Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

gniazda z przesłonami torów (styków) prądowych

Recommended Posts

Witam,

jestem na etapie wyboru gniazdek włączników i elektrycznych. Ponieważ mam małe dziecko myślałam o zakupie gniazdek z przesłonami torów prądowych. To te, które mają blokadę przed włożeniem do środka np. gwoździa itp. Zastanawiam się tylko, czy ta "klapka" która jest tam zamontowana nie zacina się w codziennym użytkowaniu i nie staje się problematyczna przy wkładaniu wtyczek. Boję się, że dzieci porosną a ja z gniazdkami będę się męczyła latami :mad:. Czy ktoś ma doświadczenia z tego typu gniazdami?

Sama sobie to wyjaśniłaś, dzieci podrosną a problem zostanie.

Są oryginalne zaślepki do zwykłych gniazdek przeznaczone dla dzieciaków.

Napewno nie instaluj kolorowych lampek bo one przyciągają, a nie zniechęcają.

W ostateczności zamiast gniazdek zainstaluj fabryczne zaślepki, a gniazdka w przyszłości podłączysz.

Ja obstawiam gotowe zatyczki przeznaczone dla dzieciaków i edukację od najmłodszego.

Od strony elektrycznej różnicówka powinna zadziałać, ale jak znam życie nikt tego nie sprawdził bo po co, skoro się świeci.

Może warto pomierzyć instalacje zawczasu?

Instalację mamy pomierzoną, mimo wszystko nie chciałabym ryzykować, a co dzieciakom może przyjść do głowy to czasem trudno sobie wyobrazić a sama edukacja czasem może nie pomóc i przegrać z ciekawością dziecka. Tak jak piszesz są jeszcze różnee zaślepki wkładane do gniazdek. Obecnie z takich korzystam zakupionych w IKEI, ale jest to upierdliwe w szczególności gdy gniazdo jest często wykorzystywane. Poza tym dziecko może wyjąć wtyczkę np od lampy i zacząć majsterkować. Zdecydowaliśmy się na osprzęt ospela seria Sonata. Pracownik hurtowni w której chcemy zakupić osprzęt mówił, że do tej pory mieli reklamację jednego takiego gniazdka. Czy ktoś może użytkuje gniazda z przesłonami i może polecić/odradzić?

Sprzedałem juz troche gniazdek z przesłonami torów, ale reklamacji z powodu zablokowania przesłaony lub cieżkiego wkładania wtyczki nie było. Najwiecej sprzedałem Polo i Berkera. Nie wiem jak to wyglada w Ospelu , ale z tego co wiem to jakość Ospela sie znacznie poprawiła i nowe serie to już nie jest badziewie. U siebie bedę montoweł tylko z fabrycznymi przesłonami.