KrzysztofLis2 23.10.2012 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 Nie może, bo to nieprawda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 23.10.2012 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 Większy uzysk to się zgodzę, ale aż 3 razy?Mniejsza o to, ale suma sumarum w polsce jakoś jeszcze się to nie przyjęło a przynajmniej cenowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 25.10.2012 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2012 Jak już pisałem, góra 1/3 energii więcej. I mogę źródła pokazać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibi54 29.10.2012 18:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 Przecież to co ja napisałem w swoich postach nie jest sprzeczne z tym, co Państwo napisali w swoich.Napisałem ,że ten zwiększony uzysk wynikający z ruchu kolektora, jest najmniejszy w strefach gorącego klimatu, gdzie kąt padania promieni słonecznych na powierzchnię gruntu,przez większą część dnia jest zbliżony do kąta prostego. I tam faktycznie uzysk ciepła jest większy o 1/3.Im dalej od równika tym uzysk energii wynikły z ruchu kolektorów jest większy. Kształt koron drzew, który wynika ze zdolności roślin do fototropizmu potwierdza to, że skuteczne pochłanianie energii promieniowania słonecznego w różnych szerokościach geograficznych wymaga innych rozwiązań. Proszę zwrócić uwagę na wygląd korony akacji, czy baobabu rosnących na sawannie. Palmy w tropikach mają również korony w postaci płaskiej równoległej do podłoża powierzchni. Kolektory płaskie położone prawie poziomo równie dobrze, jak drzewa tropikalne, spełniają funkcje absorpcji energii słonecznej. Im dalej na północ korony drzew przybierają postać stożków-znanych wszystkim choinek. Tworząca stożka jest bardziej prostopadła do poziomu gruntu im dalej od równika drzewo rośnie. Ponieważ ani drzewo, ani jego liście nie mogą się w tak wielkim przedziale kątowym obracać( jak to jest konieczne}, to korona przybrała postać stożka, bryły powstałej na skutek obrotu. W Polsce nie ma jednego dobrego laboratorium, które przeprowadziłoby badania o których rozmawiamy.Wiem, że tam gdzie słońca jest najwięcej, tam większe uzyski wynikłe z obrotu nie są wielkie.Tam gdzie promieniowanie pada pod innym kątem trzeba się dostosować, tak jak to zrobiły drzewa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 30.10.2012 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 Napiszę raz jeszcze, ale tym razem wielkimi, drukowanymi literami, bo chyba nie dotarło. W POLSCE ŚLEDZENIE SŁOŃCA DAJE TYLKO 30% WIĘCEJ ENERGII! Nie 3x więcej, tylko o 30% więcej. Zobacz na załącznik. To, co widzisz, to ilość energii promieniowania słonecznego docierającego w danym miesiącu do 1 m2 powierzchni. Niebieska linia to powierzchnia nachylona pod kątem 36 stopni (optymalnym), skierowana na południe. Czarna to śledzenie słońca w 2 osiach. Te 30% to latem będzie, zimą to mniej, niż 20%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts