Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

grubość drzwi zewnętrznych

Recommended Posts

Taka by były ciepłe a potwierdzić to może tylko odpowiednie świadectwo badania. Tu nie ma reguły.

Przyjmuje się że standard rynkowy dla drzwi stalowych to min. 5cm, dla drewna więcej niż 6cm (ale bardzo często spotyka się więcej niż 8cm).

Tylko że grubość niewiele mówi o "ciepłocie"

1,3 ma przeciętne okno (5komorowe lub drewniane ) ze zwykłą szybą1,1.

Czy to dobry wynik? W stsosunku do dość popularnych (acz droższych) produktów mających zwykle ok 0,9 to raczej słabo,

ale ogólnie - 1,3 - mieści się w wymaganiach i ważniejsze by takie drzwi dobrze funkcjonowały niż były cieplejesze.

Ps. Właśnie sobie przypomniałem wyniki podawane w katalogach np. Gerdy, gdzie dominuje U 1,6-2,0.

Wówczas 1,3 to wynik dobry, obiektywnie patrząc - wynik średni.

Edytowane przez finlandia

A drzwi które na codzień sprzedaję mają U opk 1,4-1,6 więc nie mam z czym poszaleć ;)

ale właśnie przeglądałem katalog Porty i oni podają 1,7 - 2,0 (mówią o ogólnych wymaganiach 2,6 - wydawało mi się ze blokno promuje podniesienie poziomu wymagań dla okien do poziomów jeszcze bardziej ambitnych - sądziłem że dotyczy to też drzwi)

Z ciekawości otworzyłem katalog Polskone - stolarka zewnętrzna i oni dla swoich drzwi drewnianych podają 1,8-2,0, ale już dla stalówek 1,1 a dla starych, poczciwych (ale nieładnych - jak to sprzed 20 lat) Orionów nawet 0,74... to wyniki rewelacyjne, tylko co po osiągach jak się nie da patrzeć :)

W tej sytuacji widać 1,3 to jednak wynik niezły :)

Taka by były ciepłe a potwierdzić to może tylko odpowiednie świadectwo badania. Tu nie ma reguły.

Przyjmuje się że standard rynkowy dla drzwi stalowych to min. 5cm, dla drewna więcej niż 6cm (ale bardzo często spotyka się więcej niż 8cm).

Tylko że grubość niewiele mówi o "ciepłocie"

Technika drzwiowa wciąż się zmienia. Proponuję spojrzeć na drzwi Stolterm firmy Stolpaw, które mają wsp. Ud=0,74 - o ile pamiętam to ich grubość jest 90 mm. Tak czy inaczej kazdy producent ma obowiązek podania wsp. Ud dla swojego wyrobu. pzdr

No to jak dojdą do U - 0.1 i niżej to mozna mówić o pasywnych a na razie to takie ich okreslenie moim zdaniem jest na wyrost, bliżej im do energooszczędnych.

No nie - klasyfikację w.g wspólczynnika przenikalności cieplnej dla produktów typu energooszczędny czy pasywny prowadzi się w kontekście ich możliwości technologicznych vs warunków ekonomicznych (ceny sprzedaży i stopy zwrotu ).

Inaczej sklasyfikowane U ma styropian a inaczej okno czy drzwi oraz szyby zespolone. To są całkiem inne wartości.

Przykład: można wyprodukować szybę zespoloną o współczynniku U = 0,3 czy nawet 0,2 lecz jej cena a przez to i czas zwrotu kosztów poniesionych na nią są abstrakcyjne - nie do przyjęcia nawet w państwach o najwyższych dochodach ludności.

To bardzo proszę o podpowiedź, kto takie drzwi robi 0,8 i 0,6?

Jest już wielu producentów takich drzwi, np. firma Rutkowski , ale też Stolpaw, też PolSkone.. W ciągu 2-3 lat ciepłe drzwi staną się standardem w budownictwie mieszkaniowym, więc i dzisiaj warto już o nich pomyśleć. pzdr