Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dolne wykończenie styropianu ocieplenia.

grabusik

Recommended Posts

Witam,

dopatrzyłem się u siebie problemu z wykończeniem styropianu od ocieplenia.

Fachowcy nie zastosowali listwy startowej, a styropian od dołu nie jest niczym obrzucony i wygląda jakby była delikatna szczelina między ścianą a styropianem.

Woda ścieka ładnie po elewacji, nie zacieka pod na szczęście. Martwię się tylko, że będzie tam podwiewał wiatr.

Pytanie, czym to najszybciej zabezpieczyć?

Tynk zewnętrzny, akryl, klej do styropianu?

Czytałem o zabezpieczeniu siatką przeciw gryzoniom. Nie znam mysich zdolności do końca, ale myślę, że nie wdrapią się na 30 cm klinkieru, żeby wgryźć się pod styropian.

Możecie coś doradzić?

Pozdrawiam

• 2 months później...

Oczywiście spodnie wykończenie izolacji termicznej budynku tzw. cokół musi !!!!!! być zabezpieczony co najmniej w taki sam sposób jak lico termoizolacji ściany. W opracowaniach systemowych oraz europejskich ETICS nie ma wymogu stosowania listw startowych , ale musi ona być zabezpieczona w taki sposób jak w/w . Czyli Klej, wywinięta siatka + klej + tynk. Jeśli nie ma takiego wykończenia to ekipa nie ukończyła procy i nie należy się rozliczenie.

w takich przypadkach gryzonie czy inne robale prędzej czy później zalegną sie w bardzo przyjaznych dla nich warunkach, wgryzą sięeeeeee.:o

A już w żadnym przypadku nie powinno być szczeliny przy ścianie.

I nie akrylem zalepiaj :no: bo to kicha tylko na sezon, ale klejem do systemu dociepleń wraz z siatką !!! Ważne!!! :bye: