Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 68
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Trochę mnie tutaj nie było, ale widzę że i tak nic się nie zmieniło :p Wrzucam aktualne zdjęcia.

[ATTACH=CONFIG]207740[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]207738[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]207741[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]207739[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]207744[/ATTACH]

Witam

Napisz coś o kosztach. Ile kosztował cię dom na tym etapie i ile planujesz wydać? Zapowada sie ciekawie:yes: Pozdrowionka

Pominę koszty poniesione do uzyskania pozwolenia na budowę.

Wykonanie fundamentów wyniosło 38 tyś. Parter ze stropem wyszedł około 48 tyś. Do stanu aktualnego to koszt około 100tyś zł wraz z robocizną.

Doliczyć jedynie trzeba koszt drewna na dach, które zakupiliśmy w zeszłym roku. Drewno konstrukcyjne + deski + łaty i kontrłaty + impregnacja. Łącznie około 10 tyś zł. |Na dachu będzie dachówka Braas Topas 13v + 4 okna Velux + rynny PVC+ delta bitux(24 tyś za całość).

Okna około 24 tyś + 9 tyś rolety z napędem + 8 tyś 2x drzwi zewnętrze + brama garażową. Do 160 tyś planuje zamknąć dom.

Na całość chcemy wydać około 300 tyś. Oczywiście bez wyposażenia. W tym roku jeszcze chcemy zacząć elektrykę, wentylację i co.

Witam wszystkich forumowiczów, a w szczególności związanych z domem o projekcie jak w temacie. Jutro dokonuję zakupu działki, a już od dłuższego czasu śledzę ten wątek, gdyż przypadł mi i żonie do gustu wykwintny projekt. Jesteśmy z żoną pod wrażeniem domu przedstawionego na filmie "the better life". Zachęcam pozostałych forumowiczów do wrzucania zdjęć i filmów na temat, gdyż mam nadzieję, że to utwierdzi nas w przekonaniu do tego projektu. W szczególności mam pytanie do forumowicza "wykwintengo" dot. przestawienia w projekcie komina pod ścianę. Gdzie dokładnie został on umiejscowiony, bo z żona główkujemy na ten temat i żadne rozwiązanie jakoś nam nie przychodzi do głowy. Bardzo bym był wdzięczny gdybyś wrzucił skan projektu (parteru i poddasza). Pozdrawiam jeszcze raz.

W przyszłym tygodniu zaczną się u nas prace dekarskie i murowanie ścianek działowych. Wpadłem na pewien pomysł z układem ścian.

[ATTACH=CONFIG]210348[/ATTACH]

Proszę o opinie czy to dobrze wygląda. Mi odpowiada, ale zawsze przyda się inna ocena :)

Pomysł godny uwagi. Jednak dla mnie lepszym rozwiązaniem byłoby zagospodarowanie w inny sposób holu ale każdy projektuje pod siebie. Życzę powodzenia.

ErykZ - Ej tu ciężko komuś coś podpowiedzieć bo każdy miej lub więcej wie co chce mieć w swoim domu, dla mnie lepiej byłoby z wykorzystaniem holu na garderobę , albo coś wtym rodzaju. Ty może wolisz w tym miejscu coś innego. Moja znajoma ma na górze duży hol i tam coś wrodzaju jak to mówię na to poczekalni , ale jak sama mówi nie jest to miejsce z którego korzystają domownicy, naustawiała tam mnóstwo kwiatów i mówi, że to jest miejsce na wyciszenie:D

• 2 weeks później...

Kolejny etap budowa już za mną - schnąć zaczynają posadzki :) zdecydowałem się na jastrych anhydrytowy - mam nadzieję, że nie będę żałował

Zapraszam do galerii :) Więcej zdjęć już za 48h jak będzie można chodzić po wylewce.

Jak trochę przeschnie to startuję z wykończeniówką

• 4 weeks później...
  • 1 month później...

U mnie prace wykończeniowe ruszyły pełną parą :) W zeszłym tygodniu wykafelkowano kotłownie, uruchomiona została pompa ciepła i rekuperacja. Teraz trwa izolacja pianką poliuretanową. Aaaa. zapomniałem jeszcze o instalacji kominka :)

P.S.

Uruchamianie PC w tym terminie to katastrofa - problemy z wygrzaniem płyty, błędy na jednostce centralnej itp

Zapraszam do galerii :)

http://jak-budowac-dom.pl