Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym efektownie podświetlić ścianę?

happygirl1984

Recommended Posts

Mamy w planie ułożenie ściany tv z gipsowych płytek jak na zdjęciu poniżej.

W związku z tym powstają następujące pytania:

Pytanie 1

Czym zabezpieczyć gips, aby się nie kruszył, nie brudził? Wiem że jest impregnat do gipsu i mamy zamiar go użyć. Słyszałam od kilku osób że gips trzeba polakierować. Czy to prawda? Pytam na forum, bo zdaję sobie sprawę że tego typu płytki są bardzo popularne i na pewno większość użytkowników forum ma ten etap już za sobą.

Pytanie 2

Jak podświetlić tą strukturę nie używając do tego celu reflektorków ani halogenków w górnej zabudowie. Nie chcemy żadnych wystających półek z płyty kg. Ściana ma być prosta i jedynym urozmaiceniem jest ta płytka. Oświetlenie ma być delikatne i nierażące. Proszę o jakąś inspirację, bo przejrzałam już setki aranżacji i wszędzie są albo halogeny albo ledy za zabudową kg.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

plytka-elewacyjna-limburg-op-062m2-254373.jpg

Na pewno na pierwsze pytanie Ci nie odpowiem, bo nie znam odpowiedzi, ale ma drugie to hmmm... może pomyśl o tym, by na dole jedną płytkę zastąpić oprawą do zabudowy ewentualnie taką jeszcze mniej rzucającą się w oczy - oprawa do zabudowy i skierować je w stronę ściany...

Rozumiem, że coś takiego jak na zdjęciu nie podoba Ci się?

DSC02684.jpg

Ściana pokryta tymi płytkami ma sens jeśli jest podświetlona, dlatego zastanów się - może w tych innych miejscach halogeny są mniej potrzebne :-)

Jeszcze coś takiego mi przyszło do głowy - kinkiet cube, może niekoniecznie w kolorze pomarańczowym :-)

Edytowane przez misia_wroc

Wymyśliłam sobie że może dałoby się taką listwę led http://www.ledownia.pl/components/com_virtuemart/shop_image/product/Profil_LED_micro_501804de78c49.jpg zamontować na gładko z sufitem. Wtedy na "kamień" świeciła by tylko poświata. Ciekawe jak by to wyglądało. Może ktoś już ma coś takiego w domu i chciałby pokazać?