Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gotowy dach. Można dołożyć kominki wentylacyjne?

jarko17

Recommended Posts

• 1 month później...

Da sie zrobić żeby nie zaciekało do pomieszczenia.

Jak bedziesz kładł rure spiro tą która poleci od okapu do kominka, to wykonaj małe kolanko z rury w ksztalcie litery "L", kolanko już gdzieś w cześci ocieplonej - żeby odparowywało. tak żeby skropliny lecące z góry nie wpadały prosto na dół tylko osiadały w kolanku. W okapie i tak masz obieg wymuszony więc opary spokojnie przez takie kolanko ci przelecą.

w domu na ogół panuje ok. 20 stopni lub wiecej w zime, napisałem żę kolanko ma być w części ogrzewanej. A tych skroplin nie jest nie wiadomo ile litrów wiec swobodnie powoli to odparowywuje. Wylej sobie na podłoge np.0,1 litra wody i zobacz czy jest sucho za tydzień. Znam to rozwiązanie z życia a nie z papieru więc uważam że jest to dobre rozwiązanie - nic się nie skrapla do pomieszczenia, nic nie śmierdzi, na wiosne kiedys podnosiłem tą rure - nic z niej nie wyleciało...

ps.

stosuje sie to raczej gdy obieg jest wymuszony.

ps2.

zrobiłbym bym tak bez wzgledu na to czy kominek ocieplany czy nie. Bo rura spiro i tak bedzie pewnie przechodzic przez pomieszczenie nieogrzewane (np. strych)

Edytowane przez luky007

Dzieki koledzy w sumie z tego co zrozumiałem to mam zrobic cos na zasadzie syfonu

Ale co zrobic jak kominki są nieocieplone i nie ma obiegu wymuszonego czyli pokój.

A jeszce jedno mam urzetkowe podasze i mam trzy pokoje i łazienke a jeden kominek wentylacyjne

czy można podłączc te pomieszczenia do tego jednego kominka jakimś trójnikami

Edytowane przez AGA i TOM

... rura spiro i tak bedzie pewnie przechodzic przez pomieszczenie nieogrzewane (np. strych)

Właśnie dla tego do takich połączeń nie stosuje się gołych rur "spiro". Długi słup zimnego powietrza tworzy korek uniemożliwiający poprawne funkcjonowanie grawitacyjnej wentylacji. Odpowiednim materiałem do połączeń są ocieplane rury "spiro". Zasyfonowanie dławi przepływ a gdy wystąpi w części nieocieplanej to zimą te skropliny zamarzną. Życzę rozsądnych rozwiązań. Pozdrawiam.

Napisałem praktycznie wszystko. Należałoby zapytać projektanta jak to sobie wyobraża? Oczywiście najlepiej poszukać kominków wentylacyjnych z ocieplanym trzonem i do ich podłączenia zastosować rury ocieplane rury "spiro". Można również wystawić na dachu atrapę komina wprowadzając tam kilka rur "spiro". W załączeniu kilka moich realizacji właśnie z takim rozwiązaniem. Pozdrawiam.

P1040041.jpg

P1030198.jpg

P1040332.jpg

P1030656.jpg