jarko17 07.10.2012 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 Witam! Mam ukończony dach. Okazało się, że brakuje mi dwóch kominków wentylacyjnych:mad:Do okapu oraz kanalizacji. Czy mogę je teraz dołożyć? Jak to wygląda ze szczelnością dachu? - bedzie naruszona folia...Z góry dzięki za wskazówki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 08.10.2012 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 Można w dowolnym czasie. Przy profesjonalnym wykonaniu nic nie powinno przeciekać. Do okapu powinien być być kominek ocieplany. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarko17 08.10.2012 19:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 Panie Andrzeju serdeczne dzięki za informację.PozdrawiamJArek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablomoc 11.10.2012 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2012 u mnie kominki montowali po zrobieniu dachu i jest gitara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA i TOM 16.11.2012 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 Witam a czy przez te kominki skropliny wam nie ciekną do pomieszczenia bo mi fachowiec zamontował kominek ale sąsiad nastraszył mnie że bedzie misię skraplac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 16.11.2012 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 Jak kominek nieocieplany to skropliny mogą zaciekać do środka. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luky007 17.11.2012 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2012 Da sie zrobić żeby nie zaciekało do pomieszczenia. Jak bedziesz kładł rure spiro tą która poleci od okapu do kominka, to wykonaj małe kolanko z rury w ksztalcie litery "L", kolanko już gdzieś w cześci ocieplonej - żeby odparowywało. tak żeby skropliny lecące z góry nie wpadały prosto na dół tylko osiadały w kolanku. W okapie i tak masz obieg wymuszony więc opary spokojnie przez takie kolanko ci przelecą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 17.11.2012 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2012 Nie ma jak dobre rady?! A co niby ma te skropliny ogrzać żeby odparowały? Kominek ma być ocieplany i tyle! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luky007 17.11.2012 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2012 (edytowane) w domu na ogół panuje ok. 20 stopni lub wiecej w zime, napisałem żę kolanko ma być w części ogrzewanej. A tych skroplin nie jest nie wiadomo ile litrów wiec swobodnie powoli to odparowywuje. Wylej sobie na podłoge np.0,1 litra wody i zobacz czy jest sucho za tydzień. Znam to rozwiązanie z życia a nie z papieru więc uważam że jest to dobre rozwiązanie - nic się nie skrapla do pomieszczenia, nic nie śmierdzi, na wiosne kiedys podnosiłem tą rure - nic z niej nie wyleciało... ps.stosuje sie to raczej gdy obieg jest wymuszony. ps2.zrobiłbym bym tak bez wzgledu na to czy kominek ocieplany czy nie. Bo rura spiro i tak bedzie pewnie przechodzic przez pomieszczenie nieogrzewane (np. strych) Edytowane 17 Listopada 2012 przez luky007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA i TOM 18.11.2012 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 (edytowane) Dzieki koledzy w sumie z tego co zrozumiałem to mam zrobic cos na zasadzie syfonu Ale co zrobic jak kominki są nieocieplone i nie ma obiegu wymuszonego czyli pokój.A jeszce jedno mam urzetkowe podasze i mam trzy pokoje i łazienke a jeden kominek wentylacyjne czy można podłączc te pomieszczenia do tego jednego kominka jakimś trójnikami Edytowane 18 Listopada 2012 przez AGA i TOM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luky007 18.11.2012 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 A jeszce jedno mam urzetkowe podasze i mam trzy pokoje i łazienke a jeden kominek wentylacyjne czy można podłączc te pomieszczenia do tego jednego kominka jakimś trójnikami nie wolno robic w ten sposob. Każdy kanał wentylacyjny z danego pokoju musi mieć swój kominek/ujście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 18.11.2012 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 ... rura spiro i tak bedzie pewnie przechodzic przez pomieszczenie nieogrzewane (np. strych) Właśnie dla tego do takich połączeń nie stosuje się gołych rur "spiro". Długi słup zimnego powietrza tworzy korek uniemożliwiający poprawne funkcjonowanie grawitacyjnej wentylacji. Odpowiednim materiałem do połączeń są ocieplane rury "spiro". Zasyfonowanie dławi przepływ a gdy wystąpi w części nieocieplanej to zimą te skropliny zamarzną. Życzę rozsądnych rozwiązań. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA i TOM 18.11.2012 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 A wiec co by pan Andrzej Wilhelmi polecił bo juz sam nie wiem co mam zrobic żeby było OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 18.11.2012 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 Napisałem praktycznie wszystko. Należałoby zapytać projektanta jak to sobie wyobraża? Oczywiście najlepiej poszukać kominków wentylacyjnych z ocieplanym trzonem i do ich podłączenia zastosować rury ocieplane rury "spiro". Można również wystawić na dachu atrapę komina wprowadzając tam kilka rur "spiro". W załączeniu kilka moich realizacji właśnie z takim rozwiązaniem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts