Simpka 09.10.2012 09:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 (edytowane) Pytaliśmy projektanta- powiedział że za darmo wyda tą zgodę.Nawet mam sms z takim oświadczeniem. Ale jak nie było tak nie ma nic. I to dopiero wydaje mi sie dziwne..Gdybym wiedziała gdzie go "dorwać" juz dawno bym u niego była. On przyjeżdzał do nas- lub spotykalismy sie na mieście. Dosyć daleko mieszka. Edytowane 9 Października 2012 przez Simpka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 09.10.2012 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 Zapewne gościu się boi. Wie że sprawa śmierdząca i że pytaliście się "ile" i boi się aby nie został posądzony za wzięcie łapówki , ale też sie boi "podłożyć" i dać zgodę na zmiany które nie są zmianami nieistotnymi ... Zapewne dalej będziecie w "próżni" ... Trzeba po prostu zapłacić "frycowe" ale nie użyć słowa "ile" , tylko zapytać jaki jest koszt zmian w projekcie ? Brzmi to dużo lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 09.10.2012 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 (edytowane) Trudno mi ocenić po tym co piszesz sytuację. Bierzecie projektanta którego nie wiadomo gdzie dorwać i jeszcze na dodatek miał być kierownikiem budowy,a mieszka daleko. Zobowiązał się i to sms-em że zgodę da,pewnie da. Nie wiem ile czekacie,ale jak poczytać forum to średnia pogrywania sobie architektów z klientami to jest jakieś pół roku. ale też sie boi "podłożyć" i dać zgodę na zmiany które nie są zmianami nieistotnymi ... W prawie budowlanym stoi jak byk,że prawem architekta jest ocena która zmiana jest istotna,a która nie. Wskaż może dokładnie który to punkt w pb mówi o tym że Simpka ma jakieś zmiany istotne(oprócz tarasu który można zasypać)? Edytowane 9 Października 2012 przez marynata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Simpka 09.10.2012 10:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 Pytanie brzmiało "ile kosztuje takie zaświadczenie o zgodzie na zmiany" Jeśli nie będzie odzewu nadal od niego. Idziemy tak jak chce kierownik budowy. On tez sobie nasmrodził stwierdzeniem że można te zmiany robić.A swoją drogą to nieziemsko mnie to wkur..za, buduje mały domek 82 m2 (umówmy się te zmiany to są niczemu nie zaszkadzające tak właściwie)- a będe potraktowana jak przestępca największego kalibru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Simpka 09.10.2012 10:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 Ten projektant jest z polecenia znajomego. A jak sie wychodzi na takich poleceniach to wiadomo:/On jest kierownikiem budowy na jednej budowie na wsi- z tym że rzadko sie pojawia- z tego względu go nie wzięliśmy.Najgorsze jest to że geodeta był i wrysował ten głupi taras w mapkę inwentaryzacyjną-- teraz to już niemam po co zasypywać, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 09.10.2012 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 Można zrobić nową mapkę u innego geodety.Ale powiem Ci tak-tu był np spór o zmianę grubości ocieplenia na forum-niby zmiana istotna i część osób od swoich nb uzyskało taką informację,natomiast mój nb i zgadza się z tym i kierownik i architekt uznaje to za odstępstwo nieistotne(są jakieś normy przesunięć). Dlatego konkretny przypadek musi ocenić architekt i kiero. Simpka,nie nakręcaj się tak,spokojnie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Simpka 09.10.2012 11:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 Mi tez powiedzieli w NB że nieistotna(oświadczenie od projektanta) Hehe.. znowu ON. Wszystko od niego zależy. Mówię Pani że ciężko będzie z tym, a ona że bym musiała przyjść i pokazać projekt.. I się dopiero zacznie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 09.10.2012 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 Simpka,niech mąż do niego zadzwoni i powie że chciałby zapłacić za ekspresowe załatwienie sprawy poza kolejnością. Naprawdę tego nie załatwia się "esemesami",okażcie większą inicjatywę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Simpka 09.10.2012 12:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 Marynata, Były rozmowy z nim, próby kontaktu póżniej- bezskuteczne- wysłayny Sms- Znów oczekiwanie - telefon i oburzenie projektanta. Teraz to strach dzwonić do niego. Nienormalny człowiek- jesli nie chce nic napisac niech powie wprost. Nieznoszę takich ludzi. Wszystko toczy się od 24.09- niby niedługo.. ale.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 09.10.2012 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 No to rzeczywiście niedługo.Po prostu ze względu na to że zerwaliście z nim współpracę,traktuje Was jak klientów którzy muszą poczekać w kolejce aż on będzie miał czas.Oczywiście pewnie złośliwie,ale cóż... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Simpka 10.10.2012 07:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 Dzwoniłam do Nadzoru BUd. 15 minut rozmowy z Panią i zeszło ze mnie całe napięcie(ciekawe czy słusznie).I tak.. Jeśli mój kier. ma uprawnienia projektanckie może pod rysunkiem z naniesionymi zmianami podpisać się tylko on. Na pytanie co jeśli tamten sie odezwie że pogrzebano w jego projekcie- to sprawa między nimi.Jestem ciekawa co z tego wyjdzie- ale czym prędzej zaczniemy składać papierki do odbioru tym mniej siwych włosów będe miała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mgielsk 11.10.2012 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2012 ja miałem zdecydowanie łatwiej kiedy budowałem swój dom w związku z tym że działka okazał się baaaaaaaaaaaaaaaaardzo mokra wyciągnąłem piwnice na poziom 0 - czy to zmiana istotna kierbud to klepnął bez zająknięcia - wyszło nawet ładniej niż w oryginale i już mieszkam , oczywiście budynek mam oddany do użytkowania trzymam za Was kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 11.10.2012 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2012 Simpka,a to bardzo możliwe że prawa autorskie nb jednak nie interesują. Widzisz,mówiłam-spokojnie.Tylko spokój może nas uratować Projektantowi nic nie mówcie,niech "se" za pół roku przyśle tą zgodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Simpka 11.10.2012 09:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2012 )) Wczoraj wieczorem zadzwonił- przepraszał,miał dużo pracy. Mówił że powinien taką zgodę na zmiany dać na początku. I mam ją. Cieszę się- ale jednak 100% spokój uzyskam po odbiorze. Dzięki Marynata za wsparcie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 11.10.2012 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2012 Nie ma takiej rury której nie dałoby się odetkać Sprawdzcie jeszcze dobrze co z tym tarasem,czy przejdzie po rysunku,czy zmniejszać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Simpka 11.10.2012 10:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2012 obejrzałam sobie dokładnie projekt i taras jaki jest- i on róźni sie o 70 cm. i jest przedłuźony do schodków z pom gsp. o następne 70 cm.Czy to aż tak wiele? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 11.10.2012 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2012 Tak,70cm to jest bardzo dużo.Ale co z tym zrobić niech zdecyduje kierownik,nie zapomnijcie go o to spytać.Zawsze można przysypać na chwilę i zrobić nową mapę-to przypominam tak już na wyrost,żebyś się znowu nie denerwowała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Simpka 29.10.2012 12:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 Dokumenty odbiorowe złożone..21,20,19...odliczam :)i Mam nadzieję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Simpka 15.11.2012 09:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 i oto ON- ODBIÓR. Możemy się wprowadzać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 15.11.2012 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 i oto ON- ODBIÓR. Możemy się wprowadzać A już się za kratami widziałaś Gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts