Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiany wprowadzone w czasie budowy

Simpka

Recommended Posts

Pytaliśmy projektanta- powiedział że za darmo wyda tą zgodę.Nawet mam sms z takim oświadczeniem. Ale jak nie było tak nie ma nic. I to dopiero wydaje mi sie dziwne..Gdybym wiedziała gdzie go "dorwać" juz dawno bym u niego była. On przyjeżdzał do nas- lub spotykalismy sie na mieście. Dosyć daleko mieszka. Edytowane przez Simpka

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zapewne gościu się boi. Wie że sprawa śmierdząca i że pytaliście się "ile" i boi się aby nie został posądzony za wzięcie łapówki , ale też sie boi "podłożyć" i dać zgodę na zmiany które nie są zmianami nieistotnymi ...

Zapewne dalej będziecie w "próżni" ...

Trzeba po prostu zapłacić "frycowe" ale nie użyć słowa "ile" , tylko zapytać jaki jest koszt zmian w projekcie ?

Brzmi to dużo lepiej ;)

Trudno mi ocenić po tym co piszesz sytuację.

Bierzecie projektanta którego nie wiadomo gdzie dorwać i jeszcze na dodatek miał być kierownikiem budowy,a mieszka daleko.

Zobowiązał się i to sms-em że zgodę da,pewnie da.

Nie wiem ile czekacie,ale jak poczytać forum to średnia pogrywania sobie architektów z klientami to jest jakieś pół roku.

ale też sie boi "podłożyć" i dać zgodę na zmiany które nie są zmianami nieistotnymi ...

W prawie budowlanym stoi jak byk,że prawem architekta jest ocena która zmiana jest istotna,a która nie.

Wskaż może dokładnie który to punkt w pb mówi o tym że Simpka ma jakieś zmiany istotne(oprócz tarasu który można zasypać)?

Edytowane przez marynata

Pytanie brzmiało "ile kosztuje takie zaświadczenie o zgodzie na zmiany"

Jeśli nie będzie odzewu nadal od niego. Idziemy tak jak chce kierownik budowy. On tez sobie nasmrodził stwierdzeniem że można te zmiany robić.

A swoją drogą to nieziemsko mnie to wkur..za, buduje mały domek 82 m2 (umówmy się te zmiany to są niczemu nie zaszkadzające tak właściwie)- a będe potraktowana jak przestępca największego kalibru.

Ten projektant jest z polecenia znajomego. A jak sie wychodzi na takich poleceniach to wiadomo:/

On jest kierownikiem budowy na jednej budowie na wsi- z tym że rzadko sie pojawia- z tego względu go nie wzięliśmy.

Najgorsze jest to że geodeta był i wrysował ten głupi taras w mapkę inwentaryzacyjną-- teraz to już niemam po co zasypywać, prawda?

Można zrobić nową mapkę u innego geodety.

Ale powiem Ci tak-tu był np spór o zmianę grubości ocieplenia na forum-niby zmiana istotna i część osób od swoich nb uzyskało taką informację,natomiast mój nb i zgadza się z tym i kierownik i architekt uznaje to za odstępstwo nieistotne(są jakieś normy przesunięć). Dlatego konkretny przypadek musi ocenić architekt i kiero.

Simpka,nie nakręcaj się tak,spokojnie....

Marynata, Były rozmowy z nim, próby kontaktu póżniej- bezskuteczne- wysłayny Sms- Znów oczekiwanie - telefon i oburzenie projektanta. Teraz to strach dzwonić do niego. Nienormalny człowiek- jesli nie chce nic napisac niech powie wprost. Nieznoszę takich ludzi.

Wszystko toczy się od 24.09- niby niedługo.. ale..

Dzwoniłam do Nadzoru BUd.

15 minut rozmowy z Panią i zeszło ze mnie całe napięcie(ciekawe czy słusznie).

I tak.. Jeśli mój kier. ma uprawnienia projektanckie może pod rysunkiem z naniesionymi zmianami podpisać się tylko on.

Na pytanie co jeśli tamten sie odezwie że pogrzebano w jego projekcie- to sprawa między nimi.

Jestem ciekawa co z tego wyjdzie- ale czym prędzej zaczniemy składać papierki do odbioru tym mniej siwych włosów będe miała.

ja miałem zdecydowanie łatwiej kiedy budowałem swój dom

w związku z tym że działka okazał się baaaaaaaaaaaaaaaaardzo mokra wyciągnąłem piwnice na poziom 0 - czy to zmiana istotna ;-)

kierbud to klepnął bez zająknięcia - wyszło nawet ładniej niż w oryginale

i już mieszkam , oczywiście budynek mam oddany do użytkowania

trzymam za Was kciuki

• 3 weeks później...
  • 3 weeks później...