej - jego decyzja.

Ściśle i na temat.

Tu macie kalkulator do obliczania kosztów ogrzewania. Wystarczy wpisać parametry istniejące a później wpisać parametry zakładane ( styropiany, wymiana okien itd. ) Wyniki można porównać i jest czarno na białym ile zostaje w kieszeni po sezonie grzewczym.

http://ladnydom.pl/budowa/0,113847.html

A tu znalazłem trochę rozważań na temat spadku kosztów ogrzewania przy wymiany okien w Polsce : http://projektus.blogspot.com/2012/02/termomodernizacja-okien-fakty-i-mity.html

I wymiany okien w USA : http://projektus.blogspot.com/2012/02/termomodernizacja-okien-fakty-i-mity_15.html

A ten, kto opatentuje skuteczne spalanie Pampersów z pewnością dostanie Nobla :D

Ściśle i na temat.

Tu macie kalkulator do obliczania kosztów ogrzewania. Wystarczy wpisać parametry istniejące a później wpisać parametry zakładane ( styropiany, wymiana okien itd. ) Wyniki można porównać i jest czarno na białym ile zostaje w kieszeni po sezonie grzewczym.

http://ladnydom.pl/budowa/0,113847.html

Jakby ten kalkulator jeszcze był dokładny to i do czegoś może i by sie nadawał. Na podstawie uzyskanych dzieki niemu wyników można jedynie oszacować z duzym błedem zapotrzebowanie na ciepło i orientacyjne koszty, ale nie powinien służyc do ostatecznego wyboru systemu grzewczego.

No to podaj linka do lepszego kalkulatora lub podaj jakieś inne zestawienia służące do obliczeń tego typu zagadnień przez zwykłych zjadaczy chleba.

Osiem stron melepecenia i jak na razie nic lepszego nikt nie polecił .

Chętnie skorzystam z lepszych źródeł bo przede mną ocieplenie domu i ta sprawa mnie bardzo ciekawi. :popcorn:

No to podaj linka do lepszego kalkulatora lub podaj jakieś inne zestawienia służące do obliczeń tego typu zagadnień przez zwykłych zjadaczy chleba.

Chętnie skorzystam z lepszych źródeł bo przede mną ocieplenie domu i ta sprawa mnie bardzo ciekawi. :popcorn:

http://pl.wikipedia.org

Sprawa jest prosta: powierzchnia, lambda, stopniodni (w dużym uproszczeniu).

Masz koszt pieniądza, prognozy wzrostu cen energii, cenę za kwh, no i masz własny kalkulator. Nie chce się lub za trudne, no to załóż 100 W/m2 i powinno dać radę, najwyżej dostawisz farelkę. Ciężko jest mieć i zjeść ciastko, ale co zrobić, albo samemu zgłębić albo zapłacić.

Są wersje demo do obliczeń ozc, http://www.sankom.pl. Na pewno będzie duzo dokładniej o ile poradzisz sobie z tym programem.

@andriuss . Głupszego posta to nawet na onecie nie znajdę. Ale dzięki.

@asolt. Dzięki. Już pobrałem wersje demo. Po południu zrobię obliczenia dla mojego domu.

I bez sarkazmu proszę. Pisanie " o ile sobie poradzisz" nie jest zbyt grzeczne .

To nie sarkazm, a stwierdzenie faktu. Nie raz poprawiałem obliczenia wykonane przez amatorów, wyniki uzyskane przez nich rózniły się srednio od 50 do 100%. Nie chodziło mi posługiwanie samym programem, a tylko o zastosowanie istniejących norm i rozporządzen stosowanych przy obliczeniach ozc , tak aby wyniki uzyskane były wiarygodne

@asolt. Dzięki. Już pobrałem wersje demo. Po południu zrobię obliczenia dla mojego domu.

I bez sarkazmu proszę. Pisanie " o ile sobie poradzisz" nie jest zbyt grzeczne .

spokojnie policz to w 2-3 dni, w jedno popołudnie jak chcesz, to lepiej odpuść sobie i piwko chlapnij :)

będziesz miał wbite to pomyśl o mostkach, posteruj warstwą ocieplenia, oknami itd, itp

spokojnie policz to w 2-3 dni, w jedno popołudnie jak chcesz, to lepiej odpuść sobie i piwko chlapnij :)

Aby otrzymać wiarygodne wielowariantowe wyniki, które posłużą do wyboru optymalnego ocieplenia i ew. systemu grzewczego, to 2-3 dni to sobie może Asolt liczyć, a nie ktoś zielony w temacie, który nigdy nie słyszał o OZC. Oczywiście, warto się pobawić, ale celem raczej dokształcenia, a nie tak jakby sobie człowiek życzył: 5 minut na kalkulatorze i już temat nie ma dla ciebie żadnych tajemnic.