Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Immergas Victrix Zeus 26 1l - prośba o porady

Krismarzyk

Recommended Posts

A tak z innej beczki, ale oczywiście w temacie.

Jakie ma znaczenia autoadaptacja. Gdzieś wyczytałem na innym forum że przy autoadaptacji po dojściu do zadanej temp. przez sterownik piec się nie wyłącza tylko grzeje z mniejszą temp. Prawda to? Jeżeli tak, to trochę jakieś bzdety jak na mój rozum bo po co piec ma grzać jak już jest odpowiednia temp. w pomieszczeniach.

Mi się wydaje że raczej odwrotnie - tzn piec wyłącza się przed nagrzaniem do zadanej temperatury jeżeli wie jaka jest bezwładność instalacji - grzejniki albo podłogówka jeszcze przez jakiś czas oddają ciepło do pomieszczenia i zadana temperatura jest osiągana. Ale nie sprawdzałem tego, tzn u siebie mam autoadaptację włączoną ale musiałbym siedzieć przed supercarem przez 20 min - na dole mam akurat podłogówkę, żeby złapać ten moment czy faktycznie wyłącza się wcześniej.

Adam998 - jakie masz zużycie gazu przy ciągłej pracy kotła?

Edytowane przez ibizpl

ibizpl, a jak masz ustawioną bezwładność? Ja mam podłogówki tylko trochę tj. w korytarzu i w łazienkach, a reszta to grzejniki. Dom powiedzmy średnio dobrze docieplony (25 cm pustak ceraminczy plus 15 cm styropianu). Czy Twoim zdaniem przy takim stanie powinienem ustawić bezwładność na 10 czy na 20. Serwisant ustawił na 20, zaś ja przestawiełem na 15.

Ja też mam na 15, na dole mam podłogówkę ale na anhydrycie całkiem szybko się nagrzewa. W sumie zauważyłem że piec lubi mi przegrzać parter o 0.5 stopnia więc chyba zmienię na 20 ale jeżeli ty masz grzejniki to masz małą bezwładność instalacji. Dzisiaj miałem akurat przegląd pieca,do DIMa serwisant nawet nie zajrzał.

• 1 month później...

zaobserwowałem dość dziwną pracę kotła (przynajmniej dla mnie dziwną).

moje ustawienie dotychczas było takie: temp. min. zasilania 40 stop., natomiast w zależności od temp. na zewnątrz regulowałem krzywą. zauwayżyłem taką zależność że przy +5 na zewnątrz żeby kocioł pracował z tymi 40 lub 41 stopniami to musiałem mieć krzywą 1.2/1.4. wykombinowałem więc że jak będzie okolice 0 stopni na zewnątrz to chcę mieć ok. 45 stopni na piecu więc będę musiał zwiększyć krzywą do 1.8/2. natomiast jak będzie -5 na zewnątrz to chcę mieć ok 48-49 stopni więc muszę dać 2.4/2.6.

dopóki był dość ciepło na zewnątrz to te moje założenie 40 stopni na piecy przy krzywej 1.2 się sprawdzało. natomiast teraz dajmy na to jak jest -5 na zewnątrz i daję krzywą dajmy na to na 2.2/2.4 to raz kocioł grzeje z temp. ponad 50 stopni a raz ma tylko 43 stopnie. skąd mogą brać się te wahania?

jakie znaczenie przt grzaniu ma opcja "build" - bezwładność budynku. ja mam podłogówkę zaledwie na ok 16 m2 ze 134.5 m2 wszystkich ogrzewanych pomieszceń. więc mam wszędzie grzejniki. na dole można powiedzieć że przewymiarowane do instalacji 40 stopni zaś na górze zdecydowanie nie są one przewymiarowane.

jaką więc powinieniem ustawić bezwładośc i czy to ma jakieś znaczenie? czy znaczenie to jest w kwestii o ile piec przegrzewa zadaną temp. na CARze? czy to wpływa tez barzdo na szybkość i sposób dochodzenia do zadanej temp. w pomieszczeniach

Edytowane przez Krismarzyk

• 4 weeks później...

Witam, stałem się posiadaczem Zeusa superior 26kw (czy szczęśliwym czas pokaze:-)) jestem właśnie na etapie wygrywania podłogi.... Myślę o zakupie sterownika car tylko nie wiem jaki. serwisant poleca super car a ja myślałem nad carv2. Możecie podpowiedzieć co będzie lepsze? Bo niby v2 chyba nowszy, tylko czemu serwisami poleca super car?

Podłogòwka na całości, 140 m. To jak to jest z tymi carami

Edytowane przez sebm

• 2 weeks później...

Pewnego dnia wracam z pracy a podłoga pod moim Immergas Victrix 26 1l zupełnie mokra. Mokry był zawór z niebieskim pokrętłem - czyli chyba zawór bezpieczeństwa wg instrukcji obsługi. Wyglądało to na dosyć intensywne cieknięcie bo były ślady rozpryskiwania się wody - raczej nie było to kapanie. Potem zauważyłem że ten zawór poci się a raz zauważyłem kapanie z niego.

Autoryzowany serwisant Immergas powiedział mi przez telefon najpierw że był prawdopodobnie duży skok ciśnienia w sieci wodociągowej, być może spowodowany jakimś zatorem. Potem gdy powiedziałem mu że kapanie jest dosyć intensywne kazał przeprowadzić test - odkręcić ciepłą wodę i sprawdzić czy kapanie ustanie i rzeczywiście ustało. Stwierdził że nadal jest za duże ciśnienie w sieci wodociągowej i poradził założyć naczynie wyrównawcze na obieg ciepłej wody. Powiedział też że można to naczynie założyć bezpośrednio na wolny króciec w kotle.

Czy ktoś może potwierdzić jego diagnozę i rady ?